FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

sleva na manželku a na dítě po 1.1.2013

Dobrý den, nerada obtěžuji, ale nerozumím zmněně zákona o daních z příjmu nebo resp.nevím, zda si to správně vysvětluji. od r 2013 si OSVČ, může uplatnit jen 30% nebo 40% paušální náklady a pokud si uplatní náklady paušálen nemůže si uplatnit za rok 2013 odečitatelnou položku na ději nebo jsem to špatně pochopila? můžete mi prosím, poradit který je to ten správný zákon i s výkladem.velice děkuji za odpověď.

slevy na dítě

Dobrý den, mám dotaz k uplatnění odečitatlné položky na děti:muž, OSVČ, má přítelkyni, která má 2 letou dcerku, otec dítěte s ní nežije, platí pouze výživné, obě žijí u výše uvedeného podnikatele, ale nemají stejné bydliště, matka s dcerou mají trvalé bydliště na jiné adrese něž nyní od1.1.2012 žijí, tedy u muže podnikatele, a mají od 1.12.2012 společného syna, který má ale také uvedeno v rod.listě trvalé bydliště totožné s matkou. může si podnikatel uplatnit odečitatelnou položku na obě děti?Pokud ano, jakým způsobem prokáží splnění podmínky v zákoně: "na vyživivané dítě, žící ve společné domácnocti". velice děkuji

účet k podnikání

Dobry den, rad bych pozadal o radu s ukoncenim podnikani. Pritelkyne vlastni nekolik eshopů a rozhodli jsme se ukoncit jeji podnikani a prevest provoz eshopů pod moji zivnost. Otazka: Lze pouzivat nadale ucet pritelkyne(ne-zivnostnika) pro moje osobni podnikani? Dekuji za radu Petr

podání přiznání

Dobrý den,prosím o informaci.Přítekyně v loni pracovala u tří různých zaměstnavatelů,od října 2012 je na Úřadu práce.Jaké podklady od zaměstnavatelů potřebuje na roční zůčtování daně?Dále, já jsem byl v prac.neschopnosti od počátku r.2012do června2012,po té mi byla přiznána invalidita 1.stupne současně s tím jsem byl do konce roku na ÚP.Otázka:mohu si nechat vypracovat roční zůčtování daně?Mám hypotěku,penz.poj.,životní pojištění.Děkuji za odpovědˇ.Milan Moucha.

podání přiznání

Dobrý den,prosím o informaci.Přítekyně v loni pracovala u tří různých zaměstnavatelů,od října 2012 je na Úřadu práce.Jaké podklady od zaměstnavatelů potřebuje na roční zůčtování daně?Dále, já jsem byl v prac.neschopnosti od počátku r.2012do června2012,po té mi byla přiznána invalidita 1.stupne současně s tím jsem byl do konce roku na ÚP.Otázka:mohu si nechat vypracovat roční zůčtování daně?Mám hypotěku,penz.poj.,životní pojištění.Děkuji za odpovědˇ.Milan Moucha.

spolupracující osoba

Dobrý den, v roce 2012 jsem byla spolupracující osoba se synem jen po dobu 9 měs.(syn se v září odstěhoval). Vede DE, příjmy 488 926kč paušálem 60% tj.293 356 a příjmy 533421 paušálem 80% tj. 426 737. Celkem příjmy 1022347 a výdaje 720 092 tj. základ daně 302 255 Kč. Spočetli jsme, že na mne jako spol. osobu mohu rozdělit příjmy 9 x 15000kč =135 000. S výdaji si nevíme rady, když syn uplatňuje 60% i 80%. Děkuji za odpověď

úhrada za zkoušky

Dobry den. Muzete mi prosim vysvetlit, co znamena v priznani k dani z prijmu pro FO, Úhrady za zkoušky ? Je to i skolne na vysoke skole, ktere ma zamestnanec a plati si jej sam a musi podavat priznani ? Co do teto polozky muzu pouzit ? Moc dekuji za odpoved.

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, můžete mi prosím poradit, jak mám aplikovat § 15 odst. 3 a 4 při následující situaci Do 31. 03. 2012 jsme měli 3 úvěrové smlouvy, které pokrývali 3 nemovitosti 1) Úvěr na pozemek, na kterém chceme do 4 let stavět, kde jsem výlučným vlastníkem já a za rok 2011 jsem si uplatňoval úroky z úvěru. 2) Úvěr na byt, ve kterém žije můj otec a kde jsem výlučným vlastníkem já a za rok 2011 jsem si uplatňoval úroky z úvěru 3) Společný úvěr s manželkou (úvěr jsme si brali ještě za svobodna) na byt, kde spolu žijeme, a za rok 2011 si uplatňovala úroky z úvěru manželka 1. 04. 2012 jsme veškeré úvěry a půjčky konsolidovali do jednoho úvěru s tím, že manželka (ještě za svobodna) koupila nemovitost, ve které bydlí její rodiče. Nyní máme společný úvěr uzavřený před manželstvím, ve kterém není jasně napsáno, jaká výše kryje jaký majetek a samotný majetek, krytý úvěrem je jak v podílovém spoluvlastnictví, tak ve výlučném vlastnictví. Výše zůstatků jednotlivých úvěrů, které byly refinancovány, je jednoduché doložit. Otázky zní: Kdo a v jaké výší může uplatnit odpočet úroků do 31. 3. 2012 a od 1. 4. 2012.

vyplnění Prohlášení poplatníka

Dobrý den, můj manžel (FO) dostal od zaměstnavatele k vyplnění formulář Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků, ale nevíme si s ním rady. Můžete mi prosím poradit, co všechno by tam mělo být, popř. jaké dokumenty k tomu doložit? V roce 2011 se nám narodil syn a letos má možnost manžel žádat slevu na dani na mě (na manželku), protože jsem v loňském roce (2012) pobírala pouze PPM (cca 3 měsíce) a rodičkovký příspěvek. Předem děkuji za odpověď.

sazba daně

dobrý den, prosím o radu, jak zjistit z technického průkazu nákladního vozidla sazbu pro silniční daň. V TP jsou uvedeny údaje: 1) největší technicky přípustná/povolená hmotnost na nápravu 1750/1750/,1900/1900 2) největší technicky přípustná/F3 povolená hmotnost jízdní soupravy 5800/5800. Děkuji. Alena Knapová

podíly na zisku

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na vyplacení podílu na zisku u s.r.o. Jednatele si chtělí vyplatit podíl na zisku - mají zisk z minulích let cca 2mil Kč, za rok 2012 po zdanění bude zisk cca také 2mil Kč. Jednatelé po si chtějí vyplatit(po valné hromadě) podíl na zisku cca 800 tis.Kč(každý). Mohu se tedy zeptat zda platí ,že firma z té částky strhne 15% srážkovou daň (19% již zdanila) a již nebude odvádět ,jiné dávky- jednatele nejsou zaměstnanci.Vzhledem k tomu ,že toto proběhne cca duben- květen- budou tyto srážsky stejné-nebudou to srážky ještě soc. a zdravotní????Děkuji Fingrová

dodanění příspěvku zaměstnavatele na ŽP

Dobrý den. Zaměstnavatel mi přispívá na životní pojištění. Sama si k částce od zaměstnavatele nic nepřispívám. Životní pojištění jsem z důvodu uzavření životního pojištění u jiné společnosti v září 2012 vypověděla. Vše proběhlo v pořádku, bylo mi vyplaceno odbytné. Podle výpisu pojišťovna odbytné před vyplacením zdanila 15%. Musím nyní výši odbytného uvést do daňového přiznání nebo ročního zúčtování a zdanit jako jiný příjem za rok 2012? A pokud ano, musím vyplňovat daňové přiznání nebo postačí, pokud zaměstnavatele požádám o roční zúčtování a doložím pouze potvrzení o vyplacení odbytného? Děkuji za celý kolektiv spolupracovníků, které tato otázka trápí.

sleva na manželku

Dobrý den, měl bych k Vám dotaz ohledně daňového přiznání. Jsem zaměstnanec a minulý rok jsem se oženil - v září 2012. Manželka je registrovaná na úřadu práce, ale už nepobírá žádnou podporu, protože tam byla i před tím, než jsme se vzali. Bydlíme spolu u jejich rodičů, ale trvalé bydliště mám pořád ještě původní, protože se poohlížíme po nějakém společném bydlení a tak máme každý v občance jinou adresu trvalého bydliště. Zajímalo by mě, zda ji mám uvádět v ročním vyúčtování daní a popřípadě jestli od ní budu potřebovat nějaké potvrzení, třeba z úřadu práce. Předem Vám děkuji za odpověď. S pozdravem a přáním hezkého dne Martin Čermák

srážková daň

Dobry den, mam dotaz ohledne srazkove dane placene do USA. Pravnicka osoba se sidlem v CR prodava v CR zbozi s ochrannou znamkou v provozovne v CR. Za pravo uzivani teto ochranne znamky zaplatila poskytovateli licence z USA jednorazovy poplatek na zaklade smlouvy, sepsane mezi obema stranami. Dale hradi ctvrtletni poplatek dle vyse obratu - tzv. Royalty fee. Na tento poplatek obdrzel drzitel licence fakturu ovsem bez vycisleni srazkove dane. DOTAZY: 1. Podlehaji tyto dva druhy poplatku (jednorazovy a ctvrtletni) srazkove dani? Kolik %? 2. Je nutne aby srazkova dan byla vycislena na dokladech, ktere firma v CR obdrzi od poskytovatele licence z USA? 3. Pokud bude nutne odvest srazkovou dan - jakym kurzem prepocist castky, ktere byly uhrazeny v USD? Predem velice dekuji za Vasi odpoved.

dílčí přiznání

Dobrý den,v roce 2012 jsme zkolaudovali přestavbu rodinného domu.Jednalo se o přístavbu části domu a zbudování podkroví.Z důvodů digitalizace pozemků jsme už podali daňové přiznání,ale dnes jsme se dozvěděli že se daňové přiznání se musí podat i po kolaudaci.Prosíme o radu zda je to pravda a co máme dělat.Děkujeme předem za ochotu. Petr Bednář

nemovitost a povinnosti

Dobrý den, v roce 2012 jsme s manželem zakoupili přes realitní kancelář pozemek. Co je naší povinností?

poplatek notáři

Dobrý den, pokud je předmětem dědictví byt v hodnotě cca 600000 Kč a nesplacená hypotéka v hodnotě 200000 Kč. Z jaké částky se bude počítat poplatek notáři? Bude to z 800, 600 nebo 400 tisíc? Děkuji.

převod nemovitosti a dar

Dobrý den. Mám dotaz na následující situaci. Můj nevlastní otec má možnost koupit byt od města. Na tuto koupi bytu mu budu finančně přispívat. Chceme pak byt prodat a peníze použít na zaplacení hypotečního úvěru, který je na mém bytě, ve kterém nevlastní otec s mojí matkou žijí. Chtěl bych jim potom zřídit věcné břemeno dožití v mém bytě. Je mi jasné, že budeme platit daň z převodu nemovitosti za prodej jeho bytu (4% z prodejní ceny). On když byt prodá do cca dvou let od nabytí, platí nějakou daň z rozdílu kupní ceny (od města) a prodejní ceny (např. daň z příjmu)? Když mi peníze daruje na doplacení hypotečního úvěru, budu platit daň z příjmu nebo darovací daň? Někde jsem četl, že se platí ta daň, která je vyšší. Nejsme příbuzní, on není manželem mojí matky, pouze spolu cca 20 let žijí. Shrnutí: Nevlastní otec koupí byt (privatizace od města) a následně ho obratem prodá, daruje mi peníze (cca 1 milion korun) a ty použijeme na doplacení hypotečního úvěru na byt, který je můj, ale rodiče v něm bydlí a dožijí. Nejsme příbuzní (pouze přítel mojí matky). Jaké daně budeme platit? Děkuji za odpověď.

převod nemovitosti

Dobry den, mam ve svem vlastnictvi byt, ve kterem ale bydli sestra a take ho plati. Rada bych ho na ni nechala prepsat. Resp. ji ho darovala. Musim v tom pripade platit dan z prevodu nemovitosti? Pochopila jsem, ze darovaci dan ne, pokud je to mezi sourozenci? Dekuji Vam Bruckova

odpočet příspěvku

Dobrý den, chtěl bych vědět zda na daních v části nezdanitelná části základu daně mohu odečíst příspěvek 700,-Kč ASOCIACE KUCHAŘŮ A CUKRÁŘŮ ČESKÉ REPUBLIKY, o.s. (občanské sdružení) v řádku 50, kde se odečítají odborové příspěvky. Děkuji Ohera