FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den. Mám dotaz ohledně pronajatého prostoru pro podnikání. Podnikatel fyzická osoba si pronajal v 2011 prostor od nepodnikatele fyzické osoby. Tento prostor zrekonstruoval a změnil charakter užívání nemovitosti a v 01/2012 ji začal užívat k provozování své výdělečné činnosti. Ve smlouvě o nájmu má uvedeno, že rekonstrukci provede na vlastní náklady a bude o nich účtovat jako o technickém zhodnocení, které bude odepisovat ve svém účetnictví. Ke konci roku 2012 vážně onemocněl a chtěl by toto podnikání ukončit a přenechat dceři, která v tom bude pokračovat. Jedná se prodejnu smíšeného zboží, převezme zásoby a dále bude prodávat a nakupovat na své živnostenské oprávnění. Můžete mi poradit co s uplatněnými náklady a odpisy? Může to uplatnit v roce 2012 a v roce 2013 to uplatní již nový nájemce? Nebo je možné, aby on uplatnil náklady a odpisy v roce 2012 v roce 2013 by si odpisy uplatnil pronajímatel? K nákladům na rekonstrukci mu bylo také vráceno DPH, nemusí ho vrátit? Velmi děkuji za jakékoli reakce. Kuzmická
Dobry den, chceme s manzelem zahajit podnikani a hledame zpusob, jak mit co nejnizsi pocatecni naklady, nebot z pocatku budou prijmy velmi male (nepokryji minimalni odvody na soc. a zdrav. poj.) Proto uvazujeme o variante, ze si zivnostensky list zridi pouze manzel (ten je i zamenstnancem, takze by zivnost provadel jako vedlejsi cinnost). Mohu mu jako manzelka zdarma pomahat bez jakekoli registrace nekde (se zahakzniky bych komunikovala hlavne ja)? Nebo se musim registrovat jako osoba spolupracujici? Jake by se pak na me vztahovaly povinne zalohy na soc. a zdarv. pojisteni a dane? Ja jsem momentalne doma a pecuji o dite do 6 let (social. poj. si neplatim a zdavotni za me plati stat). Dekuji za odpoved.
Dobrý den začali jsme provozovat kuchyn v restauraci. Každý den zůstávají některá meníčka neprodaná, někdy i 15porcí, která se musí vyhodit. Jak projevit tyto ztráty v účetnictví a jak zaúčtovat? Budu účtovat v nákupní ceně nebo v ceně prodejní? Bude to daňový náklad? Ještě se chci zeptat, zda je nějaký předpis dle kterého se musím řídit při likvidaci jídel nebo můžu mít smlouvu třeba s nějakým zemědělcem,který zbytky odebírá ke krmení a účtovat třeba symbolickou 1kč za odběr a tím to bude vyřešeno? Moc prosím o radu jak z toho vybruslit. Děkuji
Dobrý den, jsem živnostník s více ŽL, mimo jiné např. na inženýrskou činnost ve výstavbě, vypracovávání návrhů, ale i na výrobu, instalaci, opravy elektrických strojů a přístrojů, elektronických a telekomunikačních zařízení, který spadá do řemeslných živností. Moje práce pro konkrétního zákazníka spočívá částečně např. v inž. činnosti a částečně v montážních pracích, vše provádím sám a uvádím to na jedné fa ještě spolu se smluvenou částkou za dopravu osobním autem 10 Kč/km. Mohu částky na fa rozdělit pro výpočet daně z hlediska paušálních nákladů (60% inž.činnost, 80% montáže)? Předpokládám, že u dopravy to bude 60%. Děkuji za jakoukoliv odpověď.
Jsem OSVČ. Pobírám předčasný důchod, který byl vypočtený 10/2011, ale výplata zahájena až 4/2012. Výdělek za 2012 budu mít cca 180tis. Jaké jsou možnosti daňových odpočtů, abych nepřekročil nějakou hranici? Jaké jsou možné sankce? Děkuji
Dobry den, prosim o radu jak správně vyúčtovat. Jsme reklamní společnost a zajistujeme pro Slovenského plátce daně firemní večírek u nás v tuzemsku. Nákladové fa máme za ubytování, pronájem, catering, moderátory, hudební produkce atd. Jim vyfakturováváme celkovou smluvenou částku za kulturní akci. Dle jakého parag. budu řešit DPH ? Ceny jsou samozřejmě vyšší než nakopuené námi. Jsme zprostředkovatel. Děkuji za odpověď
Dobrý den,mám dotaz ohledně prodeje budovy.V měsíci prosinci 2012 prodáváme firemní budovu.Návrh na vklad a právní účinky na kat.úřadu vzniknou až v lednu 2013.Vyřadím budovu z účetnictví v roce 2012 nebo v roce 2013 a jakým účetním způsobem? Dle mého názoru bych vyřadila v roce 2012 následovně: a/zůstatkovou cenu budovy zaúčtovat do nákladové třídy r.2012 b/tržbu z prodeje budovy /na základě faktury/ zaúčtovat do výnosové třídy v roce 2012 c/roční odpisy r.2012 účtovat či nikoliv? /setkala jsem se s názorem o účtování i odpisů r.2012 i odpisy za rok 2012 neprovádět,neboť do nákladů přechází zůstatková cena budovy a tím pádem by docházelo ke snižování daň.základu daně z příjmu právnických osob/ Prosím,jak správně účtovat výše uvedený případ. Děkuji velice za odpověď. pozn.Nejsme plátci DPH
Dobrý den, V letošním roce jsem provedla rekonstrukci objektu.Jsem plátce DPH, proto při rekonstrukci jsem si po Finančním úřadě nárokovala DPH. Objekt chci pronajmout k podnikatelské činnosti a z přijatého nájemného budu odvádět DPH. Musí být nájemce plátce DPH? Děkuji.
Dobrý den, můj dotaz: Fo,plátce DPH,vede daň.evidenci, v majetku má automobil, který využívá částečně i pro soukromé účely. Měsíčně uplatňuje zkrácený paušál na dopravu 4000 Kč. Odpisy na konci roku zkrátí o 20%. Jde mi o ostatní náklady spojené s provozem automobilu, jednoduše je také zkrátí o 20%? a hlavně,pokud je automobil na úvěr, musím zkrátit i úroky z úvěru? A DPH během roku musí krátit dle poměru najetých kilometrů soukr.X podn.?Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem OSVČ v oboru obchodní činnost - zprostředkování a prodej, pracuji pro dvě společnosti jako obchodní zástupce. Můj příjem za rok 2012 je 1 010 180 Kč. Jak je pro mně nejvýhodnější zdanit - náklady nebo paušálem? Jak postupovat v případě danění paušálem? Děkuji za odpověď. P.Meduna
Dobrý den, rodiče mi letos koncem února darovali nemovitost + zahradu. (celkem 4 parcely). Co je nutné udělat při změně vlastníka? Při převodu byly 2 parcely ještě rozděleny, takže došlo i ke změně výměry 2 parcel (polovina těch dvou parcel připadlo sestře). Našel jsem nějaké formuláře k přiznání daně z nemovitosti, ale nevím jestli se to týka mě a už vůbec nechápu některé kolonky k vyplnění. Jestli se musí vyplnit nějaký formulář, do kdy se musí podat na FÚ a nejde to udělat online. děkuji email: elopalk@atlas.cz
Dobrý den, chtěl bych si potvrdit, že chápu správě následující: Když jsem byl 8 měsíců v roce 2012 zaměstnancem, 1 měsíc na úřadu práce a 3 měsíce jako OSVČ uplatňující paušál - mohu čekat, že po podání daňového přiznání za rok 2012 se mi vrátí zpátky, co jsem zaplatil na daních, když jsem byl zaměstnanec? Děkuji
Dobrý den, v letošním roce jsem prodala dům, kde jsem jednu polovinu vlastnila od roku 1992 (dědictví po zemřelém otci) a druhou polovinu od roku 2010 (dědictví po zemřelé tetě). V domě jsem nebydlela. Peníze za prodej domu jsem použila na koupi bytu pro vlastní bydlení. Budu platit daň z příjmu za prodej domu? Pokud ano, tak z jaké částky? Z celé prodejní ceny nebo jen z jedné poloviny za polovinu domu, kterou jsem zdědila teprve v roce 2010?
Dobrý den, firmě (s.r.o.) poskytl jediný společník a jednatel půjčku. Musí se tato půjčka úročit? Prostudovala jsem si zákon o dani z příjmu § 23, odst. 7, ale přesto si nejsem jistá. Děkuji za odpověď. H.M
Dobrý den, naše společnost je plátce DPH a začala prodávat software do zahraničí (jen po EU). Chci se zeptat, jak je to s DPH? Prodávám bez DPH a do přiznání DPH to nikam neuvádím a DPH z toho FÚ naplatím? A když nakoupím SW já z EU, tak ho nakupím bez DPH a pak z toho zaplatím FÚ DPH?
Dobrý den,ke konci roku ruším kapitálové životní pojištění. Platil jsem ho 7,5 roku-400Kč měsíčně. Celkem tedy zaplaceno 36 000Kč. Budu asi muset dodanit-jak to uvedu do daň. přiznání a kolik asi budu muset vracet na dani? Celý rok 2012 jsem byl nezaměstnaný. Díky za odpověď.
Dobrý den, měla bych na Vás dotaz. Jsme firma - plátci DPH. Zasílali jsme balík na dobírku do Polska. Firma má adresu v Polsku a tam jsou plátci DPH. Ale oni si jako doručovací adresu uvedli ČR. Kam jim to i PPL doručila a nám poslala potvrzení o předání zásilky. Fakturu jsme poslali s DPH. Teď se nám firma ozvala, že chtějí opravit fakturu, aby byla bez DPH. Mají na to právo? Měli bychom ji tedy zahrnout do souhrnného hlášení i když je adresa dodání do ČR? MOc děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Poláková
Dobrý den, potřeboval bych radu ohledně DPH. Jsem osvč a plátce DPH, pronajímám si nebytové prostory ve kterých podnikám a se všemi zaměstnanci mám dohodu o provedení práce. Chtěl bych se tedy zeptat zda si mohu odečíst DPH na vstupu z těchto dvou položek? (Nevím, zda pronajímatel je nebo není plátce DPH, jaký by pak byl rozdíl?)
Dobrý den, okresní správa sociálního zabezpečení nás nutí k posílání přehledu o pojistném za zaměstnance v elektronické podobě.Tvrdí, že od ledna 2013 to bude naše povinnost. Opravdu se chystá změna zákona pro rok 2013? Povinné posílání elektronicky je přece spojené až s návrhem zřízení JIM v roce 2015. Děkuji.
Dobrý den, mám dotaz. Jsem neplátce DPH a během tohoto roku jsem vystavil cca 6 faktur firmě z USA. Jelikož jsem se dozvěděl, že při poskytování služeb subjektům mimo EU jsem povinný platit daň z přijmu, chtěl bych se zeptat, jak se mám nyní zachovat, abych neměl zbytečné problémy. Děkuji za odpověď. S pozdravem JP. JP