FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Včara jsem zasílala níže uvedený dotaz, prosím…

Včara jsem zasílala níže uvedený dotaz, prosím sdělte, jak jste došel k základu daně ve výši 11.430? Dotaz: Zemřela mi matka, která nezanechala závěť. Jsme pozůstalé 2 dcery, předmětem dědictví je nemovitost v hodnote 1.200.000,- Kč a finanční prostředky na účtě ve výši 1.020.000,- Kč, kolik bude činit dědická daň každé. Odpověď: Pokud budete dědit jen vy dvě, potom je hodnota jednoho podílu 1.110.000,- Kč. Z tohoto podílu činí dědická daň 11.430x0,5=5715,- Kč.

Dobrý den,jsme s.r.o. stavební firma. Doposud…

Dobrý den,jsme s.r.o. stavební firma. Doposud jsme účtovali opravy rekreačních budov(i ty které neslouží k podnikání) s 19% DPH. Teď jsem se setkala s názorem, že stavby pro dočasné bydlení,což mohou být právě rekreační budovy se účtují s 5% (dokonce jim to snad posvětilo ministerstvo).Ale v pokynu Minist.financí je napsáno,že stavby pro individuální rekreaci nepatří do snížené sazby. Majitel nemovitosti napsal do objednávky, že jde o rodinný domek,ale v katastru je zapsán jako "stavba pro individuální rekreaci". Co je pro mne směrodatné? Děkuji

Dobrý den, OSVČ, živnostenský list na…

Dobrý den, OSVČ, živnostenský list na poradenskou činnost, lze v rámci poradenské činnosti prodávat zboží - zdravá výživa, které bude nakoupeno v Německu? Jak by se danilo, v Německu? V Německu má živnostenský list na prodej. Děkuji

Dobrý den. Prosím o zodpovězení dotazu: …

Dobrý den. Prosím o zodpovězení dotazu: Leaserový gravírovací stroj na leasing, měsíční splátky 14000,-, záloha na splátky se rozpouští 1x za rok. Jsme plátci DPH a vedeme DE. Nyní se musela dát do opravy leaserová trubice, jejíž oprava stála bez DPH 68.000,- Kč. Tuto částku jsem zaúčtovala rovnou do spotřeby. Je to tak správně? Nebo se musí dělat odpisy? Děkuji Vám

Chcela by som sa opytat, ako je to s DPH v…

Chcela by som sa opytat, ako je to s DPH v pripade, ako slovensky podnikatel - A (nie je registrovany ako platitel DPH v SR) vykonava pomocne stavebne prace na stavbe v CR pre slovenskeho podnikatela -B (nie je registrovany ako platitel DPH). Podnikatel A fakturuje podnikatelovi B prace bez DPH, alebo je podnikatel A povinny sa registrovat v CR ako platca DPH a odviest tam DPH? Velmi pekne dakujem za odpoved. S pozdravom

Dobrý den, co je potřeba vše udělat, pokud…

Dobrý den, co je potřeba vše udělat, pokud podnikám jako fyzická osoba, v průběhu roku založím s. r. o. a chci firmu převést. Jaké právní a účetní kroky je třeba udělat. Jaký majetek převést (co například s leasingem aut) a jakým způsobem jej převést. Účetnictví vedu podvojné již jako FO. Předem děkuji za radu.

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: …

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: Předmětem daně silniční jsou podle §2 Zákona silniční motorová vozidla, jsou-li používaná k podnikáni.... Do 30.4.2004 zněl text Zákona "jsou-li používaná nebo určena k podnikání". Znamená to tedy, pokud OSVČ má ve svém majetku zaevidovaný osobní automobil, ale ten nepoužíval v některých měsících z důvodu např. nemoci, nemusí na tyto měsíce platit silniční daň? Do 30.4.2004 musel poplatník platit silniční daň za celou dobu, co měl automobil v obchodním majetku ? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: Společnost…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: Společnost prodávající členství v klubu tzv. time share. Při prezentaci společnost dává různé dárky klientům, aby je získala k nákupu členství. Jsou to např. květiny pro dámy, alkohol atd. Jedná se o nedaňové výdaje i když těmito dárky získají klienty a tak i příjem z podnikání? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ráda bych se zeptala na následující:…

Dobrý den, ráda bych se zeptala na následující: Je možné uplatnit výdaje procentem z příjmů u poplatníka - fyzické osoby, který je občanem EU, např. Slovensko či Velká Británie? Jsou tito občané bráni jako čeští občané co se týká daní? Děkuji za odpověď.

Dobry den, jeste jednou ke Kanarským ostrovům.…

Dobry den, jeste jednou ke Kanarským ostrovům. Smlouva pouze o spolupraci,Fakturovaná částka je v nulové hodnotě.Přijde do výkazu DPH staticka hodnota z JSD?Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím Vás o radu v následující…

Dobrý den, prosím Vás o radu v následující záležitosti. Zákazník mojí firmě vyúčtoval údajně vzniklou škodu za nedodržení termínu dodání zboží do výroby. Vedu DÚ, zajímá mě následující: a) Tato částka není předmětem DPH ? b) Je tento výdaj daňově uznatelný ? Za Vaši odpověď předem děkuji.

Dobrý den, prosím o odpověď, pracovnice ve…

Dobrý den, prosím o odpověď, pracovnice ve školství má smlouvu na dobu určitou - 10 měsíců, má tato nárok na dovolenou a kolik dní? děkuji

dobrý den, chtěl jsem se zeptat na jednu věc:…

dobrý den, chtěl jsem se zeptat na jednu věc: chci prodat svůj družstevní byt, je můj od roku 2000, a zajímalo by mě - jestli z prodeje budu platit daň a případně jak velká bude (cena bytu 550 000). z těchto peněz budu kupovat jiný byt. děkuji mnohokrát za radu jak při tomto postupovat.

Dobrý den,prosím Vás o zodpovězení dotazu, který…

Dobrý den,prosím Vás o zodpovězení dotazu, který se týká daňové uznatelnosti výdajů. Jsem fyz.osoba,vedu DE. Je pro mě zaplacená daň z příjmu FO, doplatek soc. a zdrav. pojištění za minulé zdaň. období, tedy r. 2004, daň.uznatelným výdajem? Děkuji.

mám takovou prosbu, chtěla bych se stát daňovým…

mám takovou prosbu, chtěla bych se stát daňovým poradce, ale vzhledem k tomu, že jsem samozivitelka nemohu odejit jen tak ze zaměstnání, pracuji ve statní správě jako správce daně a z vaseho serveru jsem dozvěla ze nemohu delat zkoušky, proč to nejde, když po vykonané zkoušce bych dala výpověď a živila se jako daňový poradce?

Prosím o radu při prodeji bytu v OV.Jako manželé…

Prosím o radu při prodeji bytu v OV.Jako manželé jsme prodali byt v SJM.V daňovém formuláři,který musíme vyplnit každý za sebe,je řečeno,že podíly manželů jsou stejné.Již název "společné",neurčuje podíl.Máme tedy k a ž d ý zaplatit ze získané částky od kupujícího 3%?Nebo tuto částku podělit dvěma a z ní pak každý zaplatit 3%?Děkuji Vám za vysvětlení.

Jsem vnuk, do jaké skupiny pro výpočet dědické…

Jsem vnuk, do jaké skupiny pro výpočet dědické daně patřím? Domnívám se že do I. Je tomu tak?

Dobrý den,mám dotaz ohledně soukromého automobilu…

Dobrý den,mám dotaz ohledně soukromého automobilu,potřebovala jsem ho použít 5dní v roce k podnikání.Musím vypsat cesťák,ale nevím kolik dělá průměrná cena nafty pro tento rok.Děkuji za odpověď.

Zemřela mi matka, která nezanechala závěť. Jsme…

Zemřela mi matka, která nezanechala závěť. Jsme pozůstalé 2 dcery, předmětem dědictví je nemovitost v hodnote 1.200.000,- Kč a finanční prostředky na účtě ve výši 1.020.000,- Kč, kolik bude činit dědická daň každé.

Zemřela mi babička, budu dědit nemovitost v…

Zemřela mi babička, budu dědit nemovitost v hodnotě 1.200.000,- Kč kolik bude činit daň dědická.