FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Provedl jsem prodej akcií z kuponové privatizace přes RM-system.Celková částka je 60000,-Kč.Musím tuto částku úvádět vce svém daňovém přiznání a případně zdanit a kolik?
Dobrý den,chtěla bych se zeptat- mí rodiče chtějí prodat nemovitost,kterou vlastní od r. 1980,nemají v ní však trvalé bydliště.Z utržených peněz si chtějí pořídit menší RD. Jaké daňové povinnosti se jich týkají ? Daň z převodu nemovitostí - 3% ? Daň z příjmů-kolik %? . Vztahují se na ně nějaká osvobození ? ( vlastnictví déle než 5,let, použití získaných financí na řešení bytové situace ? )Krom této nemovitosti je můj otec ještě vlastníkem ideální 1/2 jiného RD,kde mají oba trvalé bydliště. Děkuji za pomoc.
Dobrý den, prosím o osvětlení paragr. 4, odst.2 písm.a) zákona o dani z příjmu ("Doba mezi nabytím a prodejem podle odst.1a) nebo 1b) se nepřerušuje pokud v době mezi nabytím a prodejem došlo k vypořádání mezi podílovými spoluvlastníky domu...."). Znamená to, že když došlo k převodu družstevního bytu či garáže dříve než k převodu podílových vlastnictví, tak časový test pro osvobození daně z příjmu se počítá i pro podílová vlastnictví podle data převodu bytu či garáže? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, OSVČ uskuteční pracovní cestu trvající více než 12 hodin, na jaké náhrady má nárok? Díky za odpověď.
Dobrý den, zajímá mě, zda bude manžel platit daň z příjmu v násled.případě: do jeho os.vlastnictví převedlo družstvo v r.2001 garáž. Ke vkladu práva na KN došlo na počátku r.2002. Ke garáži se vážou vlastnické podíly na pozemku a nebytových prostorech paneláku. Tyto byly převedeny do os.vlastn. v r.2004 a tentýž rok došlo i ke vkladu práva na KN. Chceme garáž vč. souvisejících vlastnických podílů prodat. Příjmy z prodeje chceme použít na bytové potřeby a zároveň od zač. 2004 splácíme úvěr ze stavebního spoření. Vztahuje se na tento případ prodeje časový test 5let pro osovobození od daně z příjmu? Dá se požádat ve vztahu ke splácení úvěru a řešení bytových potřeb o výjimku či úlevu? Děkuji Vám za odpověď.
Jako živnostník jsem koupil na leasing firemní auto. Po skončení leasingu v roce 2000 jsem ho zařadil do majetku firmy v zůstatkové ceně 122 Kč. Musím při prodeji tohoto auta v tomto roce zařadit příjem z prodeje do příjmů zahrnovaných do základu daně? Existuje nějaká časová lhůta na tento případ?
Mám nárok ve výplatě na nezdanitelnou část ve výši Kč 3.170,-- když pracuji jako starobní důchodce? Díky za odpověď.
Dobrý den, pane doktore. Předem Vám chci poděkovat, že nám obyčejným lidem pomáháte vyřešit problémy, které nás trápí. A teď k dotazu: Jsem jedinou majitelkou(i jednatelkou) s.r.o. a nevím, jak si mám uplatňovat cestovní náhrady. Jezdím pro s.r.o. svým soukromým atomobilem, které není v majetku společnosti. Silňiční daň je zaplacená na mě (soukr.osobu). Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den. Pronajímám byt v osobním vlastnictví podle paragrafu 9 ZDP. Byt jsem získal převodem z družstevního vlastnictví (anuita byla nulová). Mohu si v daňovém přiznání odečíst i odpisy na takový byt? Pokud ano, jak ale prokážu finančnímu úřadu cenu bytu, ze které je odpis vypočítán? Patří odpisy do řádku 209 přílohy 2 daňového příznání B? Děkuji.
Dobrý den, v roce 1994 jsem zakoupila družstevní podíl v bytovém družstvu, v roce 2002 byl byt převeden do osobního vlastnictví, v roce 2004 jsem ho prodala. Podléhá příjem z prodeje bytu dani z příjmu fyzických osob, když jsem ho vlastnila 10 let, ale jen 2 roky jako byt a 8 let formou družstevního podílu ? Bydliště jsem v něm neměla. Děkuji.
Dobrý den, v roce 2003 jsem začal podnikat a přihlásil jsem se jako dobrovolný plátce DPH, jelikož to vypadalo že rozhodně překročím obrat 2 mil korun. Bohužel se tak ale neděje a účetní firma mne pochopielně vede v podvojném účetnictví a tudíž podstatně dráž než kdybych vedl účetnictví jednoduché. Poněvadž ale zisky nejsou tak velké, velmi mne faktury účetní firmy zatěžují. Účetní tvrdí, že pakliže jsem začal s podvojným účetnictvím, musím v něm pokračovat min. po dobu 5ti let. Otázka tedy zní: dá se přejít z podvojého účetnictví na jednoduché? Zvláště, když jsem se přihlásil jako plátce dobrovolně? Děkuji za odpověď nbo radu
Dobrý den. Jako student jsem si minulý rok přivydělával na brigádách. Zaměstnavatel mi strhával zálohovou daň. Chci podat Přiznání k dani z příjmů FO (A) a požádat o vrácení zaplacené daně. Chtěl jsem se zeptat zda může jeden z mých rodičů uplatnit současně snížení základu daně o 25560 Kč na vyživované dítě (za rodiče podává DAP zaměstnavatel) a nebo zda moje Přiznání k dani ... vylučuje možnost uplatnění snížení základu daně u mého rodiče. Za odpověď děkuji.
Dobrý den. Mám dotaz, po zavedení minimální daně jsem slyšel, nebo četl, že lideé jako já, novináři, kteří mají tzv autorskou činnost nemusí tuto minimální daň platit a odvedou normální daňové přiznání jako loni. Je to pravda a ještě prosím, od jaké výše výdělku se musí minimální daň platit.? Myslí se minimální výdělek za jeden , uplynulý rok? Děkuji.
Manželé, starobní důchodci, prodají nemovitost (zděděnou a tedy podléhající i dani z příjmu), je možné zaplatit daň ihned po prodeji, nebo je nutné čekat až na příští rok ? Děkuji.
Dobrý den.Mám studenta SŠ, který dostává peníze od sportovního klubu.Tyto příjmy zdaňuje podle§7. Výdaje jsem uplatnila procentem(25%).Odčitatelnou položku na studující dítě si uplatňuje otec. Může si student sám na sebe uplatnit zákl.nezd.částku(38.040)?Předpokládám,že částku na studium si už uplatnit nemůže (viz otec).Moc děkuji za radu,nashledanou.
Dobrý den,chtěla by jsem se zeptat na správné účtování.Naše firma zakoupila od fyzické osoby osobní automobil,který byl dané době u fyzické osoby na leasing.1/3 ceny byla uhrazena hotově.1/3 ceny leasingová společnost poskytla úvěr.Máme sice splátkový kalendář do zůstatkové ceny auta,ale je to půjčka ne leasing.A 1/3 bude podle smlouvy uhrazena jednorázově na účet té samé leasingové společnosti po prodeji auta.Prosím o poradu,jak tyto operace zaúčtovat.Moc děkuji.
Dobrý den, podnikatel FO vystavil PO zálohovou fakturu a po zaplacení také daňový doklad k přijaté záloze. Došlo ale k tomu, že službu za kterou požadoval zálohu neprovedl a částku zálohy vrátil v hotovosti. PO vyplatila např. 80000,-- vč. DPH a zpět obdržela 80000,-- v hotovosti jako vratku zálohy. Je tento postup správný? Jak je to s DPH?
Dobrý den, živnost jsem přerušil k 31.3.2004.Přestává se po přerušení živnosti v peněžním deníku účtovat dnem přerušení? Kam je potřeba uvést příjmy z faktur splatných až po přerušení živnosti a složenku o platbě DPH?,která byla rovněž po přerušení živnosti? Příjmy z těchto faktur zahrnu do příjmů za rok 2004? A poslední dotaz, jeli možné uplatnit výdaje na poštovné? Děkuji předem za odpověď.
Přeji pěkné ráno. Daň z příjmu za rok 2004 - fyzická osoba - bude danit dotace z vinařského fondu? Za rok 2005 je už dotace z vinařského fondu osvobozena. Ve vinařském zpravodaji jsem četla, že ani rok 2004 nebudu dotace danit, ale nemůžu to nikde v zákoně vyčíst. Děkuji.
Vážený pane doktore, chtěl bych uplatnit odčitatelnou položku na manželku, se kterou žiji ve společné domácnosti, ale "papírově" máme trvalé bydliště každý jinde. Je to možné? děkuji