FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

podání přiznání

Rozdelili jsme rodinný dům na dvě bytové jednotky a jeden jsme darovací smlouvou převedli na dceru.Musíme podat daňové přiznání každý zvlášť i když je nemovitost na jenom LV A VÝŠE DANĚ SE NEMĚNÍ.

podání přiznání

JSEM JIZ NEKOLIK LET VE STAROBNIM DUCHODU= VCETNE VDOVSKEHO MI TO DELA 11 TISIC, A MAM JESTE AKTIVNI ZL. TENTO JSEM VYUZILA AZ V ROCE 2012, KDY JSEM NA JEHO ZAKLADE PET MESICU PRACOVALA PRO FIRMU PROVIDENT, PAK JSEM TOHO ZE ZDRAVOTNICH DUVODU MUSELA NECHAT. ZA TECH 5 MESICU JSEM SI VYDELALA 16 TISIC. MUSIM ZA ROK 2012 PODAVAT DANOVE PRIZNANI? A KOLIK BUDU PLATIT NA ZDRAVOTNI A SOCIALNI POJISTENI? DIKY ZA ODPOVED.

podání přiznání

Dobrý den, prosím o radu respektive o informace k ročnímu zúčtování daně z příjmu. V minulých letech mi zúčtování daně vždy zajistil zaměstnavatel, nyní jsem nezaměstnaná, proto si budu daňové přiznání podávat sama. Protože si nejsem jistá co vše je k daňovému přiznání potřeba, jaké formuláře mám vyplnit a k přiznání doložit, prosím Vás o jejich seznam, případně o odkazy kde se dají stáhnout. V roce 2012 jsem v měsících leden - březen byla zaměstnána u soukromé firmy, od poloviny března do začátku května jsem byla v pracovní neschopnosti. Pracovní smlouvu jsem měla na dobu určitou - do 31.3., protože mi smlouva prodloužena nebyla, po skončení pracovní neschopnosti jsem se registrovala na úřadu práce. Nezaměstnaná jsem byla po zbytek roku 2012. Nejsem si jistá jaké formuláře vyplnit, co vše se k vyúčtování dokládá (např. o potvrzení zaplacených úroků z hypotečního úvěru vím), jaké potvrzení mám žádat od bývalého zaměstnavatele. Děkuji za jakékoliv informace. S pozdravem Mgr. Martina Rinnová Radvanice

poplatník daně

Dobrý den, splácím byt formou nájmu bytovému družstvu. Kdo bude platit daň z nemovitosti? Já nebo družstvo? Děkuji za odpověď. Hana Průšová

podání přiznání

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda musím podávat daňové přiznání. Jsem studentka, od loňského roku (únor) jsem byla u jednoho zaměstnavatele zaměstnána na dohodu o provedení práce a po vyčerpání hodin na dohodu o pracovní činnosti, na kterou jsem zaměstnána stále (průměrný měsíční výdělek 4000Kč). Podepsala jsem "růžový papír", ale ze mzdy z DPČ mi je strhávána daň (caa 11%). Je nějaká možnost získat daň zpět? Mám podávat daňové přiznání? Děkuji za odpověď.

sleva na manželku

Jsem v důchodu a pracuji jako ostraha.bohužel je to nutné.Chtěl jsem se zeptat,když teď máme odebrán odpočet na daních,což se opravdu hodně při tom málu co bereme se projeví,jestli je možnost odpočtu na manželku která má důchod necelých 5 tisíc měsíčně .Děkuji za odpověď.

vyřazení majetku

Dobrý den, měla bych dotaz z oblasti odpisování hmotného majetku. Podnikatel - FO pořídil v lednu 2012 osobní automobil do podnikání, činnost ukončil k 30.11.2012. Automobil prodal v lednu 2013. Dotazy: 1. je možné uplanit za rok 2012 odpis HM, když jako FO tento automobil vlastnil k 31.12.2012, ale činnost ukončil k 30.11.2012 2. je možné v případě prodeje OA uplatnit jako výdaj zůstatkovou cenu (§10 - prodej majetku vyřazeného do 5 let z OM). Děkuji.

poplatník daně

Dobrý den, ráda bych se dozvěděla, kdo od roku 2013 platí daň z prodeje nemovitosti? Prodávající jak tomu bylo dříve, nebo nově kupující. Dočetla jsem se pouze, že se daň zvýšila ze 3 na 4%. Předem děkuji za odpověď.

sleva na dítě

Dobrý den, prosím o radu. Můj zaměstnavatel je od února 2012 v likvidaci. Já jsem pracovala do 10. ledna 2012, pak jsem byla do začátku dubna na nemocenské, následně do poloviny října na mateřšké a teď na rodičovské dovolené. Během loňškého roku jsem dostala výplatu za leden a ještě mi byly doplaceny výplaty za rok 2011, které mi firma dlužila, takže si musím letos udělat daňové přiznání sama. Je nutné někde uvádět, že jsem část roku byla na nemocenské, mateřské a rodičovské dovolené? Má tato skutečnost nějaký vliv na výpočet daně? Prosím také o potvrzení, že si mohu uplatnit slevu na dítě narozené v květnu a to 7 měsíců. Děkuji.

daňová povinnost

JSEM JIZ NEKOLIK LET VE STAROBNIM DUCHODU= VCETNE VDOVSKEHO MI TO DELA 11 TISIC, A MAM JESTE AKTIVNI ZL. TENTO JSEM VYUZILA AZ V ROCE 2012, KDY JSEM NA JEHO ZAKLADE PET MESICU PRACOVALA PRO FIRMU PROVIDENT, PAK JSEM TOHO ZE ZDRAVOTNICH DUVODU MUSELA NECHAT. ZA TECH 5 MESICU JSEM SI VYDELALA 16 TISIC. MUSIM ZA ROK 2012 PODAVAT DANOVE PRIZNANI? A KOLIK BUDU PLATIT NA ZDRAVOTNI A SOCIALNI POJISTENI? DIKY ZA ODPOVED

prodje pozemku a daň

Dobrý den, v roce 2008 jsem zdědil nemovitost po strýci. Jeho manželkou (v roce 2008 již nežila) byla sestra mé matky. Odhad nemovitosti byl 800.000 Kč. Nemovitost jsem prodal v roce 2012 tj. nevlastnil jsem ji déle než 5 let. Nebydlel jsem zde trvale, občas jsem v ní přespal. Prodejní cena byla 1.100.000 Kč, z toho jsem zaplatil 3% daň z prodeje nemovitosti a odměnu 50.000 Kč realitní kanceláři. Každý rok od nabytí jsem platil také daň z nemovitosti. Musím nyní v roce 2013 uvést do daňového přiznání za rok 2012 tento příjem a zaplatit z něho daň ? Pokud ano z jaké částky a kolik % ? Děkuji za informaci Novotný

výdaje procentem

Dobrý den, prosím o upřesnění výše paušálních náhrad nákladů. Jsem OSVČ, důchodce a pracuji jako fotograf a tvůrce videoprogramů. Děkuji za odpověď

prodej pozemku a daně

Dobrý den, v červenci 2012 jsme s manželkou dostali darem pozemek. Vlastníme ho v podílovém spoluvlastnictví s rovnými podíly. Nyní pozemek prodáváme s tím, že získané peníze chceme použít na koupi jiné nemovitosti. Základní podmínku pro osvobození od daně z příjmu (5 let vlastnictví nebo 2 roky bydliště) tedy nesplňujeme. Jedinou šancí na osvobození je tak ustanovení o bytové potřebě. Různé zdroje na internetu ovšem uvádějí různý výklad zákona. Někde se píše, že ustanovení o bytové potřebě platí v každém případě (tedy vlastnictví méně než pět let nebo bydliště méně než dva roky), jinde se dává pouze do souvislosti s bydlištěm. Jsme tedy v našem případě povinní k dani z příjmu, nebo ne? Pokud bychom museli daň z příjmu zaplatit, jakým způsobem se určí základ daně? Dočetl jsem se, že v případě darování se za pořizovací náklady, o něž se základ daně snižuje, bere cena zjištěná pro účely darovací daně. My jsme ovšem dostali pozemek od přímého příbuzného, darovací daň jsme tedy neplatili a cenu nezjišťovali. Předem děkuji za odpověď.

odpočet daně

Dobrý den. Narazila jsem na dilema, jak zaúčtovat fakturu za služby a energii když faktura je vystavená např. 10.1.2013 ,ale zdanitelné plnění je 31.12.2012. Slyšela jsem názor, že takovou fakturu mám zaúčtovat i uplatnit DPH v roce 2013. Po celou dobu účtuji náklady i DPH do období dle zdanitelného plnění uvedeného na faktuře. Co je, prosím správně?

pořízení služby z EU

Dobrý den, s.r.o., plátce DPH má přijatou fakturu z Francie na práce architekta, které byly provedeny ve Francii, na faktuře je francouzské VAT a vyčíslené DPH - co s tím? Moc děkuji za odpověď

zdaňovací období

V listopadu jsem překročil limit 1M obratu pro plátcovstí DPH, takže od 2. února se stávám plátcem DPH. Od roku 2013 musí noví plátci podávat přiznání k DPH měsíčně. Platí toto i pro mne, protože jsem se stal plátcem 2013 nebo mohu platit DPH čtvrtletně, protože rozhodné období pro vznik plátcovství bylo 2012? Děkuji za odpověď.

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, chci se optat na odpočet úroků z úvěru při zdanění - jsem vlastníkem novostavby RD, která není ještě zkolaudována, od začátku roku 2012 jsem novostavbu začala užívat, hypoteční smlouva je uzavřena od roku 2010 - mám nárok na odpočet úroků z hypotečníhoúvěru? Nebo musí mít stavba přiděleno čp.a zkolaudována - na LV jsem vedena jako vlastník rozestavěné budovy. děkuji za odpověď

dodanění PP

Dobrý den, mám dotaz k daňovému přiznání pro r. 2013. Vloni mi bylo vyplaceno penzijní připojištění, které jsem si v roce 2011 odečetla z daní. Jak postupovat a jak podat daňové přiznání pro tuto položku? t.č. jsem na mateřské a pobírám rodičovský příspěvek. Děkuji za odpověď, Martina Bartošová

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, můžu si uplatnit snížení daňového základu o zaplacené úroky hypotéky, když jsem občan SR (precuji v ČR)a hypotéka byla poskytnuta bankou v SR na bytovou nehnutelnost v SR? Co se týče podmínky bydlení v nehnutelnosti, tak je postačující doložit čestné prohlášení? (trvalý pobyt tam zatím nemám nahlášený, není to zatím možné,ještě neproběhla kolaudace...)

roční zúčtování

Dobrý den, potřebovala bych zjistit, která organizace provede roční zúčtování daní zaměstnancům za rok 2012. Společnost B převzala 31.12.2012 všechny zaměstnance společnosti A (tzv. fúze). Společnost A 30.12.2012 zanikla. Od 1.1.2013 převzala tyto zaměstnance(původně zaměstnanci společnosti A) od společnosti B společnost C. U zaměstnanců nedošlo k ukončením pracovního poměru, byli pouze postupně převedeni na jiné zaměstnavatele. Provede tedy roční zúčtování společnost B nebo společnost C? Budu velice vděčná za radu.