FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den. Můj manžel dělá finančního hospodáře mysliveckého sdružení. V letošním roce prodali mysliveckou chatu a odvedli daň z převodu nemovitostí. Částka ktetrou obdrželi za prodej se bude započítávat do záklůadu daně z příjmu právnických osob? Není tam nějaké osvobození?
Pane doktore, podnikám jako OSVČ, jsem plátce DPH, k této činnosti mám smlouvu o obchodním zastoupení podle § 652 OZ se stavební spořitelnou. Musím ze zaslaných provizí odvádět DPH.
Jak vidíte daňově zaúčtování této faktury: rekonstrukce ozvučení obchodního centra (kabeláž, oživení systému, oprava koncového stupně...) - bez DPH cca 26. tis Kč. Můžu dát přímo do nákladů nebo spíše přiřadit k nemovitosti?
Ačkoli má společnost mimo jiné oprávnění k provádění správy nemovitostí ( kterou ale fakticky nevykonává), nechává si na vlastní nemovitostí sloužící k pronájmům tuto činnost vykonávat jinou firmou. Je tento postup nějak napadnutelný - ve smyslu proč si správu nevykonává sama?
Jak daňově pohlížet na práce okolo vlastní nemovitosti jako jsou: demontáž panelové plochy, likvidace štěrkového podloží a jeho odvoz, odvoz betonové sutě, navezení zeminy, její zplanýrování - zemní práce.Nic dalšího se na této ploše dít nebude (žádná nové stavba apod.), jen se zlikvidovala poškozená, škaresá plocha před obchodním domem.Děkuji
Vážený pane doktore, naše společnost bude provádět práce pro velvyslanectví cizího státu na našem území. Považuje se zdanitelné plnění za plnění uskutečněné v tuzemsku, jestliže nemovitost je ve vlastnictví cizího státu?Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám dotaz ohledně dlouhodobého majetku - budovy, v níž je více nájemců - obchodů. Nyní jeden nájemce je nahrazen dvěma novými a mně se jedná jak zaúčtovat rozdělení prodejny na dvě - projekt k tomu a vlastní provedení (sádrokartonová přepážka), zhotovení a montáž dveří. Mohu přímo do nákladů nebo je to spíš zhodnocení?Náklady jsou asi 50 tis. Kč. Děkuji
DOBRÝ DEN, PŘESÁHL JSEM OBRAT 1 MIL. KČ PŘED ROZDĚLENÍM ZÁKLADU NA MANŽELKU JAKO SPOLUPRACUJÍCÍ OSOBU. PO ROZDĚLENÍ JE OBRAT MŮJ I MANŽELKY JAKO SPOLUPRACUJÍCÍ OSOBY DO 1 MIL. KČ. JSEM POVINEN SE REGISTROVAT K DANI Z PŘIDANÉ HODNOTY? DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ.
Dobrý den, ráda bych se zeptala na následující: Američan s trvalým pobytem v ČR je zaměstnán. Zaměstnavatel má sídlo v Německu. Pracovní činnost bude prováděna na území ČR. Dle dohody o zamezení dvojího zdanění s Německem bude příjem zdaněn v ČR. Domnívám se, že příjem bude zdaněn na základě přiznání typu B příští rok. Je možné odvádět měsíčně? Děkuji za odpověď. S pozdravem
Dobry den,pokud osoba vyvazi zbozi do Nemecka, je platcem dane v Nemecku,ma pravo zadat na zpet v Cesku DPH,ktery zaplatila pri koupi benzinu.Pokud ano,kde se mame obratit.Dekuji za odpoved Mala
Dobrý den, rád bych se zeptal, zda je od daně (z příjmu?) osvobozen převod družstevního bytu do osobního vlastnictví i v případě, že v něm nemám trvalý pobyt. Děkuji a jsem s pozdravem.
JSME S.R.O., V MAJETKU MÁME AUTA. PLATÍME SILNIČNÍ DAŇ I POVINNÉ RUČENÍ. POKUD DÁME ČÍSLA DO DEPOZITU,ALE NEVYŘADÍME AUTA Z MAJETKU, NEMUSÍME PLATIT POVINNÉ RUČENÍ.VZTAHUJE SE TOTO OSVOBOZENÍ I NA SILNIČNÍ DAŇ? DĚKUJI
Vážený pane doktore, děkuji za odpověď , ale ještě bych na svůj dotaz z 8.8. ohledně prodeje bytu v os. vl. před uplynutím lhůty 5 let navázal. Lakonická skutečnost vzniku daně z příjmu při prodeji bytu do 5 let vlastnictví je ze zákona na první pohled zřejmá a to je nám jasné. Můj dotaz směřuje k tomu, jak se z této absurdní situace, ve které jsme se ocitli, dostat ven. Proto zmiňuji okolnosti tohoto prodeje - šlo pouze o uspokojení bytové potřeby jedné a téže osoby (mého otce) - v původním bytě bydlel a v novém opět bydlí a přestěhovat se musel prokazatelně ze zdravotních důvodů. Rovněž nám z této "výměny" bytů prokazatelně naprosto srovnatelného typu a kategorie neplynou žádné výhody a zisky, je tedy jasně vyloučen jakýkoli spekulativní úmysl. Chápu, že zákoně není na tuto možnost - uspokojení bytové potřeby jiné osoby než majitele bytu - výslovně pamatováno, ale z logického hlediska a pohledem prostého zdravého rozumu jsme neměli alternativu a fakticky nám žádný příjem, nebo lépe řečeno zisk, nevzniknul. Paradoxní je, že vzhledem k dnešní cenové hladině bytů (Olomouc) by daň z příjmu činila přes 100 tis. Kč, což se blíží mému ročnímu platu ve státní organizaci a takovýto zásah do rodinného rozpočtu rodiny se dvěma malými dětmi by se rovnal naší finanční likvidaci a pravděpodobně by měl smutnou dohru na zdejší psychiatrické klinice... S pozdravem, P.L.
Dobrý den, mohu prodat jako fyzická osoba svůj rodinný dům formou dražby? Jak tento prodej probíhá a jakým způsobem je zdaňován? Děkuji
Dobry den,pracuji jako konzultant /FO/na zahranicnich projektech.Zahranicni odberatel mi objednava a plati letenku.Nyni jsem zmenila danoveho poradce a ten mi radi,abych si letenky platila sama,protoze by cena letenky mohla byt brana jako prijem a musela bych z ni platit dan.Dekuji za odpoved.
1.Vlastnim zivnostensky list pro prodej na internetu a mimo maloobchodni prodejny. Musim mit zivnostensky list na nakup zbozi? 2.Chtela bych nakoupit zbozi v ramci EU (Velka Britanije), pote prodat je pod vlastnim jmenem v CR. Musim to zbozi proclivat i kdyz se nejedna o velke financni castky? Nebo staci nakoupit zbozi vcetne DPH v zahranici a mit to uvedeno na fakture. Nejsem platce DPH. Dekuji.
Dobrý večer, prosím o zodpovězení tohoto dotazu. Jakou částku si můžu za rok vydělat, aniž bych si musela vyřídit živnostenský list a příjem zdanit podle zákona o dani z příjmů? Nejedná se o zaměsnanecký poměr. Děkuji za odpověď.
Dobry den, prodlai jsme byt, druzstveni, tedy pravo na uzivani bytu, jake dane musim zaplatit a kde ? Dekuji
Jsem obchodník s použitým zbožím a postupuji podle par.90. Vedu DE a jsem plátcem DPH. Jakou částku uvedu do danového přiznání DPH řádku 510? Jenom přirážku bez daně nebo celkovou prodejní cenu?
Dobry den. Vim, ze kdyz vlastnim akcie min. 6 mesicu, nemusim platit dan z vynosu. Plati tato 6-mesicni lhuta i pro opce a warranty? Pokud lhutu 6 mesicu nedodrzim a pokud budou vynosy nad 20000, mel bych v pripade akcii zaplatit 15% dan. Je to jen za rozdil, ktery je nad 20000? Plati to i pro opce a warranty? Lze vuci zisku z jednoho papiru zapocist ztratu z druheho papiru, prip. poplatky ci kurzove ztraty? Dekuji. S pozdravem,