FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, potřebovala bych pros…

Dobrý den, potřebovala bych prosím poradit, jak vyplnit daňové přiznání, konkrétně kolonku (3 ODDÍL, řádek 40) základní nezdanitelná částka. Manžel šest měsíců podnikal a zbylých šest měsíců byl vedený na úřadu práce. Nevím, zda do této kolonky mám napsat celou částku 38 040,- nebo ji vydělit 12 měsíci a násobit počtem měsíců tj. 6, které podnikal. Děkuji

Dobrý den, jsem OSVČ, neplátce DPH, a vedu pouze…

Dobrý den, jsem OSVČ, neplátce DPH, a vedu pouze evidenci příjmů, náklady odepisuji 25% paušálem. Prý se do příjmů musí započítávat také připsané úroky ze zůstatku na BÚ (v mém případě řádově desetikoruny). Můžete to prosím úvést na pravou míru, úroky jsou přece zdaňovány již v bance. Děkuji

Moje účetní se mnou odmítá sepsat smlouvu s tím,…

Moje účetní se mnou odmítá sepsat smlouvu s tím, že pro mne dělá jen případ od případu / podle ní dle dohody /. Přitom mi prakticky soustavně dělá mzdy a kompletní účetnictví, včetně zpracování daňového přiznání. Fakt je, že to dělá už 14 let, ale faktem je, že s mnoha chybami, které musím korigovat různými dotazy po všech možných odbornících a poté se vždy ukáže, že neměla pravdu. Přitom ovšem argumentuje, že ona to konsultuje s daňovým poradcem, se kterým její firma konsultuje. Je zajímavé, že většina jiných poradců má většinou na daný problém jiný názor. Poradíte, zda se jí mám zbavit, nebo trvat na nějaké smlouvě, případně jaký právní předpis tuto problematiku řeší ? Děkuji

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: majitel…

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: majitel nemovitosti-rodinný domek, pronajímá jednu místnost vč. koupelny a WC. V ceně nájmu je i platba energií-paušálem. 1) jsou výdajem majitele platby za vodu, elektřinu, plyn, pokud je v nájemní smlouvě uvedeno, že tyto služby platí majitel? 2)jsou výdajem majitele různé opravy pronajatých místností? Děkuji za odpověď

Jakou formou lze u Spolecenstvi vlastniku prevest…

Jakou formou lze u Spolecenstvi vlastniku prevest vynosy z nebytovych prostor do fondu oprav? Dekuji za odpoved.

Dobrý večer, pane doktore. Mám dotaz, týkající se…

Dobrý večer, pane doktore. Mám dotaz, týkající se daňového přiznání typu B. Podnikám již více než 5 let a minulý rok jsem se poprvé dostala do ztráty. Nevím, jak se s tím mám daňově vypořádat. V daňovém přiznání na řádku č. 32 mi vyšla ztráta 30.518 Kč, na řádku č. 37 zapíši 0 a za A) mám zapsat v řádku č. 37a 12 měsíců a tím i 101000,- Kč? Pak by mi i při ztrátě dělala daň 9.435,- Kč. Je to tak správně nebo se za B) v řádku 37a nic nezapíše? Děkuji.

Hezký dobrý den. Zajímalo by mě, jakým způsobem…

Hezký dobrý den. Zajímalo by mě, jakým způsobem se do daňového přiznání zahrnují příjmy za příspěvky do médií. Jelikož nemám od média žádnou smlouvu, nevím, zda byly příjmy již určitou povinnou daní zdaněny. Pokud ne, od jaké výše se musejí objevit v mém daňovém přiznání? Díky za odpověď.

Dobrý den. Jsem neziskové občanské sdružení.…

Dobrý den. Jsem neziskové občanské sdružení. Všechny členské příspěvky co vybereme prakticky ihned utratíme. Bylo mi řečeno, že se máme registrovat jako plátce daně z příjmu. Ale na Fú mi řekli, že pokud jsme neziskové OS tak se registrovat nemusíme. Tak kde je pravda? Musíme se registrovat nebo nemusíme se registrovat jako plátce daně z příjmu?

Dobrý den, účtuji v družstvu s podnikatelskou…

Dobrý den, účtuji v družstvu s podnikatelskou činností, zajímalo by mne správné zaúčtování členských vkladů. Příklad: celkem vybráno na čl. vkladech (vydaná faktura, platba na BÚ) 200.000,- Kč, zákl. zapis. jmění v OR je 50.000 na 411, jak účtovat zbylých 150.000,- Kč? Lze například takto: vyfa 311/353, úhr.221/311, převod 353/413 (411 an.)? Děkuji moc za odpověď!

jsem OSVČ, podnikám od r. 1997, příjmy mám vyšší…

jsem OSVČ, podnikám od r. 1997, příjmy mám vyšší než 15 000,- , nemusím tedy uplatňovat minimální daňový základ dle § 7c. Děkuji

Dobrý den, prosím Vás o radu. Jsme česká firma,…

Dobrý den, prosím Vás o radu. Jsme česká firma, distribuujeme zboží v ČR, které nakupujeme u naší mateřské společnosti v Německu. Zákazník pošle objednávku nám, my pošleme objednávku do mateřské firmy a mateřská firma dodá zboží přímo zákazníkovi v ČR. Fakturu vystavuje naše česká firma. Kdo má povinnost odvést DPH v ČR? Naše česká firma, nebo český zákazník? Obdobně celá transakce funguje u zákazníka na Slovensku (objednáno u nás v ČR, dodá německá firma na Slovensko, fakturu vystaví česká firma). Kdo odvádí DPH v tomto případě? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu.Týká…

Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu.Týká se minimální daně z příjmu (paragraf 7c,odstavec 3b Zákon o dani z příjmu).Pokud jsem tedy začala podnikat v říjnu roku 2003 a činnost ukončila v červenci 2004, tak se na mne minimální daň nevztahuje? Předem děkuji za odpověď

Dobry den, jakym zpusobem je pro financni urad…

Dobry den, jakym zpusobem je pro financni urad prijatelna administrativa dohod o provedeni prace? Takto zamestnavam pomerne casto, a tak bych chtela mit jistotu pri pripadne kontrole. Pokud vim, neni nutna pisemna forma dohody. Je to pravda? Jak prokazu FU opravnenost tohoto vydaje? Staci zamestnancem podepsany vydajovy doklad? Nebo je rozumne prilozit (zamestnancem nepodepsany) doklad vysvetlujici druh prace nebo je jistejsi druh prace a dalsi udaje uvadet primo na vydajovem dokladu? Dekuji.

Dobrý den pane doktore.Mám dotaz ohledně syna. V…

Dobrý den pane doktore.Mám dotaz ohledně syna. V roce 2004 maturoval. Od konce srpna je v Anglii kde pracoval cca 2 měsíce jako au pair (činnost bez dokladu). Do konce roku pracoval v zaměstnání, které mu zajistila pracovní agentura v GB. Daně odvádí v GB. Platí pro něj povinnost podat DP "B"- příjem ze zahraničí? Děkuji a hezký den!

Dobrý den pane doktore. Jsme druhým rokem na…

Dobrý den pane doktore. Jsme druhým rokem na mateřské dovolené a protože si nejsem jistá, zda se vrátím do společnosti kde jsem před nástupem pracovala na plný úvazek, rozhodla jsem se založit si živnost OSVČ. Prosím jsem povinna platit měsíční zálohy na pojistné důchodové a nemocenské? Velice děkuji za odpověď

Dobrý den,potřebuji prosím poradit při odečtu…

Dobrý den,potřebuji prosím poradit při odečtu úroků z hypotečního úvěru z příjmu FO: 1) Jak dlouho mohu uplatňovat možnost odečtu úroků? Po celou dobu trvání hypotéky? 2)Jak je to z podmínkou kolaudace,když jsem v součastnosti na MD a objekt je již od r.2001 stále v rekonstrukci (nejsou potřebné finance a jde to tedy hodně pomalu). Do kolika let je kolaudace nutná při uplatňování odečtu úroků?Je možný odklad? 3)Je pravda,že možnost odečtu úroků z hypotéky příští rok končí? Předem děkuji za odpověď

Dobrý den,mnohokrát jste mi už pomohl,za což Vám…

Dobrý den,mnohokrát jste mi už pomohl,za což Vám moc děkuji.Měla bych další dotazy:1.,Od roku 1999 OSVČ.při tom ještě do roku 2004 do dubna příjmy ze závislé činnosti,teď jen OSVČ,vztahuje se na mě min.základ daně?2.,Jsem nahlášená na OSSZ jako OSVČ,doˇdubna za mě soc.+zdravotní odváděl zaměstnavatel,jsem povinna jako OSVČ platit sociální,nebo nemusím s tím že mi to nejde na důchod?3.,Postatvili jsme rodinný dům,od prosince 2004 je na mě psaný v katastru nemovitostí,měla jsem za něj do konce ledna podat daň.přiznání z nemovitosti?Kolik je sazba daně?4.,Manžel podniká jako OSVČ uplatňuje si odečitatelnou položku na 2 děti,já byla do dubna na rodičovském příspěvku,od dubna do konce roku na úřadu práce,během podpory jsem od úřadu práce absolvovala rekvalifikační kurz s akreditací ministerstva vnitra,počítají se příjmy s úřadu práce všechny i ty po dobu kurzu?Když mi převýší částku 38040 tak si mě manžel nemůže uplatnit?Děkuji

Dobrý den,mnohokrát jste mi už pomohl,za což Vám…

Dobrý den,mnohokrát jste mi už pomohl,za což Vám moc děkuji.Měla bych další dotazy:1.,Od roku 1999 OSVČ.při tom ještě do roku 2004 do dubna příjmy ze závislé činnosti,teď jen OSVČ,vztahuje se na mě min.základ daně?2.,Jsem nahlášená na OSSZ jako OSVČ,doˇdubna za mě soc.+zdravotní odváděl zaměstnavatel,jsem povinna jako OSVČ platit sociální,nebo nemusím s tím že mi to nejde na důchod?3.,Postatvili jsme rodinný dům,od prosince 2004 je na mě psaný v katastru nemovitostí,měla jsem za něj do konce ledna podat daň.přiznání z nemovitosti?Kolik je sazba daně?4.,Manžel podniká jako OSVČ uplatňuje si odečitatelnou položku na 2 děti,já byla do dubna na rodičovském příspěvku,od dubna do konce roku na úřadu práce,během podpory jsem od úřadu práce absolvovala rekvalifikační kurz s akreditací ministerstva vnitra,počítají se příjmy s úřadu práce všechny i ty po dobu kurzu?Když mi převýší částku 38040 tak si mě manžel nemůže uplatnit?Děkuji

Dotaz : Česká firma (plátce DPH) nakoupí od…

Dotaz : Česká firma (plátce DPH) nakoupí od italské firmy (plátce DPH) materiál a ten ihned prodá v Itálii odběrateli (též plátci DPH). Musí seˇčeská firma registrovat k DPH v Itálii nebo jde o třístranný obchod ? Všechny faktury budou bez DPH ? a až konečný odběratel přizná DPH ?

Dobrý den, jsem student a chtěl bych se zeptat na…

Dobrý den, jsem student a chtěl bych se zeptat na to, zda mám nárok na vrácení zálohy daně zpříjmů a jakým způsobem to zjistím? Děkuju