FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den. Je možné koupit od developera nebytový prostor (Atelier) na firmu (plátce DPH), nechat si vrátit DPH 21% a následně po 5 letech od kolaudace prodat tento nebytový prostor již bez DPH fyzické osobě (majiteli firmy)? (Doplnění: Po 5 letech by měl být prodej dle zákona o DPH č. 235/2004 Sb. §56 osvobozen od DPH? Nebo až po 5 letech od zakoupení?) Děkuji za odpověď či upřesnění.
Dobrý den. Je možné koupit od developera nebytový prostor (Atelier) na firmu (plátce DPH), nechat si vrátit DPH 21% a následně po 5 letech od kolaudace prodat tento nebytový prostor již bez DPH fyzické osobě (majiteli firmy)? (Doplnění: Po 5 letech by měl být prodej dle zákona o DPH č. 235/2004 Sb. §56 osvobozen od DPH? Nebo až po 5 letech od zakoupení?) Děkuji za odpověď či upřesnění.
Již v několik let pobírám starobní důchod. V roce 2012 jsem byl zaměstnám, úhrn mých příjmů ze závislé činnosti byl 50.000,- Kč. Sraženo mi bylo 3.227,. Kč na sociální pojištění. Od zaměstnavatele jsem obdržel Evidenční list důchodového pojištění s tím, že mohu dosáhnout zvýšení důchodu. Jak mám dále postupovat? Děkuji, Rudolf Getz
Dobrý den.V březnu 2011 jsme si vzali s manželkou úvěr ze stavebního spoření(úvěr je na mě)na stavbu RD.V tomtéž roce jsme RD dostavěli ,zkolaudovali a prodali ho(za účelem možnosti výstavby RD v jiné lokalitě bez nepřizpůsobivých občanů).Za tento rok jsem si úroky z úvěru ze stavebního spoření dával do odpočtu daní za rok 2011.V dubnu 2012 jsme začali se stavbou jiného RD za účelem řešení svých bytových potřeb.Tento stále stavíme a ještě není po kolaudaci.Můžu znova uplatňovat slevu na dani ze zaplacených úroků ze stavebního spoření při daňovém vyrovnání za loňský rok 2012,když mi ještě uvedený úvěr ze stavebního spoření neskončil.,Moc děkuji.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mi do účetnictví stačí jako daňový doklad kupní smlouva na movitou věc s mým vystaveným výdajovým pokladním dokladem o zaplacení. Nebo musím ke kupní smlouvě mít i příjmový pokladní doklad od prodávajícího? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, od 7.7. 2011 jsem na mateřské a rodičovské dovolené. Do té doby jsem pracovala jako OSVČ. Přehled o příjmech a výdajích na OSSZ i VZP za rok 2011 jsem podávala, ale nevím, zda-li bych měla takto učinit i za rok 2012, neboť jsem neměla z výše uvedených důvodů povinnost platit pojistné. Není potřeba na dané instituce doručit nějaký doklad o tom, že jsem nadále na rodičovské? Velice děkuji.
Dobrý den, do 18. ledna 2012 jsem dobírala Peněžitou pomoc v mateřství v částce 10.134,-Kč a od 19.1.2012 jsem přešla na Rodičovský příspěvek, který doposud pobírám. Zároveň jsem si za celý rok 2012 přivydělala jen 13.750,-Kč. Počítá se do všech zdanitelných příjmů i Peněžitá pomoc v mateřství? Je potřeba s výše uvedeným příjmem podávat daňové přiznání? Když ne, jak naložím se slevami na dani za životní pojištění a penzijní připojištění? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, v roce 2009 jsem koupil pozemek (označený jako orná půda). V roce 2010 jsem ho nechal rozdělit a zapsat na katastr část jako stavební pozemek a zbytek orná půda. Nikdy jsem nepodal přiznání k dani z nemovitosti a teď jsem se dozvěděl, že jsem to měl udělat. Jak to je? Za které roky daň z nemovitosti podat a podávat jako řádné, dodatečné, opravné nebo jaké? Děkuji
Dobrý den. Zaměstnavatel mi platí životní pojištění. Sama si k této částce nic nepřiplácím. Pojištění jsem v roce 2012 vypověděla a bylo mi vyplaceno odbytné. Odbytné pojišťovna zdanila 15% a na vyúčtování je napsáno, že daň odvedla pojišťovna. Nyní mi mzdová účetní oznámila, že vyplacené odbytné musím uvést v daňovém přiznání, protože je to můj další příjem. Navíc mi odmítá udělat roční zúčtování, protože se na tento druhý "příjem" odkazuje. Kromě hlavního pracovního poměru u jednoho zaměstnavatele, který trvá již několik let, nemám žádné jiné příjmy. Má zaměstnavatel právo odmítnout udělat mi roční zúčtování pouze na základě toho, že mi bylo vyplaceno odbytné životního pojištění? Musím si opravdu podávat daňové přiznání místo ročního zúčtování? A z jakého titulu si ho musím vyplňovat sama a odmítá mi ho vyplnit zaměstnavatel? A je vůbec pravda, že se odbytné považuje za můj další příjem a počítá se z něj daň z příjmu, pokud ho už zdanila pojišťovna při vyplacení? děkuji za odpověď.
Dobrý den,jsem v předčasném důchodu a pracuji na dohodu o provedení práce a to u dvou různých zaměstnavatelů.Můj dotaz:mohu u obou zaměstnavatelů mít podepsaný tzv. růžový papír o dani?Děkuji Kazíková
Dobrý den,jsem 4 měsíce zaměstnaný v německu (Stuttgart) a nevím jestli mám povinost odevzdávat daňové přiznání,hledal jsem,ale nikde jsem se přesně nedočetl,známá se mi pokusila o výpočet,ale marně,je to složitější než už ná,jsem svobodný a není ji jasné,jestli mi může odečíst 8000 euro položku,jsem z toho zmatený.Prosím Vás,jestli aspoň lehce obecně mi nemůžete objasnit,jak se to v německu má,tady ty daňové podmínky,děkuji moc Lad?slav
Dobrý den, mám dotaz ohledně osoby OSVČ - důchodce. Píše se do daňového přiznání z příjmů FO, do formuláře na zdravotní pojišťovnu nebo ČSSZ důchod osoby nebo se vyplňuje pouze příjem z podnikání? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,zajímalo by mě,zda potřebuji nějaké potvrzení z Čssz o době trvání nemocenské popř.vyplacené částce pro podání danového přiznání FO.V minulém roce jsem byla měsíc na nemocenské.
Dobrý den, mám živnostenský list a zároveň jsem byla do 19. května na RD. 19. května jsem též ukončila pracovní poměr. 23. května jsem pozastavila svůj živnostenský list. Mám dotaz zda ty 4 dny jsou brány, že jsem živnost vykonávala jako hlavní činnost a zda musím za ty 3 dny zaplatit nějaké zálohy na SP a ZP? Děkuji M.
Dobrý den, chtěla bych vědět za mohu uplatnit slevu na manžela,jako vyživovanou osobu,když se jedná o cizince s dlouhodobým pobyt v ČR. V březnu 2012 jsme se vzali a od 25.5.2012, kdy zároveň požádal o pobyt je v ČR. Pobyt mu byl udělen od září 2012, kdy taky mohl začít pracovat bez povolení k práci, bohužel jsme zatím žádnou práci nenašli,tak jsme odkázáni jen na můj příjem. Chtěla bych, tedy vědět zda jako OSVČ mohu na něho uplatnit slevu a od kterého měsíce bych ji měla eventuelně uplatňovat. Děkuji za odpověď. S pozdravem Z. Karakülah
Dobrý den, již dříve jsem se dotazovala, nicméně bez reakce,budete mít na stránkách formulář Daně z převodu nemovitosti č. 15 pro rok 2013 v Excelu ke stažení zdarma, pravidelně vašich stránek v těchto záležitostech každoročně využívám a zatím zde předmětný formulář neregistruji. Velice děkuji za zpětné info. Kateřina Stonišová
Syn OSVČ, vede DE a výdaje uplatňuje % z příjmu. Výdaje 60% a také na řemeslnou činnost 80%. Na matku - spolupracující osobu rozděluje část příjmů. U výdajů si nejme jisti, jestli uplatnit jen 60% nebo rozdělit na 60% a 80%. Děkuji za odpověď
Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o dvě rady: 1) může s.r.o. uzavřít smlouvu s jednatelem s.r.o., který je zaměstnancem společnosti o úplatném užívání služebního automobilu pro soukromé účely jednatele, za částku cca 5000,-/měsíc? Tím pádem by se pak jednateli nemuselo přidaňovat 1% pořizovací ceny - je to možné? 2) v roce 2011 byl koupen automobil, nebylo zahájeno odepisování (rovnoměrné odpisy) - v roce 2012 začnu odepisovat jako první rok nebo až druhý? Moc děkuji za odpovědi Veverková
Dobrý den, zemřel bratr mé matky, který byl bezdětný a svobodný. Dědit bude jeho sestra (moje matka) a dále potomci dalších dvou sourozenců zemřelého. Chci se zeptat, zda moje matka a další dědicové (potomci sourozenců zemřelého) budou muset platit dědickou daň nebo jsou od této daně osvobozeni? Děkuji.
Dobrý den, zajímalo by mě, zda je možné mít hlavní pracovní poměr a zároveň být OSVČ vedlejší činnost,i když příjem jako OSVČ je vyšší, než jako zaměstnanecký příjem? Jak by vypadalo mé daňové přiznání za rok 2013? Mohla bych v tomto případě použít paušál s úlevami a bonusy na děti? Tedy budu vyplňovat jak příjmy ze závislé činnosti podle potvrzení o zdanitelných příjmech a příjem z podnikání. Děkuji za odpověď