FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý večer, ještě doplňuji předchozí dotaz týkající se minim.vym.základu a jeho alikvotní části. Zmiňovaný podnikatel měl po dobu pobytu v cizině přerušenu činnost. Děkuji
Je možné snížit minimální daňový základ 101000,- jestliže daňový poplatník pobýval 1/2 zdaňovacího období v cizině (konkrétně se jedné o Afriku), kde pracoval na základě platného povolení? Platil by pak DPFO pouze ze základu 50500,-.Jedná se o podnikatele, který podniká na ŽL. Mnohokrát děkuji za Vaši pomoc.
Dobrý den,mám dotaz. Před dvěma lety jsem zdědila po mamince polovinu rekreační nemovitosti.Maminka byla vlastníkem déle než pět let a neměla v ní trvalý pobyt.Nyní chceme s ostatními spoluvalstníky dům prodat.Jaké daně a v jaké výši musím zaplatit?Děkuji
Dobrý den, ráda bych požádala o radu - přítel je profesionálním sportovcem, od 20-ti let (tj 6 let) je v různých fotbalových klubech s běžnou smlouvou, nikdy však neplatil daně. Kromě hrubé mzdy pobíral i naturální plnění, v průměru to je roční příjem 300-400.000,- Kč Po celou dobu si platí zdravotní pojištění, nejnižší sazbu. Sociální pojištění neplatí. Je nutné tuto situaci řešit, proto bychom potřebovali nějakou radu, jakým způsobem postupovat (z hlediska financí, a pod.). Je možné vyhnout se zpětnému plnění, nebo alespoň uhradit co nejnižší částku? Předem moc děkuji!
Zajímá mě,jaké náklady na výzkum a vývoj je možné na základě novely DPPO odečíst od daňového základu. Je možné zahrnout i mzdové náklady pracovníků tohoto střediska včetně odvodů, náklady na cestovné apod. Stačí pro zdůvodnění prokazatelnosti těchto nákladů vnitropodnikový plán vývoje? Jsou další zákony a předpisy,které tento problém upravují?
Dobrý den, prosím o odpověď, zda musím u faktur přijatých uchovávat i dodací listy. Jsem plátci DPH. Děkuji
dobrý den, s přítelem (nastávajícím manželem) plánujeme odkoupení ideální části domu mé matky v hodnotě 700 000,- chceme si na to vzít úvěr. Prosím můžete mi říct jaká se z toho bude platit daň. Děkuji
Dobrý den, přítel podniká jako truhlář FO na ŽL, zvažuje, že by se přihlásil jako plátce DPH. Můžete mi poradit jak postupovat případně mi doporučit nějakou literaturu, kde jsou potrobnější informace ohledně účetnictví apod. Děkuji
Dobrý den, jsem majitelem nevyužívaného bytu v osobním vlastnictví. Chci jej pronajímat.Mám dva dotazy -1) Co lze uvést do nákladů při pronajímání bytů a2)existuje nějaká výše příjmů, např. z pronájmu, která by ještě nepodléhala zdanění? Děkuji.
Dobrý den. Prosila bych o vysvětlení, jakým způsobem ze postupuje při účtování zaměstnanecké stravy. Kalkulace je vytvořena na 25,- Kč/na jídlo. Zaměstnanec si hradí 20,- Kč. Prosím o postup zaúčtování. Děkuji
Vážený pane doktore, je daňově uznatelným nákladem pro kupujícího provize realitní kanceláře (nákup nemovitosti), když smluvní vztah o zprostředkování je uzavřen s prodávajícím a hradí ji kupující.
Dobrý den, dotaz se týká poskytnutí zprostředkování osobou registrovanou v jiném členském státě pro plátce ČR. Revers charge podle §10/12,13 se nepoužije, pokud zprostředkovatel postupoval podle smlouvy o zprostředkování a nikoliv podle smlouvy mandátní(tím myslím nejen smluvně, ale především reálně zprostředkovatel umožnil obchod zastoupenému s třetí osobou a za to obdržel provizi) Co vy na to?
Dobrý deň, má jednatel našej spoločnosti (s.r.o.) možnost "osobního výběru / vkladu jednatele" aj pre súkromné účely ako je to pri fyzickej osobe? Ak áno, aké účty v podvojnom účtovníctve sa používajú pre zúčtovanie? Ďakujem. S pozdravom.
Dobry den, manzel podnika v oboru truhlarstvi a tesarstvi dva roky. Jeste pred zacatkem podnikani mel nakoupene ruzne nastroje (vrtacka, rucni pila apod.), ktere nyni v podnikani pouziva. Muze si davat do nakladu firmy vydaje na opravy a udrzbu ci nakup nahradnich dilu? Je potreba sepsat zaznam o vkladu techto nastroju do podnikani a co musi zaznam obsahovat? Dekuji
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: FO, podnikající, plátce DPH, koupil nemovitost vč. pozemku. Tuto nemovitost nevloží do obchodního majetku. Na této nemovitosti prováděl různé opravy a technické zhodnocení. Dále provedl opravu zpevněné plochy-výměna dlažby. Nemovitost bude pronajímat-nájem osvobozen od DPH, daní z příjmů bude nájem zdaňovat manželka podle § 9-mají společné jmění. Má nárok na odpočet DPH z oprav a tech.zhodnocení? Může si manželka v daňovém přiznání k dani z příjmu odečíst výdaje(bez DPH) a odpisy nemovitosti? Nebo bude lépe, aby vše uplatňoval manžel a uplatnili společné zdanění manželů? Manželka je bez vlastních příjmů. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, můj dotaz je z oblasti pronajímání bytů. Mám byt v osobním vlastnictví, který chci nyní pronajmout. Prosím o sdělení, zda mohu uplatnit jako nákladovou položku rovněž odpisy. Pokud ano, pak vstupní cenu je třeba doložit znaleckým posudkem? Byt byl původně družstevní. Děkuji
Prosím poraďte,začínám soukromě hospodařit a nevím jaké daně musím odvádět a v jakých termínech,abych něco nezapoměla.Ještě prosím o vysvětlení termín "zelená nafta" Děkuji
Dobrý den pane doktore, ráda bych poprosila o radu. DE. V lonském roce jsem mela zaplatit 12 pravidelných leasingových splatek, zaplatila jsem ale pouze 11 (za prosinec zaplaceno az 3.1.05). V daňových výdajích jich mam vloni tudíz 11 a letos jich budu mit zaplacených 13 ( 2x v lednu) místo 12ti, mohu jich mít letos daňově 13 ? Nebo jsem si mela v r.04 uplatnit jich 12, prestoze jsem zaplatila pouze 11. Co mám udělat s tou jednou splátkou, která mi chybí nebo přebývá. Děkuji za Vaše odpovědi, protože velmi pomáhají.
Dobrý den, ráda bych se zeptala na vyúčtování zahraniční prac.cesty. Jsme příspěvková organizace,vedeme valutovou pokladnu. Poskytujeme zaměstnanci zálohu v cizí měně. Př. záloha 47Eur/kurz ČNB v den výplaty/.Po ukončení cesty zbývá doplatit 10 Eur. Dle zákona se má doplatit v Kč.Jakým kurzem mám přepočíst 10Eur na Kč.Může to být aktuální kurz ČNB v den vyúčtování a zároveň den vyplacení doplatku?nebo se musí použít kurz stejný jako ve dni poskytnutí zálohy 47Eur?
Dobry den. Jedna se o firmu, ktora se zaobera pořádaní výstav a veltrhů, resp. tvorba stanků... podle §10 odst.4 a) zakona o DPH. Firma je ceska, registrovana na FU v Praze s ceskym DIC. Ich klient je napr. tiez cech - platca DPH a vystava sa uskutecnuje napr. na Slovensku, nebo ve Francouzku... v krajinach EU. Podle §10 odst. 4 zakona o DPH je misto plneni, kde se veltrh uskutecnuje. Ma tato firma povinost registrovat sa v tejto krajine, kde se porada veltrh, k DPH a tam dan zaplatit. Ak ano, musi vystavit fakturu se slovenskym DIC pro platcu v CR a ten si to můze v CR odecist?