FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, nyní jsem v zaměstnaneckém poměru, od 1.7.05 půjdu do starobního důchodu. Současně si chci od této doby zařídit podnikání na živnostenský list. Tuto činnost budu provozovat osobně. Existuje nějaké omezení pro výplatu starobního důchodu při současném provozování živnosti? Jaké další poplatky budu povinen platit (daně, socální, zdravotní pojištění, apod. ) ?
Stavební firma mi provedla domovní kanalizační přípojku k rodinnému domku na mé náklady a na mém pozemku. Jakou sazbu DPH má firma uplatnit?
Dobrý den, moji rodiče vlastní byt v Praze v hodnoté cca 1 400 000Kč a rádi by mi ho, jako svému synovi, darovali. Mohu Vás poprosit o radu, jakou cestou by mi ho mohli nejlépe darovat, aby se z toho platila co nejmenší částka? Popřípadě kolik procent z hodnoty bytu se platí jako darovací daň. Děkuji a přeji příjemný den.
Dobrý den, pane doktore, dozvěděla jsem se, že u leasingu osobního automobilu od 1.5.2004 není nárok na odpočet DPH ani u finanční činnosti jako dříve. Jestliže je to tak, platí to i pro smlouvy uzavřené před tímto datem? Kde to najdu v zákoně? Děkuji Vám.
Můj dotaz se týká daně silniční: zaměstnanec použil k pracovní cestě soukromý osobní automobil, cestovní náhrady obdržel ve výši jízdenky ČD, jsme povini v tomto případě odvést denní daň ve výši 25,00 Kč ? Děkuji za odpověď
Dobrý den,prosím o odpověď: mám trafiku,musím být už plátce DPH.Noviny -5%,cigarety 19%.Nemám registrační pokladnu,těžko prokazatelně rozliším % v tržbách. Otázka : lze požádat finanční úřad o jakousi paušální částku platby DPH z tržeb?Může se potom uplatnit vrácení DPH z nákupu zboží,platby leasingu za os.automobil,nafty atd.?Automobil byl zakoupen ještě před plátcovstvím DPH,ještě rok ho budu splácet,může se začít uplatňovat DPH?Já vím,že registrační pokladna by to vyřešila nejlépe,ale v trafice příšerně zdržuje. Děkuji Vám za radu. Děkuji
DOBRÝ DEN, 19.4.2005 JSEM ZASÍLALA DOTAZ, OHLEDNĚ MANŽELOVA ZTRÁTOVÉHO OBCHODOVÁNÍ NA BURZE. NA DP 2004 JSEM ZTRÁTU UVEDLA NA ŘÁDEK 33, COŽ JSTE MI ODPOVĚDĚL, ŽE JE SPRÁVNĚ. PRACOVNICE FINANČNÍHO ÚŘADU, POD KTERÝ SPADÁME TRVALÝM BYDLIŠTĚM, SE VŠAK S TÍMTO PROBLÉMEM DOSUD NESETKALA A CHCE DOLOŽIT DOKLADY, ALE NEVÍ JAKÉ. PRÝ SI MÁME ZAPLATIT DAŇOVÉHO PORADCE, ABY NÁM ŘEKL, CO MÁME DOLOŽIT NA PROKÁZÁNÍ SPRÁVNOSTI UVEDENÉ ZTRÁTY. VÝPIS Z ÚČTU, ZE KTERÉHO SE NA BURZE OBCHODOVALO ÚDAJNĚ NESTAČÍ. JAKÉ DOKLADY MUSÍM MÍT, ABY ZTRÁTA Z BURZY BYLA DAŇOVĚ UZNATELNÁ? DĚKUJI A KRÁSNÝ DEN.
Zajima me, zda je mozne zpetne uplatnit ulevu na dani pro studenta /doktorsky stupen studia/. Plat mi byl behem celeho studia danen jako nestudentovi a tato skutecnost trvala od roku 2000 do roku 2003. Predem dekuji za odpoved.
Dobry den mam otazku ohladne socialneho zabezpecenia V CR a SR. Som zamestnana v CR firme a taky platim ze sve mzdy soc.zab. V budoucnu ale planujem pracovat v SR. Je mozne stavajici platby soc.zab. platit/presmerovat na Slovensko a jakym zpusobem? Dekuji mnohokrat. S pozdravem
Pane doktore, děkuji za odpověď na muj dotaz ze dne 25.4. 13,32h. jestli mohu, upřesnila bych to. Auto v r.01 stálo 75000,-,do karty majetku zapsáno v ceně odkoupení od leas.spol. v04/04 900,- (SD placena cely rok, ale nevykazujeme žádné km, protože auto bylo po krádeži 01/04 nepojízdné-protokoly od Policie máme ). V 11/04 bylo z nejhorsího opraveno a pojištovna vyplatila za opravy a kradez vecí 31000,-. V 12/04 jsme auto prodali s vadami za 35000,- (známému). Vše jsme v r.04 dali do příjmu a zdanili ( 35000 na DPFO do § 10), do ZP ne a nyní budeme davat prehled na SP a tak nevim, jestli jsem si mohla za techto okolností dovolit auto před prodejem vyřadit z majetku nebo mam radeji predelat prehled ZP a do SP, které teprve odevzdám mám přijem o prodej zvýšit. Moc vám děkuji za odpověď.
Dobrý den, chci se zeptat na odpisování majetku v roce 2005. Týká se zkrácení doby odpisování hmotného majetku dle novely zákona o dani z příjmů č. 669/2004 Sb. také hmotného majetku zařazeného do užívání v roce 1994 a 2002? Děkuji.
Dobrý den, naše rodina vlastní auto, které je přihlášeno na mé jméno. Manželka podniká na živnostenský list. Chtěli bychom vědět, jakým způsobem lze využít vozidlo pro snížení daňového základu. S vozem najede pro podnikatelské účely ročně cca do 10 000 km. Musí být vůz převedený na manželku, nebo stačí jí ho pronajmout, popř. je ještě jiná alternativa? Resp., která je v jejím případě výhodnější a co vše lze pro odpočty využít. Děkuji
Prosím o informaci, jak postupovat při účtování přefakturace např. energii na jinou firmu? Je možné účtovat došlou fakturu celou do nákladů 502/321 343/321 a vystavenou fakturu (na poměr. část) 311/648 311/343 nebo je nutné využít pouze účt. tř. 3?
Vlastním družstevní byt 10 let. Již 8 let zde nemám trvalé bydliště (byt jsem celou dobu pronajímala,příjem byl daněn). Letos chci byt se souhlasem družstva prodat a prokazetelně použít na bytovou výstavbu (koupě nového,většího bytu).Je příjem od daně osvobozen,když v něm nemám trvalé bydliště? děkuji
zdravim, v soucasne dobe pracuji v Bangladesi pro mistni spolecnost. Mam jednorocni employment viza a patim zde veskere dane a budu zde cely rok (od 03/03/05 do 02/03/06). V Cechach nebude dele nez deset dni v roce. Trvale bydliste v Cechach mam u rodicu kde ale vice nez 15 let nebydlim. V Cechach vlastnim bytovou jednotku, kterou vsak prozatim nevyuzivam. Penize za praci v Bangladesi dostavam na dolarovy ucet v Cechach a penize jsou posilany ze Sigapuru. Dotaz zni: musim v Cechach platit z techto penez dan z prijmu? Diky,
Dobrý den, udělala jsem si živnostenský list a potřebovala bych vědět, jestli je dobré přihlásit se na finančním úřadu na daň silniční a na DPH. Jedná se o živnost Činnost podnikatelských,finančních,organizačních a ekonomických poradců. Mám vlastní automobil. Nevím, jestli je dobré přihlásit se jako plátce daně silniční. Díky za odpověď.
Dobrý den přeji, v loňském roce jsem nabil nemovitost(chata) darováním od svých rodičů. Daň 1% z odhadní ceny jsem již řádně zaplatil. Nyní jsem se rozhodl nemovitost prodat. Vím, že pokud nemovitost nevlastním déle jak 5 let, jsem povinen zaplatit daň z příjmu fyzických osob z ceny převyšující cenu nabití(z loňského odhadu 400.000,-Kč). Prodejní cena bude samozřejmě vyšší než-li loňská odhadní. Je možné na kupní smlouvu napsat např. celková kupní cena činí 600.000,- Kč z toho je 400.000,- Kč za nemovitost a 200.000,- Kč za vybavení. Je možné se tímto způsobem zbavit daně z příjmu fyzických osob, protože kupní cena za nemovitost by byla stejná jako cena nabývací. Děkuji za odpověď. S pozdravem
Dobry den. Zdedil jsem po otci 1/3 podilu na druzstevnim bytu. Rad bych ho prodal. Jelikoz podil nevlastnim jeste 5 let musim platit dan z prijmu. V priznani je mozno odpocitat nabyvaci cenu clenského podilu. Nevim vsak jaka je tato cena pri dedeni. Dekuji za odpoved.
Dobry den! Muzu poprosit o radu. kdyz zaplatim provizi za sjednany obchod mimo EU -export do Beloruska- Jaky vsechny doklady musim sepsat se zprostredkovatelem, aby provize byla daňový náklad. Zprostredkovatel je take z Beloruska. Dekuji předem za radu.
Dobrý den,prodávám byt 2+KK v osobním vlastnictví za cenu 520 tis.Kč,který jsem odkoupil od obce a byl zapsán na mé jméno v katastru nemovitostí 20.7.2004.Nyní ho prodávám z důvodu koupě bytu většího.Jakou daň musím z prodeje tohoto bytu zaplatit?Je nutné mít úřední odhad,nebo stačí zaplatit daň z výše uvedené ceny?Kolik % z prodejní ceny musím celkem zaplatit?Děkuji.