FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Prosím o tuto informaci: Vztahuje se na mne povinnost uhradit daň z převodu nemovitostí při prodeji pozemku (zemědělská půda) nabytého v restituci? Pozemek je v mém vlastnictví více než 10 let. Děkuji
Ve svém nedávném dotazu jsem chybně formuloval problém, omlouvám se. Dotaz má správně znít, zda podléhá převod družstevního bytu do osobního vlastnictví dani z převodu nemovitostí a to v případě, že v tomto bytě nemám trvalé bydliště. Děkuji,
Važený pane doktore, chtěla bych se zeptat,co by bylo nejvhodnější v mé situaci. Mám přítele a bydlíme spolu u jeho rodičů v RD. Do tohoto domu jsou nutné investice ve výši cca 700tis. Kč. Přítel má ještě 2 sourozence. Chci se zeptat, jak vyřešit nejlevněji převod nemovitosti na přítele. Zda-li darovaním, či převodem nemovitosti ? Nemovitost má hodnotu cca 2,5mil. Kč. A dále se chci zeptat, zda-li se nechystá nějaká změna zákona pro převod v rámci I. skupiny ?
Dobrý den, existují některá daňová zvýhodnění pro začínající podnikatele?
Manžel vlastní domek po rodičích a během školního roku chceme poskytovat pronájem studentům. Domek (3+1) je neobydlený, k dispozici je vybavení nábytkem, postele s lůžkovinami (bez povlečení), kuchyňka s nezbytným nádobím. V době prázdnin bychom chtěli tyto prostory pronajímat rekreantům. Prosím o informaci, jaká ja hranice pro povinnost si registrovat živnost (§7) na ŽÚ pro takovýto pronájem, nebo stačí vykazovat příjmy v § 9. Pokud bychom vykazovali příjmy §9, můžeme nabízet prázdninové ubytování prostřednictvím cestovní kanceláře, nebo letáčků umístěných např. v městském infocentru ? Slyšela jsem názor, že je rozhodující délka pronájmu (dlouhodobý (?), krátkodobý), nebo zase jiný názor, že je rozhodující zda se poskytují služby (povlečení, snídaně). Prosím Vás o Váš výklad. Děkuji
Dobrý den,ráda bych se zeptala v jaké skupině je zařazen manžel při placení darovací daně když nám moje babička darovala rodinný domek a každý máme polovinu.Děkuji za odpověd.
Dobrý večer,jsem živnostník, nejsem plátce DPH,z důvodu nízkých tržeb.Mimo to příležitostně,jako vedlejší činnost obchoduji s akciemi prostřednictvím makl. spol.jejich jménem. Mám povinnost se zaregistrovat jako plátce DPH v případě, že mám za posled. 12 měsíců celkový OBRAT z akcií nad 1 mil./zisk byl -/ ? i kdybych z mé živnosti měl min. obrat? třeba i tisíc ? /pracovník FÚ říká, že více obchodů ,jak 1. za rok není příležitostná, ale soustavná činnost./děkuji KK
dobry den. V cervnu 2004 jsem koupila domek za 1000000,- Kč. V kvetnu 2005 jsem ho prodala za 1200000,- Kč. mohu uplatnit u dane z prijmu jako výdaj snizujici zaklad dane koupy tohoto domku a naslednou rekonstrukci v novem bydleni ? Jsem zamestnanec na HPP. Jake priznani budu vyplnovat ? Dekuji
Jaký je postup při vypočítávání daně z převodu nemovitosti?Prosím o příklad děkuji za vyřízení s pozdravem Klamtová
Hezký den.Podnikám jako FO s obratem 700000 ročně a nejsem plátce DPH.V tomto roce obchoduji s akciemi a celková výše všech nákupů dosáhla 18 mil.Prodejů 17 mil.Tudiž ke zdanění zbývá 1 mil korun.Má mé obchodování s akciemi vliv na to,že se musím zaregistrovat jako plátce DPH?Nebo toto obchodování nemá žádný vliv na nutnost registrace jako plátce DPH?
dobrý den, nastoupila jsem do malé firmy (s.r.o. s podvojným účetnictvím) a zjistila, že předchozí účetní vedla v evidenci pohledávky a závazky, které neexistují (resp. byly už vyrovnány), naopak nevedla valutové pokladny a neprovedla výpočty kurzových rozdílů k 31.12.2004. Tj. k 1.1.2005 od ní mám počáteční stavy, o kterých mám pochybnosti. Moje otázka tedy zní: Jak se vypořádat např. s neuhrazeným závazkem (za telefony - řádově několik set Kč), když dodavatel takovou pohledávku neeviduje ? Děkuji předem za odpověď. Helena
kamarád koupil garáž za 75 000kč a chce nám jí přenechat.Jakou zaplatíme dan popř,aby dan byla co nejnižší.Nebo existuke paragraf který nás osvobodí od daně.Děkuji
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, zda tzv. "slevové karty" podléhají DPH. Společnost chce prodávat tyto karty lidem v ČR a ty pak mohou čerpat různé slevy u obchodních partnerů (hotely, restaurace, atd.). Karty budou nakupovány od zahraniční společnosti z Libanonu. Nevím, zda prodej těchto karet bude podléhat DPH. Není to jako kreditní karta či jídelní kupon, myslím, jakýsi platební prostředek, kdy dostanu slevu. Děkuji za odpověď.
Dobry den! Poradite mi? Ja jako ceska pravnicka osoba kupuji vodni extrakt propolisu 1l za 20 EUR od ruske firmy a chci to prodat do nemecka za 100EUR za litr nemecke firme. Co vsechno a kolik odvedu statu??? Dan a CLO jaka je vlastne forma odvodu abych si to mohl predem spocitat. Dekuji za odpoved.
Dobry den, doufam, ze se ptam ve spravnem "oddeleni". Budu mit zivnost na vyrobu www stranek, ted si hledam banku u ktere si udelam bezny ucet - mam 3 otazky 1) musim mit jako zivnostnik bezny ucet u banky? (doted mam s pritelem 1 konto,psane na nej, kam posilam svou vyplatu) 2) musim mit jako zivnostnik podnikatelsky ucet? 3) pokud nemusim mit podnikatelsky, v cem je rozdil mezi podnik. a nepodnikatelskym beznym uctem u banky? dekuji
Pokud je český občan zaměstnancem v ČR (platba daní z příjmu) a po krátkou dobu (v době dovolené) pracuje legálně v zahraničí (konkrétně Irsko), kde je mu ze mzdy strhávána daň z příjmu, lze tuto daň získat zpět, kde a jak je třeba o vrácení daně žádat, příp. je třeba tento příjem vykázat v rámci podání daňového přiznání za uplynulý rok v ČR?
Dobrý den, prosím Vás v jaké nejvyšší hodnotě můžu vystavit fakturu v hotovosti a jaký je to zákon?
Neodporují si dvě následující rady?: Zkouším se zajímat o problematiku dovozu aut a váhám zda pokud auto koupím v zahraničí budu platit DPH z celé částky nebo rozdílu nákupu. To by se pak vyplatilo obchodovat s auty pouze neplátcům DPH, ale přitom lze prodat pouze pár aut aby se nedostaly mezi plátce DPH. ??? Otázka: Koupili jsme si za účelem dalšího prodeje ojeté osobní auto z Holandska, které nám bylo vyfakturováno na firmu bez DPH/jsme plátci DPH/. 1.Jak mám DPH uplatnit na vstupu? 2.A jak ho mám pak dopočítat při prodeji auta na výstupu ? Když kupující není plátcem DPH? Myslím si, že pouze z rozdílu nákupní a prodejní ceny? Děkuji za odpoveď . Odpověď: Předně při pořízení zboží z jiného státu EU jste povinni samovyměřit DPH na výstupu. Pokud máte řádný daňový doklad, uplatníte si stejné DPH i na vstupu, tedy DPH se bude chovat neutrálně. Při prodeji musíte celou prodejní cenu zatížit 19% DPH. Není rozhodující, zda je či není kupující plátce DPH, rozhodující je, že jím jste Vy. Odpovídal: Dytrich Petr, JUDr. Otázka: Dobrý den mám jeden menší dotaz na který mi neumí odpovědět pracovníci FÚ. Jsem plátce DPH a nakupuji auta od neplátců, ty pak opravuji a prodávám dál lidem. A potřebuji vědět jestli se daní pouze rozdíl nebo celé. např. Koupím auto od neplátce bez kol za 100.000kč, koupím 4kola a dám si je do nákladů a auto prodám za 150.000kč opravené. Dph odvedu pouze z 50.000kč nebo ze 150.000kč? Asi dle §90 Předem děkuji Odpověď: Použijete §90 ZDPH a DPH odvedete pouze z přirážky, tedy z 50000 Kč (srov. §90, odst.4 ZDPH). Odpovídal: Dytrich Petr, JUDr.
Poradíte mně , prosím, jak zaúčtovat založení a údržbu travních ploch a zahradnické práce v areálu firmy?Částka kolem 100.tis Kč.. Děkuji.
Dobry den, musi byt jednatel s.r.o. soucasne i zamestnancem s.r.o., tzn. musi si vyplacet mzdu? v pripad, ze ne, muze s.r.o. bez zamestnancu fakturovat? dekuji a s pozdravem