FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

danění více příjmů

Danove priznani fyzickych osob Dobry den, v roce 2012 jsem podnikatel fyzicka osoba s prijmem nizsim nez 15000 Kc za rok a s predchoziho roku 2011 mam ztratu 1000 Kc, kterou jsem priznala v danovem priznani. Mimo jine jsem take zamestnancem s prijmy ze zavisle cinnosti vyssi nez 15 000 Kc. Je nutne zahrnout do danoveho priznani take prijmy jako z podnikani za rok 2012?

dodanění ŽP

Dobrý den, můj dotaz se týká úlevy na daních, na životní pojištění, úlevy jsem čerpala a letos chci životní pojistku ukončit.Prosím o radu jak mám postupovat a jak zjistím jakou částku budu vracet. Mockrát děkuji za pomoc.

odpisování majetku

Přerušení odpisů v roce 2012: Jsem majitel nemovitosti. V loňském roce jsem 2/3 prodal. Nemovitost odepisuji. Vím, že za rok 2012 mohu uplatnit odpisy z prodaných 2/3 jednou polovinou dle současného odpisového plánu a 1/3 v plné výši. Nový majitel může počínaje rokem 2012 své 2/3 odepisovat z prodejní ceny. Oba chceme (s ohledem na velké výdaje v roce 2012 odpisy přerušit. Nový majitel tedy začne řádně odepisovat až v roce 2013. Ale co já? Mohu posunout odpis poloviny prodaných 2/3 do roku 2013? Pokud ne, mohu přerušit tedy pouze odpis své 1/3 a pokračovat v odepisování v roce 2013 dle odpisového plánu? Děkuji, Ruda

slevy na dani

Dobry den, momentalne jsem na UP a mam pouze v tomto mesici mensi vydelek (1500 Kc) a rozhoduji se, zda podepisi prohlaseni poplatnika k dani. Mym cilem je usetrit co nejvice ze zakladni slevy na poplatnika pro pripadné budouci zamestnani, proto by me zajimalo, zda uplatnim-li na zaklade prohlaseni poplatnika k dani zakladni mesicni slevu na dani na poplatnika (2070 Kc), ale tato sleva neni prave pro nizky prijem, resp. pro nizsi castku vypocitane zalohy na dan (v mem pripade 225 Kc) v danem mesici zcela vycerpana (ze slevy 2070 Kc je tak ve skutecnosti v danem mesici vyuzita jen cast - v mem pripade onech 225 Kc), je zbyvajici nevyuzita cast mesicni slevy na dani (v mem pripade 1845 Kc) zachovana pro vyuziti v budoucnu (v danovem priznani nebo pri rocnim zuctovani zaloh), nebo poplatnik automaticky nenavratne prichazi o celou mesicni slevu na dani jiz z titulu jejiho uplatneni, a zbyvajici nevyuzitou cast mnesicni slevy tak uz nebude moci nikdy pouzit? Dekuji. J.K.

prodej auta

Dobrý den, chtěl bych prodat osobní vozidlo, které mám v majetku firmy, odepisuji ho letos teprve třetí rok, při nákupu vozidla jsem uplatnil odpočet DPH. Jak mám účetně postupovat? V letošním roce uplatním pouze polovinu ročních odpisů a zůstatková cena vozidla po provedeném odpisu půjde do výdajů? Prodejní cena vozidla bez DPH do příjmů? Děkuji za odpověď.

plnění pojišťovny

Dobrý den, mám na Vás dotaz týkající se vypořádání vůči FÚ DPH. Nejsme si jisti zda máme odvádět DPH a z čeho, v jakém případě. Jsme autoservis.Případ: Pojišťovna zlikviduje poj. událost na vozidle formou TOTÁLNÍ ŠKODY. Nám pošle pojistné, hrazeno vč. DPH (mají uvedeno na dopise Oznámení o ukončení šetření poj.události). Hodnota vozidla je 7000Kč, vyplatí nám na BÚ jen 6000Kč (pro klienta) a 1000Kč je uvedeno/odečteno jako hodnota zbytků vozidla. Ale my se s klientem dohodneme, že dokážeme vůz opravit za těch 6000Kč, což uděláme, a žádný doklad nevystavujeme. Kde a kdy se projeví DPH? Jaká výše? Jak všechny částky zaúčtovat? Není přeci možné mít dvojí tržbu, dvojí výnosy. Proto tomu dost dobře nerozumíme a nevíme jak na to. Prosím o radu. Veronika Jílková

podání přiznání

Dobrý den,v listopadu 2012 mi maminka darovala byt.Mám povinnost podávat přiznání daně z převodu nemovitosti a daň z nemovitosti.A má maminka taky povinnost ohlásit na finančním úřadě ,že mi byt darovala.Děkuji

roční zúčtování záloh na daň

Dobrý den, mohu žádat zaměstnavatele o roční zúčtování daně, pokud: (i) jsem byl v průběhu celého loňského roku zaměstnán u jediného zaměstnavatele, ALE (ii) během tohoto období jsem navíc měl příjem ve výši cca 2000 Kč od jiného subjektu na základě smlouvy o dílo? Zmíněná smlouva o dílo přitom zmiňuje, že částka poukázaná na můj účet NEBYLA ZDANĚNA a že případná povinnost odvést z této částky daň je na mě. Za odpověď předem děkuji. S pozdravem, Pavel Malý

podpora v nezaměstnanosti

Dobrý den, prosím o informaci vztahující se k mému daňovému přiznání. Od října do prosince 2012 jsem registrovaná na Úřadu práce a pobírám podporu v nezaměstnanosti. Budu tuto peněžitou podporu zahrnovat do mého daňového přiznání a potřebuji tak od Úřadu práce potvrzení o výši podpory? Předem děkuji za odpověď, P.Čermáková

dotace

Dobrý den, jsem OSVČ,uplatňuji výdaje % z příjmů.Když dostanu dotaci z programu Zelená úsporám na IČO (režim de Minimis), musím z ní odvest daň? Nebo je tato dotace z daňové povinnosti vyjmuta? Jestli se má zdanit, tak si ta dotace zahrnuje do příjmů i na výpočet pro sociální a zdravotní pojištění nebo do ostatních příjmů, případně kam se to správně má uvést. Děkuji předem za odpověď.

osvobození od daně

Dobry den, dle §4a) zakona o dani z prijmu (FO)musim prostredky ziskane z prodeje nemovitosti pouzit na uspokojeni bytove potreby (pokud nesplnuji jinou z podminek pro osvobozeni). Muzete mi prosim sdelit Vas nazor zda-li je muj pripad uspokojeni bytove potreby? V 5/2008 jsem si vzala hypotecni uver A, z nehoz jsem v 6/2008 koupila byt A. V 9/2010 jsme si s pritelem (nyni manzelem) vzali hypoteku B a zakoupili byt B. Je uspokojenim bytove potreby pokud bych z prostredku ziskanych prodejem bytu A splatila hypotecni uver A (v 5/2013), prip. hypotecni uver B (9/2013)? Vim, ze pokud bych byt A prodala az po 7/2013, tak budu osvobozena na zaklade podminky, ze bych byt vlastnila 5 let pred prodejem, ale rada bych ho prodala co nejdrive. Dekuji Jana Henzlova

výdaje procentem

Dobrý den, k mému politování jste mi sdělil, že nestačí pro rozdělení činností z hlediska pauš. nákladů na řemeslnou a ostatní(např. inž. činnost), když je to detailně rozepsáno na jedné fa, mrzí mě to, ale děkuji, chci to mít správně. Jen ještě dotaz, když mám fa, kde je jen řemeslná činnost a k tomu částka za nezbytnou dopravu vozidlem na místo montáže (smluvní cena 1km á 10 Kč), mohu uplatnit náklady 80% na celou fa, nebo jen bez dopravy, nebo vůbec ne a musím použít jen 60 % ? Děkuji za jakoukoliv odpověď

výdaje procentem

Dobrý den, k mému politování jste mi sdělil, že nestačí pro rozdělení činností z hlediska pauš. nákladů na řemeslnou a ostatní(např. inž. činnost), když je to detailně rozepsáno na jedné fa, mrzí mě to, ale děkuji, chci to mít správně. Jen ještě dotaz, když mám fa, kde je jen řemeslná činnost a k tomu částka za nezbytnou dopravu vozidlem na místo montáže (smluvní cena 1km á 10 Kč), mohu uplatnit náklady 80% na celou fa, nebo jen bez dopravy, nebo vůbec ne a musím použít jen 60 % ? Děkuji za jakoukoliv odpověď

příspěvek na dovolenou

Dobrý den, můžete mi prosím poradit jak zaúčtovat příspěvek zaměstnavatela zaměstnanci na dovolenou? Účet 527 nebo 528? Jde o částku 25000 Kč. Děkuji předem. Ivana

zůstatek pokladny

Dobrý den. Lze nějak snížit stav pokladny u s.r.o., pokud majitel má "větší" spotřebu než jsou výdaje? Tzn., že na pokladně papírově peníze jsou, ale fyzicky ne. Mzda není řešení. Moc Vám děkuji za odpověď. Ivana

danění příjmu ze zahraničí

Vážení můj dotaz je ohledně příjmů od podniku, který je v insolvenci. Jedná se o Německý podnik, který zde má pobočku a v této době je v insolvenci. Jsem zaměstnanec tohoto podniku a tři měsíce jsem pobíral mzdu. Tuto mzdu mi podle zákona vyplácel příslušný úřad práce. Jedná se mi o to, jak mám tuto mzdu vykázat v daňovém přiznání a zda mohu uplatnit, či mi byla uplatněna sleva na poplatníka? Domnívám se správně že je tato mzda osvobozena od daně podle § 4, odstavce c) zákona o dani z příjmu a tak na tuto daň nelze uplatnit jakoukoli slevu a vykážu ji v daňovém přiznání jako ostatní příjem? Děkuji moc za odpověď

poplatníci daně

Dobrý den, s manželem jsme koupili nemovitost( RD s pozemkem), vlastníky jsme oba dva. Kdo z nás podává přiznání daně z nemovitosti? Stačí jeden nebo musíme oba dva? Je zapotřebí podávat přiznání i z pozemku nebo stačí pouze z nemovitosti. Mnohokrát děkuji za odpověď.

daňová povinnost

Dobry den. Po zemrelem manzelovi, ktery byl pojistovaci agent, mi pojistovna vyplatila kaucni konto, ktere mel slozeno u pojistovny. Jedna se o 30 tisic za penzijni smlouvy a 10 tisic za zivotni smlouvy. Mam podat danove priznani? Dekuji za odpoved.

výdaje u pronájmu

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co mohu všechno uplatnit od výdajů u pronajímané nemovitosti(bytu)? Jsem vlastník bytové jednotky,ve které nebydlím,ale pronajímám ji, mám za ni příjem ,který musím zdanit dle parag.9 DP, je to tak? Slyšela jsem ,že mohu nemovitost , zavést do tzv. majetku a odepisovat? V jaké výši mám byt zavést do účetnictví, můžu použít cenu pořicovací, za kterou jsem byt koupila???? a má další otázka je? Když jsem sloučila hypotéku za dvě nemovitosti dohromady v poměru 80:20? V jedné bydlím a druhou pronajímám, mohu uplatnit úroky jenom za byt kde bydlím? tedy 80:20, děkuji Fingrová

místní příslušnost

Dobry den, jsem osvc registrovany v cesku, pracujici ale v nemecku pro nemeckou firmu jako PLC programator. Jezdim po ruznych automobilkach a pripravuji a pote uvadim do provozu software. S firmou sem domluveny na denni sazbe. Na fakturach mam pak pocet dnu stravenych na stavbe krat denni sazba. Vim, ze pokud odpracuji (nebo stravim) vice nez 181 dni v roce v nemecku, jsem povinnen platit dane tam. Ted by mne ovsem zajimalo, jestli ten pocet dni znamena vice nez 181 dni stravenych v nemecku nebo 181 dni v praci? Pokud by to byla druha moznost, tak by pro mne nebyl problem secist dny podle faktur a bylo by vse jasne. Pokud tomu tak vsak neni, tak by mne jeste zajimalo, jak se pocitaji dny, kdy jsem na ceste (rekneme napriklad vyjedu v devet hodin rano, v 14:00 prejedu hranice a v 19:00 jsem jiz v cili nekde v nemecku). Prosim o kratke objasneni popripade odkazy na clanky, kde bych se o tomto tematu mohl dovedet vice. dekuji S pozdravem Vaclavik K.