FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Pro pana Judr. Dytricha: Děkuji znovu za odpověď na můj dotaz. I když odpověď pro mne nebyla moc uspokojivá, jsem ráda, že někdo tak rychle zareagoval, protože jinde jsem se reakce nedočkala. Ani na ministerstvu financí. Z odpovědi mi vyplývá, že zřejmě nelze problém jednoduše vyřešit. Jenže já si nemůžu dovolit tento problém nevyřešit. Dávám zadání programátorovi do software a uživatelé, kteří si zvolí fakturaci v Eur by klidně mohli Eura chtít zaokrouhlit a spolehnou se na software, že jim to udělá dobře podle zákona. Samozřejmě, že potom účtují v českých korunách a také počítají DPH v Kč. Tohle není dotaz k uveřejnění, jen reakce na odpověď. Pokud by se Vám však podařilo můj problém posunout někam dále, blíže k vyřešení, byla bych vděčná za odpověď. Děkuji.
Provádíme výměnu odpadů v bytovém domě, kde jsou i nebytové prostory. Dále opravujeme kotelnu, která slouží pro tento jeden dům. Protože je rozdíl v sazbě DPH mezi bytovou a nebytovou výstavbou, chci se zeptat, jak správně stanovit jednotlivé sazby? Je správný postup pro stanovení sazby daně rozdělit základ daně podle poměru plochy využívání jednotlivých prostor.
Dobrý den, děkuji za odpověď na moji otázku ohledně úvěrové smlouvy na koupi automobilu. Asi jsem se špatně vyjádřila, ale nejedná se o leasing. Byla uzavřena úvěrová smlouva na koupi automobilu na 48 měsíců a tento automobil není v nájmu, ale je v mém vlastnictví. Slyšela jsem názor, že automobil zařadím do majetku v pořizovací ceně bez ohledu na úvěr a bude jej dle zákona odepisovat. Úvěrové splátky a první splátku v hodnotě 10% z kupní ceny zaúčtuji jako nedaňové výdaje a do nákladů si budu dávat pouze úroky a havarijní pojištění. Nevím, jestli můžu do nákladů dát i poplatek za zpracování úvěru rozložený do měsíčních splátek. Byl by tento postup správný? Děkuji za odpověď.
Mám pronajatou prodejnu v nák.centru Tesco a se stejným sortimentem i v nák.centru Hypernova.Nejsem plátce DPH!Hypernova mi k nájmu za pronajatý prostor DPH neúčtuje,ale Tesco mi k nájmu za pronajatý prostor DPH účtuje.Kdo z nich postupuje dle zákona o DPH.Prosím moc a pěkně o brzkou odpověď.Děkuji mnohokrát.
Dobrý den. opětovně prosím o radu. Manželka zdědilo po své matce rodiný dům a to před třemi roku. V tomto domě nebyla hlášena. Nyní chce RD prodat. Je nám známo, že bude muset zaplatit daň z převodu nemovitosti ve výši 3% kupní ceny či odhadu, podle toho co bude vyšší. Ale je povina platit daň z příjmů a nebo může s úspechem použít § 4 odst. b zákona o dani z příjmů. Rodiče mé manželky bydleli v tomto domě cca 25 let. Děkuji Vám za Vaší odpověď, přeji mnoho úspěchů ve Vaší velmi pro nás potřebné činnosti
Dobrý den, minulý rok jsem zakoupil lesní pozemek a tento rok mne kontaktovala správa silnic a dálnic, že na části mého pozemku (44 m) je tzv.jiná stavba (mostní pilíř).Chtějí ode mne tuto část odkoupit za cenu 50 Kč/m.Chtěl bych vědět, zda mohu po státu požadovat vyšší cenu a zda budu muset i z takto malé celkové částky (2200 Kč) platit daň z prodeje nemovitosti? Děkuji za odpověď
Dobrý den, prosím o radu : vystavili jsme dobropis pro zahraniční firmu- musíme mít tento dobropis písemně potvrzený a dále budeme vystavovat na tento dobropis zápočet, zda i tento zápočet musí byt potvrzený? nebo můžeme s dobropisem pracovat jako s vydanou fakturou ? děkuji za odpověď
Chci prostudovat nějakou literaturu týkající se účetnictví a daní, protože jsem si pořídila živnostenský list - ubytovací služby. Co mi poradíte? Často uvádíte ve svých odpovědích ZDP. Co je to?
Chci prostudovat nějakou literaturu týkající se účetnictví a daní, protože jsem si pořídila živnostenský list - ubytovací služby. Co mi poradíte? Často uvádíte ve svých odpovědích ZDP. Co je to?
Dobry den,prosim o pomoc v následujici problematice. Dne 14.12.2004 byl proveden zapis u notare o zalozeni spolecnosti s ručenim omezenym.Registrace u krajskeho soudu probehla v polovině měsíce února a spolecnost se zaregistrovala jako dobrovolny platce DHP 14.3.2005. V roce 2004 vznikly naklady na nakup kolku a platbu za odměnu notařce.Budou tyto náklady vzniklé v roce 2004daňově uznatelné v roce 2005? Jak mam spravne dostupovat?Děkuji za odpověď
Prosím o radu. Odvádí se sociální pojištění z příspěvku zaměstnavatele na penzijní připojištění, když se tato částka mění podle odpracovaných dnů v měsíci?Z časové mzdy. Děkuji za odpověď
Dobrý den, jsem OSVČ mám hostinskou činnost. Mám 2 restaurace a obrat za rok překročil 1 mil Kč. Musím se zaregistrovat jako plátce DPH? Lze to nějak obejít bez nutnosti zakládat další ž.l. na jinou osobu?
Dobrý den, ve firmě v které pracuji je služebí auto osobní 1,9 TDi, jaká je částka na úhradu silniční daně k 15.4.2004? Je potřeba tuto částku pouze uhradit, nebo je nutno vyplnit ještě nějaký formulář? Děkuji.
Vlastníme vozidlo splňující normu EURO2 a na základě této normy uplatňujeme slevu na dani silniční ve výší 60%. K tomuto vozidlu používáme přívěs nákladní PV-04-PNV tov. značka SVAN TCH24V-22,5 o celkové hmotnosti 24 tis. kg. V zákoně o dani silniční v §6 ods. 9 je uvedeno, že lze slevu na dani ve výši 60% uplatnit i u odpovídajícího počtu tandemových přívěsů. Můžeme uplatnit na tento přívěs slevu 60% na dani silniční ?
pokud jsem zaregistrovana od 1.03.05 a zakoupila jsem zařízení před touto registrací, mohu z toho uplatnit DPH? Děkuji
Děkuji za odpověď na dotaz ohledně zaokrouhlování v souvislosti s DPH. Dovoluji si však ještě jednou reagovat. Zmiňovala jsem §36 odst. 5 zákona o DPH, který zní přesně takto: Základ daně se sníží o slevu z ceny, pokud je poskytnuta k datu uskutečnění zdanitelného plnění. Do základu daně se nezahrnuje rozdíl ze zaokrouhlení částky daně za zdanitelné plnění na desetihaléře nebo na padesátihaléře. A reaguji znovu právě proto, že se zde mluví o zaokrouhlení částky daně na desetihaléře nebo padesátihaléře, nikoliv ceny celkem. Pokud totiž fakturuji např v EUR, a potom zaokrouhlím na celá EURa, můžu se dostat na rozdíl v řádu desetikorun. Děkuji předem za čas strávený nad mým dotazem.
Dobry den, chtela bych se zeptat zda je u castecne invalidniho duchodce na hlavni pracovni pomer mozne uplatnit mesicne nejen castku 595,- ale take dalsi nezdanitelnou castku 3 170,-? Dekuji za odpoved.
Dobrý den, vedeme podvojné účetnictví, jsme plátci DPH. Kupujeme motorku-skůtra na leasing. Chtěla bych se zeptat zda můžeme z této motorky uplatnit DPH. Děkuji za odpověď
Základní škola provozuje vlastní školní jídelnu. Tato jídelna připravila pro zaměstnance slavnostní oběd - kulturní akce, která bude hrazena z prostředků FKSP. Jídelna nemůže vystavit k vyúčtování FA, vystavila jen výčet potravin+režie. Na základě jakých dokladů a jak správně zaúčtovat uvařené obědy ve ŠJ pro FKSP? Děkuji
Vazeny pane, prosim o sdeleni jakou castku za rok si muze vydelat duchodce ke svemu duchodu aniz by musel platit socialni pojisteni a dan z prijmu. Jak je to se zdravotnim pojistenim?Dekuji