FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chtěle bych se zeptat, když rozdíl mezi příjmy a výdaji na daň z příjmu vychází 58260,-Kč a podnikala jsem po celý rok 2004, budu mít základ daně 58260,-kč nebo minimální 101000,-Kč. Mám dvě děti ve vlastní péči. Můžu si odečíst od základu daně odčitatelnou položku i na ně a snížit tak výslednou daň? Z jaké částky vlastně daˇodvedu? Děkuji
Dobry den, chtela jsem se zeptat zda si mohu uplatnit najem v nakladech. Jsem FO adresa kterou mam na ZL je i ma soukroma adresa pry si mohu uplatnit nejake procento ze zeplacene castky najmu a s tim souvisi samozrejme i spotreba energii. Dekuji
Dobrý den, vzala jsem si úvěr na nákup cenných papírů a tyto jsem před uplynutím 6 měsíců prodala, chci se zeptat, zda mohu jako daňový výdaj uplatnit cenu pořízení cenného papíru a úroky z úvěru na nákup cenných papírů. Děkuji za odpověď a přeji příjemný den
Jsme firma podnikajici v autodoprave,vedeme jednoduche ucetnictvi.Jak mame postupovat pri uctovani a uplatnovani DPH,jestlize odvezeme nakladni auto na opravu do servisu do Nemecka a obdrzime pak fakturu,kde neni uvedena DPH? A jak postupovat z hlediska DPH pri nakupu nahradnich dilu v Nemecku, faktura je take bez DPH. Dekuji za odpoved.
Právnické osoba,Tělovýchovná jednota, vyplatila FO za opravu dresů všech mužstev jednorázově částku 9000,-Kč. U FO se jedná dle §10 ZDP o přiležitostný příjem, nemusí TJ odvést srážkovou daň?
Dobry den, chtela bych Vas pozadat o radu. Jsem studentkou na univerzite.Cely minuly rok jsem pracovala u jedne spolecnosti, na novy rok jsem si nasla novou praci ale zuctovani dane mi provadeli jeste ve stare praci. Pracovala jsem na Dohodu o provedení práce.uplatnovala sem odecitatelnou polozku 4120,- (student)Na danich mi minuly rok bylo presne strzeno presne 4840,- kc, ale vraceno mi bylo pouze 1540,- kc. Na ucetnim dane firmy mi jiz nechteji pomoci a vysvetlit protoze jiz nejsem zamestnanec. Mohl byste mi vysvetlit proc se tak stalo? Proc jsem dostala jen 1540,- Kc? Dekuji
Lze považovat bonus smluvený s odběratelem jako odměnu za odebrané zboží za osvobozené plnění? Nebo se musí jednat o vystavení dobropisu včetně DPH?
Jako studentka bych se chtěla zeptat, zda někde najdu, jak vypadají interní předpisy týkající se účetnictví, určené pro firmy. Děkuji
Vážený pane doktore, jsem OSVČ, plátce DPH, v r. 2003 jsem uplatňoval výdaje prokazatelně vynaložené, v r.2004 chci výdaje uplatňovat paušální sazbou 25% (je to pro mne výhodnější). Je možné pokud se rozhodnu opět v r.2005 uplatňovat výdaje skutečně vynaložené. Pokud ano, jaký to bude mít pro mě dopad (musím tuto skutečnost oznamovat finančnímu úřadu popř. žádat o jeho souhlas).
Dobry den, mam dotaz. Investovala jsem do vystavby bytu do osobniho vlastnicvi pomoci uveru ze stavebniho sporeni. Mela jsem uzavrene sporeni na sebe a na dite. V prubehu sjednani uveru jsem pristoupila k zavazku splaceni uveru ze stavebniho sporeni na dite z duvodu ze zletile dite neni vydelecne cinne. Dotaz: zda muzu uplatnit castku zaplacenych uroku z tohoto uveru pri provedeni rocniho zuctovani dane resp. pri podani danoveho priznani. Dekuji za odpoved.
Dobrý den, chci odečíst ze základu daňě úroky z půjčky na družstevní byt. V nabytém bytě bydlím trvale a jsem vlastníkem členských práv k družstvu. Problém je, že mám hlášené trvalé bydliště u rodičů a nechci to měnit. Je možné úroky odečíst? Co musím doložit? Jak dlouho musím v bytě bydlet, pokud uplatnim odečet. Daňové přiznání mi podává zaměstnavatel. Děkuji za odpověď.
Vlastnil jsem idealni 1/2 nemovitosti, tu jsem danove odpisoval a nyni jsem druhou polovinu nemovitosti koupil v konkurzu od SKP. Vzhledem k tomu ze platim dan z prevodu, nechal jsem vypracovat znalecky posudek - oceneni. Mohu pouzit reprodukcni porizovaci cenu dle posudku jako vstupni cenu pro odepisovani? Muhu odepisovat celou nemovitost jednotne? Dekuji
Na drobne administrativni prace pouzivame s pracovnikem Dohodu o provedeni prace s tim, ze prace je vykonavana napr. 2 dny v mesici, celkove do 100 hodin rocne. Je toto korektni? Nebo by se melo jednat o jednorazovou cinnost - tj. nikoliv opakovanou kazdy mesic?
Pane doktore, chtěla bych se zeptat ohledně životního pojištění. V minulých letech jsem si dávála do daní třikrát 7200,-- jako odečet na zaplacené životní pojištění (tj. 21600,--, daňové přiznání A=zaměstnanec). Teď jsem na toto pojištění dala výpověd a obdržela odbytné ve výši Kč 21000,--. Mám teď tento příjem dát do daní? V jakém řádku? Kolik je sazba daně? Jak vysokou částku mám přiznat? Tu kterou jsem dostala, nebo kterou jsem odečitala? Platí se z tohoto příjmu i jiné dávky (např. zdravotní či soc. pojištění)? Děkuji
Při samostatné výdělečné činnosti si uplatnuji náklady dle skutečné výše, zároveň občas pronajímám vlastní byt, mohu si zde uplatnit náklady paušálem 20%? (tzn. rozdílné uplatnění nákladů v jednom zdaň. období). Velmi děkuji.
Na vedlejší živnostenskou činnost na IČO jsem si pořídila na leasing osobní automobil. Co si mohu dávat do daň.nákladů? (Akontaci, leasingové splátky, paragony za benzin, účtenky za opravu a v jaké výši?) Děkuji.
Dobrý den, snad nebtěžuji ale letos poprvé se prokousávám daňovým přiznáním a potřebal bych poradit: Jsem OSVČ a mám dotaz ohledně vyplňování formuláře pro sociálku "Přehledu za rok 2004" (konkrétně řádek 23), jde mi o to zda při odečítání vynaložených nákladů, mohu zahrnovat i zdravotní pojištění, když náklady uplatnuji v %. V dňnové přiznání je kolonka pro pojištění, ale zde si nejsem jistý. Děkuji. S pozdravem
Dobrý den, mám dotaz ohledně daňových odpisů na osobní automobil. V roce 2004 byly daňové odpisy možné pouze do 900 tis. Kč. V roce 2005 změna zákona o dani z příjmu povoluje daňové odpisy automobilu do 1,5 mil. Kč. Jelikož přechodná ustanovení nic k tomuto tématu neuvádí, můj dotaz zní: Mohu na již odpisované auto, které má hodnotu 1,2 mil. Kč (zařazeno do účetnictví v roce 2004) uplatnit daňový odpis nad částku 900 tis. Kč v roce 2005, tj. rozdíl 300 tis. Kč daňového odpisu? Děkuji.
Dobrý den, prosím o zodpovězení, jaká je stanovena cena nafty za rok 2004 a sazba základní náhrady pro osobní automobil? Děkuji.
Dobrý den, prosím o radu, jak postupovat při uplatnění minimálního základu daně v případě, že podnikatel-živnostník měl přerušenu podnikatelskou činnost od 3. 3. 2004 do 3. 5. 2004. Děkuji