FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den. Prosím od odpověď na následující dotaz. Podnikatel s.r.o. začal letos v lednu se stolařskou výrobou. Nakoupil několik drobných nářadí kdy pořizovací cena jednotlivého kusu nedosáhla 40 000,- tudíž byly dány do účetnictví jako majetek, který se neodepisuje. Koupil, ale také jeden stroj, který měl pořizovací cenu vyšší než 40 000, a tudíž se musí odepisovat. Nyní byl vykraden se všemi těmito stroji, materiálem a rozpracovanou výrobou. Podnikatel nebyl pojištěn. Policie zatím případ vyšetřuje. Je možné nově nakoupené drobné nářadí (vrtačky, pilky atd.) dát do nákladů? A jak postupovat v případě dražšího stroje ? Předem děkuji za odpověď
Dobrý den, jsem OSVČ a platím si 300,-Kč měsíčně životní pojistku. Mohu si ji odpočítat z dáňového základu. Děkuji
Dobrý den, syn student 18let pracoval 1 měsíc na brigádě a podepsal prohlášení na zdaňovací období 2005. Ta brigáda(měl pracovní smlouvu) trvala ten měsíc a dále pokračovat nebude. Vydělal si 7 900 hrubého. V dalším měsíci si sehnal brigádu, kterou bude vykonávat nepravidelně podle svého času až do konce roku a zde též podepsal prohlášení na zdaňovací období r. 2005. Teď mne zajímá jestli je to dobře a zda má na konci roku podat daňové přiznání sám. Kromě toho má možnost brigády, kde příjem nebude mít daněn (provize z uzavřených smluv u PF). Nevím co s tím. A abych to neměla tak jednoduché, tak je ještě zaregistrován u Studenstké burzy práce, kde občas nějakou brigádu vykoná. Děsí mne blížící se konec roku. Můžete prosím Vás nějak poradit? děkuji
Ja bych se chtel zeptat na to že když mam se společníkem ve firmě Smlouvu o sdružení ke společné podnikatelské činnosti zda se na ni vzahuje amortizace ipřesto že ve smlouvě neni uvedena. Problém je ten že společník má v plánu odstoupit a ja nechci vyplácet častku za něco co už takovou hodnotu nemá po třech letech.
Dobrý den, Jsem student je mi 18 let. Pracuji ve firmě , kde mám pouze dohodu o provedení práce a tato dohoda mně dost omezuje v mém výdělku . Proto bych měl zájem si pořídit živnostenský list. Budu mít nějaké výhody , protože jsem student ? Co všechno budu potřebovat ? Děkuji za odpověd S pozdravem
Dobrý den, Prosím o odpověď na můj mám dotaz ohledně zákona o dani z příjmů: Některé nezdanitelné položky jsou limitovány určitým procentem z daňového základu (např. dar max. 10% daň.základu, ...). Při společném zdanění manželů se sečtou dílčí daňové základy obou manželů a vznikne společný daň.základ, poté se odečtou nezdanitelné položky a výsledek se podělí dvěma, čímž vznikne konečný daň.základ každého z manželů. Který daň.základ je tedy určující pro výpočet procentuelních limitů! Děkuji za Vaši odpověď!
Dobry den chtela bych se Vas zeptat: Jsem OSVČ koupila jsem si v cervenci starsi auto za Kc 140.000,-- 1) musim dat toto auto do majetku a odepisovat ho a tim padem si mohu uplatnovat naklady na opravy, benzin atd nebo mohu pouze uplatnit do vydaju (nakladu) nahradu za pouziti soukromeho vozidla podle skutecne ujetych km 3,80Kc + naklady za PHM? A 2) nastava nejaky problem pokud budu mit auto v majetku a budu ho chtit treba za 2 roky prodat? Predem vam moc dekuji za ochotu. Co se tyka silnicni dani tu zaplatit ted v rijnu zpetne a jsem jiz zaregistrovana.
Dobrý večer,prosím o radu. V roce 2003 bylo vyfakturováno zboží.Faktura byla zaúčtována 311/601. Následně bylo zboží vráceno, ale již nebylo nic proúčtováno. Do dnešního dne na účtu 311 visí neuhrazená platba. Jak celou věc proúčtovat? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, děkuji mnohokrát za odpověd na předchozí dotaz. Zároveň Vás chci opět poprosit o radu s následující problematikou: Jsem OSVČ nakuji ojetá os.autom. a prodávám, řídím se dle § 90 zákona o DPH. 1)§90 ods. 4 říká, že přirážka se stanoví jako rozdíl mezi prodejní cenou a pořizovací cenou. Je pořizovací cena myšlena jako např. vstupní cena nakoupeného automobilu i s tím související výdaje např. na opravu (jako obvykle), nebo zde mají na mysli jen tu vstupní cenu, za kterou je automobil pořízen. 2)Pokud je prodej os. automobilů uskutečňován prostřednictvím autobazaru na základě jakého dokladu a v jakém okamžiku vzniká pro OSVČ uskutečnitelné zdanitelné plnění? Domnívám se, že je to na základě Smlouvy o zprostředkování, kterou obdržíme od autobazaru, je to smlouva mezi autobazarem a kupujícím-3. osobou o prodeji daného vozidla. Děkuji mnohokrát
Dobry den, predpokladam, ze pokud jsem OSVC a poskytnu dar neziskove organizaci (obcanskemu sdruzeni) muzu si jej pak odepsat z dani. Nicmene meni se neco v pripade, ze sam zastavam funkci (napr. mistopredseda) v teto neziskove organizaci? Dekuji.
Dobrý den, prosím o radu, zaměstnanec odchází z prac.poměru 170905, nasoupil 170904. Ze zaměstnání přechází studovat VŠ, u zápisu byl již 07/2005. Nevím, jestli má nárok na dovolenou za 09/2005 a jestli ano, kolik.
Dobrý den, do výdajového dokladu byla zapsána nesprávná adresa, je možné údaj jednostranně (do účetní závěrky) opravit přeškrknutím a vepsáním správného údaje? Děkuji
Vedle zaměstnání jsem začal podnikat jako OSVČ - vedlejší činnost. Všechny potřebné dokumenty za rok 2003 mě zpracovala a odevzdala v březnu a dubnu 2004 účetní. Jelikož jsem na OSSZ neměl povinnost žádných plateb, věnoval jsem pozornost pouze kontrole daň. přiznání. V dubnu 2005 jsem na OSSZ odevzdal ?Přehled příjmů?za rok 2004. V srpnu 2005 mě pozvali nedoporučeným dopisem na OSSZ s tím že jsem ještě neodevzdal ?Oznámení o podnikání?, žádali mě o odevzdání tohoto ?Oznámení? a potvrzení zaměstnavatele o zaplacených zálohách, a vyměřili mně penále 2117,-Kč, za nezaplacení záloh (997,-Kč/měs) za měsíce 4-12.2004. Dále požadují zaplacení záloh za 1-7. měsíc 2005 (celkem7759,-Kč), s tím že mě tyto peníze vrátí při vyúčtování v dubnu 2006 po podání ?Přehledu?. Jelikož mě z důvodu nízkých příjmů v roce 2004 nevyplývala povinnost žádných plateb, proč toto penále? Proč platím zálohy, když už jiné za mě platí zaměstnavatel, a které mě po roce opět vrátí? Není to zbytečná administrativa? Proč na důležité jednání zvou nedoporučeným dopisem? Děkuji za odpovědi.
Vážený pane doktore, prosím Vás o radu. Jakou vyúčtovat sazbu DPH za stavbu rodinné chaty pro soukromou osobu? Předpokládám sazbu 5 % DPH. Ještě bych se vrátila ke včerejšímu mému dotazu. Mám nákladní vozidlo v depozitu, neplatím silniční daň a vozidlo budu opravovat. Budou daňové výdaje za opravu výdaji daňovými? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den! Kupujeme napůl s další s.r.o. stroj. My obdržíme fakturu na celou částku a polovinu nákladů vyfakturujeme oné další s.r.o. Je správné zaúčtovat prodej této poloviny do výnosů nebo bychom ji měli zaúčovat mínusem do nákladů? Děkuji.
Vážený pane doktore, chtěla jsem se zeptat na povinnosti spojené s novelou § 39 odst. 3 ZSDP, v jaké formě se musí vést zmíněná evidence, co je myšleno povinností evidovat též čas? Naše firma se zabývá maloobchodním a velkoobchodním prodejem, evidenci plateb vedeme prostředmictvím počítačové evidence - Pokladní kniha a dále Denní závěrka pokladny (jsou zde průběžně zaznamenávány všechny platby, ale není zde evidován právě čas - pouze datum), je doopravdy nutné vést u každé platby přesný čas (na dokladě nebo pouze ve vedlejší evidenci plateb?). Děkuji za odpověď.
matka, která je v domově důchodců, ale je trvale hlášena v mém domě, ve kterém předtím bydlela, mi darovala veškeré své věci - zařízení bytu a osobní věci (cca za 40 000,-). Toto darování sepsala celé vlastní rukou na papír a podepsala. Není tam podepsán žádný svědek. Musím z toho zaplatit daň z darování? A v případě, že by zemřela, je toto sepsání dostačující, aby nepřešlo do dědictví?
Dobrý den, Chtěl bych se zeptat na následující věc: Moje přítelkyně by chtěla začít podnikat - nákupem a následným prodejem věcí na živnostenský list.Toto by provozovala jako vedlejší příjem k práci na plný úvazek (kde platí daň ze mzdy, sociální a zdravotní pojištění - příjem hrubého cca 16000 Kč). Tento zisk z prodeje by byl ve výši do 50.000 Kč za rok - musela by z tohoto zisku platit kromě daně z příjmů (15%) také sociální, zdravotní pojištění či jakoukoliv jinou daň? Za odpověď děkuji.
Letos v srpnu mi zemřel otec. Zdědím po něm dům. Zaplatím z toho domu daň z převodu nemovitosti nebo je to od daně osvobozeno, když je to dědictví?