FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, prosím o radu: Dcera má uzavřenou…

Dobrý den, prosím o radu: Dcera má uzavřenou smlouvu o budoucí kupní smlouvě a smlouvě nájemní na byt, který je v majetku obce. Zaplatila první zálohovou splátku a zbývající část kupní ceny hradí v měsíčních splátkách. Nyní byt vrátila obci a obdržela finanční vyrovnání-byla jí vrácená část zaplacené kupní ceny snížené o amortizaci. Jedná se o příjem podle § 10 ZDP, který je nutný uvádět do daňového přiznání? Výdaje na pořízení bytu jsou vyšší než vrácená částka. Pokud se jedná o § 10, vím, že výdaje nemohou převýšit příjmy, nelze vznikout ztráta. Děkuji za odpověď

Mám vlastnický podíl na domě, jehož část…

Mám vlastnický podíl na domě, jehož část pronajímám. Tvořím rezervu na opravu HIM. Musím i tvorbu rezervy přizpůsobit svému spoluvlastnickému podílu (jako odpis domu) a podílu pronajímané plochy (jako výdaje)? Proč by nešlo přerušit tvorbu rezervy (jako se třeba přerušuje odpisování), pokud se tím nepřesáhne celková doba povolená zákonem? Děkuji.

Dobry den! Muzu poprosit o radu. Kdyz jedu jako…

Dobry den! Muzu poprosit o radu. Kdyz jedu jako zivnostnik na sluzebni cestu do zahranici o pozvu zakaznika na obed. Je tento naklad danove uznatelny a jake nalezitosti musi mit doklad. dekuji predem za odpoved.

Dobrý den, prosím Vás o odpověď na následující: …

Dobrý den, prosím Vás o odpověď na následující: tety na mne budou převádět vlastnické podíly k nemovitosti prostřednictvím kupní smlouvy s ohledem na snížení placení daní. Budeme platit daň z převodu nemovitosti, tety jsou od daně z příjmu z tohoto prodeje osvobozeny. Můžeme dát do kupní smlouvy symbolickou částku např. 1000,- bez obavy z finančního úřadu, že nám následně dle znaleckého posudku napadne kupní cenu a zbytek dodaní darovací daní? Děkuji mockrát

Dobrý den , chtěl bych se zeptat , jestli je…

Dobrý den , chtěl bych se zeptat , jestli je možné pořídit tzv. investiční kameny(diamanty) v hodnotě 1 mil.Kč jako zboží a úvést tuto položku po zaplacení jako daňový náklad v běžném roce a při prodeji v následujícím roce uvést tuto položku jako příjem z prodeje zboží. Jsem podnikatel, neplátce DPH a vedu zjednodušenou evidenci o příjmech a výdajích. Jak je to s DPH , když po prodeji se okamžitě stanu plátcem DPH. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,zajímalo by mě,jak se zdaňuje výplata…

Dobrý den,zajímalo by mě,jak se zdaňuje výplata náhrady akcionářům ve výši 495,-- při snížení jmenovité hodnoty akcie z 500,-- na 5,--Kč. Děkuji za odpověď.

Dobry den, zajímalo by mě jak danit vrty popř.…

Dobry den, zajímalo by mě jak danit vrty popř. plošný kolektor pro tepelná čerpadla, který je umístěn mimo základy rodinného domku, ale je nedílnou součástí tepelného čerpadla, které je umístěno uvnitř. Někde jsem se dočetl, že v lednu 2005 vyšel metodický pokyn, podle kterého by se v tomto případě(jedná se o objekt určený k trvalému bydlení) danilo sníženou daní tedy 5%. Je to možné? Děkuji moc

Dobrý den. Valná hromada společnosti s.r.o.…

Dobrý den. Valná hromada společnosti s.r.o. schválila účetní závěrku - čistý zisk za rok 2003 ve výši 1.000.000,- a navrhla jeho rozdělení takto 10% na tvorbu zákonného rezervního fondu, 250.000,- na úhradu ztráty minulých let a zbytek rozdělit mezi společníky, tj.650.000,-. Srážkové dani 15% budou podléhat pouze podíly na zisku společníků nebo i část zisku rozdělená na úhradu ztráty a na tvorbu rezervního fondu? Musí společnost v případě vytvoření zisku použít část na úhradu ztráty minulých let nebo může nerozdělené zisky evidovat na 428 a ztráty na 429?

Jsme občanské sdružení, plátci DPH. Je z pohledu…

Jsme občanské sdružení, plátci DPH. Je z pohledu DPH rozdíl mezi pronájmem a nájmem nebytových prostor? V případě, že ano, tak jaký? Moc děkuji za odpověď .

dobrý den, zajíma mně problematika poskytovaní…

dobrý den, zajíma mně problematika poskytovaní služeb cestovního ruchu.Konkrétně: nakoupím službu (ubytování) pro jinou cestovní kancelář (zahraniční-EU), přijede zákazník,dostane ubytování,k tomu ji poskytnu průvodcovské služby (přímo já). Něco jsem si nastudovala ale nejsem si jistá Jak má prosím vypadat daňový doklad pro zahraničního partnera,který a)není plátce VAT b)je plátce. - je to zvláštní režim a DPH bude vypočteno z marže? Nemám v tom jasno .Děkuji

Vazeni, vlastnila jsem rok a pul byt v OV, ktery…

Vazeni, vlastnila jsem rok a pul byt v OV, ktery jsem zakoupila od mesta. V byte jsem nemela trvale bydliste a letos v breznu jsem ho prodala. Zapis v katastru probehl take v breznu letosniho roku. Zajimalo by me, co vse mohu od prodejni ceny odecist, abych si snizila co nejvice zaklad dane. Mohu si odecist porizovaci cenu bytu, nakup vybaveni - kuchynska linka, sporak, nove podlahy, nova okna atd.? Nakupni cena byla 214.500,- Kc, prodejni cena 410.000,- Kc. Predem dekuji za odpoved. S pozdravem

Je povinností při prodeji nemovitosti uplatnit…

Je povinností při prodeji nemovitosti uplatnit DPH ? Jedná se o starší nemovitost ve vlastnictví s.r.o. Děkuji

Manželka vlastní dům, který společně budeme…

Manželka vlastní dům, který společně budeme rekonstruovat a který budeme používat pro naše bytové účely. Část nákladů budeme krýt z hypotečního úvěru a v té souvislosti mám následující otázku: Je možné, abych si odečítal ze svého daňového základu úroky z hypotečního úvěru na rekonstrukci domu, který je však ve 100% vlastnictví manželky (spolužadatelky o úvěr), tj. já ho fakticky nevlastním, a který je používán pouze pro naše bytové účely? Nebo je ze zákona nutné, abych byl přímo spoluvlastníkem? Pokud ano, v jakém podílu?

Dobrý den, jsme sdružení (založené za účelem…

Dobrý den, jsme sdružení (založené za účelem podnikání), plátci DPH. Prosíme o radu, jak v daňové evidenci zaúčtovat osobní spotřebu podnikatele (provozní režie?) a co tato osobní spotřeba např. obnáší. Daňově účinná nebude že, ale nevíme, jakou částku např. můžeme vykazovat, jsme-li 2FO. Děkujeme

Je možné zaplatit darovací daň ve formě splátek?

Je možné zaplatit darovací daň ve formě splátek?

Při prodeji bytu v os. vlastnictví se platí daň z…

Při prodeji bytu v os. vlastnictví se platí daň z prodeje nemovitosti 3%. Doslechl jsem se že od ledna platí nový zákon, kdy je možné tuto daň neplatit pokud se peníze z prodeje použijí na investici do nového bydlení. Vztahuje se to případně i na podíl v bytovém družstvu? V kterém zákoně to je?

Dobrý den, plánuji v blýzké době podnikat a…

Dobrý den, plánuji v blýzké době podnikat a zajímalo by mě jestli můžu počítač, mobilní tel. a další pomůcky k podnikání zakoupit předem a odečíst poté z nákladů po vyřízení živnostenského listu, např. za 3 měsíce? zatím nechci živnostenský list, protoze jeste nejsem připraven podnikat. Nejdrive chci projit vzdelavacimi kurzy PC, kurz pro zacinajici podnikatele, atd. Dekuji za odpověd.

Dobrý den, jsem fyzická osoba, která chce koupit…

Dobrý den, jsem fyzická osoba, která chce koupit byt do osobního vlastnictví, kde mám 2roky trvalý pobyt a chtěla bych ho obratem prodat.Budu muset zisk zdanit?Děkuji Jarka

Dobrý den, možná je to trošku netradiční dotaz,…

Dobrý den, možná je to trošku netradiční dotaz, ale přesto to zkusím. Byl mi dán dotaz - jaká je hlavní výhoda "leasingových" odpisů a u jakého majetku je nejvýznamnější. Problém je v tom, že nevím, co bylo myšleno pod pojmem "leasingových"odpisů. Zda u nájemce hodnota splátek nebo u leasingové společnosti hodnota odpisů a nebo jestli třeba se takto v účetní branži neoznačují třeba zrychlené odpisy. Předem děkuji za Váš názor. S pozdravem