FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, prosím jak to je s odpočtem DPH u…

Dobrý den, prosím jak to je s odpočtem DPH u operativního leasingu na osobní automobil? Bohužel nacházíme různé rady, pokaždé opačné nebo šalomounsky zašmodrachané. Moc Vám děkuji a přeji pěkný den

Dobrý den, prosím o radu ohledně odpočtu úroků z…

Dobrý den, prosím o radu ohledně odpočtu úroků z úvěru ze stavebního spoření. Před dvěma lety jsem si tehdy jako svobodný zakoupil rodinný dům a na část kupní ceny jsem si půjčil od svého bratra. Nyní bych chtěl bratrovi tuto půjčku splatit a chci na toto použít úvěr ze smlouvy o stavebním spoření, která je ale uzavřena na moji manželku. S bratrem jsem tehdy žádnou písemnou smlouvu o půjčce sepsanou neměl, což učiním nyní a uvedu do ní, že mi peníze půjčil za účelem koupě nemovitosti určené k mému bydlení. Pokud tedy budu mít takto sepsanou smlouvu o půjčce, úvěr ze stavebního spoření bude použit na její splacení, kde budu uveden jako spoludlužník a jsem majitelem nemovitosti , budu si moci uplatnit daňový odpočet úroků z takovéhoto úvěru?

Klient má uzavřené kapitál.životní pojištění,…

Klient má uzavřené kapitál.životní pojištění, které mu hradí firma /manažerské/. Majitelem pojistky je klient. V současné době klient ruší kapitál.životní pojištění s tím, že obdrží odbytné. Zaměstnavatel klientovi /zaměstnanci/ každoročně strhával daň z příjmu z celkové výše pojistného 170 tis.Kč.Má klient nárok na vrácení daní ? Odbytné bude daněn, daň za klienta odvede pojišťovna.

Dobrý den. Pane doktore, obracím se Vás s dotazem…

Dobrý den. Pane doktore, obracím se Vás s dotazem, zda mohu považovat doklady za ubytování v zahraničí za zjednodušené daňové doklady. Jedná se o úplatu za hotové, prostřednictvím platební karty nebo šekem, platba je v cizí měně, celková částka nepřevyšuje 10tis.Kč. Na vystaveném dokladu je však obvykle napsáno Invoice (faktura). Důvodem, proč zařadit uvedené doklady do kategorie zjednodušených jsou potíže při vystavování dokladů v zahraničí, kde obvykle identifikují ubytovanou osobu pouze jménem a na ni vystavují i daňový doklad. Pokud navíc požadujeme údaje dle řádného daňového dokladu, tj. obchodní firmu, adresu, DIČ právnické osoby, pro kterou je uskutečňováno zdanitelné plnění (tedy pro naší společnost), máme s tím většinou problémy. V zemích EU není zvykem vyžadovat tyto údaje. Předem děkuji za odpověď.

Ve včerejším dotazu jste nám vypočítal výši daně…

Ve včerejším dotazu jste nám vypočítal výši daně dědické. Po přečtení §19/1 zák. 357/1992 Sb. mám dojem, že se na uvedené dědice vztahuje uvedené osvobození. Proč tedy daň dědická? Dotaz: Po zemřelé, která nezanechala závěť, zůstala nemovitost v hodnotě 1.200.000Kč a finanční prostředky v bance v ve výši 1.200.000Kč. Po dohodě pozůstalých bude dědit vnuk nemovitost a 2 dcery stejným podílem peněžní prostředky. Kolik bude činit daň každého dědice. Odpověď: Vnuk zaplatí 6.300,- Kč a každá dcera 3.000,- Kč.

Dobrý den, zajímalo by mě, zda má neauditovaná…

Dobrý den, zajímalo by mě, zda má neauditovaná obecně prospěšná společnost účtující v podv. účetnictví povinnost zveřejnit účetní závěrku a výroční zprávu ve sbírce listin či tyto dokumenty někam zasílat. Musí o.p.s. povinně zprávu vyhotovovat? V zákoně o o.p.s. je uvedeno, kdo ji schvaluje, vyplývá z toho, že musí být vyhotovena? Děkuji za odpověď.

Dobrý den , jsem OSVČ a mám příjmy z podnikání…

Dobrý den , jsem OSVČ a mám příjmy z podnikání podle § 7 DPFO cca 150.000 ročně. Současně pronajímám nemovitosti , které nemám v obchodním majetku a a nyní mi nájemce uhradil dlužné nájemné ve výši 900.000 ,- Kč za minulý rok ( platba dne 20.7.2005). Musím se přihlásit jako plátce DPH a pokud ano tak od kterého data? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o radu. Vedu daňovou evidenci,…

Dobrý den, prosím o radu. Vedu daňovou evidenci, stal jsem se ke 2.5.2005 plátcem DPH a chtěl bych uplatnit odpočet DPH za předchozích 12 měsíců (dle paragrafu 74 zákona o DPH) u "drobného hmotného majetku", který vedu v operativní evidenci a vzhledem k tomu, že jeho pořizovací cena nepřesáhla 40 000,- jsem ho jednorázově odepsal do výdajů jako pořízení drobného majetku. Lze na tento majetek uplatnit odpočet? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jakým způsobem…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jakým způsobem se v souvistosti s mzdou vypláci tzv. diety? Co to vlastně je, jak se daní (kde se zobrazí při výpočtu čisté mzdy) a jestli se zaměstnanci "vyplatí", popř. do jaké výše je možné je vyplácet...kde tyto informace najdu. Děkuji za opověď.

dobry den, 1. jeste jednou Kanarske ostrovy.Pro…

dobry den, 1. jeste jednou Kanarske ostrovy.Pro dovoz a vyvoz zbozi se ridime §30 odst. 4, nesouhlasi nam to tedy s vasi odpovedi, prosim o vysvetleni. 2.Bezplatne vypujceni stroje do treti zeme jaky ma vliv na DPH?

Dovážíme ze zahraničí ovocné a bylinkové čaje. U…

Dovážíme ze zahraničí ovocné a bylinkové čaje. U čajů ovocných je číselný kód Harmonizovaného systému popisu číselného zboží 121190970, u toho čaje je snížená sazba DPH 5 %, u čajů zelených a pu-erh je číselný kód 090210000 a 090230000, předpokládáme, že tedy u těchto čajů je stanovena sazba DPH 19 %, neboť nejsou uvedeny v seznamu zboží podléhajícího snížené sazbě. Máme zboží správně zařazeno? Děkuji

Dobrý den můj dotaz je následující:Může montážní…

Dobrý den můj dotaz je následující:Může montážní firma v oboru elektro prodat a instalovat vestavné kuchyňské spotřebiče s 5%DPH nebo musí být DPH 19%.Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Jako s.r…

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Jako s.r.o. jsme darovali Kč 5000,- TJ Sokolu na sportovní účely dle darovací smlouvy. Dar jsme zaúčtovali na 543/211. Chtěla bych se zeptat, zda je tato částka pro nás daňovým uznatelným nákladem? Děkuji za odpověď

Vypláceli jsme (o.s.) honorář za grafické práce…

Vypláceli jsme (o.s.) honorář za grafické práce osobě, která je absolventem VŠ uměleckého směru a nemá živnost. Stačí jako doklad o vyplacení honoráře výdajový doklad s r.č. osoby, které byl honorář vyplacen? Případně - jaký je správný postup a jaké doklady a s jakými náležitostmi by měly být.

Dobrý den, v roce 2004 jsem zaplatil za převod…

Dobrý den, v roce 2004 jsem zaplatil za převod nájemních práv k bytu cca 300 tis. Kč. V letošním roce t.j. 2005 jsem prodal nájemní práva za stejnou částku. Dle zákona jsem povinen zaplatit z prodeje daň z příjmu. V jaké výši zaplatím daň, lze započíst výdaj z roku 2004 ? Děkuji

Ještě jednou Vás zdravím a mám drobný dotaz. …

Ještě jednou Vás zdravím a mám drobný dotaz. Vedu DE a zakoupila jsem si od TRIANGLU notebook na splátky, ale není to leas. Zaplatila jsem jednorázovou zálohu (ne na splátky) 6480,- Kč a měsíčně budu platit 1083,- Kč po dobu 18ti měsíců. Je mi jasné, že měsíční zálohy-splátky budu účtovat rovnou do nákladů. Ale co s tou zálohou?. Mohu ji také dát tento rok poměrnou částí do nákladů, nebo musím čekat, jako je to u leasingu až na zaplacení celého zboží a pak si ji mohu uplatnit v nákladech? Děkuji moc za Vaše odpovědi, které nám laikům poskytujete. S přáním hezkého dne JM

Zdravím Vás a mám dotaz k Vaší odpovědi na dotaz…

Zdravím Vás a mám dotaz k Vaší odpovědi na dotaz ze dne 8/7/05 ohledně poštovného u zboží na dobírku, kde uvádíte, že poštovné se má účtovat s DPH. U všech dobírek co jsem kdy dostala, nikdy nebylo účtováno DPH, neboť poštovné je osvobozeno od této daně. Mám klienta, který také občas pošle zboží na dobírku, ale nemůže dopředu vědět, kolik poštovné bude stát. Musel by s otevřeným balíkem na poštu, zvážit ho a jet zpět domů, napsat fa se skutečnou částkou za poštovné a pak znovu na poštu balík poslat, aby souhlasila částka na faktuře s částkou na podacím lístku. To se mi zdá trochu nerentabilní. Uvádí ve fa vždy poštovné od cca 100-120,- Kč, což se moc neliší od podacího lístku. Můžete mi prosím tento problém více upřesnit? Děkuji předem za odpověď. JM

Po zemřelé, která nezanechala závěť, zůstala…

Po zemřelé, která nezanechala závěť, zůstala nemovitost v hodnotě 1.200.000Kč a finanční prostředky v bance v ve výši 1.200.000Kč. Po dohodě pozůstalých bude dědit 1 vnuk nemovitost a 2 dcery stejným podílem peněžní prostředky. Kolik bude činit daň každého dědice. (omlouvám se za předešlou neúplnou otázku)

Po zemřelé, která nezanechala závěť, zůstala…

Po zemřelé, která nezanechala závěť, zůstala nemovitost v hodnotě 1.200.000Kč a finanční prostředky v bance v ve výši 1.200.000Kč. Po dohodě pozůstalých bude dědit vnuk nemovitost a dcery stejným podílem peněžní prostředky. Kolik bude činit daň každého dědice.