FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Podnikatel OSVČ zahájil podnikání v roce 2004…

Podnikatel OSVČ zahájil podnikání v roce 2004,účetní firma mu nabídla vedení účetnictví.Od 1.10.2004 se stal plátcem DPH.V letošním roce by chtěl vést daňovou evidenci. Je toto možné?

Dobrý den, pane doktore. Podnikám jako novinář…

Dobrý den, pane doktore. Podnikám jako novinář bez živnostenského listu a prodávam články švédskym zákazníkum. Vedu danovou evidenci a mám běžný účet v českych korunach. Chtěl bych se zeptat: mužu přijímat platby v švédskych korunach přímo na muj český účet, a jak s tím zacházím v danovou evidenci? Jednotný kurz, který se stanoví poslední den zdanovacího období, bude přece jen odlišný od kurz v dne platby? Děkuji Vám za odpověď.

Dobrý den, mám jeden problém a nevím na koho se…

Dobrý den, mám jeden problém a nevím na koho se obrátit...Objednala jsem si sedací pohovku v jednom hypermarketu s tím, že nebyla momentálně na skladě a na základě mnou podepsané smlouvy mi ji měli dodat do 30 dnů. Ale lhůta nebyla splněna a já pořád čekám na dodání. Mám nárok na slevu výrobku na základě porušení smlouvy? A prosím, jak velkou? Ve smlouvě to nebylo stanoveno. Děkuji. S pozdravem

Pracuji jako učitelka základní školy.Mým prvním…

Pracuji jako učitelka základní školy.Mým prvním zaměstnavatelem byl Školský úřad,později Okresní úřad Náchod - školský odbor, od 1.1.2004 má naše škola právní subjektivitu. Finanční kontrola, která probíhá na naší škole zjistila, že jsem zařazena ve špatném platovém stupni (od 13.2.1990 do 26.8.1990 jsem z organizačních důvodů po ukončení mateřské dovolené měla neplacené pracovní volno a tento půlrok se mi až dosud započítával do odpracované doby).Finanční kontrola nyní žádá, abych vrátila stávající organizaci, která mě zaměstnává, rozdíl příjmů za šest měsíců, o které jsem zařazena dříve do vyššího plat. stupně. Zodpovídá současná organizace ,t.j. základní škola za chybu, která se stala zaměstnavateli- organizaci, která již neexistuje? Má současná organizace právo po mě tuto částku požadovat? Děkuji a přeji pěkný den!

Dobrý den, pronajímám byt. Jsem na MD. Byt…

Dobrý den, pronajímám byt. Jsem na MD. Byt funguje v podstatě jako hotel.Měním ručníky, prádlo, uklízím... Jakým způsobem budu danit příjem?V jaké výši si můžu odečíst výdaje(čist.prostř.) ? Děkuji

Dobrý den, můj dotaz se týka převodu nemovitosti.…

Dobrý den, můj dotaz se týka převodu nemovitosti. Babička mi chce předat dům a nějaké pozemky v hodnotě do 0,5 mil. Kč. Jaký způsob převodu byste doporučili - darování nebo prodej - pokud zde bude zřízeno věcné břemeno ve formě doživotního bydlení babičky? A jaké daně budeme muset zaplatit?

Dobrý den. Prosím o zodpovězení, od jakého data…

Dobrý den. Prosím o zodpovězení, od jakého data platí povinnost registrace k DPH při překročení obratu Kč 1.000.000,-. Domnívala jsem se, že od 1.5.2004. Obrat jsem překročila již k 28.2.2005 /tedy 10 měsíců/. Musím být plátcem již od 1.5.2005 nebo platí věta "za nejbližsích 12 předcházejícíh po sobě jdoucích měsících? V tom případě bych byla plátcem až od 1.7.2005. Děkuji.

Dobrý den. Zajímá mě jakým způsobem se zdaňují…

Dobrý den. Zajímá mě jakým způsobem se zdaňují výnosy z prodeje zahraničních a českých cenných papírů, nesplním-li 6 měsíční lhůtu mezi nabytím a prodejem. Děkuji za odpověď

Otázka: Dobrý den, chtěl bych ze zeptat na…

Otázka: Dobrý den, chtěl bych ze zeptat na možnost odečtu úroků ze stavebního spoření od základu daně z příjmu. Kopi nemovitosti financuju z několika stavebních spoření. U svého stavebního spoření vím, že odpočet úroků možný je. Ale mám půjčené také stavební spoření svého otce. Pro přidělení úvěru byly použity smlouvy, které říkají, že majitelem nemovitosti jsem já a ne otec. U koho z nás vzniká nárok na odečet úroků z daně z příjmu? Splátky úvěru na stavební spoření budu platit já. Co je případně nutné doložit k přiznání daně v takovém případě? Díky za odpověď. Vaše Odpověď: Je-li více zletilých osob účastníky smlouvy o úvěru může podle §15, odst.8 ZDP odpočet uplatnit jedna z těchto osob nebo každá z nich rovným dílem. Tedy záleží na tom, zda na smlouvě o úvěru, kterou uzavřel Váš otec, jste účastníkem této smlouvy, např. jako ručitel, spoludlužník apod. V takovém případě můžete uplatnit odpočet za obě smlouvy Vy. ----------------------------------------------------------- Díky moc za odpověď. Účastníkem smlouvy mého otce nejsem. Je možné, aby si úroky odečetl alespoň on? I když nebude mít v bytě trvalé bydliště ani žádný majetkový podíl? Díky.

Při zahájení podnikání vím, že je mimo jiné nutno…

Při zahájení podnikání vím, že je mimo jiné nutno založit i podnikatelský účet. Nevím, zda je možné sjednat např.sporožirový účet a zda může být veden pouze na jméno FO (jedná se o podnikatele na ŽL) nebo musí být na IČO. Může mít manžel-ka u tohoto účtu podpisové právo? Děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký den.

Dobrý večer, zajímalo by mne, zda u vozu, který…

Dobrý večer, zajímalo by mne, zda u vozu, který není zahrnut v obchodním majetku firmy (majitelem je FO, která vůz pronajímá ke služebním účelům za paušál) mohu uplatnit do daňově uznatelných nákladů pojistku-předmět pojištění je náklad. Jedná se o nákladní vůz, který je používán na stavbě. Stavební materiál je majetkem dané firmy. Velice děkuji za odpověď.

Dobrý večer pane doktore,chtěla bych se zeptat 1…

Dobrý večer pane doktore,chtěla bych se zeptat 1.může OSVČ-kadeřnice zaměstnat další kadeřnici na její živnostenský list? 2.banka umožnila podnikateli debet na účtu,jestli ho využiji,tak se ptám jak o něm budu účtovat v DÚ,jako o půjčce?Děkuji a přeji příjemný další den.

Dobrý den, rád bych na Internetu uveřejnil www…

Dobrý den, rád bych na Internetu uveřejnil www stránky nabízející mé soukromé video s tematikou pro dospělé (er.) - k zaslání na dobírku na nosiči DVD, VCD. Jsem povinen z takto získaných příjmů od potenc. klientů platit daně, případně jiné odvody (OSA, Dilia)? Děkuji, S.T.

Dobry den, som obcanom Slovenskej Republiky,…

Dobry den, som obcanom Slovenskej Republiky, manzelka je obciankou Ceskej Republiky. Chceme zit v Ceskej Republike. Poslednych par rokov som pracoval v zahranici, s ktorym nema ani Ceska ani Slovenska Republika podpisanu zmluvu o zamedzeni dvojiteho zdanenia. Ked privezieme peniaze do Ceskej Republiky, ake dane sa na nas vztahuju? Vopred vdaka za odpoved.

Dobrý den. Chci se zeptat zda jednatel…

Dobrý den. Chci se zeptat zda jednatel společnosti, který není současně společníkem může společnosti zapůjčit peníze? Pokud ano, zda může tato půjčka být bezúročná jako je to u společníků a na jaký účet se tato přijatá půjčka od jednatele do společnosti účtuje? Děkuji.

Vážený pane doktore, děkuji za zodpovězení…

Vážený pane doktore, děkuji za zodpovězení dotazu ze včerejšího dne. Potřebovala bych však ještě vědět, úplný postup při následujícím: slovenská firma (s.r.o.) bude zřizovat v ČR pobočku. Komu to ohlásit, jak a další nutné kroky. Pokud je dotaz zpoplatněn, napište prosím, jak a v jaké výši jej mám zaplatit. Děkuji. P.S. Bohužel jsem se asi zaregistrovala včera i dnes. Vadí-li to ráda bych to opravila, nevím jak. Veškeré údaje jsou stejné, ale nemohla jsem se jinak dostat k tomuto formuláři.

Dobrý den, firma (OSVČ, plátce DPH) pořídila z EU…

Dobrý den, firma (OSVČ, plátce DPH) pořídila z EU zboží za cca 10 000,-. Bylo placeno převodem, faktura byla vystavena bez DPH. Dle informací mám částku zatížít DPH u nás. Je to tak, že připočítám 19% k částce (11 900,-)? To potom nebude souhlasit peněžní deník podle výpisu z účtu. Nebo se 19% počítá z částky (základ tedy cca 8403,- + DPH)? Děkuji Vám za odpověď.

Dobrý den, chtěli jsme se zeptat zda při služební…

Dobrý den, chtěli jsme se zeptat zda při služební cestě konané zaměstnancem firmy který si automobil na tuto cestu půjčil od svého známého můžeme vyplatit mimo náhradu za poh. hmoty i náhradu 3,80 Kč /zákon o dani z příjmu par.24 ods.3 mluví o vlastním sil.vozidlem. Děkujeme za odpověď.

Děkuji za odpověď, kupní cena nemovitosti bude…

Děkuji za odpověď, kupní cena nemovitosti bude 200000,-Kč, odhadní cena kupované nemovitosti bude dle mého odhadu 1200000,- - 1500000,-. To znamená, že v tomto případě bude výhodnější daň darovací. Vzhledem k tomu, že budu žádat o hypoteční úvěr na financování koupě, bude muset vzniknout kupní smlouva mezi mnou a babičkou. Novotný M.

v naší budově (poliklinika) máme různé organizace…

v naší budově (poliklinika) máme různé organizace v nájmu, měsíčně jim fakturujeme různé náklady (voda, elektřina, zpracování dat, telefon atd.) jako přílohu faktury přikládáme rozpis uskutečněných telefonních hovorů, musíme tento rozpis zakládat také do našeho účetnictví? (z počítače leze jen jeden výtisk) děkuji