FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, prosím o radu: mám příjmy ze závislé činnosti + podnikám na ŽL od r. 2002. Platím zálohově sociální pojištění, budou tyto platby za rok 2004 uvedeny vrámci nákladů na ř. 102 v příloze č. 1 DAP? Doplatky za rok 2003 + zaplacená daň za rok 2003 tam mohu dát také? Předem díky za odpověď.
Účtuji v daňové evidenci a proto prosím o radu při zaúčtování vyřazených závazků. Za předešlou odpověď děkuji.
Vedu daňou evidenci a mám dotazy: 1/ v r. 2004 se při obdržení Daňového Dobropisu z členské země EU použil Kurs ČNB ke dni obdržení Dobropisu? 2/ v r. 2005 se při obdržení Daňového Dobropisu z členské země EU použije Kurs ČNB ke dni původního zdanitelného plnění, ke kterému Dobropis patří? 3/ mohu si uplatnit odpočty na manželku jako na vyživovanou osobu, když má příjmy jako OSVČ a z pronájmu majetku ca 25.000,-Kč za r. 2004? Děkuji
Dobrý den. Mohl byste mi zodpovědět dotaz, jaký je rozdíl mezi plátcem DPH a tím kdo ho neplatí?Popř. poradit kde lze nalézt přesné informace. Má přítelkyně je OSVČ a má i DIČo. Její příjmy jsou menší než 1 mil. kč ročně. Je pro ni lepší být plátce či nikoliv? Děkuji za odpověď
Dobrý den, Jsem OSVČ a manželka spolupracující osoba. Za rok 2004 vpodstatě nemám co rozdělovat. Jsem v min. základu. Dle §7c)/i ZDP osoby s příjmy pod 15 000,- min daň neplatí, v § 38b) se hovoří "...nebo celkové zdanitelné příjmy nečiní u FO více než 15 000,- Kč. Je možný postup: manželce rozdělím příjmy pod 15 000, např. 1%, stejné % i na výdaje. Musí pak podávat na FÚ DP nebo jen prohlášení? Mohu pak její platby VZP a OSSZ uplatnit ve svém DP jako daňový nebo nedaňový výdaj? Děkuji
Jsem na mateřské dovolené a pobírám rodičovský příspěvek. Současně jsem spolupracující osoba s manželem. Zajímá mě, kolik mohu mít za rok 2004 základ daně (do 38040,- Kč jako v minulýh letech) nebo snad neomezeně , což snad platí od roku 2005? Nerada bych vracela rodičovský příspěvek pro překročení výše příjmů.
Mohu u operativního leasingu (smlouva s leas. společností) na osobní automobil uplatňovat DPH - zákon o DPH mluví o zákazu odpočtu DPH jen u finančního leasingu.
Dobrý den, prosím o radu odborníka zda patří OSVČ profesionální sportovec (se smlouvou s klubem, bez živ.listu) do § 7 část 1c nebo 2b a vztahuje se na něj minimální základ daně?Může si jako náklad započítat jízdy soukr. mot. vozidlem do zahraničí za účelem studia taktiky popř. sledování příštího soupeře?
Dobrý den, řeším následující problém s DPH. Jsme tuzemský plátce DPH registrovaný k DPH i v Rakousku. Rakouská firma nám poskytla službu (přepravu zboží) v říjnu loňského roku. Fakturu nám ale vystavili ke dni 31.12.2004 (přílohou je nákladový list z října) a protože jim bylo poskytnuto české DIČ, tak nám fakturují bez DPH (reverse charge, což je myslím správně). Otázky jsou následující: 1) máme fakturu vystavenou po téměř 2 měsících vrátit jako špatně vystavenou ? Nerespektují totiž lhůtu 15 dnů pro vystavení dokladu. 2) den povinnosti přiznat daň by měl být den poskytnutí služby, což je v říjnu - ale fakturu jsme neměli a skutečnou cenu předem neznali. Ke kterému dni se tedy přizná DPH ? 3) Máme podat dodatečné přiznání k DPH za říjen a odpočet uplatnit v lednu, kdy nám byla faktura doručena (25. ledna 2005) ? děkuji za odpověď
Dobry den. Zajimalo by mne, jak se uplatnuji danove odecitatelne polozky v pripade, ze jsem do lonskeho cervna studovala, pak jsem byla od cervence zaregistrovana na UP a od 14.9.2004 pracuji. Danove priznani podaval zamestnavatel. Uplatnuje se v DP cela zakladni nezdanitelna polozka? A co odecet za dobu studia a registrace na UP? Zajimaji me konkretni castky. Dekuji za odpoved.
Dobrý den, prosím o radu, neboť se nemůžeme s kolegyní dohodnout kdo má pravdu. Cizinec z USA podniká v ČR na základě živnostenského listu jako OSVČ. Trvalý pobyt má v USA a místo podnikání Praha, ČR. Cizinec má soukromé zdravotní pojištění z USA. Musí se dle zákona o veřejném zdravotním pojištění registrovat a tím pádem i platit zdravotní pojištění jako podnikatel? Jsou pro cizince stejné podmínky jako pro české podnikatele? Domnívám se, že cizinec by se měl registrovat na zdravotní pojišťovně a OSSZ a platit zálohy jako čeští podnikatelé. Kolegyně tvrdí, že mu soukromé zdravotní pojištění z USA stačí. Domnívám se také, že když má cizinec IČO musí platit daně, podává přiznání k dani typu B, tudíž by měl podat i přehledy na zdravotní pojišťovnu a OSSZ. Prosím o radu, kdo má pravdu. Mnohokrát děkuji a přeji hezký den. S pozdravem,
Dobrý den, prosím o pomoc s následujícím dotazem: jak zdanit autorské honoráře za přednášku, kterou pro českou obchodní firmu provedenou nerezidenti ČR, ale občané: Polska, Itálie, Rakouska, Bulharska, Litvy, Dánska, Švýcarska, Alžíru, USA, Velké Británie a Slovenska. Podle kterého ustanovení se řídit? Děkuji předem za odpověď.
Dobry den, omlouvam se, ze smeruji svuj dotaz do teto rubriky, ale nenasel jsem zadnou blizsi. Par let jsem pobyval ve Spojenych Statech a po navratu do CR si chci zalozit bezny ucet. Mozna jsem se trochu nechal rozmazlit vyspelejsim financnim systemem, ale zda se mi ze vsechny banky v CR jsou specializovany na systematicke "oskubavani" svych klientu. Nedelal jsem zadny hlubsi pruzkum toho co nase bankovnictvi nabizi, tak si nejsem jisty, ale muzete mi rict, jestli je v CR aspon jedina banka, ktera by nezpoplatnovala uplne vsechny ucetni transakce (dokonce i zruseni uctu - nejsmesnejsi ze vsech poplatku)??? Je to snad tim, ze banky nejsou schopny urocit jim sverene penize svych klientu natolik, aby samy pokryly tyto poplatky, nebo je to jen jejich arogantni postoj vuci nevzdelanym obcanum??? Za odpoved predem dekuji S pozdravem
Dobrý den, chtěla bych de zeptat je možné uplatnit v přiznání daně z příjmu fyz. osob typ A celkovou částku odečitatelné polžky ve výši 38040,-, když oboba byla po dobu 5 měsíců vedena ÚP nebo jen poměrnou část. Děkuji
OSVČ si pozastavila činnost v listopadu 2003. K 1.4.2005 by chtěla činnost znovu zahájit. Bude se na ni vztahovat platba min.záloh na soc. a zdr.pojištění, pokud je ještě zaměstnána na HPP? Tato činnost je jen nahodilá a může dojít v průběhu tohoto roku opět k pozastavení. Je tento postup možný? Děkuji za odpověď.
Pane doktore prosím Vás o radu. Syn ještě s jedním společníkem založili s.r.o. v roce 2005.Složili kapitál ve výši 200.000,- Kč. Potřebovali by ještě peníze na rozjezd firmy, ale ani jeden z nich nemůže poskytnout společnosti půjčku. Mohla bych jim půjčit já jako občan ? Vím, jak se účtuje půjčka od společníka, ale nikde jsem se nedočetla, že může půjčit občan.Zároveň musím říct, že nechci být tichý společník.Musí se sjednávat úroky?Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den Prosím o zodpovězení dotazu: Jedná se nemovitost v bezpodílovém vlastnictví manželů, která je pronajímána. Je možno zdanit v roce 2004 u manželky, když v letech 1997 - 2003 bylo zdaňováno u manžela? Je možné pokračovat v odpisech? Děkuji
Podnikatel FO, v zemědělské činnosti vlastní jako soukromá osoba stáje a stodolu. Může sám jako soukr. osobna uzavřít nájemní smlouvu pro sebe na ponikání v zem. výrobě, aby mohl dát nájemné do nákladů? Nechce dát majetek do podnikání a hodlá ho soukromě opravovat. Prosím o radu nebo jiný způsob, jak by se to dalo správně ošetřit. Další příjmy v podnikání má jako praktický lékař.
Dobrý den, v daňovém přiznání za r.2004 jsem využila možnosti odečíst si z daňového základu úroky zaplacené v hypotéčním úvěru a díky to mu dostanu zpět cca.4500-Kč. Ale jak to bude až budu na mateřské dovolené a budu mít jako příjem pouze rodičovský příspěvek, dostanu nějakou tu korunku zpět ? (pozn. hypotéku mám na sebe - přítel mi pouze ručí, byt je také můj, žiji s přítelem - budoucím otcem, on má trvé bydliště jinde). Předem děkuji za odpověď.
Podléhá dani z přímu fyzických osob prodej bytu v osobním vlastnictví, když byl zakoupen před 10ti lety formou družstevního podílu a před 2 lety převeden do osobního vlastnictví ? Připadá mi nelogické příjem danit, když vlastnictví družstevního podílu trvalo 8 let ( po 5 ti letech je prodej osvobozen) a vlastnictví bytu 2 roky a jedná se de-facto stále o stejnou bytovou jednotku. Podléhá prodej dani jen kvůli změně formy vlastnictví. Neexistuje náhodou nějaké přechodné ustanovení nebo pokyn MF ? Děkuji za odpověď.