FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, jsem student a chtěl bych se zeptat na to, zda mám nárok na vrácení zálohy daně zpříjmů a jakým způsobem to zjistím? Děkuju
Dobrý den,chtěl bych se zaregistrovat jako W zákazník na RM systému.Zajímalo by mně jak jsou zdaněny příjmy z obchodování s akciemi a po jaké době od nákupu jsou od daní osvobozeny.Případně kolik si mohu max.vydělat,aby tato částka nepodléhala zdanění. Děkuji za odpověď
Mám klienta, který jako většinový majitel neobchodovatelných akcií společnosti, chce prodat (převést) svou část akcií na svého syna. Firma je ve ztrátě. Tento klient chce úplně "zmizet " ze světa podnikání, ale firmu chce převést na syna. Poraďte prosím. Děkuji
Prosím o radu. Mezi majitelem a nájemcem je sepsaná dohoda o poskytování auta ve výši 18.000 Kč za rok. Mám dvě otázky. Musí majitel vykazovat tento příležitostný příjem ke zdanění pokud pracuje u firmy, kde mu normální plat zdaňují? Může nájemce vykazovat náklady za pohon.hmoty, nájem 18000 Kč/rok, silniční daň a havarijní pojištění? Předem děkuji.
Dobrý den, chtěl bych se zptat jaký rozdíl je mezi majitelem a prvozovatelem vozidla když se jedná o dvě osoby? Je vykazování náhrad majitelem a provozovatelem za použití jednohoho soukromého vozidla stejné vč. silniční daně, havarijního pojištění a vedení knihy jízd? Jaké číslo má platný zákon o cestovních náhradách?
Dobrý den, byl jsem 6 měsíců v evidenci ÚP, potom zaměstnán a 2 měsíce vedlejší příjem cca 10000 Kč, ze zaměstnání základ daně 65000, vztahuje se na mne minimální základ? OSVČ je částečně invalidní a má základ daně 80000 Kč, vztahuje se také minimální základ daně?
Dobrý večer.Prosím o radu.V lonském roce jsem vydělala na živnostenský list jen necelých 15 000 kč.v tomto roce jsem proto rozhodla přerušit živnost.Je lépe živnostenský list zrušit úplně nebo stačí přerušit,když se mi zatím nedaři.Mockrát Vám děkuji za radu.
Dobrý den, četla jsem v novinách, že aby měl zaměstnanec nárok na daňový bonus na dítě musí mít minimální mzdu. Jak je to v případě, že zaměstnankyně má úvazek 4 hod., hrubou mzdu 4.500,- a 2 děti? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o odpověď na dotaz: OSVČ projektant, plátce DPH, projektuje projekt (nemovitost v ČR). Jako subdodávku k předmětnému projektu mu účtuje slovenský projektant, neplátce DPH. Má tato spolupráce vliv na DPH u českého projektanta? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem zaměstnanec (školství) a v loňském roce jsem na základě Licenční smlouvy nakladatelské dostala od nakladatelství autorskou paušální odměnu za literární dílo. Předpokládám, že musím podat daňové přiznání typ B a uvést odměnu do příjmů podle § 7 a související výdaje uplatnit ve výši 30 %. Když jsem si zkušebně přiznání vyplnila, nemile mne překvapila výše daně. Je možné, aby vzhledem k tomu, že na sepsání díla se spolupodílel i manžel, jsem manžela uvedla jako spolupracující osobu? Jak mám pak rozdělit příjem a výdej? Musí pak manžel podávat také přiznání typu B, i když nepodniká a je též zaměstnanec? Dále bych chtěla vědět, zda-li ze získaného "autorského honoráře" musím zaplatit i zdravotní a sociální pojištění, když formuláře pro tato dvě pojištění jsou určena jen pro OSVČ? Děkuji za odpověď.
Dobrý den pane doktore. Do 6/2004 jsem byl zaměstnán na prac.smlouvu.Od 7/2004 jsem OSVČ.Žádal jsem zeměstnavatele o potvrzení o dani.Nemíní mi ho vydat.Zašel jsem to ohlásit na prac.úřad.Vše je v jednání.Co mám dělat v případě,že toto potvrzení nedostanu do 31.3.2005?Co uvést do daňového přiznání?Musím to vysvětlit FÚ?Děkuji za odpověď
Děkuji za odpověď. Mám ještě otázku,když byla osvč nemocná od 9.3.04 do 31.12.04 má to vliv na minimální základ daně(krátí se apod.? 2)spolupracující osoba od 17.10.04 nastoupila do starobního důchodu jak se naní vztahuje minimální základ? Bude muset počítat daně z min.základu nebo se může krátit pouze na 10 měs?
Dobrý den,od 1.4.2003 podnikám s odpovědným zástupcem,jenže jsem za něj neodváděl srážkovou daň z příjmu,jak to mám co nejrychleji vyřešit,budu platit nějaké penále?Prosím poraďte.Děkuji
Co je to obrat a jak jej zjistím. Děkuji za odpověď S pozdravem Jana
Vratka od OSSZ je pro mně příjmem zdanitelným?Děkuji.
Dobrý den pane doktore,účtuji v DE jsem kameník,nechávám na pomníkové tělo udělat nápis od jiné firmy,jsem na rozpacích kam tuto službu v deníku napsat zda do provozní režie nebo materialu?Děkuji za odpověď
Dobrý den, přečetla jsem si na Vašich stránkách o nově osvobozených příjmech od daní. Jedná se o příjmy z cenově regulovaného nájemného z bytu ve vlastnictví a spoluvlastnictví bytových družstev atd. Chtěla bych se zeptat jestli toto osvobození od příjmů z regulovaného nájemného se týká i FO. Jsem vlastník bytového domu a u většiny bytů jsou dodržena pravidla regulace nájemného. Jsem poplatník z příjmů fyzických osob dle § 9 zákona a neuplatňuji výdaje procentem z příjmů. Děkuji za odpověď.
potřebuji poradit ve věci odpočitatelné položky-příspěvky odborové organizaci. Výše uplatnění je ze zákona celkem jasná, jakým způsobem prokázat výši úhrad. Potvrzení vystaví KOVO, nebo mzdová účetní. Existuje předepsaný formulář? Děkuji za odpověď
Dobrý den. Jsem OSVČ od r. 1993 a v roce 2004 jsem byl 5 měsíců v pracovní neschopnosti, za kterou jsem od OSSZ pobíral nemocenské dávky. Můj příjem byl nižší než minimální základ daně. Mám několik otázek. 1.) Mohu krátit minimální základ daně podle počtu odpracovaných měsíců? 2.) V jaké výši mohu odečíst nezdanitelnou částku podle § 15 odst. 1 a zák. 586/1992 Sb. ? 3.) Platím si životní pojištění. Mohu si zaplacenou částku odečíst od minimálního základu daně ? Děkoji za odpovědi.
Dobrý den, mám na podnikatelském účtu zřízen kontokorentní úvěr, kde měsíční poplatek činí 300,- kč + poplatek z čerpané částky, je možné tyto částky odečítat z daňového základu děkuji