FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

dobrý den, mám ještě jedne dotaz, přečetla…

dobrý den, mám ještě jedne dotaz, přečetla jsem si, že pokud nepobývám v české republice více než 183 dní, nejsem daňovým rezidentem a proto by mně zajmalo, pokud jsem v tomto roce zde byla od 1.1 - 22.2 a poté odcestovala na tři měsíce pracovně do zahraničí do 11.5 a vrátila se a budu v česku do 13.8, kdy odjíždím opět na několik let do zahraničí pracovat, tedy budu se zdržovat v česku za rok 2005 jen 147 dnů, ale z přestávkou, budu daňový nerezidentem? A jak a komu mám prokázat, že jsem v zahraničí pobývala, nebo pobývat budu? Děkuji za odpověd

Musí být v případě osvobození od daně z příjmu…

Musí být v případě osvobození od daně z příjmu při prodeji bytu (§4 odst.1 písm.a) v původním a potom novém bytě trvalý pobyt majitele bytu?

Dobry den, rada bych věděla, jak dlouhou lhůtu má…

Dobry den, rada bych věděla, jak dlouhou lhůtu má FÚ na vyměřovací řízení, po kterém mi sdělí výši darovací daně k zaplacení. Přiznání k dani darovací jsem odevzdala 01.06.2005 a stále žádné vyrozumění z Fin. úřadu nepřišlo. Pokud se zatoulalo, tak abych neplatila penále. Děkuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké mám…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké mám daňové povinosti, pokud jsem ukončila svůj pracovní poměr k 30.lednu 2005 a od té doby nejsem v zaměstnaneckém pracovním poměru. Pracuji totiž jako modelka s tím, že cestuju do zahraničí.A ento měsíc odjížídím na několik let, takže nevím, jesli výdělek, který podlehá zdaněním v cizině, musím daňit i zde. Mám tedy přiznávat přijem z ledna 2005 od mého zaměstnavatele a výdělek z modelingové činnosti v ČR i v zahraničí? A druhá otázka, mám se odhlásit z registu plátce daně v případě, že nebudu žít v české republice? Děkuji za odpověd.

Dobrý den, jsem dva a půl roku nájemce…

Dobrý den, jsem dva a půl roku nájemce/družstevník družstevního bytu, který je jako nástavba na soukromém domě. Je zde uplatněno věcné břemeno zapsané v katastru nemovitostí. Dům koupil nový majitel a nybídl nám byt k odprodeji. Pokud se rozhodnu byt koupit a obratem ho prodat jsem povinen zaplatit nějaké daně? Děkuji

Dobrý den, mám dotaz týkající se zdanění příjmů…

Dobrý den, mám dotaz týkající se zdanění příjmů ze zahraničních akcií. Nakoupil jsem prostrednictvim tuzemskeho OCP zahranicni akcie a se ziskem prodal. Jedna se o prijem ze zahranici nebo to normalne zahrnu do paragrafu 10 jako kdyz udelam zdaneny zisk na ceskych akciich? Dekuji za vasi odpoved. S pozdravem

Potřebuji vědět, zda je u vás možnost stáhnout …

Potřebuji vědět, zda je u vás možnost stáhnout daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob v angličtině. Děkuji

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně daňové…

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně daňové uznatelnosti. Pokud bychom jako firma chtěli přispět(nebo uhradit celkem) zaměstnanci řidičský průkaz, je tento náklad pro firmu daňově uznatelný - nebo alespoň jeho část? Předem děkuji.

Dobrý den , jsem OSVČ , vedu DE a od 11.8.2005…

Dobrý den , jsem OSVČ , vedu DE a od 11.8.2005 jsem se registroval dobrovolně jako plátcem DPH, protože chci nakupovat zboží . Jak se projeví v přiznání DPH za III/Q 2005 došlé platby za faktury vystavené v březnu 2005 , kdy jsem ještě nebyl plátcem DPH? Děkuji za odpověď.

Dobrý den! Můžete mi poradit ohledně daně z…

Dobrý den! Můžete mi poradit ohledně daně z příjmu studenta vyšší odborné školy? Absolvuje denní studium a při škole pracuje na plný úvazek (noční vrátný). Má nárok na odpočet studenta ze základu daně z příjmu? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího…

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího dotazu: Náš Rakouský zákazník je v konkursním řízení. Pro přihlášení naší pohledávky jsme nuceni využít služby tzv. zástupce v konkursním jednání ? právní zastoupení firmou s trvalým sídlem v Rakousku. Za tuto službu požaduje odměnu ve výši 61 EUR. Jak postupovat s ohledem k DPH. Kde a v jaké výši musím DPH odvést? Musím se zaregistrovat v Rakousku jako plátce DPH?

Dostanu zpět DPH? Česká firma mi bude fakturovat…

Dostanu zpět DPH? Česká firma mi bude fakturovat své náklady s DPH dle naší objednávky a já budu své náklady fakturovat slovenské firmě bez DPH, dostanu zpět DPH, které zaplatím tuzemskému dodavateli? Děkuji za odpověď.

jako spolupracující osoba podávám daňová přiznání…

jako spolupracující osoba podávám daňová přiznání na DPFO asi 5 let, letos jsem si k tomu zřídila živnostenský list pro vlastní podnikání. Jedná se mně o minimální základ daně: vztahuje se na mě nebo ne, má přednost to, že zahajuji podnikání nebo to, že funguji jako spolupracující osoba již několik let.Zdálo by se, že dotaz je banální, ale i jednotliví správci daně se v odpovědi liší.Jaký je prosím názor Váš? Děkuji.

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli když…

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli když zaměstnavatel hradí částečně obědy zaměstnance v místě zaměstnání tak jestli už nemusí platit stravné pokud vyšle zaměstnance na pracovní cestu, která trvá déle než 5 hodin. Zaměstnavatel mi řekl, že na to nemám nárok, když mi poskytuje oběd v místě pracoviště. Je to pravda? Pokud ne tak v tom případě by mi vlastně platil oběd dvakrát, protože ten oběd ze dne, kdy jsem byla na pracovní cestě dostanu v obědníku druhý den nebo když se vrátím z pracovní cesty. Druhý dotaz se týká pokud někdo podniká v oblasti pohostinství a stane se plátcem DPH jestli má uplatňovat 5 % sazbu. Četla jsem, že služby ubytování a stravování patří do 5 % sazby. Je tomu tak nebo musí uplatňovat 19 % na poskytnutá jídla? A jak je to v případě, že jde o alkohol, to asi musí uplatnit 19 %?

Dobrý den, měl bych jakožto začínající OSVČ (ŽL,…

Dobrý den, měl bych jakožto začínající OSVČ (ŽL, fyz. os., neplátce) dva dotazy: 1. jak správně zapisovat do daňové evidence zaplacení složenky ? Mám na celou částku (tj. suma + poštovné) vystavit výdajový doklad a ten potom zapsat do daňové evidence ? 2. jak zapsat do evidence fakturu za zboží od dodavatele, když část zboží z dodávky je určena pro osobní potřebu a nelze tedy uplatnit fakturovanou částku v plné výši.

Prosím o radu,vlasníme rodinný dum s bratrem…

Prosím o radu,vlasníme rodinný dum s bratrem,každý pul-dvougenerační.Kerý prodaváme a rozdělíme se rovným dílem.chtěl bych si postavit nový RD.a z částí koupím pozemek a další část použiju stavbu RD.ve kterém budu býdlet,je příjem z prodeje RD.ve vlastnictí s bratrem osvobozen od daně.

Co mám dělat prosím, má bývalá družka mi vyhodila…

Co mám dělat prosím, má bývalá družka mi vyhodila všechno k účetnictví, všechny doklady včetně výpisů z účtu, prostě všechno !!! Co mám dělat ? Prosím pomoc ! Bojím se, že to udělala aby na mě mohla poslat kotrolu. Co teď ?

Doprý den Slyšel jsem, že se zvyšují procenta…

Doprý den Slyšel jsem, že se zvyšují procenta pří výdajích učtovaných procentem z příjmů z 25% na 50% je to pravda ? Děkuji

Dobrý den Chci se zeptat, musím vést peněžní…

Dobrý den Chci se zeptat, musím vést peněžní deník, když uplatnuji výdaje procentem z příjmů ? Děkuji

Dobrý den, prosím o radu: za jakých podmínek a…

Dobrý den, prosím o radu: za jakých podmínek a zda vůbec může fyzická osoba registrovaná v ČR (ale se slovenským občanstvím) uplatnit v daňovém přiznání odečitatelné položky na manželku a dítě? Předem děkuji za odpověď.