FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den. V důsledku novely zákona o dani z…

Dobrý den. V důsledku novely zákona o dani z příjmu od roku 2004 nesplňuji podmínky pro odpočet pojistného zaplaceného na soukromé životní pojištění. Pojišťovací poradce mi doporučil převod prostředků na penzijní připojištění se státním příspěvkem (a uzavřel smlouvu) splňující podmínky pro uplatnění nezdanitelné části základu daně s tím, že částky, o které byl poplatníkovi v příslušných letech z důvodu zaplaceného pojistného základ daně snížen nejsou příjmem podle §10. Je to pravda, nebo musím dodatečně odvést daň? Děkuji.

Pane JUDr.P.Dytrichu obracím se na Vás o prosbu…

Pane JUDr.P.Dytrichu obracím se na Vás o prosbu zda mě můžete zodpovědět tato otázky byl bych Vám velice vděčny . 1. Je možné aby F.Ú. zadržoval daňové podklady po dobu 8 lét i když byla ukončena daňová kontrola a vynesen výměr o nedoplatku.Po celou dobu bylo žádáno jak písemně tak osobně,ale bezvýsledně,až letos je vrátily. 2. Pokud F.Ú.převezme ke kontrole veškeré účetnictví dle protokolu a pak jej vrátí neúplné a to i podklady které nebyly jak předány tak zaprotokolované.Taktéž jen opsali protokol kdy se žádaly alespoň kopie.Originály z větší časti jsou pryč vinou F.Ú. a jsou jen kopie.Pokud žádáme originály nejsou.Jsou nutné pro uplatnění pohledávek,jak si pokračovat když máme jen kopie ověřené F.Ú. 3. Jakou lhůtu má F.Ú.pro zodpovězení k námitek a objasnění. Velice Vám předem děkují a budu si vážit pomoci.Jsem ochoten Vám podat i podrobnější vysvětleni s podklady. Přeji Vám pěkný den a věřím v kladnou odpověď.

Dobrý den, kolik let zpětně může podat…

Dobrý den, kolik let zpětně může podat zaměstnanec přiznání k dani z příjmu formulář A. Děkuji.

Dne 29.9.1995 jsem zakoupil auto na leasing a…

Dne 29.9.1995 jsem zakoupil auto na leasing a vložil ho do majetku firmy. Dne 30.3.1999 byl leasing ukončen a od 31.3.1999 jsem už vlastníkem auta. Nyní chci toto auto darovat bratrovi, proto se na Vás obracím s dotazem jak mám správně postupovat při vyřazení auta z majetku firmy a následním darování. 1. Mám nechat provézt změnu v technickém průkazu z IČA na RČ ? 2. Je nutné při darování bratrovi nechat provézt ocennění vozidla znalcem? 3. Je nutné zaplatit FÚ darovací dan 3 %. Cena auta bude do 50 000,- Kč. ?

Prosím o zodpovězení dotazu, zda jednatel české s…

Prosím o zodpovězení dotazu, zda jednatel české s.r.o., který má trvalé bydliště v zahraničí a dojíždí do ČR několikrát měsíčně, má nárok na cestovní náhrady, tedy náhrady za použití soukromého vozidla, ubytování v hotelu, stravné.

Dobrý den, v jedné z Vašich odpovědí na dotaz…

Dobrý den, v jedné z Vašich odpovědí na dotaz ohledně DPH u podnájmu jste odpověděl, že od daně je osvobozen podle § 56 ZDPH pouze nájem,podnájem ne. Ale v § 4 ZDPH odst h) je uvedeno, že nájmem věci se rozumí i podnájem. Tudíž si myslím, že nájem i podnájem mají stejný režim. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, budu pronajímat…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, budu pronajímat byt přes realitní kancelář, jak je to s odvodem daní? Co vše k tomu budu potřebovat?

Dobrý den,pane doktore.Potřebovala bych poradit.V…

Dobrý den,pane doktore.Potřebovala bych poradit.V květnu 2004 jsem dostala od majitele odstupné za byt.Byla jsem se informovat na dvou FÚ a pokaždé mi řekli něco jiného,tak se ptám Vás.Na jednom FÚ mi řekli,že pokud částku vynaložím na obstarání bytových potřeb nejpozději do 1roku ode dne,kdy jsem dostala odstupné tj.květen 2005,bude příjem osvobozen od daně.Na druhém jsem se dozvěděla,že částku mohu použít nejpozději do konce 1roku,následujícího po roce,v němž jsem odstupné obdržela.To by znamenalo do 31.12.2005.V současné době bydlím s přítelem (druhem) a naší dcerou v bytě v os.vl.,takže nemám potřebu obstarávat byt a odstupné činí jen 140 tisíc.Prosím poraďte jak mám naložit s odstupným,abych ho využila jinak a správně na bytové potřeby a hlavně jestli mám ještě čas do konce roku.Co se rozumí pod pojmem "bytové potřeby"?Jedni tvrdí -koupě bytu,pozemku,převod práv do DB,druzí-možnost nákupu nábytku,různé stavební úpravy v bytě,modernizace bytu.Potřebujeme v bytě udělat a vybavit pokoj a dodělat kuchyň-jsou to bytové potřeby?Jestliže částku nebudu moci využít,kdy mám podat daňové prohlášení.Děkuji moc za odpověď.

Mohu si dávat přijaté faktury zaplacené hotově…

Mohu si dávat přijaté faktury zaplacené hotově rovnou celé do pokladny, a neúčtovat vůbec přes saldo, ale rovnou zboží proti pokladně? Do jaké hodnoty faktury?

Dobrý den. Máme zaměstnance na HPP který je…

Dobrý den. Máme zaměstnance na HPP který je rozvedený a má dítě ve střídavé péči na základě rozhodnutí soudu. Jak je to s uplatněním slevy na vyživované dítě? V případě že bývalá manželka nemá žádné příjmy a neuplatňuje slevu na dani, může poplatník uplatnovat slevu na dani po celý rok i když dítě s ním žije ve společné domácnosti jen po část roku?

jsem 2 roky po rozvodu, mam rod domek,ktery jsem…

jsem 2 roky po rozvodu, mam rod domek,ktery jsem koupil pred svatbou, ale za trvani manz doslo ke zhodnoceni pri rekonstrukci. Nemovitost je vsak zapsana cela na mne. chci provest vyporadani SJM tak ze za manzelcin podil na rekonstrukci ji chci nabidnout jiny byt, ktery jsem nyni koupil. jak to nejjednoduseji provest a jaka se bude platit dan pri prevodu tohoto bytu na byv manzelku? diky

Dobrý den, jsem studentem VŠ a mám pravidelný…

Dobrý den, jsem studentem VŠ a mám pravidelný měsíční příjem ze své práce redaktora v limitu do 3 tis Kč/měs. Nyní však očekávám výplatu autorského honoráře za překlad odborné publikace do AJ ve výši cca 30 000 Kč. Bude zřejmě třeba tyto peníze jednorázově zdanit. Poraďte mi prosím, jak mám postupovat. Děkuji!

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na výpočet daně…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na výpočet daně z příjmů. Manžel si chce při zaměstnání zřídit vlastní živnost s roční příjmem do 20.000Kč. Co všechno si bude muset z těchto příjmů odečíst (zdrav. + soc. pojištění + daň z příjmů)? Bude muset platit minimální daň z příjmu nebo se sečtou příjmy z živnosti s příjmi od zaměstnavatele a z toho se vypočítá daň nezávisle na paušálu? Děkuji.

Nemohu najít kontakt na českou firmu, která se…

Nemohu najít kontakt na českou firmu, která se zabývá zprostředkováním vrácení DPH ze zahraničí, konkrétně z Německa. Děkuji

Bydlíme s přítelem v domě,který byl nedávno…

Bydlíme s přítelem v domě,který byl nedávno zkolaudován a je psán i s pozemkem na mě.Rovněž hypotéka na tento dům je na mě.Chtěli bychom se letos vzít.Jak to bude s domem?Bude stále jen mým majetkem a pokud bych chtěla mému manželovi darovat například 1/10 tohoto domu,jaké budeme platit daně?

Dobrý den, prosím o radu. Dcera se zetěm kupují…

Dobrý den, prosím o radu. Dcera se zetěm kupují stavební pozemek pro stavbu rodinného domku. Pozemek se stává se tří částí, každá má jiného majitele.Jak mají postupovat při koupi pozemku? Mohou spolu s prodávajícími sepsat kupní smlouvy nebo je nutno je sepsat u notáře? Po sepsání kupní smlouvy a zaplacení se provádí změna majitelů na katastrálním úřadu? Prosím, navrhněte správný postup. Děkuji.

jsme plátci DPH, chceme poskytovat zaměstnancům…

jsme plátci DPH, chceme poskytovat zaměstnancům stravné přímým nákupem obědů. faktura bude od plátce DPH, můžeme na vstupu odečíst celou DPH a základ daně účtovat 55% na 45%?

Dobrý den, můj dotaz se týká povinnosti platit…

Dobrý den, můj dotaz se týká povinnosti platit zdravotní a sociální pojištění z autorského honoráře. Mám ŽL, ale nepodnikám, jsem v pracovním poměru, který je hlavním zdrojem příjmů. Podávám daňové přiznání B. V minulém roce jsem obdržela autorský honorář 20 000 Kč. Dle daňového poradce jsem přiznala dle par. 7, uplatnila 25 % pauš. výdaje. Poradce mi sdělil, že se z autorského honoráře neplatí ZP ani SP. Na SSZ mi to potvrdili, zdravotní pojišťovna ale trvá na tom, že je nutno z autorského honoráře zaplatit ZP. Nevím, kdo má pravdu a pokud se ZP platit nemusí, tak jak vyplnit přehled pro pojišťovnu?

Dobrý den, jsme členy bytového družstva, které…

Dobrý den, jsme členy bytového družstva, které před devíti lety privatizovalo dům se čtyřmi byty. Nyní je dům družstvem splacen a chtěli bychom bezplatně převést jednotlivé byty do soukromého vlastnictví členům družstva. Pokud bychom takto převedený byt prodali před uplynutím 2 leté lhůty (v bytě bydlíme), budeme muset zaplatit daň z příjmů z (celé) prodejní ceny? V bytě bydlíme celou dobu. Na finančním úřadě nám nikdo nechtěl odpovědět. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,potřebuji pro svého klienta,který má…

Dobrý den,potřebuji pro svého klienta,který má malou prodejnu smíšeného zboží zpracovat provozní řád. Nevím ,co by měl obsahovat.Prosím Vás proto o sdělení základních bodů,které by měl provozní řád obsahovat.Klient nemá žádného zaměstnance.