FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, v roce 2012 jsem vydražil nemovitost v dražbě - exekuce. vklad do katastru nemovitosti byl podán 8.1.2013, do kdy jsem povinen platit dan z nemovitosti za rok 2013 ? Musím podat přiznáni daňe z převodu nemovitosti a z jaké částky se daň vypočítává ? Děkuji Kamil
Dobrý den, v prosinci 2011 jsem dostala nemovitost od své matky.Nemovitost stojí na pozemku, který vlastním cca 10 let.niní jsem četla, že je nutné podat daňové přiznání z nemovitosti i pozemku.dále jsem se dočetla, že některých smluv nemovitostí se to netýká.moc se v tom neorientuji.mám tedy podat přiznání nebo ne?děkuji
Dobrý den, v lednu 2012 jsem byl zaměstnám v ČR na hlavní pracovní poměr. Od února 2012 jsem zaměstnám ve Slovenské republice, kde také odvádím daň z příjmu. Mám manželku na rodičovské dovolené, která nemá krom rodičovského příspěvku žádné další příjmy a mám dvě děti. Slevu na manželku a děti uplatním na Slovensku. Bohužel na Slovensku nejde uplatnit sleva na hypotéku. Od března 2012 mám dále uzavřenou v ČR dohodu o provedení práce, ovšem z této činnosti nemám žádné příjmy. Lze podat jak v ČR tak na slovensku s tím, že na SK uplatním manželku a děti a v ČR hypotéku (když jsem v lednu pracoval v ČR + dohoda o provedení práce)?
Dobrý den, rád bych se zeptal zda-li nákup a prodej věcí z USA nějakým způsobem ovlivňuje, či určuje být plátcem DPH? Zakládáme internetový obchod s oblečením a doplňky. Někde jsem se dočetl o dvou způsobech, které povinně určují plátce DPH aniž by dosáhl stanoveného zisku. 1) Nákup od společnosti, která je plátcem DPH a 2)Překročení nákupu přes cca 360 tis. kč bez DPH. Prosím o radu, co je na tom pravdy a co pro Nás jako živnostníky platí?! Děkuji
Dobry den chtela bych se zeptat.Prisla nam Fa na castku 3318K. Uhrada faktury byla pres bezny ucet.Problem je v tom, ze kolegine zadala castku k u hrade bez zaokrouhleni tedy 3317,10.Volala jsem dodavateli ten tech 90 haliru nechce uhradit,ze si to mame zaokrouhlit.Mame podvojne ucetnictvi.Na vypisu Z bu mame edecetle 3317,10Kc.Chci se zeptat jak si to mam zauctovat ,aby me sedel BU a dodavatele a naklady ucet 501.dekuji
Za loňský rok (2012) budu poprvé vykazovat výdaje procentní sazbou. Ohledně vlastní daně je vše jasné, ale nejsem si jist, jaký vyměřovací základ mám uvést do Přehledů pro ZP a OSSZ. Budu tam uvádět skutečné příjmy ponížené o výdaje příslušným procentem, tedy údaj z řádku 45 formuláře pro DPFO? Děkuji.
Registrace k platbě DPH. Nejsem plátce DPH. OD 1.1.2013 je snížena hranice obratu na 750000 Kč za 12 po sobě jdoucích měsíců. K 31.1.2013 tuto hranici překročím, tím pádem se budu muset do 15 dnů přihlásit k platbě DPH. Někde jsem četla, (tedy jestli jsem dobře pochopila znění daného článku)že novelizace tohoto zákona nabývá účinnosti 1.1.2014. Můžete mi poradit co je správné? Děkuji! Jarmi
Dobrý den, prosím o informaci jaké DPH má být uvedeno na faktuře v tomto případě T-Mobile vyúčtování telefonu za období 13.12.2012-12.1.2013, vyfakturováno v lednu. Bude rozlišeno za období 13.12.2012 - 31.12.2012 DPH na 20% a za období 1.1.2013 - 12.1.2013 DPH 21% ???Nebo budou obě období fakturovány DPH 21%, když byla faktura vystavena se zdanitelním plněním v lednu? Děkuji za odpověď. Z.Holá
Dobrý den. V roce 2012 jsem koupil byt s předzahrádkou, která je vedená v katastru jako ostatní plocha. Pod touto zahrádkou jsou podzemní garáže společné pro celé SVJ. Mám povinnost tento pozemek přiznat do daně z nemovitosti, nebo se jedná o pozemek zastavěný stavbou, na který se daň nevztahuje? Děkuji za odpověď. M. Rain
Dobrý den, mám dotaz na to jak zaúčtovat nižší výplatu od pojišťovny pojistného plnění. Jsme autoservis a pojišťovna nám uhradila méně oproti hodnotě poj.události. Např. Poj. událost byla za 7000Kč (totální škoda na vozidle), pojišťovna nám uhradila z pojistného plnění jen 6000Kč na BÚ. My se se zákazníkem dohodli, že opravu můžeme za tu vrácenou částku (6000Kč) provést, tedy provedeme ji za 6000Kč. Nevystavujeme již žádný doklad. Ale nevím, zda máme z těch 6000Kč co nám vlastně zůstanou, odvádět FÚ DPH. Prosím moc o radu. Děkuji předem i za radu jak to účtovat.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak mám postupovat. V roce 2012 jsem pět měsiců pracovala v Polsku na pracovní smlouvu, kde jsem odváděla daně, potém jsem pracovala 4 měsíce v ČR na pracovní smlouvu a pak změnila zaměstnání, kde pracuji do teď. Proto jsem se chtěla zeptat, zdali si musím podávat daňové přiznání sama, nebo to může za mě udělat současný zaměstnavatel. A jaké dokumenty je nutno doložit, hlavně ze zahraničí? Předem děkuji. Heczková
Dobrý den. Je možné do firmy pronajmout vozidlo od soukromé osoby? Otec ukončil podnikání a odešel do důchodu. Firmu dále provozuji já, ale vozidlo nemám. Otec by mi svoje užitkové vozidlo jako soukromá osoba pronajmul. Za jakých podmínek je to možné? Kdo z nás bude hradit PHM spojené s provozem vozu pro účely podnikání? Je třeba platit silniční daň? A jak to je s penězi, které za pronájem otec dostane z pohledu DPFO? Jedná se pouze o pronájem podobně jako u nemovitosti nebo bude muset odvátět měsíční zálohy na ZP a OSSZ jako by podnikal?
Dobrý den. Obracím se na Vás o radu ohledně podání daňového příznání za rok 2012. Protože jsem v minulosti ještě nikdy nepodnikal,mám pouze základní informace ohledně daní z podnikání atd. V dubnu loňského roku jsem přišel o práci a od té doby jsem byl evidován na úřadu práce jako nezaměstnaný. Přesto ,že jsem se snažil sehnat práci co nejdříve ,nedařilo se mi to a proto jsem si nechal vystavit živnostenský list a začal podnikat. Vytvářel jsem databáze podle požadavků zadavatele a provozoval poradenskou činnost. Nepovedlo se mi sehnat tolik zakázek ,abych uživil rodinu a proto jsem stále pobíral dávky v nezaměstnanosti a to až do září loňského roku. Za toto období jsem na živnostenský list vydělal 12 000 kč s DPH. V září 2012 jsem konečně nastoupil do práce a podnikání se již nevěnoval. Zajímá mne zda mohu podnikat v průběhu evidence na úřadu práce a jaká částka výdělku mne může být tolerována tímto úřadem. Pokud byla chyba ,že jsem podnikal v tomto období co s tím mohu udělat po stránce podání daňového přiznání. Dále se ptám zda mohu zahrnout do výdajů v účetnictví platby za telefon a internet ,které jsem pro své podnikání využíval. Nemám je ale vedené na firmu,na fakturách není uvedeno moje IČO. Mám také jako začínající podnikatel nárok na určité úlevy z daně apod. Pokud ano,tak jaké. Protože mám hypotéku,je mi vyplácen návrat daně z úroku. Pokud podnikám a tyto podklady budu zahrnovat do daňového přiznání,dokdy nejdéle toto daňové přiznání musím podat. Co všechno musím mít připraveno pro podání daňového přiznání. Daňové přiznání si nechám vypracovat daňovou účetní. Chci být na to připravený a vyvarovat se zbytečných problémů. Za odpověď předem děkuji. S pozdravem. Miroslav Toušek
Zdravím.Mám dotaz ohledně daní.Sem fizická osoba zaměstnanec,tudíš zaměstnavatel provdí daňové přiznání za mě,od ledna 2013 sem byl určen bytovím družstvem na obsluhu nové kotelny.Družstvo se rozhodlo mě dát finanční odměnu 750.kč měsíčně.Což znamená 9000.kč za rok,jedná se o dohodu provedení práce.Musím tuto částku také zdanit pro rok 2013.Děkuji za odpověd´
Dobrý den, mám dotaz ohledně ročního zúčtování daně za rok 2012. V roce 2012 jsem ještě byla studentem a během studia jsem pracovala jako pokladní na DPČ. V květnu jsem ukončila školu státní závěrečnou zkouškou a v červnu odjela do USA pracovat na 3 měsíce. Řeším nyní právě tu práci v zahraničí. Co dělat v případě, že by mi zaměstnavatel v USA neposkytnul potvrzení o příjmech, které jsem u něj měla? Děkuji za odpověď
Dobrý den, jsem na předčasném důchodu, mám možnost si pořídit prodejní stánek, mám si zařídit ŽL? Musím platit zdrav. a důchod. pojištění? Mám odvádět daně a kolik? V případě, že bych pracovala jen na dohodu (na Žl mého bratra), co by bylo jeho a mojí povinností? Museli bychom sepsat Dohodu o provedení práce, nebo něco podobného? Do starobního důchodu mi zbývá rok (únor 2014), mám raději počkat? Nebo by se něco změnilo? Prosím o odpověď a předem děkuji. Rumanová
Dobrý den, měla jsem uzavřenou mandátní smlouvu se společností poskytující finanční poradenství (tudíž jsem byla OSVČ). Smlouvu jsem ukončila a přerušila živnost, ale provize mi ještě chodily po ukončení živnosti. Mám dát do daňového přiznání i tyto příjmy? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, společně s bratrem jsme vlastnili stejným dílem parcela na Praze - východ. Přiznání k dani z nemovitostí jsem měla na sebe já. V průběhu roku 2012 jsme si parcelu oficiálně rozdělili na parcely dvě, kde je vlastníkem jedné bratr a vlastníkem druhé já, což je takto zapsáno i v Katastru nemovitostí. Do 31.1.2013 bychom tedy měli podat samostatná daňová přiznání. Parcela(-y) se nachází v obci Panenské Břežany - Praha - východ. Jde mi o to, jakým způsobem mám zrušit původní daňové přiznání ( - a kde) a kde mám podat nové daňové přiznání, vzhledem k tomu, ž se k 1.12013 měnily působnosti Finančních úřadů. Zároveň jak já, tak bratr vlastníme ještě společně pozemek na Praze - západ a každý samostatně pozemek na Praze - západ (- bratr se stavbou RD, kde i bydlí a já pozemek s chatou , kterou používám k rekreaci ). Zároveň mám byt v osobním vlastnictví na Praze - Jižní Město. Děkuji za odpověď, Krutská
Dobrý den, potřebuji poradit, dělám si daňové přiznání (sem laik) a vůbec netuším, do kterého předmětu daně ze staveb patří samostatně stojící vinný sklep? Zařadila bych ho do skupiny P, ale nejsem si jistá. Děkuji předem za rychlou odpověď.
Jsem pracující invalidní důchodce třetího stupně.Jak je to s minimální mzdou a daňovém zvýhodnění od roku 2013? Děkuji za odpověď.