FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den. Prosim, o vysvětlení, jakým způsobem…

Dobrý den. Prosim, o vysvětlení, jakým způsobem zahrnu do nákladů firmy (fyzická osoba - podnikatel na živnostenský list) náklady za provoz a užívání motorového vozidla pro účely podnikání (vozidlo je majetkem fyzicke osoby - podnikatele) ? Nejasné je, zda do nakladů zavedu úhradu za "počet ujetých kolometrů x sazba dle platného tarifu" a dále již do nakladů nemohu uplatnit náklady za nákup pohonných hmot, oprav vozidla a pod. NEBO mám do nakladů firmy uplatnovat právě náklady spojené s nákupem pohonných hmot, opravy a pod. s tím, že náklad "počet ujetých kolometrů x sazba dle platného tarifu" již uplatňovat nebudu ? Nebo jsou možné kombinace?

Dobrý den, prosim o radu. DE, minulý rok 5.3.2004…

Dobrý den, prosim o radu. DE, minulý rok 5.3.2004 byl koupen na leasing nakladní automobil-na firmu a na 42 měsíců. Nyní od 18.4.05 je dobrovolný platce DPH. 1.platba byla záloha na splatky 37900,- včetně DPH - časově se rozlišuje. Pravidelné splatky jsou ZD-3613,70, DPH 22%-795,-, poj.-1390,- celkem 5798,10 Kč. Lze si nyní od 4/05 odčítat DPH z pravidelných splátek ( těch 795,-) a na konci roku při časovém rozlišení zálohy zaplacené na počátku ( v r.2004 )poměrnou část ( 4-12/05) ? A je možné si odečíst něco zpětně ? V nějaké vaší odpovědi jsem četla, že ze zásob na základě faktury si lze rok zpětně odečíst DPH ze zásob. Toto je asi jiný případ, nebo i u tohoto připadu lze rok zpětně uplatnit DPH ? V případě,ze ano, tak to by šlo jen o zaplacené splátky a nebo i z pom.časti zálohy ? Ale to by se změnilo daň. přiznání zDPFO za dok 2004, protože do výdajů to bylo uplatněné celé-včetně DPH. Děkuji ze odpověď.

Dobrý den, zajímalo by mě do jaké skupiny při…

Dobrý den, zajímalo by mě do jaké skupiny při darovací dani patří vnučka? Předpokládám, že do I. A jestli při darování nemovitosti musím platit i za převod nemovitosti? A také bych se chtěl zeptat jestli se darovací daň nedá "obejít" prodejem za např. 1 korunu.Děkuji

Dobry den. Pokud si koupim ojety osobni montazni…

Dobry den. Pokud si koupim ojety osobni montazni automobil, ktery ma kategorii M1 a tridu specialni montazni, mohu si na vstupu odecist DPH ? Jsem platcem DPH. Dekuji.

Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu. Jsem…

Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu. Jsem živnostník, v současné době se mi relativně začalo dařit a tak mě kolega přemlouvá, abych s ním založila s. r. o. Chtěla chych se Vás zeptat co je pro mě (obecně) z hlediska daní výhodnější. Zároveň si nejsem příliš jistá, jak je to s výplatou mzdy (pro mě) v případě s. r. o. Mám právo na měsíční výplatu pravidelně nebo si mohu peníze převést až ze zisku společnosti? A musím tuto výplatu znovu danit? Velice Vám děkuji za opověď. S pozdravem

V letošním roce chceme prodat rekreační objekt,…

V letošním roce chceme prodat rekreační objekt, prosím o informaci zda a jakou daň budeme muset zaplatit, případně v jakém termínu. Velice Vám děkuji

Dobry den dostal jsem odstupne 400 000kc hrubeho…

Dobry den dostal jsem odstupne 400 000kc hrubeho z toho jsem platil 170 000kc dan v preplatku dane min vratili 28 000kc mam 2deti a manzelku na materske dovolene muj rocni prijem byl i s odstupnym asi620 000kc . Nevratili mi malo v preplatku? Kolika% se dani odstupne. Dekuji predem za vasi odpoved.

Dobrý den, pane doktore. Při zpracování daňové…

Dobrý den, pane doktore. Při zpracování daňové evidence pro klienta jsem narazila na malý problém. K vyúčtování DPH mu chybí daňové doklady z nákupu zboží a z nákupu pohonných hmot. Jak se to dá vyřešit? Lze napsat čestné prohlášení, kontrola je na bankovních výpisech, protože platil platební kartou nebo se DPH nemůže uplatnit a v účetnictví to odepíšu do osobní spotřeby. Děkuji.

Dobrý den, Mám předhypoteční úvěr na…

Dobrý den, Mám předhypoteční úvěr na novostavbu bytu, na byt mám smlouvu o smlouvě budoucí. Vlastníkem nemovitosti zatím nejsem. Mám nárok na odpočet úroků z předhypotéčního úvěru z daně z příjmů ? Děkuji

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: FO,…

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: FO, nepodnikající, pořídí nemovitost-v r. 2005. Část pronajímá-příjem podle §9. V pronajímané části zbuduje rozvody počítačových sítí a telefonních kabelů - v lištách našroubovaných na zdech. Jedná se zde o majetek pevně spojený s budovou a o částku pořízení se zvýší hodnota nemovitosti nebo to může být výdej nájemce, protože těmito kabely jsou propojeny počítače, které jsou majetkem nájemce? Jednalo by se o technické zhodnocení počítačů nebo přímý daňový výdaj-službu-hodnota cca 20000,-- Kč? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: Firma…

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: Firma provádí zemní práce-pokládku zámkové dlažby. Nakoupený materiál vozí přímo na zakázku-stavbu. Dle vnitropodnikové směrnice účtujeme zámkovou dlažbu způsobem A-skladové karty. Nyní se vyskytl názor, že pokud fyzicky neexistuje sklad, není správné takto účtovat. Je správnější účtovat jako "traťové dodávky" přes účty nedokončené výroby. Jak zaúčtovat traťovou dodávku? Je správný postup: 1) fa za materiál 501/321 ...... 100 2) nedokon.výroba 121/611 ....... 100 3) úbytek ned.výroby 611/121 ........100 4) fakturace zakázky 311/602.........1xx v tomto případě by se nevedl sklad Nebo je možné účtovat skladové zásoby zp.A jako dosud? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jsem OSVČ a poskytla jsem zaměstnanci…

Dobrý den, jsem OSVČ a poskytla jsem zaměstnanci příspěvek na dovolenou 20 000,- Kč.Musím tento příspěvek zahrnout do mzdových nákladů a zaplatit daň se SZ a ZP ?

Jsem neplatce DPH, vedu daň. evidenci. Příjmy se…

Jsem neplatce DPH, vedu daň. evidenci. Příjmy se blíží 1 milionu.Prodávám v malobchodě a často vrácím peníze za uznané reklamace. Zapisují jako storno příjmů, čimž snižuji obrat. Je to dovoleno? Děkuji

Dobry den, mohli byste mi prosim poradit ohledne…

Dobry den, mohli byste mi prosim poradit ohledne prodeje bytu? 2 roky jsem clenem druzstevniho bytu s clenskymi pravy a povinnostmi, nyni se budou jednotky prevadet do vlastnictvi. Pokud bych byt prodal napr. po roce, kdy byt budu vlastnit, budu muset zaplatit dan z prijmu? Scita se doba 2 let i s dobou, kdy jsem byl clenem, kdy musim mit v byte bydliste aby byl prodej osvobozen od dane? Priklad: 20.6.2003 jsem se stal clenem druzstva, trvale bydliste zde mam od 1.10.2003, k 20.6.2005 dojde k prevodu do vlastnictvi, byt prodam napr. k 2.10.2005,budu muset zaplatit dan z prijmu? Pokud ano, budu si moc dat castku za porizeni bytu do vydaju? Podle ktereho § budu postupovat. Dekuji za odpoved

Dobrý den Chtěla bych se zeptat jsme akciová…

Dobrý den Chtěla bych se zeptat jsme akciová společnost, která je plátcem DPH v ČR. Vlastníme nemovitost na uzemí SR déle jak 5 let. Nemovitost prodáváme, chci se zeptat jak se tato situace bude řešit z pohledu DPH a dalších daní a kdo je povinen je odvést. Předem děkuji za vyřízení.

Prosím o radu, zda se zdaňuje vodvecký a sitrotčí…

Prosím o radu, zda se zdaňuje vodvecký a sitrotčí důchod. Děkuji

Dobrý den.Zdědil jsem po nevlastním bratrovi byt,…

Dobrý den.Zdědil jsem po nevlastním bratrovi byt, který hned po převodu na mě prodám. Jakou budu platit dědickou daň a jakou daň z příjmu při prodeji ( z celé odhadní ceny?) Děkuji.

Dobrý den,podnikám od října minulého roku na…

Dobrý den,podnikám od října minulého roku na živnostenský list vystavený v oboru /specializovaný maloobchod-rozšířený na nákup prodej náhr.dílů pro gastronomii/.Začal jsem podnikat jako neplátce daně,ale v poslední době jsem byl nepřímo donucen ze strany zákazníků,ač nemám zatím takové horentní obraty,přejít na dobrovolného plátce DPH. Můj dotaz zní,jak mám účtovat DPH do vystavených faktur,když ve specifikaci mého živnostenského oprávnění zní,že nakoupené díly pro zákazníka mu mohu i nainstalovat(namontovat).Slyšel jsem,že se v tomto případě daň rozlišuje.Nevím,zda je to pravda. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, fyzická osoba doveze osobní…

Dobrý den, fyzická osoba doveze osobní automobil (mladší 5 let ) pro vlastní užití z členské země EU, jaké daňové povinnosti jsou s tím spojené?

Dobry den, dlouhodobe ziji a pracuji v…

Dobry den, dlouhodobe ziji a pracuji v zahranici (mimo EU). S Ceskou republikou ma ma stavajici zeme pobytu smlouvu o dvojim zdaneni, a protoze doma zadny prijem nemam, odvadim dane pouze v zahranici. V blizke budoucnosti chci pravidelne sporit prostrednictvim off-shore investicnich fondu, ktere jsou vetsinou registrovany v danovych rajich. Mohu po navratu domu do Ceske republiky legalne investovat do off-shore fondu? Vztahuje se na prijmy z pravidelnych investic do off-shore fondu v Ceske republice danova povinnost? Dekuji.