FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den. Mám dotaz k placení zálohy na daň z…

Dobrý den. Mám dotaz k placení zálohy na daň z příjmů FO, konkrétně k § 38 odst. 5 Zákona. Poplatník má příjmy dle § 6 a § 7. Nevím, zda při stanovení poměru dílčího základu daně dle § 6 k základu daně celkovému použít základ daně uvedený na ř. 39 daňového přiznání nebo na řádku 53 daňového přiznání - tj. základ daně neupravený či upravený o nezdanitelné částky. V konkrétním případě se jedná o to, že pokud použiji ř. 39, podíl dílčího základu daně dle § 6 je 47 % (poplatník by musel platit zálohy), použiji-li ř. 53, podíl je 54% (poplatník by zálohu platit nemusel). Osobně se přikláním k názoru provést propočet s použitím řádku 53 (daň se počítá z otoho základu daně), ale jistotu nemám. Děkuji za zodpovězení dotazu.

Dobrý den, když podnikám v živnosti, odpočítávám…

Dobrý den, když podnikám v živnosti, odpočítávám si položku 38.040,- Kč ze základu daně?

dobrý den,chtěla bych se zeptat. Podnikám od 1.1…

dobrý den,chtěla bych se zeptat. Podnikám od 1.1.2004 a chci se tedy zeptat na daňovou povinnost. Podala jsem daňové přiznání s výpočtem daně 15% ze základu daně. Můj příjem nedosáhl 100.000,-, tak se chci zeptat, jestli jsem udělala správně a zda se mě netýká minimální daň. Na finančním úřadě mi totiž bylo sděleno, že se to netýká těch, který podnikají 1-2 roky. Děkuji za odpověď

Zpracovávám si sama DP. Uvedu příklad: Ze zavislé…

Zpracovávám si sama DP. Uvedu příklad: Ze zavislé činnosti mám příjem 200.000, ze živnosti ztrátu 50.000. Mohu tyto dva druhy příjmů (v tomto případě ztrátu ze živnosti) započítat? Jaký bude výsledný souhrnný základ daně ??? Velmi děkuji,

Mám hlavní prac.poměr ( cca 200 tis. ročně hr. )…

Mám hlavní prac.poměr ( cca 200 tis. ročně hr. ) a občas si přivydělám dohodou o provedení práce ( internetové prezentace ) cca 5000 za práci ( bez uvedení hodin, a zadavatel žádnou daň za mně určitě neplatí ). Kolik si můžu takto přivydělat, abych to nemusel přiznávat ( platit daň ) ? A když to překročím jak to přiznat a kolik bude daň ? Předem Děkuji

Pobírám důchod ze Švýcarska. V minulých létech…

Pobírám důchod ze Švýcarska. V minulých létech jsem před zdaněním podle ustanovení Zákona o daních, paragrafu 4/h odečítal částku 144 000 CZK. Ta byla v roce 2005 zvýšena na 162 000 CZK. Vztahuje se nově uvedený odpis 162 000 CZK pro letošní daňové přiznání, které je na základě příjmu z r. 2004?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli postupuji dobře ve výpočtu daně: Minimální základ daně je 101 000 Kč, po odečtění odpočitatelné položky na poplatníka 38 040 se základ daně sníží na 62 690. Zaokrouhlím na celé Kč dolů, tzn. 62 900, vypočtená daň (15%) je 9 435 Kč. Je tento postup správný? Děkuji.

Děkuji za předchozí odpověď a měl bych jěště…

Děkuji za předchozí odpověď a měl bych jěště jeden další dotaz. V roce 1999 koupili společně tři fyzické osoby třípodlažní nájemní dům s pronajatými 8 byty a 3 nebytovými prostory. Dva spoluvlastníci uplatňovali podle §9 prokazatelně vynaložené výdaje, přičemž spoluvlastník A svůj podíl odpisoval rovnoměrně a spoluvlastník B odpisování dosud nezapočal , spoluvlastník C uplatňoval výdaje 20% paušálem z příjmů podle §9. V roce 2003 při požáru vyhořely čtyři malé byty, na rok 2006 je naplánovaná rekonstrukce při níž z nich vzniknou dva velké byty. Z jaké vstupní ceny a jakým způsobem budou jednotliví spoluvlastníci uplatňovat odpisy pokud všichni vloží v roce 2005 své podíly do obchodního majetku, spoluvlastník B vede účetnictví, spoluvlastníci A a C vedou daňovou evidenci. Děkuji

Dobry den, prosim o zodpovezeni 2 dotazu: 1)…

Dobry den, prosim o zodpovezeni 2 dotazu: 1) Vztahuje se povinnost platit minimalni dan na prekladatele? 2) Lze odpocitat vydaje procentem u prekladatelske cinnosti - v jake vysi? Dekuji

Dobrý den, velice děkuji za odpověď na můj…

Dobrý den, velice děkuji za odpověď na můj předešlý dotaz. Chtěla bych se ještě zeptat, zda si může přítel, který v minulém roce 6 měsíců podnikal jako OSVČ, odečíst jako odečitatelnou položku dítě, které bylo po rozvodu svěřeno do péče matky a on na něj platí výživné? Předem děkuji za odpověď, moc mi pomáháte.

Dobrý den, jsem OSVČ. Zakoupil jsem v r. 2004…

Dobrý den, jsem OSVČ. Zakoupil jsem v r. 2004 auto za 36.000,-, tzn. účtoval jsem jej do spotřeby (materiál). Nyní jej chci prodat a) cca za 20000 Kč. Ovlivní tetno příjem daňové příjmy? b) prodejní cena např. 80.000,- Ovlivní tetno příjem daňové příjmy? Děkuji za odpěď.

Dobrý den. Do kterého řádku DAP typu B se…

Dobrý den. Do kterého řádku DAP typu B se zaznamená úrok z podnikatelského účtu? Je to řádek 33 ve druhém oddíle? V uveřejňovaných příkladech DAP nikde nevidím tento řádek vyplněný. Děkuji.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaké daně (a v…

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaké daně (a v jaké procentuální výši) budu muset zaplatit, pokud budu prodávat stavební parcelu. Je to daň z příjmu nebo i daň z převodu nemovistostí? Děkuji

Dobrý den, jsme nezisková organizace účtující v…

Dobrý den, jsme nezisková organizace účtující v podvojném účetnictví. Pro naše akce - tábory - jsme dostali od sponzora naturální dar - potraviny, čaje apod. v dané hodnotě. Prosím o radu, jakým způsobem zaúčtovat tento příjem - dar jsme získali pár dní před akcí a ihned spotřebovali. Je správné účtování přímo do spotřeby 501 proti daru 682+ analytická evidence - Příspěvky, dary? Děkuji, s pozdravem

Převažují u mě příjmy ze závislé činnosti. Ze…

Převažují u mě příjmy ze závislé činnosti. Ze zprostředkovatelské činnosti mám ztrátu, pořídil jsem si auto na leasing aj. Jak mohu tuto ztrátu vzniklou v r. 2004 uplatnit v daňovém přiznání? Mohu si o nějaké náklady vynaložené na živnostenskou činnost snížit příjmy ze závislé činnosti? Děkuji za Vaši radu.

Dobrý deň! Mohli by ste mi prosim Vás poradiť,…

Dobrý deň! Mohli by ste mi prosim Vás poradiť, či má Slovák, ktorý má živnosť v ČR, nárok na uplatnenie odpočtu u účelového sporenia, ktoré platí v SR? (konkrétne ide o poistenie na dožitie veku, ostatné podmienky spĺňa). Ďakujem

Dobrý deň, prosím Vás o odpoveď na otázku: Z…

Dobrý deň, prosím Vás o odpoveď na otázku: Z minimálneho základu dane t.j. 101 000,- sa môže odpočítať len 38 040,- na daňovníka, alebo aj položka na deti /mám 3/ a položka na manželku. Alebo každý musí zaplatiť minimálne 9435,- daň? Veľmi pekne ďakujem.

Dobri den chtel bych vedet jestli se na me…

Dobri den chtel bych vedet jestli se na me vztahuje povinost podavat priznani z prijmu za 2004 do konce brezna 2005 .Za losky rok mam odracovane 4 mesice v CR a od zacatku 5 mesice pracuji v UK kde platim radne dane.Jesli ano to musim kvuli tomu navstivit CR kdyz neni nikdo kdo by to za me mohl vyridit.

Dobrý den, prosím o radu ohledně započítávání…

Dobrý den, prosím o radu ohledně započítávání úroků z úvěru ze stavebního spoření do nezdanitelných položek. Jsem jediným účastníkem úvěru na údržbu a změnu bytu, který mám v osobním vlastnictví od roku 2003. Trvalé bydliště mám v tomto bytě od srpna 2004. Mám nárok na odpočet? Děkuji.

Odčitatelná položka na manželku: manželka pobírá…

Odčitatelná položka na manželku: manželka pobírá RP, zároveň OSVČ s příjmem 30 tis., dalším příjmem je jen výživné na děti z minulého manželství. Má nárok manžel na odečet za manželku? Má to nějaký další dopad na DP manželky?