FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Jsme plátci PDH, prodáváme osobní automobil /v…

Jsme plátci PDH, prodáváme osobní automobil /v majetku organizace/, u kterého jsme si DPH dle § 75, odst. 2 neuplatnili, jak je to s daní na výstupu při jeho prodeji? Pokud však budeme prodávat Pickup, který je v technickém průkaze zapsán jako automobil nákladní, ale při jeho nákupu jsme DPH na vstupu také neuplatňovali, jak to bude tady s výstupní daní? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

Dobrý den, mám dotaz ohledně stravného na…

Dobrý den, mám dotaz ohledně stravného na pracovních cestách. Každá pracovní cesta se má posuzovat zvlášť. Zaměstnavatel určí jako stravné napr. nejnižší sazby dle vyhlášky (více jak 5 hodin =58,-, více jak 12 hodin=88, více jak 18 hodin =138), jak je to s posuzováním více pracovních cest v jednom dni? Např. pokud by jedna cesta trvala 6 hodin a druhá 7hodin, určuje se to jako 58,- Kč za první + 58,- Kč za druhou? Ale jak by to mělo být v případě, že by součet dvou pracovních cest v jednom dni přesáhl nejvyšší částku, která je zaměstnavatelem určena za prac. cestu delší než 18 hodin tj. 138,-. Např dvě pracovní cesty, jedna v délce 6 hodin, druhá 13 - mělo by se vyplácet 58,- + 88,- nebo 138,-? Předem děkuji za radu.

Dobrý den, při účtování směnárny kurzové…

Dobrý den, při účtování směnárny kurzové rozdíly účtuji na 563, 663 a nákup a prodej měny na 504,604. Chci se zeptat jestli účtování na 504,604 by nebylo lepší nahradit jinou souvzažností. Děkuji

Vážený pane doktore. Stěhovali jsme za prací a…

Vážený pane doktore. Stěhovali jsme za prací a koupili jsme nemovitost v dražbě za 800tis. a chceme ji prodat za 1.4mil. a vrátit se zpět. Prodej bude uskutečněn do dvou let od nabytí a po celou dobu v ní máme trvalé bydliště. Výtežek z prodeje bude realizován na koupi nové nemovitosti k trvalému bydlení. Vztahuje se v takovém případě na rozdíl kupní a prodejní ceny z první nemovitosti, daň z příjmu? Pokud by cena druhé nové nemovisti byla nižší, započítávají se do nákladů i náklady na rekonstrukci druhé nemovitosti? Děkuji za odpověď.

Dobrý večer. Jsme dvě kadeřnice a chtěly bychom…

Dobrý večer. Jsme dvě kadeřnice a chtěly bychom pracovat společně z důvodu snížení provozních nákladů.Každá máme ŽL. Prosím o radu,jakou právní či jinou formu může maše spolupráce mít. Děkuji.

Dobrý den. Bratr mé ženy se před čtyřmi lety stal…

Dobrý den. Bratr mé ženy se před čtyřmi lety stal majitelem bytu. Po dohodě jsme tento byt začali užívat já s manželkou. Nyní byt chceme převést z bratra mé ženy na mou ženu, tedy převod z bratra na sestru. Je vhodné postupovat formou darování? Jaké daně budeme platit my a jaké bratr? Je v případě darování nutné platit daň z převodu nemovitosti? Bylo by výhodnější převést nejprve byt z bratra na jeho rodiče a poté z nich na mou ženu, tedy jejich dceru? (Domnívám se, že z hlediska zákona se jedná o rozdílné skupiny osob ? I. a II. skupina a tedy i rozdílné sazby 1% a 3%). Pokud by tento postup byl výhodnější, je zde nějaký nutný časový rozestup mezi oběma převody?

Silniční daň - zatím mám odpovědi dvou daňových…

Silniční daň - zatím mám odpovědi dvou daňových poradců, které si odporují. V majetku firmy je od října 1999 přívěsný vozík v ceně 18.850,- Kč (vč.DPH). Za rok 2004 jsme silniční daň zaplatili, i když se ani jednou nevyužil a ani na něj nebyly uplatňovány náhrady ve vyúčtování cest. Teď jsme se od jednoho odborníka dozvěděly, že v případě nevyužívání vozíku (př. vozidla, i když je stále v majetku firmy) se silniční daň platit nemusí a od druhého naopak, že daň se platí v každém případě, ať je vozík (vozidlo) využíváno či ne. Prosím o odpověď kdo má pravdu, zda mám za rok 2005 tedy silniční daň zaplatit nebo ne. Děkuji.

Dobrý den, mám dotaz týkající se rodičovského…

Dobrý den, mám dotaz týkající se rodičovského příspěvku. Přiznání této sociální dávky je mimo jiné limitováno počtem dní po které dítě může být ve školce. Zaslech jsem, že se tento zákon se změnil nebo bude měnit. Může te mi prosím říct od kdy tyto změny budou platit a jaké budu. Děkuji za odpověď s pozdravem

s.r.o.registrované k dph v tuzemsku provádí…

s.r.o.registrované k dph v tuzemsku provádí montaže věží ve švédsku.fakturuje bez dph švédské firmě která odvádí dph ve švédsku.Tomuto s.r.o.fakturují FO(smlouva o dílo) s ŽL.Mohou fakturovat tuzemské FO tuzemskému s.r.o za práci ve švédsku bez dph?Material dodava švedská firma a vše postavené zůstává ve švédsku

Dobrý den, potřebovala bych se zeptat jak se…

Dobrý den, potřebovala bych se zeptat jak se vypočíta vrácení daní v zaměstnání nám vraceli daně a mě se zdá že mi vrátili málo. Bylajsem na rizikovém těhotenství 5měsícu v pracovní neschopnosti a ještě mám životní pojistku 2300,- a vrátili mi 990,- jak si mam spočítat daně a nebo kde se mám odvolat předem děkuji za odpověd.

Dobrý den. Prosím Vás chci se Vás zeptat. V dubnu…

Dobrý den. Prosím Vás chci se Vás zeptat. V dubnu 2004 jsem prodal byt v osobním vlastnictví (vklad práva byl zapsán na katastru nemovitosti v červnu 2004) a nyní nevlastním žádnou nemovitost a nyní mi přišla z finančního úřadu složenka na zaplacení daně z nemovitosti za rok 2005. Mám jí zaplatit?

Dobrý den,mám dotaz ohledně známé.FÚ ji schválil…

Dobrý den,mám dotaz ohledně známé.FÚ ji schválil žádost na platbu daně paušální částkou.Za rok 2005 prý nemusí podat daňové přiznání.Jak je to ale se soc.a zdrav.?Musí podat přehledy?Děkuji

Dobry den, chtela bych se zeptat, co vsechno a v…

Dobry den, chtela bych se zeptat, co vsechno a v jake vysi musim platit ze svych prijmu.j Jsem studentka prezencniho studia a zaroven si vydelavam na smlouvu o zprostredkovani v pojistovnictvi. Zajimalo by me, v jake vysi a jestli jsou nejake ulevy na socialni a zdravotnim pojisteni pro studenty a zda dan cini 5 nebo 15% v zakladni sazbe. Dale je-li nutne odvadet dan a soc. a zdrav. pojisteni kazdy mesic, nebo staci az za cely kalendarni rok. Druhy dotaz: je vyhodne pro studenty zamestnani na zivnostenstky list? Mam nabidku pracovat na zivnostensky list v administrative, ale nevim, jak a co vsechno bych musela platit. Dekuji

Dobrý den, prosím o radu ohledně vývozu zboží.…

Dobrý den, prosím o radu ohledně vývozu zboží. Na tiskopisu JSD je na ř. 22 měna a celková fakturovaná částka v měně a na ř. 23 - přepočítací kurz. Na řádku 46 je statistická hodnota vyváženého zboží (dle dodacích podmínek). Pokud vynásobím fakturovanou cenu přepočítacím kurzem, liší se výsledek od statistické hodnoty. Který údaj o vývozu zboží patří do přiznání DPH. Předem děkuji za odpověď

Dobrý den, mám následující problém. Družstevník…

Dobrý den, mám následující problém. Družstevník provádí pro bytové družstvo jehož je členem na základě písemně sjednané dohody o provedení práce opravu zařízení. Dohodnutá odměna je 3000,- a družstevník nepodepsal prohlášení. Může se použít srážková daň 15% ve smyslu ustanovení § 6 odst. 4 Zákona o DP nebo se musí použít "normální" záloha na daň z příjmů ve smyslu § 38h? Předem děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, pracuji u dvou společností - hlavní a…

Dobrý den, pracuji u dvou společností - hlavní a vedlejší pracovní poměr. Chtěla bych se zeptat, zda v případě mateřské dovolené bude pro výpočet 6měsíční podpory v mateřství základem odvod z mezd u obou zaměstnavatelů nebo jen z hlavního pracovního poměru. Děkuji.

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na…

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na účetnictví směnárny. Je možné při účtování používat pevný (roční) kurz? Děkuji

Dobrý večer,prosím o odpověď.Zdědila jsem majetek…

Dobrý večer,prosím o odpověď.Zdědila jsem majetek ve 3 skupině a finanční úřad mi z částky 3 999 900 Kč vypočítal daň 199 994 Kč.Je to správně,mě tato částka připadá nepřiměřená a kolik procent činí dědická daň 3.skupiny.Děkuji

Dobrý den, jako dodavatel mám ve smlouvě s…

Dobrý den, jako dodavatel mám ve smlouvě s objednatelem skonto, v případě, kdy mi objednatel uhradí fakturu do 30 dnů, má nárok na 2% skonto, o které mi ihned sníží úhradu. Takže faktura je na plnou částku, ale uhrazeno je mi o 2% méně, musím zaplatit daň z příjmu z fakturované nebo uhrazené částky?? Děkuji

jsme tělovýchocná jednota organizovaná pod…

jsme tělovýchocná jednota organizovaná pod sokolskou župou, nicméně mám vlastní IČ. Máme v majetku budovu sokolovny. Neprovozujeme žádnou podnikatelskou činnost v daném objektu. Dotaz zní : musíme odvádět daň z nemovitosti a nebo se na nás vztahuje osvobození od daně ?