FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, jsem od 1.1.05 do 30.9.05 zaměstaná…

Dobrý den, jsem od 1.1.05 do 30.9.05 zaměstaná jako státní zaměstnanec a zároveň mám vedlejší výdělečnou činnost z psaní knih s letošním ziskem 50000Kč. V říjnu tohoto roku odjíždím na rok do ciziny takže budu u nás bez zaměstnání ale s možností dalšího výdělku ze psaní knih. Prosím mohl byste mi poradit, jestli si mám na psaní knih zakládat ŽL nebo co bude nejlepší pro přiznávání daní a zajištění důchodového. I do budoucna plánuji vždy půl roku zaměstnání u nás a půl roku cestování s přivýdělkem ve spisovatelské činnosti. Děkuji

Dobrý den. FO vlastní osobní auto, zároveň je…

Dobrý den. FO vlastní osobní auto, zároveň je používáno ve firmě s.r.o., kde je jediným vlastníkem a jednatelem + i pro soukromé účely. Jak náklady na provoz auta rozdělit , aby byly daňově uznatelné. Auto není zatím vloženo do žádné majetku ani FO a s.r.o. a nebudou na něm prováděny odpisy. Jedná se o celkový náklad za auto do 40.000,-Kč.Zajímá mě Silniční daň, spotřeba paliva a případné náklady na opravy. Lze tedy rozdělit na třetiny? Děkuji

Sdělte, prosím, na jaký nákladový účet v…

Sdělte, prosím, na jaký nákladový účet v podvojném účetnictví zúčtovat náklady na odvoz vlastních výrobků dodavatelům cizími přepravci při použití způsobu B při účtování zásob-děkuji

Dobrý večer,pane doktore, manžel začal podnikat v…

Dobrý večer,pane doktore, manžel začal podnikat v oboru podlahářství.Materiál nakupuje s DPH 19%.Pokladku podlah provádí včetně materiálu ve:školách,úřadech,domový duchodců,v býtových jednotkách a.t.d.Rada bych věděla zda tento obor je zařazen do snižené sazby DPH ?.Nebo má účtovat materiál 19% a prácí v 5%. Děkuji za odpověd.

Dobrý den Začel jsem podnikat jako OSVČ, od 8…

Dobrý den Začel jsem podnikat jako OSVČ, od 8.dubna. Chci platit zálohu k silniční dani. Jakou mám platit zálohu za 2.čtvrtletí - je nějaká sleva za auto s emisemi dle EU č.93/59 (S2) (ford Mondeo 1,8) Děkuji za radu.

Dobrý den, podnikatel-fyzická osoba, neplátce…

Dobrý den, podnikatel-fyzická osoba, neplátce DPH, nakupuje software stažením internetu pro potřeby svého podnikání, dále jej neprodává. Dodavatel softwaru je z USA. Musí se podnikatel registrovat v ČR jako plátce DPH? Pokud by software nakoupil pro soukromou spotřebu, pak se ho tato povinnost netýká? Děkuji.

Dobrý den, velmi Vás prosím o…

Dobrý den, velmi Vás prosím o objasnění prezentace zákona č.80/2005 Sb. ze dne 23.2.2005, což je úplné znění Zákona č. 586/1992 Sb., o dani z příjmů, jak vyplývá z pozdějších změn. Vysvětlení k § 4, odstavec 1, Od daně jsou osvobozeny Spolu s manželkou od 15.1.2004 vlastníme větší pozemek, na kterém chceme stavět náš rodinný dům, vzhledem k finančním nákladům na stavbu musíme část tohoto pozemku odprodat a získané peníze použít na výstavbu tohoto domu. A proto se ptám z odkazem na výše uvedený zákon: 1) Podléhají získané prostředky z prodeje dani z příjmů, přestože je využijeme na výstavbu našeho bydlení? 2) Je nějaký problém jestliže jsem majitelem domu kde bydlí rodiče (manželka spolumajitelkou není) a rodiče zde mají zřízené věcné břemeno pro dožití? 3) Musí být všechny prostředky proinvestovány v tom samém roce, ve kterém dojde k prodeji části pozemků? 4) Jaké doklady musím doložit k daňovému přiznání, aby bylo vše pořádku? Za podané informace předem děkuji

Dobrý den.vyhrála jsem na stírací los automobil…

Dobrý den.vyhrála jsem na stírací los automobil.podnikám jako OSVČ.jak mám postupovat v případě,že budu chtít tuto výhru (auto) okamžitě prodat.do podnikání jej vkládat nebudu, budu jej prodávat jako FO.budu uvádět v daň přiznání za rok 2005?Musím danit tuto výhru?děkuji

Dobrý den, může Fú zrušit tvorbu rezerv na opravu…

Dobrý den, může Fú zrušit tvorbu rezerv na opravu nemovitosti, která je řádně v majetku firmy, ale je stará 3 roky. Byla postavena na rychlo, takže se projevily nekteré závady, které je potřeba opravit. Majitel firmy byl upozorněn stavební firmou, když se nemovitost stavěla na opravy, které vzniknou při rychlém dokončení stavby. Děkuji za odpověď.

Dobrý den chtěl bych se zeptat, jestli jsou…

Dobrý den chtěl bych se zeptat, jestli jsou rozdíly v nákupu a prodeji akcií, obligací atd. ve vztahu k daním z příjmu a odpočtů mezi fyzickou a právnickou osobou. Díky

Dobry den! Od 10.06.05 jsem platce DPH,04.07…

Dobry den! Od 10.06.05 jsem platce DPH,04.07 vystavil fakturu za odved.montaž.práce které proběhla v červnu.Mám v přiznání,které budu ted' poprve podávat,uvest tuto fakturu na výstupu?Proplacenou jí zatim nemám.Co je den uskutečneneho plnění,poslední den odved.práce?

Dobrý den, prosím Vás podle kterého zákona či…

Dobrý den, prosím Vás podle kterého zákona či vyhlášky lze vyřadit neuhrazené závazky z evidence po 4 letech od jejich splatnosti, nikdy nebyly písemně uznány. Totéž se chci zeptat na pohledávky z r.96-00, nejsou uhrazeny-mnohé fimy už neexistují.Nejedná se o velké částky. Jak obojí dostat legálně z daň.evidence.Děkuji.

Dobrý den, podílel jsem se spolu s manželkou na…

Dobrý den, podílel jsem se spolu s manželkou na přípravě publikace v zahraničí a byl mi přiznán honorář s podmínkou, že ho přiznáme ke zdanění podle našich předpisů. Dohoda i potvrzení o vyplacení honoráře byly vystaveny na jednu celkovou částku na jména nás obou. Jakým způsobem máme tento příjem přiznat ke zdanění, jestliže jeden má pouze příjem ze závislé činnosti a jeden pracuje na ŽL. Nebo si musíme nechat vystavit doklady znovu odděleně? Děkuji.

Karel Bláha Bukovice 102,Velké Losiny 788 15…

Karel Bláha Bukovice 102,Velké Losiny 788 15 Tel 461 3208 015,605 251 657 Pane JUDr.Dytrich,obracím se s prosbou a dosti závažnou mnohem jsem byl Vám za Vaší radu velice vděčny,jedna se o F.Ú.v Šumperku a o mnohé pracovníky kteří se dopustily a dopouštějí porušování zákona tak i podvodu.jedna se na koho se mam obrátit když jsem se obrátil na statní zastupitelství a to s tím nic neděla,vše jsem oznámil na Nejvyšší statní zastupitelství do Brna paní JUDr.Viktorinová která to má teď v kompetencí jen moc si od toho neslibuji.Nemam chuť ani silu jsem vážně nemocem a jak dlouho zde budu to sám nevím jen lékaři to nevidí dobře,jenže důvěra a sila dá někdy více a vše se může změnit.Jedna se ,že F.Ú.jednal proti zákonně a prováděl protokoly s určitými lidmi a ti pak křivě vypovídaly před soudem a po 7-létech se dostali podklady originál jak přímo ředitel a pracovnici postupuji v neprospěch daňového subjektu který teď musí pykat a F.Ú.nechce chybu přiznat jak zfalšoval podklady a podal po šetřeni dalšího daňového subjektu na jiný F.Ú.do Svitav nepravdivé podklady a ten z důvěry vystavil dle pomůcek výměr,jenže se nedá zrušit neb je prošla lhůta a to od roku 1997. 1. Co a jak si učinit pokud F.Ú. Šumperk zadržoval přes veškeré jak písemné urgence veškera podklady a až 17.2.2005 je vydal a ne kompletní,kde se vše ukázalo jak to je 2. Jakým nejlepším způsobem jim dat určitou satisfakci za jejích nezákonný postup. 3. Jsem ochoten vše dát i do tisku a Vám osobně jen zaslat pro informaci protokoly jak se zde jedna ve statní správě. Má právní zástupkyně je paní Mgr.Alena Hlavešová se Šumperka a je možné i pro Vás se ji informovat na tel.583 212 142,nemam tolik prostředku ,ale moc rad se podělím jak se zde jedna a zkušenost pro druhé jakým způsobem by si měli lide poctivci dávat pozor.Lumpům zde to kvete za pomoci jich. Prosím promiňte za tak obsáhly dopis a jsem Vám předem vděčny za pochopeni a za každou radu a pomoc. Děkují a přeji pěkného dne Karel Bláha

Dobrý den, v současnosti mám příjem ze závislé…

Dobrý den, v současnosti mám příjem ze závislé činnosti ve výši okolo 10. 000 Kč a k tomu plánuji si přivydělat jako OSVČ na ŽL. Nepředpokládám z této činnosti měsíční příjem vyšší než 3000 Kč. Sčítají se pro výpočet daně příjmy z obou činností nebo musím zaplatit minimální daň z příjmu za práci na ŽL? Děkuji za odpověď.

Dobry den, investuji do podilových fondů. …

Dobry den, investuji do podilových fondů. Zajímá mě zda nepřeruší převod z jednoho fondu do jineho fondu 6 měsíční daňový test - jinak řečeno je na takovýto převod nahlíženo jako na neobchodní? Tedy nenastava daňová povinnost. Podotýkám že se jedná o fondy stejne investicni spolecnosti (banky). Dekuji

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli si můžu…

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli si můžu od základu daně FO odečíst úroky z hypotéčního úvěru jestliže jsem danou nemovitost vladtnil jen část zdaňovacího období a pak prodal. Jená se o rodiný dům, který jsem měl na hypotéku a minulý rok 10. měsíc jsem ho prodal? Děkuji

Uzavřela jsem zpětný leasing na osobní automobil…

Uzavřela jsem zpětný leasing na osobní automobil,který již vlastním.Smlouva je podepsaná 48hodin,peněžní prostředky jsem nepřevzala lze stornovat leasingovou smlouvu?

Dobrý den. Prosím o zodpovězení dotazu, jakou…

Dobrý den. Prosím o zodpovězení dotazu, jakou sazbu DPH přiřadit k přijaté faktuře z EU od plátce DPH na dodávku balíčku, který osahuje knihu (odbornou literaturu) a CD ROM vč. on line přístupu a hesla. Vím, že na knihu se vztahuje sazba 5%DPH a na CD ROM 19%DPH. Cena je však uvedena jednou položkou, z níž nevyplývá možnost identifikace části ke knize a části k CD ROM.

Dbrý den. Dnešním dnem vstoupila v platnost…

Dbrý den. Dnešním dnem vstoupila v platnost novela Živnost. zákona. V této souvislosti si Vás dovoluji požádat o informaci, jak má být vypsán paragon o prodeji zboží prodejcem, který není plátcem DPH. Datum, razítko a číslo je samozřejmostí, jedná se o vypsání jednotlivých položek či jen souhrn. Musí být na tomto paragonu napsáno "nejsem plátce DPH? Děkuji.