FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý večer.V řádku 54 a 55 mám mínus.Co to…

Dobrý večer.V řádku 54 a 55 mám mínus.Co to znamená?(Sděluji doplňující informaci: ř.39: 30654, ř.40: 38040, ř.53: -7386). Děkuji za Váš čas.Petr

Chtěla bych se zeptat,jestliže OSVČ poskytne…

Chtěla bych se zeptat,jestliže OSVČ poskytne finanční sponzorský dar TJ nebo ZŠ může si snížit základ daně?

Pane doktore,prosím Vás,chci se zeptat,zda muj…

Pane doktore,prosím Vás,chci se zeptat,zda muj syn,který je OSVČ,živí se sportovní činností,nemá živnostenský list,jestli se na něj vztahuje minimální roční daň a kolik.

žena nastoupila po tříleté mateřské dovolené do…

žena nastoupila po tříleté mateřské dovolené do zaměstnání, odpracuje 9 měsíců (více jak 270 dnů)a nastupuje na druhou mateřskou dovolenou. Zajímá mě, z jakého základu se bude počítat její peněžitá pomoc v mateřství . Předpokládám, že se vychází stejně jako u nemocenské z výdělku za posledních 12 měsíců.Má-li odpracováno jen 9 měsíců, pak pouze z nich nebo se bude nějak započítávat předchozí rodičovský příspěvek?

Dobrý den, dovolte jeden dotaz . Kamarád byl v…

Dobrý den, dovolte jeden dotaz . Kamarád byl v roce 2004 zaměstnán 5 měsíců, zbývajících 7 měsíců podnikal. Základ daně ze zaměstnání činí 70.000,- Kč a z podnikání 8.000,- Kč. Při výpočtu min.daň.základu za 7 měsíců podnikání dostaneme hodnotu 67.000 Kč, což suma menší než daň. základ ze zaměstnání. Může v tomto případě vypustit "kolonku" min.daň. základ a danit skutečné příjmy??? Případně prosím poraďte správný postup. Děkuji Milan

námi odkoupená pohledávka (za plnou její nomin.…

námi odkoupená pohledávka (za plnou její nomin. hodnotu) bude dlužníkem v konkurzu splacena do její výše 30% - je "zbytek", tedy 70% hodnoty pohledávky daňově uznatelným nákladem? Jedná se o pohledávku vůči UB, která je v konkurzu a 30% bude konečná a max. možná výše, kterou dostaneme.

Jsem živnostník, nedosáhla jsem za rok 2004 žádný…

Jsem živnostník, nedosáhla jsem za rok 2004 žádný hospodářský výsledek. Doslechla jsem se, že i přesto budu povinna odvést daň v nějaké paušální částce. Můj dotaz zní: Jestli tomu tak je, tak kolik tato částka činí? Děkuji za odpověď S pozdravem Jana

Prodáváme stavební parcelu, na kterou dosud…

Prodáváme stavební parcelu, na kterou dosud nebylo vydáno stavební povolení. Jde z hlediska DPH o osvobozené plnění nebo musíme zdanit jako stavební pozemek?

Od 1.7.04 do 20.3.05 podnikám jako OSVČ. Od 21.3…

Od 1.7.04 do 20.3.05 podnikám jako OSVČ. Od 21.3.05 nastupuji na mateřskou dovolenou. Vztahuje se na mě povinnost platit zálohy na OSSZ a na zdrav.poj a na daň z příjmu od 1.4.05 po podani DP? Mám požádat FU o pozastavení činnosti po dobu mat.dovolené, kdy nebudu mit žádné príjmy? Děkuj.

Dobry den,prosim o radu. Pri pouziti nahrady za…

Dobry den,prosim o radu. Pri pouziti nahrady za PHM se z TP scitaji vsechny spotreby paliva ,ktere tam jsou uvedeny, tzn. i ČSN ? V TP je: ČSN, EHK, mesto a jeste jedna dalsi spotreba pri rychlosti 120km. Dekuji za odpoved a preji Vam,aby jste nam vydrzel pri tom pracovnim naporu,ktery je ted obrovsky. Hodne sily a hezky den. Ivana

Prosím o radu.Jsem od srpna 2002 osvč.Za r.2004…

Prosím o radu.Jsem od srpna 2002 osvč.Za r.2004 mám příjmy 14470 kč.Zdravotní pojištění zaplaceno 12852 kč a sociální 7784 kč.Jiné výdaje nemám.Vztahuje se na mě placení minimální daně 9435.Velice Vám děkuji za odpověď.

V 11/2004 jsem pozastavil živnost a jsem na ÚP. V…

V 11/2004 jsem pozastavil živnost a jsem na ÚP. V prosinci jsem si na dohodu přivydělal 1600 Kč.Tuto částku uvede v daňovém přiznání - příloha B a zdaním? Děkuji

Vážený pane doktore , vztahuje se minimální…

Vážený pane doktore , vztahuje se minimální vyměřovací základ i na OSVČ , která začala podnikat 1.5.2003 ? Děkuji

Vážený pane doktore. Mám příjmy ze závislé…

Vážený pane doktore. Mám příjmy ze závislé činnosti, manželka je na mateřské dovolené. Měli jsme dále příjmy z pronájmu podle par.9. Pronajímali jsme část rod. domu, kde bydlíme a který jsem koupil před manželstvím. Na jeho rekonstrukci jsem si vzal hypoteční úvěr, rovněž před uzavřením manželství. V době manželství jsme společně rekonstruovali část, kterou pronajímáme. Může uplatnit daň z pronájmu manželka? Jak je to v tomto případě s odpočtem úroků z hypotečního úvěru, který jsem doposud uplatňoval? Jakou formu má mít daňová evidence příjmů a výdajů v souvislosti s pronájmem? Děkuji za odpověď.

Mohu se zeptat, mám problém s tím, že jsme se…

Mohu se zeptat, mám problém s tím, že jsme se odhlásili od bytového družstva a vedeme si sami účetnictví, ovšem jediné z čeho vycházíme jsou výpisy z účtu a faktury za provedené operace, a navíc nám ho předali v polovině období, nevím, jak sestavit daňové přiznání Děkuji za odpověď

Dobrý den,chtěl bych se zeptat zda ještě lze…

Dobrý den,chtěl bych se zeptat zda ještě lze přihlásit se k placení daně silniční a zaplatit silniční daň za rok 2004 na mé vozidlo které mám v osobním vlastnictví a celý rok 2004 jsem jej používal jako prostředek k dosažení příjmů v podnikání(doprava na místo výkonu práce a zpět)podnikám ve stavebnictví děkuji za vaši odpověď Jurásek

Dobrý den, při podání DAP je nutné základní…

Dobrý den, při podání DAP je nutné základní nezdanitelnou částku snížit o 1/12, pokud jsem v prubehu roku byla 1 měsíc v evidnci UP a pobírala pouze podporu v nezaměstanosti?Nebo i přesto mam nárok na odečtení celkové částky 38040,-? Děkuji

Dobrý den pane doktore.Podnikám 4 rokem, v roce…

Dobrý den pane doktore.Podnikám 4 rokem, v roce 2004 jsem v červnu přerušila podnikání a nastoupila jsem na mateřskou dovolenou. Za první pololetí jsem si vydělala 8500 Kč. Je to rozdíl mezi příjmy a výdaji a jiný příjem jsem neměla.Vztahuje se tedy na mě minimální základ daně a musím podávat DP?

Hezky den.Chtel bych se zeptat,zda muze podat…

Hezky den.Chtel bych se zeptat,zda muze podat danove priznani ze záv.cinnosti /A/obcan,ktery byl od 8/2003 do 9/2004 ve vykonu trestu kde vsak pracoval.Kdo vyda potvrzeni o vysi prijmu,podnik kde pracoval nebo veznice?Muze podat priznani i za rok 2003:Prosim o blizsi informace k tomuto problemu.Dekuji.

Dobry den.Mam dotaz tykajici se zdanitelneho…

Dobry den.Mam dotaz tykajici se zdanitelneho plneni zakladu.Nastoupi jsem do zamestnani 1.3.,majitel je mesicni platce DPH,ktere odvedl k 25.2.,ale bohuzel jsem nasel doklady,ktere jsou z obdobi leden 2005,i starsi,ktere nebyly zpracovany za uvedeny mesic.Co s takovymi doklady mohu nyni delat?Mohu je zauctovat jako danovy doklad az nyni,s tim,ze dan se promitne do DPH za mesic unor?Take nauctovat datum zdanitelneho plneni,aby se to promitlo v priznani.Dekuji za radu.