FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Platí nový zákon o společném zdanění manželů i…

Platí nový zákon o společném zdanění manželů i pro nesezdané páry žijící ve společné domácnosti ?

Provádím rekontrukci nemovitosti (jako technické…

Provádím rekontrukci nemovitosti (jako technické zhodnocení)vložené do obchodního majetku, využívané z 45% pro účely podnikání a 55% pro soukromé účely. Mohu si uplatnit odečet poměrné části DPH ze zakoupeného materiálu použitého na rekonstrukci ? Při vkládání nemovitosti do obchodního majetku DPH nebyla odepsána, majetek se eviduje a odepisuje v cenách včetně DPH. Předem děkuji za odpověď.

Prosím o pomoc v následujícím. Zaměstnanci mají…

Prosím o pomoc v následujícím. Zaměstnanci mají nárok na odměnu dle výsledků zakázek v běžném roce. Výše odměny je stanovena po skončení běžného roku a je známa ještě do ukončení účetní závěrky. Nárok na výplatu této odměny je do konce dalšího kalendářního roku. Jak toto daňově a účetně v s.r.o.? Naše představa: Odměny jsou účetně i daňově nákladem běžného roku. (bylo by výhodné aby snížily zisk běžného roku) Zaúčtování ještě v běžném roce jako časové rozlišení hrubé mzdy 521/383 a odvody za firmu 524/383. Odvody zaměstnanců a daň ze závislé činnosti účtovány v dalším roce v měsících kdy je vypláceno (331/336, 331/342) hrubá mzda a odvody za organizaci v dalším roce v měsících kdy je vypláceno (383/331, 383/336) Je to takto daňově a účetně možné? Díky Doplnění: Odměny jsou stanoveny dle výsledků zakázek mimo jiné i včasného proplacení, zisku a pod. Jejich výši není možné stanovit do termínu pro prosincové mzdy běžného roku, ale jsou >známy před ukončením účetní závěrky. Dle mého názoru je souvislost nákladů s běžným rokem zcela zřejmá. Je fakt že zákonné pojištění není uhrazeno. Jde poradit jiné řešení tak aby se alespoň hrubá mzda stala daňovým nákladem běžného roku.

Dobrý den. Pracuji na hlavní prac. poměr jako…

Dobrý den. Pracuji na hlavní prac. poměr jako účetní. Zároveň bych chtěla udělat pro kamarádku účetnictví za rok 2005. Mohu tuto činnost provést na Dohodu o provedení práce?

Dobrý den, mám dotaz ohledně zveřejňování úřední…

Dobrý den, mám dotaz ohledně zveřejňování úřední listiny: 1. Jak dlouho má být na úřední desce zveřejněno rozhodnutí magistrátu (oddělení matriky a evidence obyvatel) ve věci zrušení údaje o místu trvalého bydliště z důvodu zániku užívacího práva občana k objektu? Důvodem pro zveřejnění na úřední desce byl neznámý pobyt účastníka řízení, ktrému bylo trvalé bydliště zrušeno. 2. Mohou být zveřejněny osobní údaje všech účastníků řízení (svědků), a to plné jméno a příjmení včetně datumu narození a trvalého bydliště? 3. Pokud jsou údaje na úřední desce zveřejňovány prostřednictvím internetu, kdo odpovídá po uplynutí zákonné lhůty za úplné odstranění těchto dat? Domnívám se, že magistrát. Stalo se mi, že údaje byly staženy z úřední desky,ale přesto jsou i nadále k nalezení na internetových stránkách prostřednictvím www.seznam.cz. Mohu se nějak bránit? Je to záležitost několik let stará a narazila jsem na to jen náhodou. Moc vám děkuji za případnou odpověď.

Dobry den, v roce 1990 jsem postavil nemovitost…

Dobry den, v roce 1990 jsem postavil nemovitost, kterou jsem letos splatil a chci ji prodat. Prodejni cena bude stejna jako odhadni cena a zhruba odpovida vlozenym prostredkum. Z prodeje nemovitosti budu muset zaplatit 3% danez z prodeje. Domnivam se ale, ze to odporuje vsem predpisum o "dvojim zdaneni" , protoze nemovitost jsem splatil z jiz jednou danenych prostredku a na prodeji nevydelam ani korunu.

Dobry den pane doktore, jak je to v pripade kdyz…

Dobry den pane doktore, jak je to v pripade kdyz vlastnime pozemek necele 2 roky a chteli bychom ho prodat a za penize koupit bydleni ale v zahranici. Budeme platit dan z prijmu??? Dekuju za odpoved.

Dobrý den, do své absolventské práce, ve které…

Dobrý den, do své absolventské práce, ve které jsem prováděla finanční analýzu hotelu jsem zařadila také poměrové ukazatele likvidity. Potřebovala bych mou práci doplnit o informaci proč vlastně existují určité stupně ukazatelů likvidity a jak spolu souvisejí.Tuto informaci jsem nenašla v žádné literatuře, kterou jsem měla k dispozici.Popř. prosím poraďte literaturu,ve které je tato problematika uvedena.Děkuji za pomoc, Krupičková,VOŠ Poděbrady

Potřebovala bych sehnat účtovou osnovu pro…

Potřebovala bych sehnat účtovou osnovu pro pojišťovny a nevím, kde. Díky a hezký den L.K.

Dobrý den, mám dotaz ohledně daně z převodu…

Dobrý den, mám dotaz ohledně daně z převodu nemovitostí.jaká je výše daně z převodu nemovitostí, z jaké ceny se vychází (z kupní ve smlouvě nebo obvyklé v soudním odhadu), kdo a kdy (před vkladem do KN?) ji platí.dále co je možno odečíst z prodejní ceny (provize RK,právník apod.) a zda je možná daň hradit ze složené zálohy (např.v advokátní úschově). děkuji za odpověď.

V 03/2004 naše firma koupila nemovitosti (bývalý…

V 03/2004 naše firma koupila nemovitosti (bývalý areál jiné fy.). Nyní v 05/2005 tuto nemovitost prodáváme. Od 03/2004 do 05/2005 jsme na nemovitostech neprováděli žádné úpravy podléhající kolaudacím. Kdy byly nemovitosti kolaudovány před tím než jsme se stali majiteli nemáme možnost doložit. Podle našeho názoru ?není" prodej nemovitostí osvobozen podle § 56 Zákona o DPH, protože jsme nemovitosti nabyli teprve před rokem a při případné kontrole nejsme schopni prokázat FÚ že kolaudace nemovitostí byly provedeny před třemi lety od prodeje. Zákazník se nám ale brání tomuto postupu, protože poukazuje na to že Finanční úřad si při kontrole zjistí kdy byly provedeny kolaudace a odpočet DPH bude žádat zpátky s argumentem že se jedná o osvobozené plnění. Nemůžeme jej přesvědčit ani § 72 odst. 6 Zákona o DPH. Prosíme o radu jak dále postupovat.

Prosím o zodpovězení dotazu k dani dědické. Nemá…

Prosím o zodpovězení dotazu k dani dědické. Nemá-li dědic dostatčný obnos v hotovosti na zaplacení daně. Je možné posečkat? Nebo jak se tato situace dá řešit? Děkuji za odpověď

Obracím se na Vás se záležitostí, se kterou jsem…

Obracím se na Vás se záležitostí, se kterou jsem s Finančním úřadem v rozporu: Prodal jsem pohledávku - směnku a v kupní smlouvě vypracované kupujícím se objevila dle mého závažná a hrubá chyba: namísto správné směnky cizí, směnka VLASTNÍ ! FÚ nechce uznat neplatnost této smlouvy a požaduje zaplacení vysoké daně. Kupní smlouva navíc byla od prvopošátku zrušena právoplaatnou Dohodou, kterou FÚ rovněž nechce uznat. Vím, že smlouvu lze zrušit soudně, ale nemám na to čas, FÚ mne neoprávněně tísní. Žalobu ke správnímu soudu jsem podal již před rokem, ale dosud, zřejmně přičiněním úřadu neproběhla. Na to, že se se zárukou jedná o směnku cizí mám důkaz - rozsudek Krajského obchodního soudu v Praze. Předem Vám děkuji za zprávu o mých možnostech v této již krizové situaci. S pozdravem Mirko

Dobrý den.Prosím o odpověď na otázku : Firma /s…

Dobrý den.Prosím o odpověď na otázku : Firma /s.r.o./ koupila nákladní automobil, zařadila do obchodního majetku a uplatnila odpočet DPH.Automobil byl přidělen konkrétnímu zaměstnanci a ten ho používá i k soukromým účelům.Je mu připočítáváno 1% poř.ceny auta k základu daně ze mzdy. Je firma povinna odvádět DPH za poskytnutí automobilu pro soukromé účely? Pokud ano, jak se vypočítá základ DPH a od kdy tato povinnost platí

OSVČ podnikající v ČR má uzavřenu Smlouvu o dílo…

OSVČ podnikající v ČR má uzavřenu Smlouvu o dílo s PO taktéž z ČR, místo plnění je v Irsku, ve smlouvě je definováno, že náklady na ubytování a stravné hradí objednatel (PO). Irská strana (konečný zákazník) požaduje zdanění části mzdy v Irsku (prý min. 199 EUR), neboť je prý zřejmé, že určitá část mzdy je převáděna z konta v ČR zpět do Irska. Dle mého názoru, jestliže jde o smlouvu mezi dvěma českými subjekty, bude se daň z příjmu platit pouze v ČR. Nebo se mýlím?

Dobry den, mam dotaz ohledne prodeje pozemku…

Dobry den, mam dotaz ohledne prodeje pozemku.Chteli bychom prodat pozemek ale jsme jeho vlastniky pouze jeden rok. Zajima me kolik procent budeme platit dan z prodeje nemovitosti a jestli musime v tomto pripade platit i dan z prijmu. Diky za odpoved.

Prosím o odpověď na jednoduchou otázku..OSVČ…

Prosím o odpověď na jednoduchou otázku..OSVČ,plátce DPH,Když budu prodávat zmrzlinu na ulici z pultu je DPH na výstupu 5%,?.Pokud tu samou zmrzlinu naservíruji v restauraci je DPH na výstupu 19%,?,Nakupované suroviny pro výrobu jsou s 5%..Děkuji.

Opravdu se při darování nemovitosti platí…

Opravdu se při darování nemovitosti platí darovací daň i daň z převodu nemovitostí ? Nezřizuje se věcné břemeno !! Děkuji.

Pro JUDr Dytricha : Vážený pane doktore, dnes…

Pro JUDr Dytricha : Vážený pane doktore, dnes jste mi odpověděl na můj včerejší dotaz s tím, že dotaz nebyl úplný. Prosím, můžete mi odpovědět na takto doplněný dotaz : Společnost (spol.s r.o.) se stálým sídlem na území ČR vlastní společník (fyzická osoba) slovenské národnosti s trvalým pobytem ve SR. Společnost vyplácí společníkovi dividendu (podíl ze zisku). Vztahuje se na tuto výplatu v ČR srážková daň a v jaké výši ? Děkuji

Dobrý den pane doktore, rád bych se zeptal na…

Dobrý den pane doktore, rád bych se zeptal na otázku vedení účetnictví a správy daně u Občanského sdružení (bez právní subjektivity). Jsou pouze 2 účastníci tohoto sdružení a za združení vedou (podvojné) účetnictví. Musí ještě každý zvlášť vést za sebe účetnictví, nebo alespoň daňovou evidenci? Nebo pro FÚ stačí pouze účetnictví toho sdružení? Děkuji za odověď