FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

dovoz zboží

Dobrý den, jsme firma s českým DIČ a pořídili jsme teď zboží z USA, jak se to promítne, popřípadě na jakých řádcích v daňovém přiznání k DPH. Děkuji.

výdaje procentem

Dobrý den, jsem OSVČ, vedu daňovou evidenci a z podnikání uplatňuji skutečné výdaje.Za rok 2011 budu uplatňovat ztrátu z r.2010(začátek podnikání)a zřejmě daň z příjmu vyjde minimální. Zároveň pronajímám byt. Je možné u příjmu z pronájmu uplatnit výdaje paušálem? Tedy z podnikání skutečné výdaje a z pronájmu výdaje paušálem?Děkuji.

sleva na poplatníka

Dobrý den , chtěla jsem se optat jsem osvč na mateřské za rok 2012 mám obrat 64000 , takže by si mě mohl manžel odečíst na daních. Moje otázka zní když on si mě odečte z daní mohu si já odečíst slevu na poplatníka ve svém daňovém přiznání ? Děkuji za odpověď

pořízení notebooku

Dobry den, chtela bych se zeptat na drobny hmotny majetek.V prosinci jsme koupili noteebok na FA za 5186Kč 381/321, v roce 2012 jsme ruzpustili 50% ceny 2593Kč na uctu 501/381, uhrada Fa byla z pokladny 321/211 5186Kč.Tento 2013 rok pak rozpustime dalsich 50% ceny 2593Kč 501/381.Chtela bych se zeptat ja mam ted vlastne noteebok pouze na uctu 381.Musi se evidovat jeste na jinem uctu jako drobny hmotny majetek,protoze v konecne rozvaze mi zustane jen na uctu 381 v pasivech.Musim tento majetek uvadet FU v priloze danoveho priznani,pokud chcou uvest majetek organizace.Musi tento majetek mit evidecni list a cislo pokud se neodepisuje?dekuji za odpoved

test

test

prodej domu a daně

Dobrý den. Měla bych dotaz.Jsem v důchodu ,nepracuji a v březnu 2012 jsem dostala darovací smlouvou 1/2 rod.domu od přítele s kterým žiji 4 roky. Daň darovací neplatím,protože žiji s přítelem déle jak 1 rok.V domě nebydlím ani nemám trvalý pobyt. Dům chci prodat v roce 2013. K darovaní jsem měla v r.2012 ocenění majetku,posudek. Pokud dům prodám zajímalo by mě, kdo letos v r.2013 platí daň z převodu nemovitosti a zda budu osvobozena od daně z příjmů. Děkuji za odpověď.

podání přiznání

v r. 2012 jsem zdědila po otci 1/4bytové jednotky, bratr též 1/4 a matce zůstala 1/2, byt měli s otcem ve společném jmění manželů v osobním vlastnictví. Poplatníkem daně byl otec. Kdo musí podat přiznání k dani z nemovitosti?

účtování v DE

Vedu DE, jsem plátce DPH. Prosím o radu, zda dobře zařazuji položky na faktuře do daň. a nedaňových výdajů. Přijatá faktura - kupony Datart 10000 Kč - 0% DPH - nedaňový výdaj smluvní sleva zákl. daně - 8332 Kč, DPH 20% - 1666 Kč - daňový výdaj minusem + DPH na vstupu minusem. Doplatek faktury je 2 Kč. Firma poskytuje smluvní slevu při splnění určitého obratu. Kupony použiju pro soukromou potřebu. Děkuji moc za odpověď, zda shora uvedené položky zařazuji správně do daň. a nedaň. výdajů správně.

sleva na dani

Dobrý den, v r.2012 jsem byla od 1.1.2012 do 31.3.2012 vedená na úřadu práce jako nezaměstnaná. Od 1.4.2012 do 30.6.2012 jsem byla jako spolupracující osoba k manželovi a platila si soc. a zdr.pojištění. Od 1.7.2012 jsem odešla do starobního důchodu a byla do 31.12.2012 jako starobní důchodce. Chtěla jsem se zeptat, zda si mohu za r.2012 v daňovém přiznání uplatnit slevu na poplatníka v plné výši - 24840 Kč a jestli si mohu uplatnit v daňovém přiznání v plné výši odpočet na penzijní a životní pojištění, tj. 12 tis. + 12 tis.? Děkuji předem za odpověď. Jaroslava

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, minulý rok jsme koupili s přítelkyní družtevní byt. Vzali jsme si úvěr ze stavebního spoření a rekonstruovali jsme ho. začali jsme v něm bydlet někdy v červnu 2012, ale bohžel jsme se tam ještě úředně nepřihlásili. Počítali jsme s vrácením nějaké částky za úroky, ale mzdová účetní nám řekla že tam musíme mít úřední tralý pobyt (že tam nestačí jen bydlet) a ať si to podáme sami pokud se nebojíme FU. Můžete mi prosím poradit jestli v bytě opravdu musíme mít TP aby jsme mohli uplatnit ten odpočet na daních ?? Popřípadě můžeme zkusit podat žádost o vrácení úroků beztrestně i pokud si nejsme jisti splněním těch zákonných podmínek ? Mockrát děkuji. S pozdrave Bendl

danění akcií

Dobrý den, obracím se na Vás se dvěma dotazy: 1) Zda je možné při výpočtu daňového základu započítat ztrátu při prodeji jednoho akciového titulu oproti zisku z druhého (tímto si co nejvíce snížit základ daně). Je tady možné například zisk z prodeje akcie ČEZu ponížit ztrátou při prodeji akciového titulu ERSTE a tímto si snížit daňový základ. Oba akciové tituly byly drženy méně než půl roku – a jsou tedy daňově účinné. 2) Prodej akcií přes Brokerjet České spořitelny na burze v USA – NASDAQ v měně USD byl ztrátový, např. -1000 USD. Akciový titul byl držen méně než půl roku – a je tedy daňově účinný. V USA nebyla placena daň ze zisku (nedoje tedy ke dvojímu zdanění). Jak správně uvést tento prodej do daně? Zřejmě je potřeba nějakým kurzem propočítat -1000 USD na Kč, jaký je potřeba použít kurz, kde jej zjistím? Je jasné, že prodejem v USA – NASDAQ (viz předchozí věty) jde o zisk 0 Kč = daň 0 Kč – je například možné tento „nulový zisk“ (respektive ztrátu) do výpočtu daňového základu nezahrnovat (např. z důvodu toho, že obchodování s akciemi za rok 2012 skončilo ve významné ztrátě a tak by tato částka ke snížení daňového základu stejně nepřispěla). Jsem FO nepodnikatel, zaměstnanec. Předem děkuji za odpověď S pozdravem Tomáš Novák Jihlava

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, chci se zeptat na odečitatelnost zaplacených úroků z hypotéky. Úvěr jsme začali čerpat již v průběhu zahájení výstavby RD na jaře 2012, v létě byla stavba dokončena, v září jsme se nastěhovali, v říjnu 2012 zkolaudovali a přesunuli si tamtéž i trvalé bydliště. Můžeme si uplatnit odečet úroků z hypo za celý rok 2012, nebo jen část (po kolaudaci/nastěhování?) nebo vůbec? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Libor Matura

účtování v MRP

Dobrý den, Uvádím tyto faktické údaje : jsem provozovatelem fotovoltaické elektrárny , střešní konstrukce na rodinném domu. Jsem čtvrtletní dobrovolný plátce DPH. Na investici do FVE jsem si uplatnil 100% odpočet při pořízení. Mám povinnost odvádět DPH z elektřiny vyrobené a doma spotřebované (nedodané do distribuční sítě). Tuto elektřinu oceňuji cenou za kterou jinak dodávám obchodníkovi z elektřinou přebytky do distribuční soustavy. Vedu daňovou evidenci , používám účetní program MRP Slušovice MRP K/S. ---------------------------- Dotaz: Jaký typ účetního dokladu mám vyrobit a s jakým druhem pohybu jej mám zaúčtovat, aby se mi povinnost odvodu částky DPH přenesla do Daňové evidence DPH a následně promítla do Daňového přiznání? A současně se mi základ této DPH nepromítl do zdanitelných příjmů ? Děkuji Antoš tel.: 602108599, antos@hdnyrany.com

majetkový podíl v družstvu

Dobrý den, zdědila jsem Majetkový podíl v zemědělském družstvu. Část podílu mě bude letos vyplacena. Musím z toho platit daň z příjmu FO?

daňová povinnost

Dobrý den, můj partner zdědil po své matce se svojí sestrou v listopadu 2012 každý polovinu rodinného domu. Následující měsíc 12/2012 tento dům prodali. Neměli v něm trvalý pobyt.Matka v něm žila od narození.Matka polovinu tohoto domu získala dědictvím po otci v r.1978 a další polovinu darem od své matky v r.1998. Bude můj partner se svojí sestrou platit kromě daně z převodu nemovitostí také daň z příjmů po prodeji tohoto domu. Děkuji za odpověď.

sazba daně

Dobrý den vážení, kupuji nový byt a chtěla bych se zeptat na následující: větší část peněz (formou zálohových faktur) jsem zaplatila v loňském roce, tedy v roce 2012, kdy bylo DPH 14%. Doplatek za byt budu platit na jaře letošního roku a DPH je nyní 15%. Chtěla bych se zeptat jestli mi bude rozdíl v DPH, to je 1% u již zaplacených záloh, dopočítán na konečné faktuře nebo jestli se DPH odvíjí od data, kdy jsem část ceny za byt zaplatila. Tedy část bude se 14% a část s 15%? Předem děkuji za informaci a jsem s pozdravem Indrová

podnikání jako vedlejší příjem

Dobry den. Uvazuji o podnikani (hlidani deti) ale pritom zustat v praci na polovicni uvazek. Zajima me jak by se v tomto pripade vypocitavali dane z meho podnikani. Tedy specifickY- napr. : budu v zamestnani na polovicni uvazek vydelavat hrubeho 10,000Kc mesicne. Z hlidani deti bych si dejme tomu vydelala dalsich 10,000kc. Mam dve otazky: za 1) kdo by platil socialni a zdravotni pojisteni? Ja jako podnikatel nebo muj zamestnavatel a nebo oba a pokud ano v jake vysi? Za 2) jak by se vypovitaval zaklad dane pro moje podnikani? Dekuji

pořízení drobného majetku

Dobry den jsme neziskova organizace.Chtela bych se zeptat v prosinci 2012 jsme koupili noteebok za 5000 a tiskarnu za 3000.Musime to dat do drobneho hmotneho majetku pokud nemame stanovenou hranici min.castky,kdy se eviduje jako DHM.Vim ze je zhruba hranice 3000Kč.V roce 2012 budeme uctovat pri nakupu 042/211 a pri zarazeni do uzivani 022/042 a odpisy 551/082.Muzeme odepsat v roce nakupu celou castku porizovaci ceny,aby se nam dostala do nakladu?dekuji Varekova

danění více příjmů

Dobrý dem. Od 21.7.2012 jsem ve starobním důchodu. Od 1.8.2012 jsem si našel práci "na dohodu o vykonané práci" na Slovensku.Smlouva mě skončila 31.12.2012. Práci jsem vykonával 5 měsíců,v rozsahu 25 hod/měs. Chci vědět,zdali mám povinnost podat daňové přiznání v ČR,příp.nějakou povinnost vůči zdrav.pojišťovně ČR,nebo ČSSZ? Daň z příjmu jsem odváděl na Slovensku. Děkuji za odpoved. Miroslav Pecuch Hodonín

zahájení podnikání

Dobrý den, jsem začínající podnikatelka,zaměstnanec, zaměstnaná u firmy na Praze 4, toho času však na rizikovém těhotenství a tudíž na neschopence a peníze za zdravotní a sociální mi platí sociální odbot na Praze 8. Rozhodla jsem se nezávisle na svém zaměstnání začít podnikat a to s internetovým obchodem, kde přeprodávám zboží jinému podnikateli, byla jsem si dnes zřídit živnostenský list,zajímalo by mě toto: 1.Nevadí, když jsem na živnostenském úřadě uvedla do formuláře trvalé místo pobytu co mám na občance a do kolonky pro místo podnikaní jsem uvedla jinou adresu a to místo mé chaty, která je však vedena pod evidenč. číslem. a tudíš mi tam nechodí pošta. Nebude to vadit finančáku? Jinak na faktuře pro zákazníka bude jako dodavatel vedeno moje jméno a adresa na onu chatu a jako korespondeční jsem si zřídila p.o.box ve městě, který bude taktéž uveden na faktuře. Ptala jsem se paní na živnostenském a nevěděla zda to nějak vadí. 2.Kam všude musím nahlásit, to, že budu mít toto jako vedlejší podnikatelskou činnost a sociální a zdravotní za mě odvádí sociálka? A budu muset pokaždé když se mi změní situace to znamená když pak přejdu na mateřkou, pak rodičovskou, budu to muset pokaždé někde oznamovat a v případě že ano, tak na jakých úřadech? 3.Dále bych se Vás ráda zeptala, pokud nevydělám za rok více jak 15000,-Kč musím to nějak hlásit finančáku? 4.Budu si moci sbírat faktury za telefon a dát si je pak na konci roku do nákladů? Budu moc ráda, když mi poradíte a přeji Vám hezký den, Monika Nováková