FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Za rok 2001 a 2002 jsem z nevědomosti neudělal daňové přiznání. Jak mám postupovat dále když nemám žádné doklady o příjmu ani o vydajích. Jsem pouze fizická osoba bez Živnostenského listu a parkrát za rok jsem pronajmul místnost ve svém domě k bydlení. Finanční úřad mě vyzval k zaplacení daně. Děkuji za odpověď
Dobry den . Z jak dlouhého období se vypočítává náhrada dovolené u zamněstnance . V jednom měsici jsem dostal premie které mi tuto částku zvýšili a nevím na jakou dobu . Děkuji
Pěkný den, obchodujeme se zeměmi EU, přepravu si sjednáváme u tuzemských přepravců. Dotaz zní: Přeprava byla uskutečněna spediční firmou 15.4.05. Fakturována nám byla 4.5.05 s tím, že UZP bylo na faktuře uvedeno stejné jako den vystavení, tj. 4.5.05. Já si DPH uplatním až v květnu, ale je správné, že přepravce DPH odvede také až v květnu. Nemělo by být datum UZP na faktuře 15.4.05, tj. kdy byla skutečně přeprava uskutečněna? Děkuji
Má matka mi chce darovat svůj podíl na nemovitosti. Jsem vdaná. Může tento dar přejít ihned do SJM a pokud ano, budeme platit darovací daň pouze ve výši 1%? Děkuji.
Dobrý den. Před sedmi lety jsme koupily stavební parcelu s hrubou stavbou rodinného domu. Kolaudace stavby proběhla v srpnu 2004 a od této doby zde máme trvalé bydliště. Nyní jsme nuceni nemovitost prodat. Vztahuje se na nás povinnost platit daň z příjmu za prodej této nemovitosti? Děkuji.
Dobry den, zajimalo by me, pokud budeme vyuzivat spolecne zdaneni manzelu, z jake castky se bude vychazet pro vypocet socialniho a zdravotniho pojisteni a) v pripade manzela, ktery je OSVC a za b) v pripade manzelky, ktera je v domacnosti a pecuje o 2 nezletile deti. Za c) Bude vubec manzelka podavat prehled o prijmech a vydajich pro zdravotni a socialni pojistovnu? Dekuji
Vlastním živnastenský list na výrobu textilního zboží, nejsem plátcem daně (a nechci být). Tato výdělečná činnost není mým hlavním zaměstenáním. Pokud bych chtěl tyto výrobky (v čeně cca 1200Kč/ks ) občas prodat na dobírku do Slovenské republiky. Jaké musím provést úřední kroky. Musím to někde hlásit a vést evidenci vývozu? Jak by to bylo pokud bych toto zboží prodával další osobě, která by obstarávala dopravu přes hranice a distribuci na slovensku?
Dobrý den,můj přítel vlastní nemovitost(nájemní dům)a chtěl by ji ho darovat. Jsem student VŠ - tedy osoba nevýdělečně činná, budu muset zaplatit darovací dan ? Jsme ve III. příbuzenské skupině.
Dobrý den, jsem cizí státní příslušník s trvalým pobytem v ČR (FO a neplátcem DPH) a chci kupovat motorové vozidlo (staré 1 rok ale odjeto méně než 6000 km, t.j. již není nový dopravní prostředek) v SRN. U německého prodejce zaplatím kupní cenu včetně DPH. Musím ještě zaplatit DPH v ČR?
Dobrý den. Mám dotaz, zpracovávám účetnictví pro neziskovou společnost zabývající se rozvojem cestovního ruchu-propagace obcí a měst regionu na veletrzích. V roce 2004 dostali na dotacích a čl.příspěvcích 2 mil.Kč. Jejich náklady v rámci jejich neziskové činnosti činily 3,5 mil.Kč. Za posledních 12 měsíců si tedy vyfakturovali 1,5 mil.Kč za zajištění akce a prezentace obcí na uskutečněných veletrzích, které sami zajistili. Stanou se tedy plátci DPH nebo jsou osvobozeni dle §61 zákona o DPH? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám tento problém: Jsem zaměstnána na hlavní pracovní poměr a kromě toho si přivydělávám překlady a redigováním textů. Na část těchto prací mám smlouvu o dílo, část jsem musela na žádost zákazníka fakturovat. Na OSSZ však tvrdí, že z částky, kterou jsem fakturovala, musím platit sociální dávky, že od nich je osvobozena jen autorská činnost prováděná na smlouvu o dílo, a jakmile něco dělám na IČO (nakladatelské práce), musím platit. Ve všech případech se jedná o stejnou činnost, jen forma platby je různá, a tak mi to připadá absurdní. Kdo má tedy pravdu? Existuje zákon, kde je tento problém nějak definován? Děkuji.
Dobrý den, jsem zaměstnanec a chtěla bych začít obchodovat s komoditami na americké burze, jakým způsobem budu tento příjem danit? Bylo by výhodnější zdanit tento příjem přes živnostenský list (budu si jej zřizovat na finanční poradenství)?Děkuji
DOBRÉ POLEDNE VÁŽENÍ ODBORNÍCI: Prosím vás o informaci ohledně darování nemovitosti. V roce 1992 jsme přestavěli rodinný dům kde žili a žijí manželky rodiče..Veškeré náklady jsme hradili my a mám na to účty. Manželky sestra v té době prohlásila že z baráku nic nechce (v té době odhad 320 000,-Kč) V současné době chce z přestavěného domu (odhad 2,5 mil.) vyplatit. Rodiče jí řekli že to po nás nemůže chtít a že barák převedou formou darovací. Můžete mi prosím napsat na jaké finanční vyrovnání má sestra manželky nárok a kolik budeme platit darovací daň?Sestra manželky nějaké peníze od rodičů již dostala a ještě bdostane. Mají být tyto peníze někde zapsány? MOC děkuji za informace. Přeji vám pěkný den a každý další.
Dobrý den, prosím o radu, kdy má společnost s.r.o. povinný audit v případě, že v roce 2003 překročila jedno kritérium a v roce 2004 obě kritéria stanovená v paragrafu 20 ZÚ. Dle citace písm. b) jsem se domnívala, že by i v roce 2003 musela překročit obě kritéria. Dle vyjádření FÚ stačí, že obě překročila v roce 2004 a tudíž má povinný audit za rok 2004, je toto správné? Děkuji za odpověď.
jaka sazba DPH se uplatní při úklidu společných prostor v bytovém domě. Děkuji
Slovenský občan hlavní pracovní poměr na Slovensku, u nás v republice zaměstnán na vedlejší pracovní poměr v sesterské společnosti. Kam se odvádí daň? Sociální a zdravotní pojištění se odvádí na Slovensko.
Dobrý večer, podnikatel FO provozující taxislužbu, vede DE, není plátce DPH, osobní automobil, kterým provozuje taxislužbu nemá v obchodním majetku. Rád bych se zeptal, zda mohu platby za tech.prohlídku a emise, které musím mít každý rok z důvodu provozování taxislužby zahrnout do výdajů a v jaké výši (50%?). Automobil používám i pro soukromé účely. Děkuji za odpověď a přeji krásný zbytek večera.
Jsem OSVČ. Prosím o radu, jak dlouho musí trvat moje zahraniční pracovní cesta (Rakousko), abych si mohl uplatnit cestovní náhrady (45,-EUR) případně také kapesné (40% tj. 18EUR). Případně jesli se musí spnit nějaké další podmínky. Děkuji
Dobrý den, prosím o radu: OSVČ zatím neplátce DPH z důvodu nízkého obratu sepsal z poznatků své činnosti knížku, kterou si tady nechal přeložit do angličtiny, a teď by ji rád vydal v Irsku a prodal tam zároveň autorská práva k ní. Jak se toto projeví ve vztahu k DPH? Děkuji za případnou odpověď.
Dobrý den. Zajímalo by mne, zda může uplatňovat odpočitatelnou položkuna dítě otec, jestliže dítě po rozvodu žije ve společné domácnosti s matkou. Otec platí na dítě výživné. Matka je jako svobodná matka s dalším dítětem na mateřské dovolené, tudíž sama odpočitatelnou položku na dítě neuplatňuje. Děkuji