FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den, v dubnu roku 2004 jsem si poridil novy byt. Od toho data jsem take zacal splacet Hypotecni uver, kterym jserm financoval tento byt. Pri danovem priznani za lonsky rok jsem uplatnil narok na odpocet uroku z tohoto uveru ze zakladu dane. Ale FU mi tento odpocet neuznal. Duvodem je skutecnost, ze do konce roku 2004 nebylo zapsano zastavni pravo ve prospech banky, ktera poskytuje tento uver. Duvodem byly technicke chyby pri podani zastavniho prava na strane prodejce. Ma FU pravo takovyto uver nekvalifikovat pro odpocet uroku za zakladu dane? Mohu uslou castku pozadovat pro prodejci nemovitosti? Dekuji za odpoved.
Dobrý den, ráda bych se prosím zeptala, zda musí a.s. sestavit povinně výroční zprávu o hospodaření za r. 2004, když není auditována, protože nesplnila podmínky dané zákonem o auditu. Děkuji
Dobrý den, prosím o odpověď na 2 otázky: 1. Majitel domu s příjmy dle § 9 (uplatňuje skutečné výdaje, vede daňovou evideci) má úvěr na rekonstrukci (technické zhodnocení) domu, který pronajímá (částečně byty, částečně nebytové prostory). Jsou úroky z investičního úvěru do doby ukončení rekonstrukce (do kolaudace) součástí vstupní ceny technického zhodnocení nebo je lze uplatnit do výdajů? 2. Tento majitel domu má dále úvěr ze stavebního spoření, který využil k tomu, že vyplatil odstupné za uvolnění bytu ve vlastním domě (jedná se o stejný dům jako v otázce 1) stávajícím nájemníkům, aby tak získal byt pro svého zletilého syna. Syn platí z tohoto bytu majiteli (matce) nájemné. Může si majitel domu vyplacené odstupné uplatnit do výdajů? Lze uplatnit úrok z úvěru ze stavebního spoření jako odpočitatelnou položku dle § 15 nebo do výdajů (výdaj související s pronájmem)? Děkuji za zodpovězení dotazů. Pavelková
Před 1.5.2004 jsem uzavřel smlouvu s firmou na výstavbu rodinného domu, která se započala taktéž před tímto datem. Současně jsem zaplatil 60 % zálohu. Součástí smlouvy byla i stavba garaže, která je přistavena k domu, ale není s ním propojena. Firma chce po mně nyní doplatek za stavbu garáže s 19% DPH, přestože v době uzavření smlouvy a zahájení stavby domu činila tato daň 5% a tato sazba je uvedena ve smlouvě. Jedná se ze strany firmy o správný postup?
Začínám podnikat od 1.6.05 - platím tedy silniční daň - 15.7.05 a to 250,- za měsíc červen?
Poprosila bych ještě o další radu. 1) co je potřeba k založení SRO ? 2) může fyzická osoba-živnostník-zednictví-, který neukončí živnost (zatím) ani ji nepřevede na s.r.o., založit ( souběžně) samostatné nové s.r.o. na stavební práce a v tomto s.r.o. třeba kompletně opravit celý domek ( bude mít faktury od instalatérů, topenářů atd). V činnostech s.r.o. musí mít i činnosti instalatérské, topenářské atd? Nebo stací stavební práce a to obsahuje všechny profese na stavbě domu? Jako živnostníkovi nemohou fakturovat jiní živnostníci s jinou náplní (např. instalatér), v s.r.o. mohou ? děkuji za odpověď.
Dobrý den, měla bych dotaz. 1) Když prodává normální osoba -nepodnikatel- pozemek, domek, byt v osobním vlastnictví, musí z částky, za kterou toto prodá, odvést státu DPH ? Nebo se DPH z prodeje pozemku, domku, bytu v OV týká jen plátců DPH, kteří mají tyto nemovitosti v majetku ? 2) A jak je to v případě, když podnikatel neplatce DPH nakoupí nebo prodá takovou nemovitost ? Co s DPH ? Moc děkuji za odpovědi.
Dobrý den. Vedu DE, nejsem plátce DPH. Vzala jsem si do firmy os.auto na fin.leasing a protiúčtem jsem prodala leas. firmě auto staré. Leasing..firma sama mi vystavila kupní smlouvu na auto staré s poznámkou, že kupní cena bude použita protiúčtem na akontaci fin.leasingu na nové auto s odvoláním na č. fa na fin.leasing auta. Že musím dát prodejní cenu za staré auto do daň.uzn. příjmů vím, ale problém je v tom, že nemám žádný pokladní doklad. Bylo by např. řešením,že si vystavím interní doklady sama? Děkuji za radu.
Dobrý den. Vedu DE, nejsem plátce DPH. Vzala jsem si do firmy os.auto na fin.leasing a protiúčtem jsem prodala leas. firmě auto staré. Leasing..firma sama mi vystavila kupní smlouvu na auto staré s poznámkou, že kupní cena bude použita protiúčtem na akontaci fin.leasingu na nové auto s odvoláním na č. fa na fin.leasing auta. Že musím dát prodejní cenu za staré auto do daň.uzn. příjmů vím, ale problém je v tom, že nemám žádný pokladní doklad. Bylo by např. řešením,že si vystavím interní doklady sama? Děkuji za radu.
Otázka -jsem podnikatel FO. je nutno platit silniční daň (v případě ano,,kolik,?)za ,,čtyřkolka speciální nosič pracovních adaptérů,, takto je definov.druh vozidla,kategorie R ,zdvih.objem 421 ccm.,max.přípustná hmotnost 850 kg,,má registr.značku.Používám na převážení nejruzněj.materiálů strojní výroby uvnitř i po veřejných komunikacích vně výrobního areálu.Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám dotaz ohledně určení 1% vstupní ceny vozidla používaného pro soukromé účely. Jaká bude vstupní cena vozidla, pokud je auto na LS - patří do ní i finanční činnost? (Starší vozidlo Pickup: cena bez DPH Kč 102.500, DPH 22.550 Kč, finanční činnost 14.500Kč). Předem děkuji za odpověď.
Jsem fyzicka osoba. Mam moznost od kamarada v Nemecku koupit auto. Jake poplatky a dane bych mel zaplatit ( v Ger, v CR). Popripade jako dar. Auto budu chtit prihlasit v CR.
Na základě darovací smlouvy jsem nabyla byt a teď chci podat daňové přizn. Který FÚ je pro mě místně příslušný, když já poplatník bydlím v Praze 5, ale darovaná nemovitost je Praha 9? Děkuji moc za pomoc.
Firma pronajala nápojový automat pro zaměstnance. Tento automat nebude v majetku firmy. Výběr peněz na nápoje se budou odvádět do pokladny. Žádáme Vás o sdělení, jak postupovat v zaúčtování. Máme odvádět z vybrané částky od zaměstnanců DPH ve výši 19%?
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na úhrady faktur v hotovosti. A to, do jaké výše můžeme uhradit fakturu v hotovosti? Je to neomezené, nebo už je výše platby upravena nějakým zákonem? Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den, ráda bych poprosila o radu, abych získala jistotu, zda i na můj případ se bude vztahovat osvobození dle §4, odst.1, písm. a). Koupila jsem malou garsonieru před 4 roky. Trvalé bydliště mám v bytě měsíc a půl. Mám příležitost byt prodat a získané prostředky bych použila s přidáním peněz ze stavebního spoření na koupi většího bytu. Nebudu muset platit daň z příjmu z tohoto prodeje? Budu muset vykazovat v daňovém přiznání, zatím za mne dělal zaměstnavatel daňové přiznání. Prosím, do jaké doby musím větší byt koupit ? Než můj prodej zapíše Katastrální úřad, uplyne cca 7 měsíců, což mne časově zdrží. Děkuji.
doplneni k otazce KRACENI DAN. NA VZTUPU. pROSIM O STRUCNE VYJADRENI. Jsem studentem VS, v pondeli skladam statnice. S touto otázkou si nevim rady. Dekuji
Zadam o lidské vysvetleni kraceni DHP na vstupu koeficientem - zpusob vypočtu koef. a rocni vypořádání.
Vážený pane doktore, rád bych Vás požádal o zodpovězení následujících dvou dotazů ohledně placení daně z příjmu při prodeji nemovitosti: 1. byt osobním vlastnictví byl koupen a zapsán do katastru na osobu A, osoba A v bytě bydlí cca 2 roky, avšak nemá v bytě trvalé bydliště, poté byt prodává za stejnou sumu - musí osoba A zaplatit daň z příjmu? 2. osoba B odkoupí městský byt - nová forma vlastnictví bytové družstvo (či-li osoba B má nyní podíl v bytovém družstvu), osoba B má v tomto bytu trvalé bydliště již cca 10 let, ještě v tomtéž roce, kdy byl byt odkoupen, je byt prodán. Veškeré získané peníze z prodeje jsou určeny na koupi dražšího bytu také v tomtéž roce - musí osoba B zaplatit daň z příjmu? Předem velmi děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem
Dobrý den. Musím podat na OR Zprávu o vztazích mezi propojenými osobami podle par. 66a, odst. 9 ObchZ. v případě, že jako občan jsem jediným vlastníkem jediné s.r.o. a žádnou další firmu nevlastním ani nejsem nikde podílníkem nebo společníkem? Tato s.r.o. nepodléhá povinnému auditu. Děkuji.