FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den, v roce 2004 jsem souběžně byla zaměstnána a podnikala, kdy činnost OSVČ byla vedlejším zdrojem příjmu. K 1.1.2005 jsem měnila zaměstnání, tedy jsem pracovní poměr u jednoho zaměstnavatele končila k 31.12.2004 a pracovní poměr u nového zaměstnavatele začal 2.1.2005, neboť zákony neumožňují nástup do zaměstnání v den pracovního volna. K tomuto datu, 2.1. mne tedy nejdříve mohl zaměstnavatel přihlásit k odvodu zdravotního a soviálního pojištění, a teké příslušnou částku, odpodívající procentuální částce z celého mého měsíčního platu řádně odvedl. Zdravotní pojišťovna po mě nyní vymáhá pojistnou částku za 1.1. 2005, kdy prý dle platných zákonů byla mým hlavním zdrojem příjmů činnost OSVČ, ve výši celého měsíčního pojistného 1.071Kč. jak se proti tomuto mohu bránit? Přijde mi to přinejmenším nehorázné. Děkuji
Prosím o radu ohledně novely zákona o DPH. Svůj dotaz popisuji poněkud obšírně, ale stále si čtu novelu zákona a není mi to úplně jasné. Naše společnost , kromě jiných činností, vlastní bytové domy a vede bytové hospodářství. Jsme plátci DPH. Od nájemníků vybíráme měsíčně nájemné ? to se nedaní a zálohu na služby za užívání bytů. Jedná se mi právě o roční vyúčtování těchto služeb. Služby spojené s užíváním bytů jako teplo, vodu, aj. nakupujeme od různých dodavatelů, od plátců i neplátců. U plátců DPH si hned při pořízení uplatňujeme nárok na odpočet DPH. V účetnictví vedeme faktury za služby od dodavatelů bez daně na pohledávkových účtech. Služby spojené s užíváním bytů vyúčtováváme našim nájemníkům 1 x za rok a cena za tyto služby nikdy nepřevýší částku, za kterou náš podnik službu koupil. Za služby spojené s užíváním bytů při ročním vyúčtování nájemníkům účtujeme a zároveň odvádíme DPH. Doposud ? v roce 2004, když jsme například koupili teplo nebo vodu od neplátce DPH (například od městských úřadů) jsme nájemníkům jako plátci vždy ze všech služeb účtovali DPH. Domnívám se, že to tak bylo správně. Podle novely zákona o DPH bychom od letošního roku nájemníkům tyto služby (od nepláců DPH za rok 2004) danit neměli? Dále se mi jedná o to, jak danit ostatní služby. Například služba za servis výtahů: do 30.4.2004 dodavatel účtoval 22% DPH, od 1.5.2004 účtuje dodavatel zvlášť revize 19% a opravy 5%. Mám tudíž za celý rok tři sazby DPH a jakou DPH mám naúčtovat nájemníkům? Jak postupovat u dalších služeb, například odvoz odpadů, fekálií nebo opravy antén ? tyto služby provádějí malí živnostníci, jedni účtují DPH 5%, další je neplátce. Další službou je osvětlení společných prostor, elektřina měla DPH do 30.4.22%, od 1.5.19%. Ostatní služby podle § 47 se mají účtovat zvášenou sazbou tj. 19% a to i v případě, že dodavatel účtoval sníženou sazbu? Jakou DPH máme za tyto služby účtovat nájemníkům? Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den.Po svém zemřelém otci jsem jako jediný dědic v roce 2004 získal rodinný domek.Jelikož mé trvalé bydliště i zaměstnání jsou od nemovitosti dosti vzdálené, chtěl bych domek prodat a získané peníze použit na nákup rekreační chaty a věci movitých.Zajímalo by mě, jak velikou daň budu muset zaplatit fin.úřadu z prodeje.Děkuji
Prosím o odpověď. Církev chce svému duchovnímu věnovat na přilepšenou částku 10 000,-. Jakou formou je to nejvhodnější, aby to bylo v pořádku a nemusely se danit již jednou zdaněné peníze ( z darů členů). Děkuji za odpověď
Jaké daně musí platit starobní důchodce. Pobírá starobní důchod a má zároveň hlavní pracovní poměr ve firmě. Provádí se mu pouze srážka daně ze mzdy (bez odečtení nezdanitelné částky), nebo si musí ještě sám podávat daňové přiznání (týká se roku 2005). Na starobní důchod nastoupi v dubnu 2005 (je i nadále zaměstnán). Děkuji
Nedobytné pohledávky při ukončení podnikání Právě ukončuji podnikání a zůstalo mi několik nedobytných pohledávek, které nemá smysl nadále vymáhat. Existuje nějaká možnost, jak se takových pohledávek zbavit, aby je nebylo nutné zdanit (např. zrušení pohledávky, postoupení dlužníkovi, prohášení pro FÚ, že je nebudu nadále vymáhat apod.)? Účtoval jsem v jednoduchém účetnictví.
Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat zda musím nějak ohlásit fin. úřadu (nebo přiznat a zaplatit daň) v případě, že jsem zdědil stavební spoření a penzijní připojištění po mé matce. Jsem přímý dědic. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na DPH za 1. čtvrtletí. Jsem plátcem od 1.1.2005 a mohu si uplatnit nárok na daňový odpočet za rok 2004, na jakém řádku v přiznání uvedu tuto částku? Je nutné nějak rozlišit sazby daně 22% a 19% nebo napíši pouze souhrnou částku a rozlišení sazeb budu mít v dokladech daňové evidence. Děkuji moc za odpověď.
Firma s.r.o. platí zaměstnancům stravování ve výši 100% hodnoty jídla. 55% účtujeme jako daňově uznatelný náklad, zbytek daňově neúčinný. Můžeme nárokovat celý odpočet DPH, t.j. z celkově fakturované částky? Děkuji
První prodej nově postaveného bytu. Podle § 20, odst. 7), písm. b) zák. 357/1992 Sb. osvobozeno od daně z převodu nemovitostí. Toto osvobození se týká pouze bytu, nikoliv již podílu na společných prostorech k bytu náležících (definice bytu, kterou zákon používá je obsažena v zák. č. 72/1994 Sb., §2, písm. b). Dle § 21, odst. 3 zák. o DPN je nutno k daňovému přiznání přiložit znalecký posudek o ceně. Znalec provedl ocenění dle zákona č. 151/1997 Sb., kde se v §8 stanoví, že byt se oceňuje včetně podílu na příslušenství domu určených pro společné užívání. Jak vyřešit tento rozpor při podání přiznání k dani z převodu nemovitostí? Děkuji za odpověď
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně daňové evidence. Který zákon nebo vyhláška upravuje vedení daňové evidence? Je také možno odepisovat počítač s příslušenstvím, které tvoří např. tiskárna, monitor, progr. vybavení? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, můj dotaz se týká vyúčtování zahnraniční pracovní cesty. Pokud zaměstnanci nebyla poskytnuta záloha na zahraniční pracovní cestu (měl vlasní cizí měnu z minulých prac. cest) a vzniklý nárok na cestovné mu firma proplácí až při vyúčtování - jaký mám použít kurz pro přepočet? Mohu mu také vyplatit část nároku např. v SKK a část v Kč? a jakým kurzem? Děkuji za odpověď.
Dobry den Mam podnikani jako vedlejsi pracovni cinnost, jsem platce DPH (ctvrtletne) a pujcuju si vlastni auto do podnikani. Otazka zni: naklady na provoz auta (nafta + opotrebeni) se nevstahuje na priznani DPH? Bylo mi zdeleno ze tuto castku mam pocitat jednou rocne a zadavat ji pouze do priznani dane z prijmu jako vedlejsi naklad potrebny pro podnikani a vubec to nedavat do penezniho denniku. Pokud to tak neni jake je DPH (19%/5%) u techto nakladu a jaka je cena paliva (vym ze prumerna cena se urcuje az na konci roku). Dekuji
Dobrý den. Mám dotaz týkající se daně z příjmů. Osoba XY bydlí v družstevním bytě cca 20 let. Pak je tento družstevní byt převeden do osobního vlastnictví. Osoba XY po dvou letech zemře a byt zdědí její syn. Vztahuje se na případný prodej tohoto bytu povinnost platit daň z příjmů? Syn zde nebydlí. Dle znění zákona o dani z příjmů se domnívám, že tento prodej osvobozen není, nicméně stanovisko konkrétního finančního úřadu je takové, že se předchozí doba započítá. Jak to tedy je?
Dobrý den pane poradce. Jakou maximální částku v hotovosti (Kč) lze zaplatit za přijatou fakturu? Jaký předpis tuto částku určuje? Děkuji.
Dobry den, za jakych podminek lze v soucasne dobe uplatnit odpocet DPH u "osobniho" automobilu? Jaky typ vozu musi byt zapsan v technickem prukazu vozu M1, N1,...? Jeste plati podminka prepazky ve vozu mezi nakladovym prostorem a misty urcenymi pro sezeni? Dekuji za odpoved.
Jaky danove uznatelny doklad o zaplaceni (bezhotovostni platba) potrebuje obdrzet podnikatel ( s.r.o.) od fyzicke osoby - nepodnikatele za uhradu najemneho (provadi se pravidelne na zaklade smlouvy o poskytnuti najemnich prostor ) v nebytovych prostorach. (fy s.r.o. je v najmu kde majitelem je fyzicka osoba - nepodnikatel) Dekuji.
Jsem zaměstnanec s.r.o. a mám podnikání jako vedlejší činnost. V roce 2003 jsem měl z podnikání ztrátu. Na přehledu pro OSSZ mi na řádku 36 vyšlo 499,- Kč (1684 x 0,296 - dle poučení na str.4). Přesto mi byly OSSZ předepsány zálohy ve výši 997,- Kč a tím pádem i penále. Nevím proč. Na čem záleží jestli mě posuzují jako OSVČ na hlavní nebo vedlejší činnost? Proč vůbec musím platit zálohy, když je odvádím každý měsíc z platu, který mám v zaměstnání (HM cca 20 tis.) Ani za rok 2004 nemám z podnikání žádný příjem. Budu zase muset platit zálohy z podnikání. Bohužel ani daňový poradce mi nedokázal uspokojivě odpovědět a na sociálním mě odbyli, že je jejich postup správný. Zdravím vás a moc vám děkuji. Vaše služba nám obyčejným lidem, kteří se v džungli zákonů beznadějně ztrácíme, je velmi užitečná a patří vám za ni velký dík.
Místo zdanitelného plnění u služby Chci přefakturovat část nákladů spojených s veletrhem, který se uskutečnil v ČR, firmě se sídlem v PL - je plátcem DPH. Je to pro mě zdanitelné plnění z pohledu DPH? Kde je místo zdanitelného plnění? za odpověď děkuji
dotace z finančního úřadu je to zdanitelný příjem?