FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, českou společnost (spol. s r.o.)…

Dobrý den, českou společnost (spol. s r.o.) vlastní slovenské fyzické osoby. Bude jim vyplacena dividenda. Vztahuje se na tuto výplatu v ČR srážková daň. Pokud ano, v jaké výši ? Děkuji

Hezký den, uvažujeme o převodu bytu v osobním…

Hezký den, uvažujeme o převodu bytu v osobním vlastnictví z mé sestry na mě. Poradíte nejjednodušší cestu? Je výhodné převod provést "přes" naší matku? Na jakém úřadě mohu získat kompletní informace, případně potřebné formuláře. Děkuji za odpověď.

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat,…

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, jak je to se stravenkami (jsme sdružení za účelem podnikání, 2 FO, vedeme daňovou evidenci, jsme plátci DPH). Jak tyto stravenky můžeme daňově uplatnit? Děkujeme

Mám dotaz: pokud jsem prodala pulku nemovitosti…

Mám dotaz: pokud jsem prodala pulku nemovitosti svému příteli a teń po 3 měsících odstoupil od smlouvy je nutné platit dan s převodu nemovitostí 2 x nebo vůbec?? Zatím jsem ji neuhradila poněvadž není situace dořešena. děkuji

dobry den, zajimalo by me, zda li muze OSVc,…

dobry den, zajimalo by me, zda li muze OSVc, student podnikat jenom na zaklade "Osvedceni o registraci" na financnim urade. Jsem studentka a nezrisila jsem si zivnostensky list na marketingove sluzby, promoakce a hostesing. Hrozi mi vysoka pokuta, nebo muzu podnikat na tuto cinnost na zaklade jineho nez zivnostenskeho opravneni? Dane platim kazdy rok. Dekuji.

Dobrý den, prosím Vás o odpověď na otázku:…

Dobrý den, prosím Vás o odpověď na otázku: Fyzická osoba neplátce si pořídí na finanční leasing auto PICK-UP. Po 6 měsících se registruje jako plátce DPH. Jak je to s nárokem na odpočet DPH po přechodu k plátcům? Děkuji moc.

Dobrý den, prodala jsem na konci roku 2004 byt …

Dobrý den, prodala jsem na konci roku 2004 byt (od roku 1997 družstevní, v roce 2004 v soukromém vlastnictví), ve kterém jsem neměla hlášené trvalé bydliště. A jen velmi těžko budu prokazovat, že jsem v daném bytě od roku 1997 bydlela (byt byl pronajímán, já sama bydlím na VŠ kolejích, trvalé bydliště u rodičů). Tuto skutečnost jsem neuvedla v daňovém přiznání pro rok 2004. Musím zaplatit daň z příjmu? A jak mám dále postupovat - podat dodatečné daňové přiznání? Čím mohu případně prokázat, že jsem v daném bytě měla svoje bydliště - stačí čestné prohlášení mé podnájemkyně, která je ale cizí státní příslušník s trvalým pobytem v ČR?

Dobrý den, do 17.6. pracuji na licenční smlouvu…

Dobrý den, do 17.6. pracuji na licenční smlouvu jako OSVČ. Dnešním dnem jsem zároveň začala pracovat jako finance manager pro jednoho Angličana, který tu v ČR bude zakládat novou společnost- měla by být založena koncem června nebo v červenci. Myslela jsem si, že bych činnost vykonávala na ŽL, dokud nebude fungovat firma v ČR. Ale nemám dostatečnou kvalifikaci pro tuto pozici. A ani by nemělo smysl zřizovat si ŽL na 14 dnů a po založení nové společnosti ho zase rušit. Jak mám postupovat?

Dobry den, kupujeme byt do osobniho vlastnici od…

Dobry den, kupujeme byt do osobniho vlastnici od cizi osoby. Cena bytu je 500 000,- Kč, jake daně bude odvadět osoba, od ktere byt kupujeme a v jake výši. Předem moc dekuji.

Zdědil (dědic 1. skupiny) jsem nemovitost v roce…

Zdědil (dědic 1. skupiny) jsem nemovitost v roce 2003, která byla zakoupena v roce 2002. Odhad byl 1.000.000,- Kč a z této ceny byla zaplacena odměna notáři. V roce 2005 jsem nemovitost prodal za 900.000,- Kč. Dle mých informací by se přímá daň neměla platit dle &10. Je to tak ? Popř. prosím o radu jak budu postupovat při daňovém přiznání v roce 2006? Děkuji.

Účastnili jsme se letošní výstavy EMBAX v Brně.…

Účastnili jsme se letošní výstavy EMBAX v Brně. jsme plátci DPH a také jsme si uplatnili nárok na odpočet DPH u vzniklých nákladů. Protože nakupujeme zb. u dodavatelů ze zemí EU, budou nám část těchto nákladů na EMBAX tito dodavatelé(polsko) hradit. Jsou plátci DPH. Dotaz: vystavuji fakturu této polské firmě, která nám část těchto nákladů uhradí s DPH a kde tuto daň odvádím?

Dobrý den, můj dotaz se týká vedení skladu. Vedu…

Dobrý den, můj dotaz se týká vedení skladu. Vedu DE, podnikám v oblasti instalatérských prací. Musím evidovat veškerý nakoupený materiál na skladových kartách nebo lze na daňové doklady o nákupu materiálu zapsat akci, na kterou byly spotřebovány? Musí být u vystavených faktur doložen doklad o spotřebovaném materiálu na vyfakturované práce?

Dobrý den. jsem jednatelem sportovního zařízení v…

Dobrý den. jsem jednatelem sportovního zařízení v majetku města jehož součástí je i prádelna. Společnost má řádně ohlášenu živnost praní prádla. Tuto službu však poskytuje VÝHRADNĚ sportovním klubům - hokejovému klubu a fotbalovému klubu města. Žádná komerční činnost spojená s práním prádla neprobíhá a ani nikdy neprobíhala. Jakou sazbu DPH má provozovatel sportovního zařízení správně účtovat sportovním klubům za praní dresů - sníženou, nebo plnou?

Vážený pane doktore, prosím o radu v následující…

Vážený pane doktore, prosím o radu v následující věci: Od roku 1995 jsem bydlela ve společné domácnosti se svým dědečkem. Když v roce 2001 zemřel, přešlo na mě právo nájmu k bytu. V roce 2002 založili nájemníci v domě bytové družstvo a to v říjnu 2002 odkoupilo dům od původního vlastníka, České pojišťovny. V roce 2003 byly prohlášením vlastníka byty převedeny nájemníkům do osobního vlastnicctví a tedy i já jsem byt získala do OV. Ve výpisu z KN je jako datum právního účinku vkladu uvedeno datum 30.10.2003. Nyní byt prodávám, neboť se stěhuji za prací do Prahy. Můj dotaz zní: Budu muset kromě daně z převodu nemoviosti platit také daň z příjmu? A pokud ano, existují nějaké podmínky, které bych musela splnit, abych byla od daně osvobozena? Opakuji, že v bytě bydlím nepřetržitě od roku 1995. Děkuji Vám za radu.

Vážený pane doktore, prosím Vás o poradenství.…

Vážený pane doktore, prosím Vás o poradenství. Jakou mám zvolit při fakturaci sazbu DPH? Vedle rodinného domku samostatně mimo půdorys domu stavíme tzv. černou kuchyni. Tato kuchyň bude zároveň i obytná místnost, celkem jedna místnost. Je správná sazba 5 % DPH? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den.Prosím o radu. Prodáváme s manželem rod…

Dobrý den.Prosím o radu. Prodáváme s manželem rod.domek prostřednictvím realitní kanceláře. Domek nikdy nesloužil k trvalému bydlení a ani v něm nemáme trvalý pobyt. Ve vlastnictví jej máme více než 10 let. Jakou daň z příjmu budeme platit? Získané prostředky nebudou použity k uspokojení našich bytových potřeb, neboť byt již máme. Možná v budounu bude část prostředků použita na modernizaci stávajícího bydlení.

V prosinci roku 2004 proběhlo přestěhování sídla…

V prosinci roku 2004 proběhlo přestěhování sídla firmy (fyzická osoba podnikající na základě živnostenského oprávnění). Provozovna a tedy i korespondenční adresa zůstala stejná. Bohužel jsme některým z našich partnerů tuto změnu neohlásili a proto nám až do současnosti přicházely faktury na služby a zboží se starou adresou odběratele. Je nutné pro správné vedení účetnictví nechat si vyrobit opisy všech faktur s novou adresou? Děkuji za odpověď.

Probíhá u mně daňová kontrola za rok 2002.V té…

Probíhá u mně daňová kontrola za rok 2002.V té době jsem vlastnil automobil Lancia ,který jsem ten rok i prodal.TP je samozřejmě nedohledatelný.Úřednice FÚ ho požaduje pro údaj o spotřebě.Existuje nějaká lidštější verze než objíždění bazarů a patrání po podobném vozidlu? Což mi doporučili na FÚ. Děkuji ,

Dcera 19 let, studující VŠ (soustavná příprava)…

Dcera 19 let, studující VŠ (soustavná příprava) si chce zřídit ŽL (zprostředkovatelská činnost), žije ve společné domácnosti s rodiči: 1. minimální základ daně se na ni nevztahuje dle z.586/1992 §7c odst 4e? 2. je dále vyživovaným dítětem, na které se vztahuje možnost uplatnit daňový bonus? Děkuji za odpověď

Preji dobry den, ja bych potrebova od vas poradit…

Preji dobry den, ja bych potrebova od vas poradit ja jsem prodala statni byt v roce 2002 ,ale nikdo mi nerekl ze musim zaplatit statu dan z prodeje ja jsem ho prodala .dal mi na ruku 90.000kc ,rekli mi ze z toho musi zaplatit pravniky a podobne.Takze to je neco pres 100.000.MOhl by jste mi rict kolik je tak pravdepodobne dan z toho protoze mi nabivaji pokuty za neplaceni.Dekuji pekne a budu se tesit na odpoved.