FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, v pondělí 4.7.2005jsem vznesla dotaz ohledně výhry auta a jeho následného prodeje.Vy jste mi odpověděl,že příjem z prodeje auta do 1 roku je osvobozen dle §4,odst.1,písm.c ZDP.Je jsem si to přečetla,ale pochopila jsem,že právě prodej do 1 roku osvobozen od daně není...osvobození se nevztahuje....nepřesahuje-li doby mezi nabytím a prodejem dobu jednoho roku...Dle mého názoru není příjem z prodej auta osvobozen,není splněn časový test,aby od nabytí auta do doby jeho prodeje uplynula doba delší než 1 rok.Tak nevím,zda si to vysvětluji já správně a ptám se proto ještě jednoujak to je správně.Děkuji.
Dobrý den prosím Vás o účetní poradenství: 1) Rozdhodnutím jediného společníka byla schválena k 30. 06. 05 účetní závěrka za rok 2004 a dále rozhodnuto o schválení úhrady ztráty za rok 2004 ve výši 50mil. Kč ze zisku příštích let. Znamená to tedy účetně v červnu 05 tento zápis? Kč 50 mil. MD 429*/D 431*? 2) Obchodní společnost XY, jako jediný společník společnosti AA při výkonu působnosti valné hromady činí rozhodnutí, kterým ve smyslu ustanovení par. 121, odst. 2 obch. zákoníku uděluje předchozí souhlas společníku, aby přispěl na vytvoření vlastního kapitálu příplatkem mimo základní kapitál, a to ve prospěch ostatních kapitálových fondů společnosti AA. Tento příplatek mimo základní kapitál bude tvořen ze závazku vedeným společností AA za XY. /Formou písemné dohody o započtení/ Bude účetně v pořádku ve společnosti AA zápis MD 365/D 413? Nebo by měl být použit ještě nějaký převodový účet? Děkuji Vám za odpověď
Byla bych moc ráda kdyby jste mi mohli poradit s následujícím dotazem: občas posílám nějaké zboží na dobírku a ve faktuře se vyskytuje položka poštovné. Má se u poštovného účtovat 19% DPH nebo mohu poštovné účtovat s 0% DPH pokud částka za poštovné nepřekročí skutečné poštovné (uvedené na podacím lístku vystaveným poštou)? Předem děkuji za odpověď, s pozdravem
Dobrý den, prosím o radu v následující situaci. Provádím topenářské práce a jsem plátce DPH. Nyní dělám pro rodinného příslušníka.Mohu mu vyfakturovat materiál s 5% daní aniž bych si něco účtoval za práci? Jedná se o bytovou výstavbu. Děkuji
Dobrý den!V říjnu 2004 koupil jsem PC+tiskarnu(26000Kč)Celou častku účt.jako dan.výdej.V posledním dan. přiznání účetní však nenapsala do tabulky D 1.Hmotný majetek tuto častku(nevím jestli je to"velká chyba)Ted poprve budu podávat přiznání DPH,vím že můžu rok zpětně(do data regist.o DPH)uplatnít odpočet DPH.Smím to udělat v připadě PC.V lednu 2005 koupil PC stůl(také jako dan.výdej)Jde uplatnit DPH i tady?Děkují za odpověd'.
Dobrý večer, pokud FO, která vede daňovou evidenci prodává osobní vůz, který pořídila formou finančního leasingu (řádně splaceného, ukončeného) a je plátce DPH, musí z tohoto prodeje odvádět nějakou DPH? DPH z leas.splátek byla odečtena pouze 5% z finanční služby. Je zde nějaké omezení, které se týká prodejní ceny? Děkuji Vám za Vaši odpověď.
Dobrý večer, chci se zeptat, zda si může čtvrtletní plátce DPH, který vede daňovou evidenci odečíst DPH ze zapomenutých březnových daň.dokladů v dubnu nebo některém dalším měsíci. Děkuji za Vaši odpověď.
dobrý den, podnikatel, plátce DPH, podniká v mezinárodní přepravě., vede podvojné účetnictví. Chtěl bych se zeptat na několik věcí: 1. pokud nakupuju v zemích EU např. naftu, dálniční poplatky a další, od tamních plátců DPH, a zaplatím celou částku (včetně tamního DPH),můžu ho přiznat v našem přiznání, nebo musím žádat o vrácení daně v té zemi? 2. mohu výše uvedené věci (naftu atd) nakupovat v hotovosti na paragon, účtenku nebo je musím nakupovat prostřednictvím karet, např. CCS? Jaký je v tom případě daňový doklad? Děkuji vám.
V jaké výši se platí daně při individuelním dovozu vozidla z Ruska. Jde o částku vypočítanou z pořizovací ceny nebo jde o nějaké tabulkové určení?
Dobrý večer, pane doktore potřebovala bych vědět, jak často je nejvhodnější zaúčtovávat tržby v restauraci - denně, týdně, měsíčně? Dále bych se ráda zeptala, zda plátce DPH může uplatnit odpočet daně pokud nakoupí zboží od neplátce. Děkuji
Manželka je spolupracující osobou.Spolupráci s manželem zahájila v roce 2002. V roce 2004 na 4 měsíce přerušila spolupráci a byla v HPP. Výsledek podnikatelské činnosti vykazoval ztrátu a 50% podíl této ztráty byl uplatněn na manželku- spolupracující osobu. Vztahuje se na ni za rok 2004 minimální základ daně? Nelze v tomto případě uplatnit to, že vlastně v roce 2004 manželka ukončila podnikání a opět začala podnikání? Musí se finančnímu úřadu oznamovat ukončení a započetí spolupráce? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím Vás o poradenství v níže popsané záležitosti. Naše firma uzavřela smlouvu o dílo na výrobu plastického prosvíceného loga, který bude umístěn na naši budově. /Délka loga 9,4m výška písmen 450mm/ cena díla Kč 96 225,-. Jedná se o dlouhodobý hmotný majetek? Děkuji
Dobrý den, zaplatili jsme zálohu na nákup strojního zařízení, můžeme si uplatnit DPH , pokud nám přijde daňový doklad na zaplacenou zálohu? DUZP je den platby?
Dobrý den, chtěla jsem se jen zeptat, zda má firma nárok na odpočet DPH při koupi jetého nákladního vozu. Kupujeme Zafiru z druhé ruky od plátce, ovšem nevím, zda mohu tento odpočet uplatnit či nikoliv. Děkuji za pomoc.
Dobrý den, jako studentka VS starší 26let si musim zařidit Zivnostenský list na činnost průvodcování, kterou vykonávám pouze přes léto. Průměrný výdělek je cca 20 000,-. Chtěla bych vědět, jaké mi z toho plynou povinnosti. Zda musím platit sociální a zdravotní. Děkuji
Prosím o odpověď, zda postupujeme správně z hlediska zákona o DPH: dodání našich výrobků příjemci na Slovensku, faktura vystavena na firmu v tuzemsku (plátci DPH) bez DPH, neboť místem dodání zboží je SK. Povinnost uplatnit DPH má firma v SK. Je to v pořádku? Děkuji
Sdělte, prosím, zda je povinností podniku /s.r.o./ oceňovat vlastní výrobky ve výši vlastních nákladů /podíl přímých nákladů a výrobní režie/ při příjmu na sklad výrobků neb je to v pravomoci jednatele společnosti děkuji za odpověď
Dobry den! Mám docela velký problem:firma pro kterou jsem vykonavál montaž.práce jako OSVC před temeř 3 roky šla do konkursu,dluží mi na zakladě vystavenych faktur velkou častku peněz.Hned jak jsem se dozvěděl o konkursu,zaslal doporučeným dopisem veškery podklady spravci konkursu.Dodnes nedostal jsem žadné vyjadření vůči me pohledavky,zkoušel spojit se telefonicky ale pokažde mi odpověd.že neni přitomen a tel.kontakt přimo na spravce nedali(je to soud v Hradci Kralove)Poradite mi,prosim,co mám dělat? "Obrečet" ty těžce vydělané penize,podat trestní oznámení?Ja tuto pohledavku stale účtují v dan.přizn.Majitele zkrachoválé firmy založili novou firmu(pod jmeny jinych samozře.lidi)Existují nějaka možnost aby dostal aspon' něco?Budu Vám moc vděčný za jakou koliv radu.
Dobrý den, jsem vlastníkem bytu a zajímalo by mě, pokud bych v budoucnu chtěla bezplatně převést 1/2 podílu na přítele, jak to právně co nejlépe ošetřit, abychom platili co nejnižší daně.
Zdravím Vás.Mám malý problém,na který mi nikdo není schopný podat vysvětlení.Sdružení podnikatelů-atka a syn -bez právní subj.-vloni matka přerušila podnikání a se synem udělala vyrovnání pohl.a závazků,převedla 1/2 majetku do jeho vlastnictví a nyní se rozhodla s podnikáním skončit.Musí se vyrovnat DPH vůči FÚ z pořízení majetku?A v jaké výši,pokud byl tento převeden a navíc v době pořízení bylo DPH 22% ??Majetek byl odepsán 1/2 v roce 2004.Může si syn uplatnit DPH na vstupu,pokud by matka DPH odvedla??Snad jsem podala srozumitelný dotaz.Děkuji vřele