FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: FO…

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: FO podniká jako zprostředkovatel pojištění, spoření apod. Pojišťovna, pro která zprostředkovává pojištění vystavila potvrzení, že tato FO za r. 2004 obdržela nepeněžní příjmy - příspěvek na penzij.připoj., pojištění profesní odpovědnosti, agenturní soutěže, TV/DVD- vše v celkové hodnotě cca 12000,-- Kč. Na potvrzení je uvedeno, že výše uvedené částky podléhají zdanění. 1) Zvyšují ZD - podle § 23 ZDP 2) Jsou příjmem podle § 10 a protože nedosahují 20000,-- Kč nemusí se zdaňovat? Děkuji za odpověď

Dobrý den, jsme Společenství vlastníků byt…

Dobrý den, jsme Společenství vlastníků byt.jednotek. Náš zisk činil cca za rok 2004 80000,-Kč. Částku jsem rozpočítala podle podl. plochy a dala jedn. vlastníkům, aby si tuto částku zdanili ke svým příjmům, ale výklad FÚ není jednotný. Jedni říkají, že máme zdanit tento příjem jako fyz. osoby. další jako právnické. Vím, že nejjednodušší je odvést daň celkově za Společenství. Ještě musím podotknout, že peníze zůstaly na kontě Společenství, jak jsme se dohodli na schůzi. Děkuji

dobrý den,jsme sdružení bez právní subjektivity…

dobrý den,jsme sdružení bez právní subjektivity,jenom písemně máme dané,že příjmy a vydaje budeme dělit 2 synové po 25% a otec 50%,kde se děli ještě s manželkou(spolupracující osoba). Muj dotaz 1)zní: Jak rozdělit příjmy a výdaje roku 2004,když otec byl nemocen od 9.3.04 do 31.12.04 a jeho manželka nastoupila od 17.10.04 dostarobního důchodu? a 2) co bude se PSSZ,VZP,jak to se bude počítat? Děkuji za odpověd a přeji hezký den

Jsem občankou SR, nar. 1948, pobírám starobní…

Jsem občankou SR, nar. 1948, pobírám starobní důchod v SR od 1.8.2003. Pracuji jako učitelka v ČR, pracovní smlouva na dobu určitou (od 25.8.2004 do 24.8.2005). Za rok 2004 jsem podala daňové přiznání a žádost o daňové vyrovnání v SR. Dotaz 1: jak má postupovat můj zaměstnavatel v ČR ve věci zůčtování daně odvedené za rok 2004 v ČR? Dotaz 2: Z pohledu platby daní jsem pro daňový systém ČR důchodkyně? (Jedná se o odpočítatelné daňové položky)

Dobrý den, právě mi skončil finanční pronájem…

Dobrý den, právě mi skončil finanční pronájem automobilu, který chci zahrnout do obchodního majetku, jakou částkou bude oceněno, je to 1.000,- za které jsem ho odkoupil(poslední splátka)

Chtěla bych se zeptat na otázku plátcovstí DPH.…

Chtěla bych se zeptat na otázku plátcovstí DPH. Za období 1.5.2004-30.4.2005 dosáhnu obratu 980000,- Kč - to je období 12 sledovaných po sobě jdoucích měsíců. Teda ze zákona bych se neměla stát plátcem DPH. Je se dále počítá dalších 12 po sobě jdoucích měsíců? Bere se obrat r. 2004 ? Děkuji za odpověď

Zpracovávám DPFO typB za r.2004. Podnikám a…

Zpracovávám DPFO typB za r.2004. Podnikám a zároveň závisle pracuji, příjem daněn srážkovou daní.Zaměstnavatel mi však nechce vydat potvrzení o výši výdělku a srážkové dani, že to není třeba,že daň je vyrovnaná. Ze závislé činnosti, kde je daň srážena zálohově vydává bez problémů.Je nutné tento příjem uvést do DPFO nebo nebo ne,když daň je vyrovnána?Děkuji

Za rok 2004 mi vyšla daňová povinnost vyplývající…

Za rok 2004 mi vyšla daňová povinnost vyplývající z min.základu daně. Budu tedy platit min.daň.Za rok 2003 jsem měla ztrátu.Mohu při stanovení min.základu daně odečíst poměrnou část ztráty z roku 2003? Jsem FO,podávám přiznání DPFO typ B.Děkuji

Jsem 100% v zaměstnaneckém prac.poměru a OSVČ s…

Jsem 100% v zaměstnaneckém prac.poměru a OSVČ s nesoustavnou podnikatelskou činností. Z podnikání mám ztrátu, ze zaměstnání platím pravidelně zálohu na daň z příjmu. Je legální, když si o ztrátu z podnikání snížím příjmy ze závislé činnosti? Mohu požádat FÚ o vrácení přeplatku zaplacené DzP? Nebo tyto příjmy nejde započítávat a musím platit minimální daň z podnikatelské činnosti, když vyjde ztráta? Děkuji mnohokrát za odpověď.

Dobrý den, přítel minulý rok od dubna do konce…

Dobrý den, přítel minulý rok od dubna do konce srpna podnikal jako OSVČ. Podnikal začal opět po přerušení (přerušení trvalo 4 roky). Musí platit minimální daň a z čeho ji vypočítat? Jeden daňový poradce nám říkal, že tuto minimální daň platit nebude muset, protože před tím nepodnikal. Děkuji za odpoveď.

Jsem členem družstva, vlastním podíl k…

Jsem členem družstva, vlastním podíl k družstevního bytu, který jsem si pořídila na hypotéku, odčítám si zaplacené úroky od základu daně, je to oprávněné? Ráda bych občas svůj byt pronajmula/podnajmula. Potřebuji k tomu ŽL? Jak se bude zdaňovat příjem? Lze uplatnit náklady paušální sazbou a v jaké výši?

Dobrý den. Mohu si odečíst od daňového základu…

Dobrý den. Mohu si odečíst od daňového základu částku 5000 Kč, kterou jsem předal hokejovému oddílu (občanské sdružení) jako dar pro krytí potřeb tohoto oddílu. Sám jsem zaměstnanec a současně OSVČ. Hlavní zdroj příjmu je ze zaměstnaneckého poměru. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, můj známý má od roku 1997 živnostenské…

Dobrý den, můj známý má od roku 1997 živnostenské orávnění, ale v posledních letech má nulový zisk, což dokladoval na FU čestným prohlášením, že nemá žádné jiné příjmy kromě závislé činnosti (byl současně zaměstnán). V loňském roce byl evidován na úřadu práce od 2.1.04 - do 30.1.05., ale oficiálně přerušil živnost až od 1.3.2004. Chtěla bych se zeptat, zda musí podávat za minulý rok daňové přiznání a zda se na něj vztahuje minimální daň. Děkuji

Vážení mám dotaz,jestli musím platit minimální…

Vážení mám dotaz,jestli musím platit minimální daň,jestliže jsem začal podnikat 1.9.2003 první DP. jsem podával za rok 2003 a nyní budu podávat druhé DP. za rok 2004. Mnohokrát děkuji s pozdravem

Dobrý den prosím o odpověď na otázku týkající se…

Dobrý den prosím o odpověď na otázku týkající se prodeje os. automobilu. Jsem občan fyzická osoba nepodnikající a v tomto měsíci mi skončil leasing na os. auto se zůstatkovou prodejní cenou 3000. Nikdy sem si splátky leasingu neuplatnil do nákladů. Vím, že pokud auto prodám do 1 roku od nákupu musím platit daň z příjmů, ale já ho potřebuji prodat nyní. Rád bych zjistil, jestli je nějaká zákonná možnost uplatnit si např.náklady na leas. splátky, které jsem doposud nikdy nikde neuplatnil, jako svoje zdanitelné výdaje např. 300000 a prodejní cenu např. 250000 dám jako svůj příjem, tzn. že bych měl -50000 a neplatil bych daň. Prosím o radu a případnou oporu v zákoně, moc se v tom nevyznám z pohledu občana. Děkuji za jakoukoliv odpověď. S pozdravem

Od 1.2.2004 pronajímám nový byt, který jsem v 2…

Od 1.2.2004 pronajímám nový byt, který jsem v 2.polovině roku 2003 vybavila nezbytným nábytkem (hodnota 50000,-Kč). Mohu tyto náklady použít pro daňové přiznání r.2004? Děkuji.

Dobrý den , manželka podniká a nyní pečuje o dítě…

Dobrý den , manželka podniká a nyní pečuje o dítě ve věku 2 roky celý den, musí platit minimální daň?. a jěště druhý dotaz do které kategorie zaůčtovat DPH při placení nájmu ,pronajímatel je nepodnikající osoba. Děkuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat je možné účtovat…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat je možné účtovat prodej zboží přímo bez pořízení zboží na sklad. Ola Dekuji za odpoveď

Dobrý den, mám dotaz.Otec je starobní důchodce a…

Dobrý den, mám dotaz.Otec je starobní důchodce a pracuje na dohodu o prov.práce, dále mám přijmy z pronájmu.Může v daň,přiznání uplatnit odečet nezd.částky a vztahuje se na něj minim.daň.základ?Děkuji za radu

Dobrý den pane doktore, přítel podniká na základě…

Dobrý den pane doktore, přítel podniká na základě živnostenského oprávnění. Jeho zisk za rok 2004 činil 101660kč. V roce 2004 podnikal 10 měsíců. Chtěla jsem se proto zeptat jak mám vypočítat jeho daň z podnikání za rok 2004 ( může si uznat jen nezdanitelnou částku na poplatníka). Předem děkuji