FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, budu moc ráda pokud mi budete moci…

Dobrý den, budu moc ráda pokud mi budete moci odpovědět. Jsem provdaná do Rakouska a v současnosti stavíme dům v Rakousku. Pokud si v čechách objednáme okna i s dopravou a montáží v Rakousku, má si firma účtovat DPH ve výši 5% či ve výši 20%(běžná sazba v Rakousku)? předem moc děkuji

Dobrý den a děkuji předem za odpověďi na dotazy…

Dobrý den a děkuji předem za odpověďi na dotazy:Jaká je v současné době maximalní částka, kterou si mohu přivydělat na mateřské dovolené-pokud tedy je vůbec tato možnost?Vím že během rodičovské dovolené je již tato částka neomezena.A druhý dotaz-pokud nepřeruším během těchto dvou "dovolených" podnikání,jsem povinna platit SP a ZP a daň z minimálního základu?Děkuji.

Dobrý den, jsem živnostník, mám automobil…

Dobrý den, jsem živnostník, mám automobil pořízen na leasing na IČO fyzické osoby. Budu převádět leasing na nového živnostníka, zajímalo by mě, jestli částku z prodeje vozu (má zaplacená akontace-amortizace) budu muset danit jako příjem.Kam se tato částka uvede v daňovém přiznání?Uplatňovala jsem si ve výdajích leasingové splátky,poměrnou část akontace a paragony za PHM.Auto bylo vkladem do podnikání. Děkuji.

1.Môžem si ako podnikateľ-živnostník s trvalým…

1.Môžem si ako podnikateľ-živnostník s trvalým pobytom v SR, kúpiť nehnuteľnosť v Prahe a potom ju prenajímať ? 2. Čo potrebujem k tomu, aby som sa mohla prihlásiť ako podnikateľský subjekt-živnostník v ČR? 3. Môže si občan SR ako súkromná osoba s trvalým pobytom v SR kúpiť nehnuteľnosť v ČR? 4.Keď sa prihlásim ako živnostník v ČR musím platiť odvody do sociál.aj zdravotnej poisťovne, ked mám trvalé bydlisko v SR? 5.Dane z príjmu(z prenájmu nehnuteľnosti v ČR) potom platím v ČR alebo v SR? Ďakujem Vám.

V roce 2003 nám byla vyměřeny exekutorkou…

V roce 2003 nám byla vyměřeny exekutorkou exekuční náklady, které se vztahovaly k běžnému závazku z dlužné faktury. Náklady jsme téhož roku uhradili a též zaúčtovali jako daňový náklad. Správce daně nám toto při kontrole napadl a chce nám doměřit daň . Argumentuje § 25 Daně z příjmů. My si myslíme, že nemá pravdu, ale nemůžeme najít oporu v zákoně. Poradíte nám?

Dobrý den,koupili jsme před měsícem od města byt…

Dobrý den,koupili jsme před měsícem od města byt do os. vl.,po nabytí v katastru,bychom byt chtěli prodat za vyšší cenu a peníze použít na náš rozestavěný rod. domek.V bytě bydlíme 6 let.Zajímalo by mě,jestli musíme platit vysokou dan a nebo jestli jsem osvobozeni od daně z příjmu.Mnohokrát děkuji

Dobrý den, jsem zaměstnanec a mám dostat…

Dobrý den, jsem zaměstnanec a mám dostat služební vůz i k soukromým účelům. Vím, že vůz je zdaňován 1% ze vstupní ceny. V případě, že půjde o vůz s odpočtem DPH bude se tedy 1% počítat z ceny bez DPH nebo z ceny navýšené o DPH? Děkuji

Vazeni, v roce 2004 jsem od ledna do kvetna…

Vazeni, v roce 2004 jsem od ledna do kvetna pracovala jako zamestnanec soukrome firmy v Praze. V cervnu 2004 jsem se prestehovala do Italie a od cervence 2004 pracuji v Italii na italsky zivnostensky list-libero professionista. V cervnu 2005 budu v Italii platit dane za rok 2004 (za obdobi od cervence 2004). Jakym zpusobem mam vyresit platbu dani v Ceske republice za rok 2004? Jelikoz jsem platila zalohy na dan z meho platu v Ceske republice od ledna do kvetna 2004 nemela bych zadat o vraceni preplatku na danich? Predem dekuji za odpoved jak postupovat.

Jako začínající OSVČ bych rád využil ke služebním…

Jako začínající OSVČ bych rád využil ke služebním jízdám auto, které je psáno na mého invalidního otce. Vzhledem ke zdravotnímu stavu otce s autem jezdim i soukromě. Mám představu, že s rodiči podepíši prohlášení o trvalém bezplatném užívání mou osobou od cca 1.5.2005. Přihlásím se na FÚ k platbě silniční daně (do kdy musím?) a budu platit čtvtletní zálohy odpovídající výši 25,-Kč / den při využití pro služební účely. Povedu knihu jízd a do nákladů si uplatním 3,80 Kč + výdaje za PHM (který zákon nebo vyhláška prosím popisuje výši náhrad za PHM?). Je tato představa správná? Nebo je nutný jiný postup? Děkuji.

Děkuji za odpověď ze včerejška. Mám ještě jeden…

Děkuji za odpověď ze včerejška. Mám ještě jeden dotaz. Pokud bych automobil zahrnula do podnikání abych si mohla uplatňovat odpočet dph na pohonné hmoty, jak mám postupovat? Koupili jsme ho za hotové (97tis., peníze jsme získali jako osobní půjčku z banky, splátky na 6 let s možností kdykoliv částku jednorázově doplatit) Jakou částku si můžu dát do nákladů? Mám odpisovat? Děkuji moc nám pomáháte

Dobrý den, potřebovala bych poradit s vyplněním…

Dobrý den, potřebovala bych poradit s vyplněním dodatečného přiznání k DPH: když např. částka přijatých zdan.plnění na řádném přiznání byla 10000,- a nyní by měla být 12000,-, uvedu do dodatečného přiznání pouze rozdíl 2000,- a rozdíl nároku na odpočet daně a nebo celou částku 12000,- a novou daň? Děkuji

Preji dobry den, mam takovy problem...Byla jsem…

Preji dobry den, mam takovy problem...Byla jsem dlouho v zahranici, muj navrat byl az pred par dny - tudiz jsem nestihla (v obdobi kdy se melo odevzd.) vypsat a podat dat dan.priznani, ktere mam nulove. Mou firmu mam zalozenou jako s.r.o. ..Slysela jsem ,ze je zmena nejakeho zakonu na vyplnovani nuloveho dan.priznani. Vubec nevim na koho se obratit a jek to vyplnit. Prosim muzete mi poradit. ? Vubec nemam ani poneti. Na tuto firmu jem jeste nepodnikala.Jiz druhym rokem O dan.prizn. V lonskem roce to za mne vyresili jini. Nyni jsem na to sama bez zkusenosti. Velmi dekuji za odpoved a nezlobte se za banalni otazky.

Mám založené s.r.o. a zároveň jsem fyzická osoba.…

Mám založené s.r.o. a zároveň jsem fyzická osoba. Nyní došlo k tomu, že při výpočtu DPH nám má FÚ vracet a u fyzické osoby mám platit. Jedná se o přibližnou částku. Na FÚ jsme dali žádost s převedením daně, čímž nám vyhověli, ale mám problém jak toto mám zaúčtovat u s.r.o. v PÚ?? Peníze jsme měli dostat od FU, ale nedostali, neboť je FU sám vyrovnal u fyz.osoby. Děkuji Pokud možno uveďte mi příklad zaúčtování s třídou

Dobrý den, zajímalo by mě jak fakturovat…

Dobrý den, zajímalo by mě jak fakturovat odběrateli ze Slovenska výměnu pneumatiky (zboží+práce) s DPH či bez DPH. Odběratel je reg. jako plátce na Slovensku a v ČR nemá provozovnu. Vedeme spor o fakturaci. Děkuji.

Dobrý den, mám pár dotazů, FO vede daň. evidenci,…

Dobrý den, mám pár dotazů, FO vede daň. evidenci, zvažuje dobrovolnou platbu DPH. Jaká se vztahuje sazba daňe na výrobu nábytku? A montáž nábytku? Základní? Tedy 19%? DPH při koupi pohonných hmot by si mohl uplatňovat jen pokud by měl vozidlo zahrnuté do podnikání? Pokud by měl automobil v osobním vlastnictví nemohl by si tuto částku uplatňovat? Děkuji

Dobrý den,jsem zaměstnán na HPP,nemám ŽL,mám…

Dobrý den,jsem zaměstnán na HPP,nemám ŽL,mám možnost vykonat příležitostnou práci za Kč 15.000,- čistého příjmu.Když do konce r. 2005 už nebudu mít žádný příjem kromě příjmu v zaměstnání,musím částku Kč 15.000,- přiznávat a jako formou? Děkuji

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak správně a…

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak správně a efektivně postupovat. V současné době jsem nezaměstnaný. Rád bych vydal na své vlastní náklady knihu, kterou bych poté sám prodával, součástí této knihy bude vlastní DVD s prezentací. Na Živnostenském úřadu jsem dostal informaci, že na vydání knihy nepotřebuji živnostenský list, na vydání DVD ano. Případné zřízení živnostenského listu bych rád směřoval až na podzim ( z důvodu dotace na podnikání po absolvování kurzu), ale zadání knihy do tisku bych rád provedl v létě. Zajímají mě mé povinnosti vůči finančnímu úřadu, pokud vložím vlastní prostředky, řekněme 100 tisíc, získám sponzory- 50 tisíc a prostředky na reklamu v knize za dalších 50 tisíc a poté knihy postupně prodám s výnosy např. 300 tisíc, tzn. že jsem vložil 100 a vrátilo se mi 300, 200 je zisk. Jakým způsobem mám povinnost vše písemně dokumentovat a případný zisk zdaňovat? Jaké musím mít na tuto činnost oprávnění? Můžu a jakým způsobem mít sponzora či partnera na zveřejnění reklamy ze zahraničí? Děkuji za odpověď

Jsem OSVČ, projektant plátce DPH. Na základě…

Jsem OSVČ, projektant plátce DPH. Na základě objednávky jsem vykonal v jedné firmě přednášku, týkající se problematiky údržby a bezpečného užívání ocelových lávek, plošin, schodišť a žebříků. Jakou sazbou DPH mám tuto činnost zdanit. Děkuji J.P.

Vážený pane Dytrich, V loňském roce jsem měl…

Vážený pane Dytrich, V loňském roce jsem měl základ daně přesahující 750.000,- Kč, při celkovém příjmu 3.600.000.-Kč. Podnikám ve stavebnictví v oboru sádrokartony,jsem fyzická osoba (živnostník) se 2 zaměstnanci. Problém je v tom, že tento rok není tolik zakázek a je nutné platit čtvrtletní zálohy na daň ve výši 45.000,- Kč , k tomu mi bylo vyměřeno od OSSZ a ZP cca 15.000,-Kč/měsíčně. Chtěl bych se zeptat, jaké by bylo možné řešení,aby se nemuseli platit tak velké částky. Daňový základ k tomuto měsíci je 95.000,-Kč.Je možné přerušit živnost a začít znovu v období, kdy bude práce ??? Děkuji Vám za odpověď.

Dobrý den, chci se zeptat, zda se do účetnictví…

Dobrý den, chci se zeptat, zda se do účetnictví zavádí DPH z nafty a benzinu podle výpisu z CCS. Firma se zabýva servisem a auta používá na služební cesty.