FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den,chtěla bych se zeptat jakou sazbu DPH použít při opravě - zabudování pošt.schránek u bytového domu ve SVJ.Mám za to,že se jedná o nebytové prostory,tedy by se měla použít sazba 19%,nicméně zástupce vlastníků se řídí §48 ZDPH,odst.3-tedy, že za byt se považuje i společný nebytový prostr a měla by se uplatnit sazba snížená.myslíte že má pravdu a máme tedy fakturovat s 5%?Děkuji za odpověď
Děkuji za odpověď na otázku DPP, daň. přizn. a sleva na dítě 500Kč. Ale ráda bych upřesnila, že jsem na rodičovské dovolené, HPP mám z tohoto důvodu přerušen a mým jediným příjmem je rodič. dávky. Mohu uplatnit slevu na dani na jedno dítě u DPP? KDYŽ TO BUDE JEDINÝ PŘÍJEM OD ZAMĚSTNAVATELE?
Dobrý den. Jsme občanské sdružení -věnujeme se volnočasovým aktivitám mládeže -máme pod sebou oddíly jako jezdecký, šermířský a dosažené výsledky prezentujeme na kulturních akcích. Právě pořádáním Rytířských turnajů na koních financujeme chod sdružení. Bohužel nám odešla paní co měla na starosti finance a tak se k Vám obracím pro radu. Říkala nám, že pokud u občanských sdužení nepřesáhne zisk 300 000 Kč -nic. nedaní - je to pravda? Nyní chcema začít jezdit s Rytířskými turnaji po celé ČR po celou sezonu -prtoto chceme zaměstnat 2 zaměstnance /v současné době stávajícího předsedu ajednatele/ - je to možné? Jak je to s placením zdravotního a soc. pojištění -je to stejné jako u OSVČ ? Jak je to s daněmi - placením záloh ..aj. Plat obou zaměstnanců by měl být zatím 8000 Kč hrubého. Předem děkuji
Jsem na mateřské dovolené a jsem vdaná.Z doby před manželstvím mám hypoteční úvěr pouze na moje jméno.Mohu v rámci společného zdanění manželů uplatnit odečet úroků z úvěru?
Dobrý den,rád bych Vás poprosil o radu.Jsem vlastníkem bytu v osobním vlastnictví a mám zde už jeden rok trvalé bydliště.Rád bych ale teď ten byt prodal a pořídil si jiný větší.Četl jsem v novinách, že pokud ty peníze použiji znovu na bytové potřeby, tak nemusím platit daň z příjmu. Mohu se na to spolehnout? Děkuji a přeji pěkný den.
Dobrý den, naše organizace bude provádět výběrové řízení na projekt pro nákup nových strojů. Tuto činnost bude naší společnosti zajišťovat cizí pracovník. Obsahem projektu budou jeho cestovní výdaje, různé konzultace, výběr dodavatele a popř. další potřebné výdaje. Budou veškeré tyto výdaje od prvopočátku výdaji investičními, tj. budou součástí nového majetku, či se nějaké položky (a popř. jaké) mohou oddělit a účtovat jako náklad? Děkuji za odpověď
Dobrý den.Ted jsem zjistil že můj obrat překročil 1 mil.Kč už v lednu 2005(od 1.5.2004 do 1.2.2005)Neznalost zákona neomluvá,tak že musim to vyřešit.Budu platcem DPH.Provadim montažní prace(na mlynech,krmivarnach atd.)Je nas parta monteru,všichní mají živ.list,nejsou platci DPH.Ja jako šefmonter na zakladě smlouvy s Fá účtují jednotnou fakturu.Sazba dohodnuta XXX kč na hodinu.Z te faktury vyplacim ostatní(dle jejich faktur).Prosim poradit,jak účtovat DPH?Za prvé:jestli Fá neni platcem DPH a zaplatí jen odpracované hodiny?Jak vyplacet faktury ostatním?Předem děkují za odpověd.
Dobrý den, pane doktore, mám ještě jednou dotaz k odpisům v roce 2005. 1. Majetek zařazený do používání v roce 2002, zrychlený odpis, skupina 2 - budu v r. 2005 používat koeficient platný pro r. 2005? 2. Majetek zařazený do používání v roce 1994, zrychlený odpis, skupina 3 - poslední odpis měl být dle původní doby odpisování letos (tj. v r. 2005), jak tomu bude teď, když podle zkrácení doby odpisování mi vychází odpis 0,--? Odepíšu letos zbývající částku a bude pak tento odpis daňovým nákladem? Předem děkuji za odpověď a zůstávám s pozdravem
Dobrý den, od 23.12.2003 vlastním 1/6 nemovitosti, 4/6 vlastní má matka, 1/6 můj bratr. Dle znaleckého posudku je odhadní cena nemovitosti 480 tis. Kč. Dohodli jsme se, že nemovitost bude převedena na mou osobu. Prosím o pomoc při zvolení nejlepšího řešení mé situace z daňového hlediska. Je lepší si nechat nemovitost darovat či ji odkoupit? Na jakou výši daní se mám připravit a z jaké částky? Děkuji za odpověď.
DOBRÝ DEN. CHCI SE ZEPTAT,PŘÍTEL PODNIKÁ NA ŽL A NYNÍ JSI DAL AUTO DO ÚČETNICTVÍ.MÁ SBÍRAT PARAGONY ZA BENZÍN,NEBO SE ODEČÍTÁ STANOVENÁ ČÁSTKA ZA BENZIN?ÚČETNÍ ŘÍKÁ ,ŽE PARAGONY NEMÁ SBÍRAT,ALE CO DÁL NEŘÍKÁ. DĚKUJI.
Dobrý den, podepsala jsem dohodu o provedení práce a daňové přiznání. mám do přiznání zapsat, že mám jedno dítě a tím mi bude odečtena sleva na dani 500,-Kč nebo se na tuto smlouvu sleva neuplatňuje? Zaměstnavatel mi tvrdil, že dítě nemám do přiznání napsat. Děkuji.
Mam dotaz ohledne DPH.Nejsem platcem DPH,vedu DE.Za cely rok 2004 obrat činil 1124000kč(častka uvedena v dan.přiznani),obrat od 1.05.2004 do 31.12.2004čini jen 947800kč.Prosim o radu:musim byt platcem DPH?Eventualně:do kdy mam byt zaregistrovan v evedenci platcu DPH, dan.přiznaní jsem podal 30.03.2005.Děkuji za odpověd.
Dobrý den, v roce 2002 jsem zakoupila nemovitost v hodnotě 700,000.-Kč,jelikož jsem v dané době neměla dostatečný příjem pro poskytnutí hypotéky, tak si hypotéku na tuto nemovitost vzali moji rodiče. Nemovitost je tudíž zapsaná v katastru nem. na rodiče. V dnešní době disponuji již dostatečnými příjmy a chtěla bych převést tento domek na sebe. S bankou mám již převod hypotéky předběžně vyřízen. Můj dotaz : jakou máme sepsat smlouvu (kupní nebo darovací), nechtěly bychom,aby v případném dědictví po rodičích byla tato nemovitost zohledněna (snížen o tuto část můj dědický podíl) A jaké budu platit daně. Mockrát děkuji za Vaši odpověď .
Dobrý den. Zajímá mě aplikakace §34, odst. 4 zákona 586/1992 Sb. v roce 2005. Jsme a. s. kde formou "interních vývojových úkolů" sledujeme náklady na zavedení nového výrobku. Součástí takto sledovaných nákladů jsou i náklady na materiál a práci v plné výši, spotřebované při výrobní dávce, kterou je navržená technologie ověřována. Po provedení provozní zkoušky jsou nevyhovující výrobky sešrotovány a vyhovující jsou odvedeny na sklad výrobků a prodávány obvyklým způsobem. Po dosažení žádoucích parametrů je technologický postup uvolněn pro běžnou výrobu. Máme pochybnosti zda si od základu daně můžeme odečíst "celkové uznatelné náklady", anebo bychom je měli úměrně snížit o náklady na výrobky, které vyhověly parametrům a byly prodány zákazníkovi? To vše samozřejmě za předpokladu, že splníme všechny ostatní podmínky. Děkuji
Kllient se chystá stavět garáž na pozemk u rodinného domu. Nyní začal podnikat a chtěl by ji využívat zčásti jako garáž (soukromé auto používané pro účely podnikání) a zčásti jako dílnu. Lze náklady na stavbu uznat jako daňově uznatelné náklady? V případě, že pouze v poměrné části, každý doklad procentuelně přepočítat? Klient vede DE a je plátce DPH. Děkuji.
Dobrý den pane doktore,měla bych k Vám dotaz ohledně mého podnikání.Podnikala jsem od roku 1997 nákup prodej,v lednu r.2003 jsem činnost přerušila a od února2003 do května 2004byla na ÚP.V té době jsem jezdila ne rekvalifikaci kadeřnice a na vlastní náklady v rodinném domě vybudovala kadeřnictví.V červnu2004 jsem zahájila novou činnost.Ačkoli jsem byla těžce ve ztrátě,tak jsem platila minimální daň z příjmu.Můj dotaz k Vám,nemám zatím stálou klientelu a můj příjem měsíčně je kolem 4500kč,když odečtu náklady na materiál 1500kč a soc.zdrav.Tak mi nic nezbyde.Vztahuje se na tento případ nějaké osvobození od daně z příjmu.Zkončit se mi nechce,protože si myslím,že časem klientelu získám.Ale když musím platit daň z něčeho co zkutečně nevydělám a garantku po dobu 4let,tak nejsem schopna...Moc děkuji za Vaši radu a přeji Vám mnoho energie.
Dobry den.Podnikam a vedu DE,za rok 2004 mam příjem 1100000,výdej 800000.Vznikla mi povinnost byt platcem DPH?
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu z oblasti dědické daně. Jak se postupuje při stanovení dědické daně z družstevního bytu a jak z bytu v osobním vlastnictví? Je pravda, že i v případě družstevního bytu se musí udělat odhad? Domnívala jsem se, že se za základ pro stanovení dědické daně bere výše anuity daného bytu. Děkuji za odpověď
Dobrý den , rád bych se Vás zeptal na následky , pokud jsem doposud nepodal daňové přiznání z nemovitosti . Byt jsem získal z družstevního do osobního vlastniství v půli minulého roku . Samozřejmě , že chci moji chybu napravit a daň zaplatit . Děkuji za odpověď a přeji Vám hezký den.
Dobrý den chtěl bych koupit auto za cca 300 000Kč a nedokážu si spočítat na kolik mě vyjde leasing a zda nebude lepší úvěr poraďte prosím.Děkuji...