FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den.Budu odevzdávat daňové přiznání z…

Dobrý den.Budu odevzdávat daňové přiznání z příjmu z podnikání(jsem živnostník). můj čistý zisk činní 98 000kč. Odevzdávám daňové přiznání za 3. tok podnikání. Za loňský rok jsem podnikal 10 měsíců. Nevím si rady jak mám vypočítat daň. Děkuji mockrát za radu.

Plátce daně z příjmů fyzických osob vymohl…

Plátce daně z příjmů fyzických osob vymohl prostřednictvím exekutora pohledávku z titulu dlužného nájemného. Exekutor vymáhal dlužnou částku srážkami ze mzdy dlužníka. Poplatníkovi není známo, kdy a v jaké výši byly tyto srážky připsány ve prospěch účtu exekutora, pouze z výše vymáhané částky dovozuje, že to mohlo být v průběhu roku 2004. Plným vymožením dlužné částky exekutor exekuci ukončil a vymoženou pohledávku poukázal jednorázovou platbou právnímu zástupci poplatníka. Právní zástupce toto depozitum poukázal poplatníkovi až v roce 2005. Ve který okamžik se stává pohledávka vymožená exekutorem příjmem poplatníka? Děkuji.

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujících…

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujících dotazů. Jsem OSVČ, neplátce DPH, výdaje uplatňuji procentem z příjmů, podnikám od 1.7.2004. a) V říjnu 2004 jsem obdržel od svého partnera ze SRN na základě mé faktury za zprostředkování příjem v hotovosti v EUR (pouze 1x, ostatní mi chodí na korunový účet v naší bance). Je nutno pro přepočet tohoto příjmu použít jednotný celoroční kurs dle pokynu MF č.D-277, nebo mohu použít průměrný kurs ČNB platný pro říjen 2004 (tento druhý jmenovaný by byl pro mne výhodnější) ? b) pokud se budu muset při překročení limitu příjmů 1 mil. Kč registrovat jako plátce DPH, budu si moci odečítat na vstupu DPH i z nákupu pohonných hmot pro mé auto, které nemám zařazeno v obchodním majetku, ale které používám pouze pro podnikání ? Děkuji předem za Vaše vyjádření.

Dobrý den, můj manžel je soukromý podnikatel v…

Dobrý den, můj manžel je soukromý podnikatel v oboru stavebnictví, konkrétně montáž sádrokartonu. Je plátcem DPH. Chtěla jsem se zeptat jakou výši daně má počítat odběrateli pokud provedená práce byla v penzionu. Jedná se o 5%, protože to spadá do bydlení nebo penzion spadá do základní sazby daně 19 % ? Děkuji za odpověď

V roce 2004 jsem převedla členská práva a…

V roce 2004 jsem převedla členská práva a povinnosti k družstevnímu bytu. Členkou družstva jsem 3 roky. Podléhá tento příjem dani z příjmu? Popřípadě jiné dani? Jaká je sazba daně? Vypočítává se částka ke zdanění z celé částky, nebo jen z rozdílu, za který jsem práva nabyla a za který jsem převedla. Získané finanční prostředky byli použity mými rodiči na koupi bytu. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: FO,…

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: FO, podnikání přerušeno k 14.9.2004. V evidenci má HM, v r. 2004 uplatní pouze 1/2 odpisů? Nebo toto platí pouze při ukončení činnosti? Pokud uplatní pouze 1/2 odpisů, neuplatněná část se bude moci použít, pokud opět obnoví podnikání? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, mám dotaz ohledně možnosti uplatnění…

Dobrý den, mám dotaz ohledně možnosti uplatnění odpočitatelné položky na manželku, pokud za rok 2004 měla příjmy cca z poloviny roku z nemocenské a z druhé poloviny roku z podpory v nezaměstanosti a tyto její příjmy celkem přesáhly částku 38040Kč. Na podobnou otázku jste již někomu odpovídali dne 4.2.2005, a odpověď zněla pouze stručně - že si druhý z manželů odpočet uplatnit může. Jenže někdo mi zase tvrdí, že tyto příjmy se do zdanitelných příjmů započítávají... tak já už nevím :-( Můžete mi k této otázce, resp. odpovědi, podat podrobnějíší informace? Děkuji

Dobrý den,mohu si manželku přihlásit jako…

Dobrý den,mohu si manželku přihlásit jako spolupracující osobu když jsem ve sdružení FO,a ještě prosím jednu otázku,příjem DPH od správce daně se v peněžním deníku se zapíše do kolonky DPH nebo do ostatních příjmů(vedu DE)mně osobně by se líbilo do ostatních příjmů.Děkuji

Dobrý den pane doktore obdivuji vaše znalosti ale…

Dobrý den pane doktore obdivuji vaše znalosti ale hlavně to ,že ty paragrafy krásně a srozumitelně přenesete do lidštiny,kterou hned každý pochopí nebo aspoň mně to hodně pomůže moc děkuji.Teď otázku,když OSVČ podniká s odpovědným zástupcem,tak ten odpov.zástupce je jeho zaměstnanec ?Co za něho musí odvádět pokud uzavřou pouze smlouvu o provedení práce na 100 h. za rok,lze to vůbec takto udělat?Prosím poraďte.Děkuji

Dobrý den, nemůžu rychle najít cestovní náhrady…

Dobrý den, nemůžu rychle najít cestovní náhrady pro zahraničí pro rok 2005. Konkrétně jaká je jeho výše v Dánsku, děkuji

Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat.Od 1.5.2005 se…

Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat.Od 1.5.2005 se stanu plátcem DPH.Dočetla jsem se,že mohu uplanit odpočet u zásob.Není mi jasné jak to provézt.Mám vzít zásoby evidované ke dni 1.5. které ocením pořizavací cenou? Nebo mám vzít faktury za nakoupené zboží a z toho uplatnit odpočet a za jaké období zpětně se dají uplatnit? Tyto zásoby pak uvedu do daňového přiznání na ř.370 - změna režimu? Děkuji za odpověď

Dobrý den, pane doktore, neziskové organizace,…

Dobrý den, pane doktore, neziskové organizace, které využívají možnosti snížit podle §20, odst.7 ZDP daňový základ z ekonomické činnosti o 300,000,- Kč, mají prý nově povinnost v příloze k daňovému přiznání doložit využití těchto prostředků pro svou hlavní neziskovou činnost v minulosti. Mohl byste mi prosím podrobněji objasnit jak postupovat? Děkuji mnohokrát předem.

Dobrý den, prosím o odpověď. Vedu daňovou…

Dobrý den, prosím o odpověď. Vedu daňovou evidenci, provozuji pohostinství a dne 31.12.2004 jsem přerušila na půl roku živnost. Zásobu zboží jsem odprodala, ale příjem budu mít až v březnu r.2005. Tento příjem zdaním v r. 2005 nebo to mám přičíst k příjmům r.2004, i když jsem peníze v r. 2004 neobdržela? Budu ještě něčím navyšovat nebo snižovat základ daně za r.2004? Děkuji za odpověď

OSVČ (podniká od r.2001)koupila v r.2002 pro…

OSVČ (podniká od r.2001)koupila v r.2002 pro soukr. využití počítač a příslušenství v ceně cca 32000 Kč.Lze vložit tento majetek jako drobný dlouh.majetek do D.Ev. až v roce 2004 a uplatnit do daň.výdajů pořizovací cenu a ostatní provozní výdaje s ním spojené? V případě, že by se daly uplatnit jen provozní výdaje, bude platit při prodeji tohoto majetku do 5 let od vyřazení z OM tzv. časový test?Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jsem student, od roku 2003 OSVČ. Za…

Dobrý den, jsem student, od roku 2003 OSVČ. Za rok 2004 jsem však neměl co se týče mé podnikatelské činosti žádný příjem. Je nutné podávat i v tomto případě daňové přiznání na finanční úřad?

Dobrý den,jsem OSVČv roce 2003 jsem podnikal sám…

Dobrý den,jsem OSVČv roce 2003 jsem podnikal sám,v roce 2004 jsem ve sdružení potřebuji si ujistit pár najasností,věřím že mi pomůžete.Ve sdružení se příjmy a výdaje rozdělí na 50%,pokud v smlouvě o sdružení není dohodnuto jinak,já mám ještě příjmy a výdaje z roku 2003,ty přičtu k těm rozděleným a uvedu to v přiznání z příjmu?Děkuji

Dobrý den,potřeboval bych poradit jsem OSVČ,když…

Dobrý den,potřeboval bych poradit jsem OSVČ,když v české republice vyrobím třeba pomník pro německého občana můžu mu ho v německu i instalovat,musím k tomu mýt nějaké povolení?Nebo registraci?Nebo nesmím vůbec.Děkuji za odpověď

Dobry den,prosim o radu. OSVC ma pohostinstvi a…

Dobry den,prosim o radu. OSVC ma pohostinstvi a od 1.12.2004 je platce DPH. V jake sazbe bude uctovat prodej napoju? Pivo se nakoupi a proda v nezmenenem stavu=19%dph? Kava,caje ,grog atd. je stav zmeneny , bude se uctovat prodej s 5%? Jidlo,ktere si obcan odnese mimo restauraci (napr. v jidelnich nadobach ) je s 5% . Jidlo podane v restauraci je s 19%. Je to tak spravne? Dekuji za odpoved a preji hezky den.

Dobrý večer.Prosím o radu,jesti z minimální…

Dobrý večer.Prosím o radu,jesti z minimální základní daně 101000 po odečtení 38040 mohu odečíst i penzijní pojištění měsíční částka 300 kč a jestli se dá odečíst i nějaká částka z telefonních poplatků.Velice Vám děkuji za radu.

Dobrý den, jsem členem neziskového Občanského…

Dobrý den, jsem členem neziskového Občanského sdružení, které dostalo darem zahradní domek pro děti v hodnotě 30000,-Kč. Je nutné zaplatit darovací daň, když domeček slouží výhradně účelům pro které bylo OS založeno /je postaven na dětském hřišti, které vzniklo díky OS/?. děkuji moc za odpověď