FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, jsem zaměstanec a zaměstnavatel za mne podává daňové přiznání. Nyní jsem pronajala byt (byt mám v osobním vlastnictví) . Jaký druh daňového přiznání budu podávat a kolik bude sazba daně, pokud můj výnos z pronájmu bude 28 000,-ročně? A budu si kvůli tomu muset dělat daňové přiznání i za svojí činnost jako zaměstnance nebo bude stačit udělat přiznání dodatečné. Děkuji moc za odpověď
V Makru mi byla odcizena větší fin. hotovost vč. veškerých dokladů. Ke krádeži přijela Policie, udělali se mnou zápis a asi po 1 měsíci mi domů přišlo oznámení Policie, že se případ odkládá pro neznámého pachatele. Můžu si o ukradenou hotovost ponížit daňový základ pro daň z příjmu, pokud ano, dle jakého § zákona (asi586/92 vč. změn). Velmi děkuji.
Dobrý den mám jeden menší dotaz na který mi neumí odpovědět pracovníci FÚ. Jsem plátce DPH a nakupuji auta od neplátců, ty pak opravuji a prodávám dál lidem. A potřebuji vědět jestli se daní pouze rozdíl nebo celé. např. Koupím auto od neplátce bez kol za 100.000kč, koupím 4kola a dám si je do nákladů a auto prodám za 150.000kč opravené. Dph odvedu pouze z 50.000kč nebo ze 150.000kč? Asi dle §90 Předem děkuji
Dobrý den, plánuji pořídit pro společnost služební motocykl s možností odpočtu DPH, jak uvádí výrobce. Vzhledem k nižší ceně bych jej chtěl pořídit v Německu, kde dle zákonů DPH platit nebudu. Chtěl bych se tedy zeptat na možnosti tohoto odpočtu, zda musím nejprve DPH v rámci daňového přiznání zaplatit a pak jej postupně odpočítávat nebop lze postupovat jinak? Děkuji Martin
Dobrý den, prosím o radu. FO, plátce DPH, prodá movitou věc, kterou neměl v majetku pro podnikání. Mám za to, že z tohoto prodeje neodvádí DPH. Děkuji.
Dobrý den, prosím o radu: Společnost s.r.o. má jednoho společníka se splaceným vkladem 100000,- Kč. Došlo k zápisu druhého společníka a vklad byl rozdělen u každého na 50 000,--Kč. První společník druhému tento vklad daroval. Jak správně tuto opraci zaúčtovat? Musí druhý společník platit daň darovací? Tento zápis proběhl v prosinci r.2004, ale účetní se o tom dozvěděla v červnu 2005. Daňové přiznání je podáno, není ještě schválená účetní závěrka. Případné opravy účtování provedeme do r. 2004 nebo 2005? Děkuji za odpověď.
Dobrý den prosím o radu co dělat když zaměstnavatel nevyplatil daňové vyrovnání přestože na výplatní pásce bylo uvedeno a nevyplácí mzdu ve stanoveném termínu, ten si mění jak se mu hodí. Děkuji Martin
Dobrý den, jsem OSVČ, při rušení zákonné pojistky na domichavač a zakládání nové smlouvy mi vznikl přeplatek u pojišťovny 1.200 Kč, který mi vrátili složenkou.Jak v jedn. účetnictví zaúčtuji tento příjem?U druhého domichavače jsem měl od března/05 čísla (SPZ) v depozitu, které jsem vyzvedl v červnu/05 Jak to bude s platbou silniční daně u tohoto druhého auta, musí se zaplatit celá roční sazba cca32.000 Kč?děkuji a zdravím.
Dobrý den.Jsem OSVČ,vlastním autodomíchavac.letos jsem koupil nový a na starý chci přijmout zaměstnance-řidiče, který je zatím veden v evidenci na ÚP.1)co to pro me obnáší jako zaměstnavatele,2) kde všude ho musím nahlásit,zaregistrovat.Chci ho přijmout od 20.6.2005.kolik je minimální mzda?Jak se rozpočítá když bude přijat v polovině měsíce.Děkuji za odpověď.
Potřeboval bych vědět jak se počítají měsíce, pro nedobrovolnou registraci DPH. Vím,že je to 12 měsíců. Ale počítají se např. od 05/2004 do 04/2005, nebo jenom v rámci jednoho roku. Děkuji za odpověd.
Zdravím a mám tento problém. V odpovědi na dotaz ze dne 5.4.2004 kde se jedná o překročení obratu 2 mil. vykládáte, že podle novely se sčítají obraty dosažené od 1.října a dotyčný bude čekat, až obrat tuto částku překročí.Nyní při kontrole fú nám bylo řečeno, že se měl počítat obrat za předchozích 12 měsíců a tudíž jsme se měli registrovat do 20.10.2004. Ve správě uvedli, že obrat za 1-12/2003 překročil 2mil. tudíž nás zaregistrovali ze zákona k tomuto datu zpětně. Mame předělat veškeré účetnictví a uplatnit si DPH k této předchozí registraci. Doměří nám prý i velké penále.Co si o tom myslíte? Když jsme se bránili, že obrat by se měl počítat od října jako od 0 , tak se nám vysmáli, ať si znovu přečteme dotyčný zákon. V odpovědi na výše zmíněný dotaz odpovídáte, že se obrat sčítá až od října. Tak mi prosím sdělte od kdy se konkrétně tento obrat nasčítává. Jestli od října /2003 jako od 0, nebo za 12 předchozích měsíců. Popřípadě, jaké vidíte nejlepší řešení. Předem Vám moc děkuji za pomoc.
Dobrý den, s manželkou jsme si zakoupili prostřednictvím osobního hypotečního úvěru do společného jmění rekreační objekt, který bychom nyný rádi sezonně provozovali jako OSVČ za účelem podnikání - restaurační a ubytovací činnost. Je nějaká možnost, jak tento objekt zahrnout do podnikání, tak aby se úroky z úvěru a náklady na opravy staly daňově uznatelným nákladem? Na tomto objektu vázne zásatvní právo ve prospěch hypotečního úvěru poskytnutého na jeho koupi. Děkuji za odpověď.
Jsme občanské sdružení jako právnická osoba a k naplnění hlavbních cílů sdružení chceme provozovat činnost (tradiční ruční řemesla) s ročním ziskem cca 50 000kč. Musíme zisk danit a případně jak? děkuji
Pracuji v Anglii, v ČR pronajímám svůj byt domě, kde mám spoluvlast. podíl. Co si musím v zahraničí vyžádat pro daňové přiznání u nás? Co dokládám na FÚ, pokud jde o zahraničí? Jakým kurzem přepočíst započtenou daň a příjmy? Děkuji.
Prosím Vás, můžete mi podat informaci, týkající se povinnosti vystavování daňových dokladů na zboží a služby v částce nad 50,- Kč.Neumím si dost dobře představit, když půjdu např.do videopůjčovny a budu čekat až mi obsluha vypíše doklad.Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám dotaz ohledně pracovní smlouvy. Lze pracovní smlouvu sepsat a podepsat 15.6.05 s tím že pracovní poměr vznikne až 1.7.05? Děkuji moc.
Dobrý den, můj německý kamarád by v Čechách rád koupil violoncello - hraje v amatérském souboru. Teď se mu u nás naskytla možnost koupě 60 let starého nástroje - je možné ho vyvézt a jak? Předem moc děkuji za odpověď!
Dobrý den,jsem OSVČ podnikající na základě ŽL o koncesované živnosti instalatér ,topenář.Je možno zahrnout do odpočitatelných položek ze základu daně pro mne /zaměstnance nemám/: 1,pracovní obuv 2,pracovní oděv...modráky 3,pracovní rukavice
Dobry den, jsem obcan CR zamestnan v Cine u Cinske s.r.o, ktera patri Svycarske a.s.. Je to muj jediny prijem. Mzda je mi vyplacena jiz po odecteni Cinske dane z prijmu a zdravotniho pojisteni na ucet vedeny v Cine. Na uzemi Ciny budu pracovat min. 2 roky. 1) Jsem povinen platit dan z prijmu take v CR? 2) Jsem povinen odevzdat danove priznani v CR, ci jinak na financnim urade oznamit detaily meho zamestnani/prijmu? Predem velmi dekuji za jakekoli doporuceni!
Vážený pane Dytrich, čtu Vaše odpovědi a zarazila jsem se u vašich odpovědí, kde uvádíte, že se z dohody o provedení práce odvádí také sociální a zdravotní pojištění. Měla jsem za to, že se z DPP odvádí pouze srážková nebo zálohová daň.