FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak vykládáte…

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak vykládáte termín u daně z převodu nemovitosti "ode dne právní moci povolení vkladu". Děkuji za odpověď.

Prodávám rekreační chatu, kterou vlastním více…

Prodávám rekreační chatu, kterou vlastním více jak 20 let, jaké daně mě čekají. Děkuji.

Jak se bude postupovat z hlediska účtování a…

Jak se bude postupovat z hlediska účtování a odvodu DPH u pronájmu a podnájmu nemovitosti ?Pronajímatel-plátce DPH pronajímá část nemovitosti plátci DPH a účtuje nájem s DPH (tuto skutečnost ohlásí FÚ) 1400,- + DPH 19 % 266=1666,- Kč. Nájemce dále část nemovitosti pronajímá (podnájem) jako služební byt svému zaměstnanci-neplátci. Jak se bude postupovat z hlediska účtování DPH? Přeúčtuje se nájem s DPH nebo bude podnájem osvobozen (s 0% DPH ) tj. 1400 Kč nebo 1666,- Kč ? Děkuji za odpověď .

Dobrý den,mám tento dotaz.Jako OSVČ s DE jsem si…

Dobrý den,mám tento dotaz.Jako OSVČ s DE jsem si pořídil ojetý automobil na leasing,který jsem zařadil do majetku firmy.Doba trvání leasingové smlouvy je 4 roky,po 2 letech mě tento vůz nevyhovuje,jaké mám nyní možnosti odstoupení, přenechání případně ukončení LS ? A jak by to bylo z pohledu účetního.

Dobrý den, ukončila jsem nájem nebytových…

Dobrý den, ukončila jsem nájem nebytových prostor a chci uzavřít nájem bytových prostor. Smím v takovém bytovém prostoru podnikat? Děkuji za odpověď.

Dobrý den pane doktore, manželka uzavřela podle…

Dobrý den pane doktore, manželka uzavřela podle §232 dohodu o provedení práce do 100 hod. Vydělala si 6000Kč. Je důchodkyně bez prac. poměru a to byl její jediný příjem. Musí je danit? Pokud ano, jaká je výše daně? Děkuji Vám. šv.

Dobrý den, uplatňuje se při vývozu služeb na…

Dobrý den, uplatňuje se při vývozu služeb na movité věci do třetí země (ne EU) DPH, nebo je tento vývoz služby osvobozen od daně? Potřebujeme také vědět podle jakého paragrafu, abychom to mohli uvádět na daňových dokladech.

Dobrý den, mám dotaz: jsme plátci DPH. V…

Dobrý den, mám dotaz: jsme plátci DPH. V některých případech, kdy vystavujeme daňové doklady rovněž plátcům DPH, je výklad zákona o DPH složitý a nejasný a nelze přesně určit správnou výšši daně. Abychom předešli případným problémům s FÚ účtujeme tedy 19% sazbu DPH. Prosím o radu zda je tento postup možný? (nešidíme tak odběratele) Děkuji.

Dobry den! Muzu se zeptat, slyšel jsem, že když…

Dobry den! Muzu se zeptat, slyšel jsem, že když česká spol. s r.o. založí svoji pobočku v jiné zemi EU např. v Litvě, tak dividendy z této pobočky nepodlédají dani z příjmu v ČR. Je to pravdivé?

Dobrý den,prosím vás,měl bych následující dotaz.…

Dobrý den,prosím vás,měl bych následující dotaz. Měl jsem zájem pracovat jako realitní makléř , a to na ŽL pro realitní kancelář na základě mandatní smlouvy. Ještě před prvním školením, i před vyřízením ŽL na tuto činnost, jsme byli vybídnuti k podpisu smlouvy,která kromě jiného obsahovala směnku na 5000Kč,-, která by po splnění určitých podmínek po uplynutí 3 měsíců pozbyla platnost. Chci se zeptat,zda je tato praxe,nebo způsob ?pojištění se? firmy obvyklý , popř.zda se zakládá na nějakém právním podkladě. Děkuji

dobrý den, jsem student a letos koncim VOŠ a…

dobrý den, jsem student a letos koncim VOŠ a chci se zeptal pokud budu zaměstnán u zaměstnavatele, ale navíc bych si chtěl přivydělat o vánocích např. prodej jmelí, ryb apod., jestli se mi vyplatí dělat živnostenský list (třeba jen kvuli týdnu prodeje), jak je to s placením daní? Podle zákona se musí platit min. daň přes 9000 kč ročně, týkala by se tato částka i mě, pokud bych měl pracovní poměr u zaměstnavatele a tak jednou za rok bych měl vedlejší přivýdělek (do 20.000kč)? Jak je to s výší daně odváděnou za vedlejší příjem? Předem děkuji za odpověď.

Co me muze potkat pri startu dvouch soubeznych…

Co me muze potkat pri startu dvouch soubeznych pracovnich pomeru na polovicní uvazek ve dvou statech EU (CR, SR) z danoveho hlediska i z hlediska odvodu do pojistoven. Odvadim vsechno duplicitne? Jsem danovy rezident v SR, staci kdyz priznam pristi rok dan za oba prijmy jenom v SR? Dekuji Vam

Dobry den, chtela bych se zeptat na jednu vec.…

Dobry den, chtela bych se zeptat na jednu vec. Jako OSVC podnikam - marketing a reklamni cinnost. Chtela bych si doplnit vzdelani na soukrome vysoke skole v oboru marketing, ktera pozaduje skolne. Lze toto skolne uplatnit jako naklad? Dekuji.

Dobrý den , vstupuje do ceny pořízení nemovitosti…

Dobrý den , vstupuje do ceny pořízení nemovitosti provize za zprostředkování realitní kanceláře , která zajišťovala pro vlastníka prodej a provizi fakuturovala na základě smlouvy nabyvateli nebo je tato faktura nákladem nabyvatele a lze ji jednorázově dát do daňových nákladů v roce obdržení faktury?

Pracovník je vyslán na služební cestu do…

Pracovník je vyslán na služební cestu do zahraničí na konferenci. Konferenční poplatek zaplatí na míste v hotovosti a doklad přiloží k vyučtování cestovního příkazu do nutných vedlejších výdajů. Je správné, když se celý cestovní příkaz (včetně konferenčního poplatku) zaúčtuje na účet cestovné?

Dobrý den, mohli by jste zodpovědět následující…

Dobrý den, mohli by jste zodpovědět následující dotaz: Půjčil jsem sestře hotovost, ale nemá na vrácení této částky. Dohodli jsme se, že na mě převede část nemovitého majetku formou daru. Jakou částku kdo zaplatí a je-li je výhodné tento převod uskutečnit jako dar, v případě že by se platila částka 2 x 3% (darovací+"převodní" daň). Může se základ daně snížit o půjčenou částku? Nebylo by výhodnější provést odkup? Děkuji za odpověď

Dobry den. Prosim o informaci - prarodice chteji…

Dobry den. Prosim o informaci - prarodice chteji vnukovi darovat nemovitost s tim, aby byl vylucnym vlastnikem az po jejich smrti a zaroven, aby jeho manzelce nikdy toto pravo NEVZNIKLO. Je to mozne? Jakym pravnim ukonem je toto mozne stvrdit ? Dekuji za odpoved

Hezký den, jak je to s oceněním nepeněžitých…

Hezký den, jak je to s oceněním nepeněžitých vkladů při zakládání s.r.o. Děkuji.

Chěl bych se zeptat, jestli jsem povinen novému…

Chěl bych se zeptat, jestli jsem povinen novému zaměstnavateli sdělit - doložit výměr mojí výsluhy (příspěvek za službu), kterou pobírám za sl. ve st. sféře a jestli ano, jaký to má vliv na moje platové ohodnocení - plat tímto novým zaměstnavatelem. Děkuji mnoho krát. :-)

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda cizinec,…

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda cizinec, konkrétně občan USA, je povinnen platit zdravotní a sociální pojištění, jestliže je v ČR zaměstnán českou firmou na hlavní pracovní poměr? Vztahuje se na něj stejné zdanění jako na českého zaměstnance? Američan má soukromé zdravotní pojištění v USA a český zaměstnavatel mu sráží z příjmu pouze daň a nechce mu uznat nezdanitelnou částku ve výši 3170Kč měsíčně. Děkuji za odpověď.