FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
dobrý den, mám ještě jedne dotaz, přečetla jsem si, že pokud nepobývám v české republice více než 183 dní, nejsem daňovým rezidentem a proto by mně zajmalo, pokud jsem v tomto roce zde byla od 1.1 - 22.2 a poté odcestovala na tři měsíce pracovně do zahraničí do 11.5 a vrátila se a budu v česku do 13.8, kdy odjíždím opět na několik let do zahraničí pracovat, tedy budu se zdržovat v česku za rok 2005 jen 147 dnů, ale z přestávkou, budu daňový nerezidentem? A jak a komu mám prokázat, že jsem v zahraničí pobývala, nebo pobývat budu? Děkuji za odpověd
Musí být v případě osvobození od daně z příjmu při prodeji bytu (§4 odst.1 písm.a) v původním a potom novém bytě trvalý pobyt majitele bytu?
Dobry den, rada bych věděla, jak dlouhou lhůtu má FÚ na vyměřovací řízení, po kterém mi sdělí výši darovací daně k zaplacení. Přiznání k dani darovací jsem odevzdala 01.06.2005 a stále žádné vyrozumění z Fin. úřadu nepřišlo. Pokud se zatoulalo, tak abych neplatila penále. Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké mám daňové povinosti, pokud jsem ukončila svůj pracovní poměr k 30.lednu 2005 a od té doby nejsem v zaměstnaneckém pracovním poměru. Pracuji totiž jako modelka s tím, že cestuju do zahraničí.A ento měsíc odjížídím na několik let, takže nevím, jesli výdělek, který podlehá zdaněním v cizině, musím daňit i zde. Mám tedy přiznávat přijem z ledna 2005 od mého zaměstnavatele a výdělek z modelingové činnosti v ČR i v zahraničí? A druhá otázka, mám se odhlásit z registu plátce daně v případě, že nebudu žít v české republice? Děkuji za odpověd.
Dobrý den, jsem dva a půl roku nájemce/družstevník družstevního bytu, který je jako nástavba na soukromém domě. Je zde uplatněno věcné břemeno zapsané v katastru nemovitostí. Dům koupil nový majitel a nybídl nám byt k odprodeji. Pokud se rozhodnu byt koupit a obratem ho prodat jsem povinen zaplatit nějaké daně? Děkuji
Dobrý den, mám dotaz týkající se zdanění příjmů ze zahraničních akcií. Nakoupil jsem prostrednictvim tuzemskeho OCP zahranicni akcie a se ziskem prodal. Jedna se o prijem ze zahranici nebo to normalne zahrnu do paragrafu 10 jako kdyz udelam zdaneny zisk na ceskych akciich? Dekuji za vasi odpoved. S pozdravem
Potřebuji vědět, zda je u vás možnost stáhnout daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob v angličtině. Děkuji
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně daňové uznatelnosti. Pokud bychom jako firma chtěli přispět(nebo uhradit celkem) zaměstnanci řidičský průkaz, je tento náklad pro firmu daňově uznatelný - nebo alespoň jeho část? Předem děkuji.
Dobrý den , jsem OSVČ , vedu DE a od 11.8.2005 jsem se registroval dobrovolně jako plátcem DPH, protože chci nakupovat zboží . Jak se projeví v přiznání DPH za III/Q 2005 došlé platby za faktury vystavené v březnu 2005 , kdy jsem ještě nebyl plátcem DPH? Děkuji za odpověď.
Dobrý den! Můžete mi poradit ohledně daně z příjmu studenta vyšší odborné školy? Absolvuje denní studium a při škole pracuje na plný úvazek (noční vrátný). Má nárok na odpočet studenta ze základu daně z příjmu? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího dotazu: Náš Rakouský zákazník je v konkursním řízení. Pro přihlášení naší pohledávky jsme nuceni využít služby tzv. zástupce v konkursním jednání ? právní zastoupení firmou s trvalým sídlem v Rakousku. Za tuto službu požaduje odměnu ve výši 61 EUR. Jak postupovat s ohledem k DPH. Kde a v jaké výši musím DPH odvést? Musím se zaregistrovat v Rakousku jako plátce DPH?
Dostanu zpět DPH? Česká firma mi bude fakturovat své náklady s DPH dle naší objednávky a já budu své náklady fakturovat slovenské firmě bez DPH, dostanu zpět DPH, které zaplatím tuzemskému dodavateli? Děkuji za odpověď.
jako spolupracující osoba podávám daňová přiznání na DPFO asi 5 let, letos jsem si k tomu zřídila živnostenský list pro vlastní podnikání. Jedná se mně o minimální základ daně: vztahuje se na mě nebo ne, má přednost to, že zahajuji podnikání nebo to, že funguji jako spolupracující osoba již několik let.Zdálo by se, že dotaz je banální, ale i jednotliví správci daně se v odpovědi liší.Jaký je prosím názor Váš? Děkuji.
Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli když zaměstnavatel hradí částečně obědy zaměstnance v místě zaměstnání tak jestli už nemusí platit stravné pokud vyšle zaměstnance na pracovní cestu, která trvá déle než 5 hodin. Zaměstnavatel mi řekl, že na to nemám nárok, když mi poskytuje oběd v místě pracoviště. Je to pravda? Pokud ne tak v tom případě by mi vlastně platil oběd dvakrát, protože ten oběd ze dne, kdy jsem byla na pracovní cestě dostanu v obědníku druhý den nebo když se vrátím z pracovní cesty. Druhý dotaz se týká pokud někdo podniká v oblasti pohostinství a stane se plátcem DPH jestli má uplatňovat 5 % sazbu. Četla jsem, že služby ubytování a stravování patří do 5 % sazby. Je tomu tak nebo musí uplatňovat 19 % na poskytnutá jídla? A jak je to v případě, že jde o alkohol, to asi musí uplatnit 19 %?
Dobrý den, měl bych jakožto začínající OSVČ (ŽL, fyz. os., neplátce) dva dotazy: 1. jak správně zapisovat do daňové evidence zaplacení složenky ? Mám na celou částku (tj. suma + poštovné) vystavit výdajový doklad a ten potom zapsat do daňové evidence ? 2. jak zapsat do evidence fakturu za zboží od dodavatele, když část zboží z dodávky je určena pro osobní potřebu a nelze tedy uplatnit fakturovanou částku v plné výši.
Prosím o radu,vlasníme rodinný dum s bratrem,každý pul-dvougenerační.Kerý prodaváme a rozdělíme se rovným dílem.chtěl bych si postavit nový RD.a z částí koupím pozemek a další část použiju stavbu RD.ve kterém budu býdlet,je příjem z prodeje RD.ve vlastnictí s bratrem osvobozen od daně.
Co mám dělat prosím, má bývalá družka mi vyhodila všechno k účetnictví, všechny doklady včetně výpisů z účtu, prostě všechno !!! Co mám dělat ? Prosím pomoc ! Bojím se, že to udělala aby na mě mohla poslat kotrolu. Co teď ?
Doprý den Slyšel jsem, že se zvyšují procenta pří výdajích učtovaných procentem z příjmů z 25% na 50% je to pravda ? Děkuji
Dobrý den Chci se zeptat, musím vést peněžní deník, když uplatnuji výdaje procentem z příjmů ? Děkuji
Dobrý den, prosím o radu: za jakých podmínek a zda vůbec může fyzická osoba registrovaná v ČR (ale se slovenským občanstvím) uplatnit v daňovém přiznání odečitatelné položky na manželku a dítě? Předem děkuji za odpověď.