FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli pokud stavební firma obdrží na svou práci reklamaci a jelikož má rozpracovanou jinou zakázku na vyřízení reklamace si najme jinou stavební firmu , která reklamovanou stavbu opraví, tak zda-li náklady na tuto opravu, které si najatá firma naúčtuje mohou být zahrnuty jako daňově uznatelný náklad nebo zda-li jde o náklad nedaňový. Děkuji
Chci koupit byt v OS. Prodávající, nechce v kupní smlouvě sankčně ošetřit případ, že nezaplatí daň z převodu a přechodu nemovitostí, nechce být taky pokutován pro případ, že nevyklidí byt do domluvené doby (jako řešení jsem navrhoval měsíční sankce za nevyklizení) a navíc nemá v LV zapsanou manželku (byt mají v SJM). Mám koupit ??? Jaké jsou možné rizika a možné řešení.
Dobrý den, prosím o radu. Je možné uplatit nezdanitelnou částku 3 170Kč měsíčně u dohody o pracovní činnosti? Je možné odvést daň z této dohody až po skončení dohody? I když tato dohoda zasahuje do roku 2004 i 2005? Mnohokrát děkuji.
Dobry den, podnikatel zahajil vydelecnou cinnost v breznu 2005, chce vlozit do obchodniho majetku pocitac zakoupeny v r. 2002, vede danovou evidenci. Zavede ho do evidence majetku v reprodukcni porizovaci cene, ktera nepresahne 40 tis. Kc, a proto pocitac nebude hmotnym majetkem podle zakona o dani z prijmu a nebude ho moci odepisovat. 1. Lze stanovit reprodukcni porizovaci cenu napriklad tak, ze si podnikatel zjisti, za kolik by pocitac (daneho typu a stari) byl prodan v bazaru? 2. Lze nejak v danem pripade promitnout do danovych vydaju cenu pocitace? Dekuji.
Dobrý den, pro dlouhodobou nepřítomnost mého příbuzného se mu starám o jeho nájemní byt, kde po dobu nepřítomnosti příb. bydlí podnájemník, který platí prostř. SIPA./nájem, služby-teplo,voda/. Má otázka je, zda mohu tuto částku navýšit o platbu za celkové vybavení bytu. Jestli ano, pak kolik ročné může dělat toto navýšení, abych nemusela platit daň z příjmu? Nebo platím daň vždy?Ještě 1 otázka-pokud podnájemníkovi. přispívá socíální úřad určitou částkou na bydlení, zdá má stejnou platnost pro soc. úřad doklad SIPA jako mnou vydaný př. doklad navýšený o částku za vybavení bytu.Děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne.
Dobrý den, mohu podat opravné daňové přiznání za rok 2003, když jsem nyní zjistila, že minulý zaměstnavatel mi nezapočítak úroky za stav.spoření. Jak mám postupovat. Děkuji za odpověď.
Vážený pane doktore, prosím o radu, nakupujeme v USA antivirový program, nyní je nutná obnova a dostali jsme nabídku, kdy musíme zaplatit 17,5% DPH. Zdá se mi, (jsme plátci DPH), že by nám měla být účtovaná cena bez DPH, protože jsme povinni přiznat a zaplatit daň 19% v tuzemsku, podle § 10,odst. 6. Co s tím můžeme udělat, bez úhrady 17,5% DPH(podle sazeb ve VB) nám tento program neposkytnou. Musíme ještě uhradit 19% podle našich zákonů. Domnívám se, že nás neberou jako firmu, ale jako soukromou osobu. Software se objednává e-mailem a není zde možnost doplnit naše DIČ. Děkuji za odpověď.
Otázka: Na zálohách na silniční daň bylo zaplaceno více, to vyšlo v přiznání.Jak se postupuje dál, ty peníze přece nepropadnou státu. Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jakou daň a v jaké výši zaplatí aktéři při darování. Matka chce darovat dceři polovinu RD. /druhá polovina domu patří manželovi dcery/. Děkuji ZV.
Dobrý den pane doktore, ráda bych Vás tímto poprosila o sdělení výše sazby DPH u prodeje nového rodinného domu (developerský projekt), prodávaného společně s pozemkem na němž je postaven chodník, plot apod. a k němuž přirozeně vedou i příslušné sítě - přípojka plynu a kanalizace. Děkuji a přeji Vám příjemný den
Dobrý den. Společnost vysílá svého zaměstnance na služební cestu. Součástí cesty je pracovní oběd s obchodním partnerem, který je hrazen naším zaměstnancem(resp. naší společností). Při vyúčtování služební cesty jsou výdaje za pohoštění účtovány do nedaňových nákladů a stravné je našemu zaměstnanci kráceno podle vnitřního předpisu. Zajímá mě, jestli část výdajů na pohoštění, a to ve výši krácení stravného, by neměla být daňově účinná. Děkuji za radu.
Dobrý den, mám následující dotaz : Jsem spolumajitel firmy HERNGROUP CZ,s.r.o., mám leasingový vůz s následujícími vstupy: Zahájení 23.7.2003 Akontace 147.500,- Kč Splátek 48x13282, zaplaceno cca 22x Najeto 126.000 km. Mám zájemce, firma s.r.o., která chce převzít leasing, převod smlouvy Škofin umožňuje včetně totožných povinností plnění, bez navýšení i novému klientovi. Odstupné 50.000,- Kč + DPH pro moji firmu, nový uživatel doplatí škofinu 26 splátek beze změny. Dotaz : Do dnes za rok 2003 a 2004 odečtené odpočty z vozidla se údajně musí při takovém převodu leasingové smlouvy zpětně dodanit dodatečné daňové přiznání na odečtené položky na leasing. Prosím, jak je to správně? Musí se zpětně dodanit odečtené částky na leasing a akontaci? Jak je to s DPH? Jaké je jiné daňově přijatelné řešení, pokud je nutno skutečně při převodu leasingu zpětně dodanit odpočty
Dobrý den, prodal jsem byt v podílovém vlastnictví, kterého jsem byl majitelem a měl v něm trvalé bydliště asi 18 měsíců. Teď nevím zda mi kromě 3% daně z převodu nemovitosti, nehrozí také daň z příjmu. Byt byl 2+1 a dostal jsem ho darem od své sestry, ale jelikož jsem se oženil a máme dítě, prodal jsem jej a peníze použil ke koupi většího družstevního bytu 3+1. Děkuji za odpověď.
Vážený pane doktore, dovoluji Vás poprosit o odpověď na následující dotaz. Jaká sazba DPH by měla být uplatněna u prodeje nového rodinného domu, který vznikl rekonstrukcí a rozdělením již dříve existujícího objektu na tři rodinné domy (objekt byl původně v 80-tých letech kolaudován jako prodejna potravin a pořízen do obchodního majektu byl před 5-ti lety)? Tento rodinný dům je prodáván společně s pozemkem na němž je též vybudován chodník, oplocení a parkovací místa. V případě, že by se na převod této nemovitosti vztahovalo osvobození dle §56 zákona o DPH, jakým způsobem by mělo být přistoupeno k již uplatněným odpočtům DPH u plnění na vstupu z titulu realizace rekonstrukce resp. výstavby? A je případně nutné toto osvobození uplatnit? Za Vaši odpověď předem děkuji a zdravím
V důsledku rozchodu jsem s bývalým partnerem sepsala prodejní smlouvu na polovinu domu, kterou jsem mu prodala. Vlastníkem jsem byla 2roky a neměla jsem tam trvalé bydliště. Obdrženou částku použiji na koupi bytu.Musím kromě daně z převodu nemivitosti zaplatit i daň z příjmu? Pokud ano jaké jsou podmínky pro toto zaplacení? Děkuji
Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu s následujícím dotazem. Byla jsem přijata na soukromou vysokou školu, kterou budu navštěvovat od šk. roku 2005/0006. Úhrada ročního školného činí 22.000 Kč + DPH 4.180 DPH. Chtěla bych požádat zaměstnavalele o příspěvek na školu/ jsem zaměstnána na plný pracovní úvazek na dobu neurčitou a obor na VŠ je shodný s mým zaměstnáním/ . Můžete mi prosím poradit, zda by bylo pro zaměstnavatele výhodné mi přispět nějakou částkou s ohledem na DPH nebo jiné výhody spojené se zvyšováním kvalifikace zaměstnance? V případě že mi nemůžete poradit, mohli by ste mi sdělit nějakou poradnu na kterou bych se mohla obrátit? Mnohokrát děkuji. S pozdravem
Dobrý den, máme obchod, kde přijímáme platební karty zákazníků. Účtuji denní tržbu= příjem 211/604,343 (tržba je včetně částek zaplacených kartami) a následně výdej 261/211, protože ty peníze v pokladně fyzicky nemám. Částka zaplacená kartami přijde na účet za cca 3 dny ponížená o poplatek bance, účtuji 221/261, poplatek na 568. Je to tak správně? Děkuji
Krásný den, od 1.5. 2005 jsem prvním zaměstnancem jedné společnosti. Mám na starosti sama za sebe spočítat daň (z příjmu FO) a zajistit platbu na patřičný účet. Do jakého data a na jaké číslo účtu je nutné daň odvést? Je třeba na fin. úřad podat nějakou obdobu přihlášky jako na OSSZ či zdrav. pojišťovnu?
FAKTURA V ELEKTRONICKÉ PODOBĚ: Za poskytnuté služby nám jiná organizace vystavila Fakturu-daňový doklad, který nám však zaslala pouze elektronicky (emailem, formát PDF zabezpečený proti editaci). Naše organizace (s.r.o.) nemá zaveden systém elektronické evidence a zejména zálohování dat emailové korespondence na technické nosiče dat (CDROM...) jak to vyžaduje zákon 563/1991Sb. §33. Je nám zmíněná organizace POVINNA na základě naší výzvy zaslat standardní "papírovou" fakturu se všemi náležitostmi, nebo s odkazem na skutečnost, že v souladu se zákonem ONI vydávají doklady (zde fakturu) pouze elektronicky nás de-facto PŘINUTIT k zavedení systému zálohování emailové korespondence na datové nosiče ? Předem děkuji za odpověď. Richard Kocich
Vážený pane doktore, mám dotaz, klient podniká na ŽL, vede DE jedná se o chov a prodej zvířat, určené pro zájmové chovy. Jak a na základě jakých dokladů účtovat o úhynu zvířat, konkrétně rybiček. Předem děkuji za odpovědi