FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Prosím o zodpovězení k této problematice: 1.…

Prosím o zodpovězení k této problematice: 1. Manžel mi daroval pozemek,( zahradu se stromy, studnou a oplocením ) jehož byl jediným vlastníkem. Jaké daně uhradím FÚ v této souvislosti? ( darovací, z převodu nemovitostí.... )a jakým způsobem zjistím jeho cenu pro výpočet % částek? 2. Uzavřeli jsme s manželem smlovu o zúžení SJM k původně společnému pozemku, zahradě se stromy a oplocením. Jaké daně uhradím FÚ v této souvislosti? ( darovací, z převodu nemovitostí.... )a jakým způsobem zjistím jeho cenu pro výpočet % částek?

Dobrý den naše firma s.r.o proplácí zaměstnancům…

Dobrý den naše firma s.r.o proplácí zaměstnancům ošatné dle vlastních směrnic na civilní oděv a čist. prostředky, protože to vyžaduje jejich činnost (hlídací služba v supermarketu). Kontrola ze soc. pojištění nám sdělila, že tuto částku musíme zahrnout do základu z kterého se soc. poj. počítá a odvést. Nenašel jsem zákon, který by to ukládal.

Vážený pane doktore, mám dotaz ohledně toho…

Vážený pane doktore, mám dotaz ohledně toho jestli se vztahuje minimální základ daně na spolupracujícího OSVČ když v tom roce ukončil spolupráci a od 1.9. se přihlásil jako nezaměstnaný na úřadě práce. Pravděpodobně musí FU dát o tomto nějaký doklad, že? Děkuji.

Dobrý den, chci se Vás zeptat, když jsem…

Dobrý den, chci se Vás zeptat, když jsem ukončila studium mat. zkouškou 16.5.2005 a nadále budu studovat (na VŠ) mám nárok na snížení daně u brigády? Prosím o rychlou odpověď. Děkuji

Dobrý den, rád bych se zeptal na věc týkající…

Dobrý den, rád bych se zeptal na věc týkající se převodu podílu na nemovitosti mezi manžely. Mám byt v osobním vlastnictví, chci polovinu převést na manželku. Vím že jednou z možností je darování, ale to podléhá darovací dani. Zaslechl jsem, že převod lze provést i rozšířením společného jmění manželů, u kterého se daň neplatí. Je tomu skutečně tak? Poradili byste nám jak takový převod provést s co nejnižšími poplatky (vysvětli za co všechno budeme muset platit)? Děkujeme za vaši odpověď.

Obecně prospěšná společnost je registrovaný…

Obecně prospěšná společnost je registrovaný plátce DPH. dle (hlava II. Uplatnění daně, díl8,§57) je osvobozena od DPH bez nároku na odpočet DPH z hlavní činnosti. Může vystavovat vydané faktury z hlavní činnosti za služby s vyčíslením DPH? V případě hlavní činnosti - pořízení materiálu od plátce může celou částku i s DPH zaúčtovat do nákladového účtu? Ve vedlejší činnosti společnost uplatňuje a platí DPH.

Jsem plátce DPH a dovezu z EU zboží zaplacené …

Jsem plátce DPH a dovezu z EU zboží zaplacené prodejci i s DPH - někteří prodejci v EU neumožňují prodej pro naše plátce s osvobozením od této daně. Lze tuto daň dostat zpět a jak přitom postupovat? Děkuji,

Dobrý den.Chtěla bych se infomovat jaká je dnes…

Dobrý den.Chtěla bych se infomovat jaká je dnes základní částka pro zdravotní a sociální pojištění.Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den. Manželka v letech 1994-1995…

Dobrý den. Manželka v letech 1994-1995 provozovala při zaměstnání živnost s předmětem ?Koupě zboží za účelem jeho dalšího prodeje a prodej?. Od roku 1996 tuto činnost nevykonávala a od 21.9.1998 činnost pozastavila. Od 2.1.2003 zahájila samostatnou výdělečnou činnost ?Pedikúra, manikúra?. Pro zdaňovací období 2004 nevykázala minimální základ daně. Nyní po ní finanční úřad chce, aby doplatila částku do minimální daně. Postupuje FÚ správně? Děkuji.

Dobrý den.Loni jsem pracoval více jak půl roku v…

Dobrý den.Loni jsem pracoval více jak půl roku v Polsku.Jedná finanční ústav u nás v České republice správně, když po mě chce daňové přiznání z Polska potvrzené polským finančním úřadem?Zbytek roku jsem pracoval u nás v Čechách, a samozřejmě jsem podával daňové přiznání, a zaplatil daně. Děkuji moc za odpověď.

Rodiče manžela by chtěli převést dům darováním s…

Rodiče manžela by chtěli převést dům darováním s uvedením, že mají právo užívat byt v domě 2+1 a společné prostory (věcné břemeno). Nemáme ještě znalecký posudek, ale naše odhady jsou, že tento byt má hodnotu do 1 mil. Kč a zbytek kolem 5 či 6 mil. Kč. Je lepší, aby tento dům převedli jen na manžela, anebo se bude platit stejná daň, i když darují nemovitost oběma do SJM? Kolik se zaplatí (z orientačních částek uvedených výše) daně darovací a daně z převodu nemovitostí (to v případě věcného břemena)?

Dobrý den,chtěla bych poprosit o radu v…

Dobrý den,chtěla bych poprosit o radu v následující záležitosti: můj otec a jeho sestra vlastní nemovitost v podílovém spoluvlastnictví (každý ideální 1/2) .V současné době provádím půdní ( na iedální povině půdy mého otce) vestavbu na základě smlouvy o výstavbě všemi podepsanou.Nově vzniklou bytovou jednotku budu muset vložit do KN a být jejím vlastníkem. Lze zvolit tento postup ? : můj otec mi daruje 10% své poloviny,čímž se stanu rovněž podílovým spoluvlastníkem ( 50% teta, 40% otec,10%já ) = zaplatíme daň z převodu nemovitosti-3% a darovací daň 1% do základu daně 1000000. ( základ daně = 10% z odhadu nemovitosti ? ) Následně formou prohlášení vlastníků budovy zažádáme na KÚ o rozdělení nemovitosti na bytové jednotky a spol. části domu dle zák. 72/1994 Sb - 1 bytová jednotka teta, 1. byt. j. otec a 1 byt. j. já. Jaké poplatky můžu očekávat na KÚ ? Je výše popsaný postupo možný z hlediska odvodu daní ? Podotýkám,že bytovou jednotku otce a jeho podíl společných částí domu a pozemku následně zdědím a jako přímá příbuzná budu tedy osvobozena od dědidké daně. Mnohokrát děkuji za radu.

Dobrý den, s manželem jsme prodali dům …

Dobrý den, s manželem jsme prodali dům /nevlastnili jsme ho 5 let a ani jsme tam nebydleli 2 roky, a aby jsme neplatili daň z přijmu, použijeme celý zisk z prodeje na uspokojení svých bytových potřeb/. Moje otázka zní: zda si musíme koupit nemovitost pouze v osobním vlastnictví nebo to může být i nemovitost v družstevním vlastnictví? A zda se koupě musí uskutečnit do 1 roku od prodeje? Děkuji,

Dobry den, mohl byste mi, prosim, vysvetlit, jaky…

Dobry den, mohl byste mi, prosim, vysvetlit, jaky je rozdil mezi DPP a DPC, brigadou a patri-li mezi castecne pracovni uvazky? Kdo odvadi dane (zamestnavatel ci zamestnanec)? Dekuji

Dobrý den, jaká bude sazba daně při dodání…

Dobrý den, jaká bude sazba daně při dodání vestavěných skříní na míru do bytové jednotky? Platí, že výrobek, který nemá záda je 5% sazba a výrobek, který má záda je účtována 19% DPH (např. kuchyň na zakázku?) Děkuji.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli může…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli může rozpočtová organizace z fondu FKSP přispět zaměstnanci na dovolenou. Děkuji.

Dlužím na VZP, FZ a další cca 2 mil. Kč. (po té,…

Dlužím na VZP, FZ a další cca 2 mil. Kč. (po té, co jsem přestal podnikat). 1) Nemohu založit novou firmu (dluh FU) 2) Exekuce mi znemožňují vlastnit účet 3) Exekuce mi znemořňují vlastnit automobil v technickém (prodejném) stavu 4) Exekuce mi znemožňují komunikovat s úřady (nemohu sdělit svoji adresu, protože ohrožuji okolí) a přes P.O.Box jsem také dohledatelný 5) Jsem odborníkem v IT, ale nemohu přiznávat svůj příjem a investičně hospodařit s financemi Jak z toho ven?

Dobrý den. Jsem majitelka rodinného domu…

Dobrý den. Jsem majitelka rodinného domu,kolaudace proběhla v únoru 1995.Zajímalo by mne jak je to s osvobozením od placení daně z nemovitosti. Děkuji.

Dobrý den. Před nedávnem jsem se dotazovala, jak…

Dobrý den. Před nedávnem jsem se dotazovala, jak napravit majetkové vztahy - syn přistavoval na našem domě a rádi bychom mu majetek převedli. Dotazem na znalce v oboru oceňování majetku jsme zjistili, že nemovitost nejde rozdělit ve smyslu přidělení dalšího popisného čísla, takže zbývá cesta prohlášením vlastníka vytvořit bytové jednotky a dvě mu darovat. Zaplatíme tedy darovací daň (I.sk) 3% z ceny (ta bude cca 2.800 000,- Kč). Je možné od této ceny odečíst celou částku hypotéky, kterou si syn vzal na přístavbu (na nemovitosti je i zástava), nebo je možné odečíst si jen dluhy k datu převodu? Děkuji

1. Zda je povinen F.Ú.zodpovědět na námitky a…

1. Zda je povinen F.Ú.zodpovědět na námitky a stížnost oč byl požádán daňovým subjektem? 2. Může pozměnit protokol který před 3 léty napsali citát: přebírá jen opisy?, a dnes uvádí ,že to byl omyl a jsou to originály podkladu o účetnictví. 3. Pokud F.U. převezme jakékoliv učteni podklady od osoby , jimž ji nepatři a jedna se o určitý daňový subjekt musí sepsat o tomto protokol o převzetí. Děkují předem a přeji pěkný den