FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, prosím o radu, jak dlouho mám skladovat účetnictví, když podnikám jako OSVČ od roku 1992, účtoval jsem v jednoduchém účetnictví, dnes vedu účetní evidenci, nikdy jsem nebyl plátcem DPH, nikdy jsem neměl zaměstnance.Slyšel jsem, že je nutné skladovat účetnictví 10let zpátky. Za odpověď předem děkuji.
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, naše firma se rozhodla, že bude pronájimat auto vč.nákladů za pov.ručení, hav.pojištění a sil.daně slovenské firmě za paušalní částku-nevím si s tím rady, zda ta částka má byt s DPH či nikoliv, jelikož se jedná o slovenského partnera? Díky
Dobrý den. Prosím o radu, jak zaúčtovávat vratné obyly ( KEG sudy ) ve vedení daňové evidence. Pivovar napíše cenu celkovou, napíše hodnotu piva bez DPH, napíše DPH za pivo a KEG sud napíše v celkvé ceně s DPH. Do které kolonky mám napsat tuto " zálohu " na sud. V poeněžním deníku jsem napsal celkovou cenu ( skutečně zaplacenou ) dále jsem napsal cenu DPH z daňového dokladu a do evidence DPH jsem napsal daňový základ ( hodnota piva s DPH ) a cenu DPH. Učinil jsem tak správně? V mém programu se ale kopíruje cena s peněžního deníku a tudíž hodnota sudů se mi nabízí zapsat do evidence DPH, jinak z z programu nelze vystoupit, proto tuto položku píši do nákupu od neplátců. Děkuji Vám za Vaší radu, v případě, ža tato rada bude zpoplatněna, prosím Vás o odpověď na můj meil i s částkou kterou mám zaplatit a číslo konta. Obratem peníze zašlu. děkuji Vám ještě jednou a jsem s pozdravem
Dobrý den, prosím o odpověď zda jsem povinen zaplatit daň z příjmu v případě,že jsem ukončil leasing automobilu, auto je převedeno na mně jako fyzickou osobu a já jej okamžitě prodám.Případně kdy jej mohu prodat aniž bych platil daň.
Dobrý večer, pane doktore. Prosila bych o radu týkající se výplaty nemocenské u malé organizace. U takové organizace vyplácí nemocenské dávky zaměstnanců OSSZ? Pokud ano, jak je to s 1denní návštěvou u lékaře a třeba s odběrem krve, je to překážka v práci s náhradou mzdy nebo se doklad o návštěvě lékaře odevzdá na OSSZ k vyplacení náhrady. Děkuji.
Dobrý den, jaká specifika jsou v daních u osvč - výhradních pojišťovacích agentech (pracujících dle zvláštního zákona a tedy bez živnostenského listu)? Mají právo uplatňovat nějaké náklady vzniklé při své činnosti, příp. jaké? Děkuji.
Dobrý den, v roce 2003 jsem prodal zákazníkovi spotřebič s 22% DPH, tento se porouchal - reklamace je oprávněná. Vracet se mu dnes bude cena s 22% DPH nebo s 19% DPH (osoby/podnikatelé)? V případě 22% na jaký formulář vykázat DPH vůči finančnímu úřadu? Děkuji
Dobrý den pane doktore, nerozumím pojmu zkrácená doba splácení (12,24 měs.) u leasingu, se kterým jsem se setkal na strankách některých leas. společností. Zkrácená doba odporuje par.24odst.4pism.a) ZDP, který platí pro nájemce a par. 30.odst.4 ZDP, kterým se řídí leasingovky. To v tomto případě leasingové spol. neodepisují PL? O co se prosím jedná? Děkuji
Dobrý den, koupili jsme stařší traktror, jehož cena je nižší než 40 000.-Kč, tudíž jej nemůžeme odepisovat. Bude-li oprava, generálka tohoto traktoru stát asi 45000-Kč, bude to jeho technické zhodnocení a nebo pouze oprava a dáme to do provozní režie v DE? Ději moc za odpověď.
Dobrý den, chci se zeptat, zda si mohu snižovat měsíčně daňový základ o úroky z hypotečního úvěru placené v roce 2005? V případě, že ano, které podklady jsou pro mzdovou účetní ze zákona nezbytné? Jelikož s v mém případě jedná o novostavbu, v tuto chvíli má k dispozici podepsanou kupní smlouvu na tuto nemovitost, návrh na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí, z banky potvrzení o poskytnutém úvěru a předpokládanou výši úroků z úvěru, zástavní smlouvu k nemovitosti. Děkuji
Zdravím Vás! Potřeboval bych zodpovědět tento dotaz: Lze podnikateli, který má v budově pronajaty 2 kanceláře, přefakturovat jiným podnikatelem (majitelem budovy), mimo vodného a stočného i tzv. "srážkovou vodu"? V nájemní smlouvě není o "srážkové vodě" žádná zmíňka, pouze o vodném a stočném. Mám dojem, že náklad ?srážková voda? je nákladem budovy (stejně jako např. daň z nemovitosti, revize hromosvodu apod.), který nelze nájemci, který si pronajal pouze část interieru přefakturovat a že by se v případě přefakturace nejednalo o výdaj, kterým by se dal snížit základ daně. Díky.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co znamená hmotný investiční majetek s příslušenstvím, může tímto příslušenstvím být k počítači např. monitor, tiskárna, programové vybavení? A tudíž se odpisy budou počítat z celkového součtu těchto pořizovacích cen ? Děkuji.
Ve smlouvě o nájemném je přesně psáno: Za užívání předmětu nájmu se nájemce zavazuje platit pronajímateli dohodnuté nájemné ve výši 42.000,00 Kč atd... Vzhledem k tomu,že nájemce není v současné době plátce DPH je tato částka osvobozena od DPH v souladu ze zákonem č.588/1992 Sb. o dani z přidané hodnoty v platném znění. Nájemce se stal 1.února 2005 plátcem DPH a pronajímatel navýšil 42.000,00 Kč + 19 % = 49.980,00 Kč. Postupoval správně pronajímatel nebo se mělo počítat DPH z částky 42.000,00 Kč. Nájemné podle smlouvy se nemělo zvyšovat do r. 2006. Podle mne se ale zvýšilo!
Dobrý den, syn zahájil podnikání jako pojišťovací zprostředkovatel, využívá k podnikání osobní auto, které je však napsané na otce. Může si v daňové evidenci uplatnit výdaje na PHM, údržbu apod. s tím, že by měl platit silniční daň, vést knihu jízd... Pokud ne, je nějaká jiná možnost? Děkuji a přeji pěkný den
právě jsem obdržela odpověď na svůj dotaz ze dne 6.4. 11:20. Bohužel si myslím, že §4, odst.1, písm. b) druhá věta ZDP nelze použít z toho důvodu, že v této větě se hovoří o tom, že doba pěti let se zkracuje o dobu, po kterou byla nemovitost prokazatelně ve vlastnictví zůstavitele...domnívám se, že v případě družstevního vlastnictví nelze o "vlastnictví" tak jak to vyžaduje zákon, hovořit. Zůstavitelka zde sice žila přes 20 let, nicméně v osobním vlastnictví měla byt pouze dva roky. Prosím o Vaše vyjádření. Je možné, že finanční úřady si toto ustanovení vykládají šířeji?
začínající firma, s.r.o., která za rok 2004 měla pouze výdaje za nájem a příjmy za reklamu a jsou v ní dva společníci. Jak se v tomto případě týká těchto společníků minimální základ daně, když je to začínající firma?
Při podání daňového přiznání jsem vypočetl, že bych měl doplatit daň z příjmu. Zatím jsem nic nedoplatil a očekávám, že dostanu z finančního úřadu složenku. Je tento můj postup správný?
Dobrý den, prosím o odpověď: žena na rodičovské dovolené podepsala Dohodu o provedení práce (na 5 měsíců - 100 hodin). Celková odměna bude 65 000,- kč , tedy měsíčně 13 000,- kč. Jaké odvody a daně se na ni budou vztahovat? Jak vysoké? Jakou čistou odměnu má dostat? Podepsala prohlášení k dani, nemá kromé rodičovského příspěvku jiný příjem. Velmi děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu ohledně výpočtu daně z příjmu fyzických osob za rok 2004. Zaměstnanec uzavřel smlouvu o soukromém životním pojištění v průběhu roku 2004. Smím uplatnit odpočet zaplaceného pojistného od základu daně za předpokladu, že podmínka uzavření smlouvy (na min. 5 let, min. částku 40 000,- a vyplacení plnění pojistného nejdříve po dovršení 60ti let) je splněna? Děkuji za odpověď a Váš čas.
Dobrý den, do jaké výše si může matka na mateřské dovolené měsíčně přivydělat, aby neztratila nárok na peněžitou podporu v mateřství, ani na rodičovský příspěvek v pozdější době? Jaké parametry musí takovýto příjem splňovat - závislá činnost, samostatná činnost na základě živnostenského oprávnění, max výše měsíční/roční..? V kterých zákonech je tato skutečnost ošetřena? Děkuji