FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den,prosím o radu. Ze zaměstnání v roce…

Dobrý den,prosím o radu. Ze zaměstnání v roce 2004 mám příjem menší než 12-tinásobek minimální mzdy (80 400,-) protože jsem odpracovala jen 11 měsíců ( měsíc jsem byla na pracovním úřadu). Prvním rokem podnikám a moje čisté příjmy (bez výdajů ) činí 18tisíc. Jak bude posuzována moje živnostenská činnost při vyplňování Přehledu za rok 2004 pro OSSZ? Myslela jsem,že se automaticky jedná o vedlejší činnost,protože jako hlavní mám zaměstnání. Při studování návodu pro vyplnění přehledu jsem však na vážkách. Toto kritérium má vliv na další výpočty. Podotýkám, že ve formuláři došlo proti loňsku k výrazné změně.Děkuji.

Jakou odpisovou skupinu u souboru věcí movitých…

Jakou odpisovou skupinu u souboru věcí movitých na 40 000,-Kč Jedná se o PC a komponenty k PC.Můžu to dát do 1.odpisové skupiny a rovnoměrně?Děkuji

Dobrý den, vyměnil jsem zboží, které prodávám …

Dobrý den, vyměnil jsem zboží, které prodávám (rybářské potřeby) za reklamu(banner) na jednom webu. Vše bez dokladu, akorát já jsem vystavil fakturu se 100% slevou. Jak se to promítne v evidenci příjmů a výdajů?

Dobrý den, zaměstnanci mají sjednané ve smlouvě…

Dobrý den, zaměstnanci mají sjednané ve smlouvě pravidelné pracoviště místo trvalého bydliště.Takže, když má trvalé bydliště pracovník v Mikulově, má nárok na stravné i když pracuje na stavbě v Mikulově. Děkuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné a jakým způsobem si odečíst DPH za zboží, které je nakoupeno v německém Makru. Makro karta je v Německu registrována na naši českou firmu. Německá faktura je vystavena vč. jeji sazby DPH. Děkuji

Dobrý den, potřebuji poradit s následujícím…

Dobrý den, potřebuji poradit s následujícím problémem při zpracování daňového přiznání k dani z příjmu fyz.osob: člověk s příjmy ze závislé činnosti v roce 2004 vypěstoval na pronajatém poli obilí, které prodal za 35.000,- Kč. Z důvodu, že není podnikatel, dala bych tyto příjmy do§10. Nevím, zda si k těmto příjmům může uplatnit nějaké výdaje. Podle mého názoru jde o zemědělskou činnost, kterou neprovozuje podnikatel, dále podle odst.4, by si mohl uplatnit výdaje procentem (50%). Daňový poradce mi ale řekl, že výdaje si může uplatnit jen ve skutečné výši - pokud nějaké má (např. za osivo), podle pracovníka finančního úřadu si nemůže uplatnit žádné výdaje. Prosím o Váš názor Děkuji

Vážený pane doktore,fyzická osoba s příjmy z…

Vážený pane doktore,fyzická osoba s příjmy z pronájmu tvoří zákonnou rezervu na opravu HM. V roce 2004 z důvodu vyplacení odstupného hospodaří se ztrátou.Může pokračovat ve tvorbě rezervy a tím ztrátu ještě zvýšit,nebo má tvorbu rezervy přerušit?Děkuji za odpověď

Jak se vypočitá výše sociální dávky z titulu…

Jak se vypočitá výše sociální dávky z titulu sociální potřebnosti?

Děkuji za odpověď k mému dotazu ze dne 1.3.2005…

Děkuji za odpověď k mému dotazu ze dne 1.3.2005,ale mám ještě dodatek. Pane doktore, když musí manžel vykázat rentu, vykáže se tento příjem v řádku 30 jako souhrnný příjem od zaměstnavatele? A jak to bude v dalších rocích, když bude zaměstnán u jiného zaměstnavatele, ten za něj bude dávat daňové přiznání? Musí si vyžádat o Potvrzení o rentě a to přiložit k daňovému přiznání. Děkuji.

OSVČ, která v roce 2004 opětovně obnovila činnost…

OSVČ, která v roce 2004 opětovně obnovila činnost - pouze formálně - ale nahlášeno na veškeré úřady. Ve skutečnosti však vůbec nezačala živnost provozovat, tudíž nemá žádné příjmy a nemá ani žádné jiné z příjmy ze závislé či jiné činnosti. V únoru 2005 opětovně oficiálně činnost přerušila. Musí podávat daňové přiznání a vztahuje se na ni minimální základ daně? Děkuji za odpověď

Dobrý den, prosím o radu: PO, uskutečňuje plnění…

Dobrý den, prosím o radu: PO, uskutečňuje plnění osobozená od DPH-pojišťovnictví a plnění zdanitelná-půjčovna mov.věcí-v okrajové míře. Plátcem DPH se stala v r.2004. V r. 2002 koupila kancel.nábytek. V r. 2005 tento nábytek prodá-bude zdaněn DPH, pokud byl používám pouze pro plnění osvobozená od DPH a při jeho nákupu ani při změně režimu nebyl uplatněn odpočet? Firma provozuje půjčovnu v jiném objektu. Firma koupí nový nábytek - do nové kanceláře. Zde bude poskytovat služby spojené s plněním osvobozeným od DPH - při koupi nábytku si nárok na DPH neuplatní? Děkuji za odpověď.

Dobry den. Jsem majitel najemniho domu, v kterem…

Dobry den. Jsem majitel najemniho domu, v kterem i bydlim (muj byt tvori asi 1/8 plochy domu), neplatim ale za tento byt cisty najem (sam sobe). Rocni vydaje celeho domu (opravy, investice, ..) jsou asi 240.000,-. Musim v danovem priznani dane z prijmu fyz. osob kratit vydaje domu o 1/8 (protoze 1/8 vydaju jsou vydaje na moji osobni potrebu) nebo musim jinak zohlednit skutecnost, ze bydlim "zadarmo" ? Ktery danovy predpis nebo zakon toto upravuje ? Dekuji predem za odpoved.

Vážený pane doktore, dnes jsem se "potkala" na…

Vážený pane doktore, dnes jsem se "potkala" na internetu s Vaší poradnou, a protože mě Vaše odpovědi zaujaly, dovoluji si touto cestou požádat Vás o odpověď na mou spíše možná polemiku než otázku. Výživné, které platí rodič (OSVČ) na zletilé potomky, kteří se soustavně připravují na budoucí povolání, nemůže uplatnit do výdajů odečitatelných od základu daně, neboť s ním nežijí ve společné domácnosti. Potud má zákon respekt. Ale - částka uhrazená ve prospěch zletilých dětí, která je sumou vykazovanou v daň. evidenci podnikatelem na tzv. osobní spotřebu, je vlastně částka, která tím pádem podléhá jak dani z příjmu, tak je součástí základu pro výpočet sociálního a zdravotního pojištění. Hledám proto řešení, jak tuto částku objektivně zařadit mezi třeba sponzorské dary studentovi na vzdělání či jinak s ní naložit, aby nedocházelo ke zkreslenému daňovému základu. Pokud poplatník doloží potvrzení o studiu obdarovaných zletilých synů, které na studiích poplatník podporuje, lze uplatnit tento dar při snížení základu daně? Přijde mi nefér, když odečítá dar třeba pro nemocnici, pro sportovní klub a neodečítá nemalou částka na podporu studia svým zletilým synům, která tak zůstává zdaňována a zpoplatňována pojišťovnami jako vlastní příjem podnikatele. Děkuji za Váš názor.

Dobrý den, předem děkuji za odpověď. Od 1.1.2005 …

Dobrý den, předem děkuji za odpověď. Od 1.1.2005 mám registraci nestátního zdrav.zařízení-zubní ordinace.Protože jsem od 2.12.2004 na MD, která bude trvat (28 týdnů) do 16.6.2005, pozastavila jsem na FÚ svoji činnost.Ordinaci chci otevřít k 1.7.05. Potřebuji ale v mezidobí zřídit bank.účet ,pojistit ordinaci,uzavřít smlouvy se zdrav pojišťovnami atd. Můžete mi prosím poradit, zda se tyto počiny nepovažují za zahájení činnosti? Přesněji řečeno, co vše se považuje za zahájení činnosti.

Otec s matkou byli vlastniky dvou nemovitosti.…

Otec s matkou byli vlastniky dvou nemovitosti. Matka zahynula. Jsme dedici ja, bratr a otec. Ze zakona a ze zde publikovanych otazek a odpovedi je zrejme, ze dan dedickou nebudeme platit, ale neni mi jasne, zda budeme platit dan z prevodu nemovitosti?

Mám ještě další dotaz k vyplnění Přehledu OSVČ…

Mám ještě další dotaz k vyplnění Přehledu OSVČ za rok 2004. Od března 2004 jsem na mateřské dovolené a mám pozastavenou činnost. V roce 2004 jsem neměla žádné příjmy ani výdaje z podnikání (pouze platby na sociální a zdravotní pojištění). V dubnu 2004 byl mi vrácen přeplatek na sociálním pojištění z roku 2003. V Přehledu pro zdravotní pojišťovnu uvedu na řádku 1 příjmy ze samostatné výděl.činnosti v roce 2004?Nula? V případě, že jsou v průběhu roku příjmy vratek z minulých let (až v dubnu, kdy jsem již byla na mateřské) - ovlivní to výpočet záloh na zdravotní pojištění za rok 2004 ? V případě, že ano jak ? Moc Vám děkuji za odpověď, nikdo mi nedovede poradit, abych to měla správně.

Dobrý den, jsme dvě FO a chceme založit sdružení…

Dobrý den, jsme dvě FO a chceme založit sdružení. Je nutné, abychom měly obě živnostenské listy? Nebo stačí např. mé IČO a DIČ? Dozvěděla jsem se, že se dále vede 1 účetnictví (my bychom vedly daňovou evidenci) a na konci roku se podávají 2 přiznání k dani z příjmů FO typu B, kde budou příjmy a výdaje rozděleny napůl - podle smlouvy o sdružení. Souhlasí to? Dále prosím o radu, kde se založení sdružení nahlašuje. Děkují Vám

Vážený pane doktore, prosím Vás o zodpovězení…

Vážený pane doktore, prosím Vás o zodpovězení tohoto dotazu: Zaměstnanec v trvalém pracovním poměru zemřel 8.5.2004. Za měsíc leden až březen 2004 pobíral mzdu, dále nemocenské dávky. Mohu mu za rok 2004 provést zúčtování daně? Může podepsat prohlášení o zúčtování manželka? Zúčtování daně dávám za měsíc únor 2005. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den. V roce 2004 jsem neměla žádné příjmy…

Dobrý den. V roce 2004 jsem neměla žádné příjmy ani výdaje z podnikání. V březnu 2004 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou a pozastavila živnostenské listy. Mé výdaje jsou pouze za platby sociálního a zdravotního pojištění do doby nástupu na mateřskou dovolenou.Po nástupu na mateřskou mi byl vrácen přeplatek na sociálním pojištění z roku 2003. Mám tento problém. Kam vykázat v přiznání k dani z příjmů tuto vratku, která je vyšší než mé platby soc. a zdr. pojištění v r.2004, takže nelze snížit výdaje. Je možné, když už jsem nepodnikala (i když živnostenské listy byly platné ) vykázat tuto částku do ostatních příjmů (§ 10) ? Děkuji za odpověď.

Jsem osoba s příjmy ze závislé činnosti,…

Jsem osoba s příjmy ze závislé činnosti, vypracoval jsem mimo to několik výzkumných zpráv, což předpokládám je mé duševní vlastnictví, a získal další příjem. Je tento příjem možné zdanit podle § 7 odst. 2a a uplatnit odečet podle § 7 odst 9b, i když nejsem osoba samostatně výdělečně činná ?