FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
naše organizace podniká provádí zpracování dat na počítači pro další subjekty (ŽL máme), pravidelně měsíčně za službu fakturujeme dohodnutou částku dle velikosti zpracovaných dat, musí být tento vztah a způsob fakturace zakotvený smluvně? děkujeme
naše organizace je poliklinika, pro vlastní potřeby vyvinula zdravotnický software, potřebuje pro jeho prodej dalším lékařům živnostenský list pro "Poskytování software"? děkujeme
Dotaz: Jsem studentem VŠ a chtěl bych si zřídit živnostenský list. Bude se mě týkat minimální základ daně? Odpověď: Pokud si ŽL vybavíte v r.2005 a nebudete mít žádné jiné příjmy než příjmy z podnikání, tak se na Vás nebude minimální základ daně vztahovat v r. 2005 a 2006. Potom již ano. Pokud budu mít navíc nad rámec ŽL ještě příjmy z dohody o provedení práce a o pracovní činnosti?
Dobrý den. Muzu poprosit o následující dotaz. Vedu podvojné účetnictví jako fyzická osoba a po celý rok používám pevný kurz a na konci roku provevedu přecenění novým kurzem k 31.12. když si vyzvednu pro osobní účely /nedaňové ze zisku/ USD z USD účtu, jak mám prosím správně zaúčtovat kurzový rozdíl?? Dekuji
Dobrý den, babička se rozhodla, že mi prodá část nemovitosti. Jaká se v tomto případě platí daň a z čeho se počitá vyměřovací základ daně? Děkuji
Dobrý den, předem děkuji za odpověď na můj dotaz, který se týká poskytování stravného. Je pro OSVČ stravné, které poskytuje zaměstnanci, daňové uznatelný výdaj? Jak vykazuje zaměstnanec stravné, které mu bylo vyplaceno?Děkuji,
Dobrý den, chtěl bych ze zeptat na možnost odečtu úroků ze stavebního spoření od základu daně z příjmu. Kopi nemovitosti financuju z několika stavebních spoření. U svého stavebního spoření vím, že odpočet úroků možný je. Ale mám půjčené také stavební spoření svého otce. Pro přidělení úvěru byly použity smlouvy, které říkají, že majitelem nemovitosti jsem já a ne otec. U koho z nás vzniká nárok na odečet úroků z daně z příjmu? Splátky úvěru na stavební spoření budu platit já. Co je případně nutné doložit k přiznání daně v takovém případě? Díky za odpověď.
Jsem studentem VŠ a chtěl bych si zřídit živnostenský list. Bude se mě týkat minimální základ daně?
Dobrý den přeji, mám dotaz ohledně daně z převodu nemovitosti. Asi před rokem-dvěma převedla babička pozemky(pole) vnučku. Teď se tato pole prodávají nad národní společnosti. Zatím byla složena záloha a zbytek má být doplacen během krátké doby.Chtěl bych vědět jak je to s daní z opřevodu nemovitostí. Zda-li se platí (myslím si že určitě) a v jaké výše(domnívám se, že 3% z celkové prodejní ceny) S pozdravem a přáním hezkého zybtku dne
Dobrý den. Chtěla bych Vás poprosit o odpověď na následující dotaz: Žiji s přítelem, jenž má z prvního manželství děti. Pokud bych si mého přítele vzala, měli bychom spolu děti, jak je to s dědictvím po mně v případě že bychom měli společné jmění manželů a v případě, že bychom měli majetek rozdělen? Je pravda, že by po mě dědily i jeho děti z prvního manželství? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem registrovan k DPH i na Slovensku. Pokud budu dodavat zbozi ze Slovenska do jineho clenskeho statu, mam moznost volby danoveho identifikacniho cisla mezi ceskym nebo slovenskym nebo musim pouzit slovensky DIC a priznat tak dodani zbozi na ve slovenskem dan. priznani?
Prosím o radu. Jsme obchodní firma a nakupujeme zb. ze zemí EU, které dále prodáváme. Protože často naši zaměstnanci jezdí do těchto zemí někdy i nakoupíme nějaký materiál např. náhradní díly na auto, PHM nebo ubytování. Dotaz zní: Pokud chci DPH uplatňovat v ČR, musím požádat v zahraničí o doklad bez DPH nebo. je povinen mi takový doklad prodejce vystavit, nebo je to možné pouze u některého zb.? Prosím o radu aspoň při koupi náhradních dílů. děkuji velice.
Spol.s.ro. koupila nemovitost ,výrobní haly a pozemky , na koupi si vzala úvěr od banky,na část ceny,byl proveden zápis do KU,kde je zástavní právo banky.Musí platit daň z nemovitosti?A další dotaz se týká pozemků v majetku Pozemkového fondu,ktere spol užívá,a platí za něj nájem.Jak je to s daní s nemovitosti v tomto případě,když není spol.vlastníkem?děkuji.
Dobrý den, obracím se na Vás s následujícím dotazem. Prodal jsem ideální polovinu svého bytu v OV své družce a získané finanční prostředky použil na koupi nového družstevního bytu. Tato transakce byla (pro vysvětlení) provedena za účelem získání úvěru ze stavebního spoření i pro moji přítelkyni v souvislosti se zmíněnou koupí družstevního bytu. Jak je to v tomto případě (prodej pouze vlastnického podílu a nikoliv celé nemovitosti) s daní z převodu nemovitostí? Děkuji za odpověď a přeji příjemný den.
Vážení, prosím o zodpovězení dotazu: v r.1999 jsem ukončila podnikání jako vedlejší činnost, ohlásila to na PSSZ a ZP, v daňovém přiznání za rok 99 jsem uvedla ukončení podnikání. Po celou dobu jsem zaměstnancem firmy která za mě odvádí dávky a nyní i zpracovává DP. Na živnostenském úřau jsem ale neohlásila ukončení ani přerušení živnosti, přerušení jsem vyřídila až od 31.5.2005. Má to pro mě nějaký finanční dopad s ohledem na placení záloh na daň. Nepodnikám, jiné příjmy nemám, jsem pouze zaměstnanec firmy. Děkuji
Zaměstnanec byl vyslán na zahraniční služební cestu. Jako zaměstnavatel si uplatníme do nákladů cenu stravování, a to pouze do výše maximálních limitů stanovených zákonem o cestovních náhradách. Tyto cest. náhrady včetně letenky a ubytování pak budeme přefakturovávat na našeho klienta se sídlem v České republice. Považují se výše uvedené služby za zdanitelná plnění / budeme fakturovat s DPH (při jejich pořízení nebyl uplatněn nárok na odpočet)?
Dobrý večer, měl bych na Vás dotaz ohledně dovozu ojetých osob.autom. z USA jako podnikatel, který není pátce DPH a vede DU. Jak je to s DPH při tomto dovozu a následném prodeji v ČR. Platí též pov.registrace k DPH při dosaženém obratu 1000000,- Kč nebo 10 000 EU za 12 kalendářních měsíců? Děkuji za odpoěď a přeji hezký zbytek večera.
Jedá se o odevzdání přehleduza rok 2004 na OSSZ v termínu ale nastala chyba .Jsem zaměstnán a přitom podnikám.V roce 2004 jsem vykonával zaměstnání s příjmem dosahující předepsanou částku 80.400,-Kč.Bylo vypsáno Potvrzení pro zaměstnavatele ale omylem nebylo potvzeno zaměstnavatelem.Přehled odeslá na OSSZ.Ve vedlejší samostatné výdělečné činosti jsem měl výdělek mínusový.Teď chce na mně OSSZ zaplatit zálohy cca asi 13.000,-Kč. Když jsem to zjistil ihned jsem poslal opravný přehled a řádně potvrzený potvrzení zaměstnavatele.Ale OSSZ mě tuto chybu nechce uznat a musel jsem uvedenou částku zapaltit.Jakým způsobem je možné tuto částku dostat zpět. Děkuji za rychlou odpověď.Jedná se o OSSZ Kolín.
Prosím o odpověď na otázku,zda se při přeúčtování služeb př.ubytování a restauračních služeb uplatňuje odpočet dph..přijali jsme takovou fakturu:účet 518/321 a 343/321...je to tak správně?děkuji za odpověď s pozdravem
Hezký den, chtěla bych se zeptat, jsem čerstvá absolventka střední ekonomické školy, nechám-li se u jedné firmy zaměstnat na kompletní vedení účetnictví (jsem ochotná přijmout nízký plat, za který účetní s praxí pracovat nechce) jak je to s ručením z mé strany za případné nedbalostní pochybení, které mohu svým "začátečnictvím" způsobit? V návrhu smlouvy mám v popisu práce "komplexní vedení účetnictví s výjimkou sestavení účetní závěrky a daňového přiznání", na které zaměstnavatel přislíbil jednorázově najmout profesionální účetní. O případném ručení za škodu ve smlouvě zmínka není, existuje ale i přesto nějaký zákon, dle kterého je možné ode mne něco vymáhat? Moc děkuji za odpověď, s pozdravem