FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den Mam dotaz tykajici se vraceni dani placenych v Anglii. Pracuju zde jeden rok a rozhodl jsem se pracovni pomer ukoncit a vratit se zpet do CR. Je nejaka moznost k navraceni dani ktere jsem zde zaplatil? Dekuji
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na 2 věci. 1) Když zaměstnanec čerpá hypotéku, potom musí podávat daňové přiznání, ale v případě úvěru ze stavebního spoření tomu tak není. Nevíte zda existuje nějaký důvod k podávání daňového přiznání v případě hypotéky? 2) V jakých ohledech působí odpočet úroků na bytové potřeby od základu daně pokud se jedná o zaměstnance a o podnikatele. Má odlišné dopady? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně výše poplatku za dědickou daň. Jednalo by se o dědictví po zesnulém, který byl občanem Ruska a to ve formě jisté finanční částky v EUR. Dědic spadá do skupiny 3. (neni v příbuzenském vztahu) a je občanem ČR s trvalým pobytem v ČR. Pokud není ve Vaší kompetenci tuto otázku zodpovědět,prosím, alespoň o odkaz na příslušné webové stránky apod. Děkuji. S pozdravem a přáním hezkého dne
Dobrý den, ráda bych se zeptala. Byl nám od finančního úřadu poslán dopis, ve kterém bylo napsáno: Vzhledem k porušení ustanovení §10 odst. 3 zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků,..., rozhodl Finanční úrad takto: Dotyčná osoba se vylučuje ze zastupování daňového subjektu.......Ráda bych se zeptala, co to pro naší firmu znamená. Máme svého účetního a finanční úřad nám zaslal, že tento náš účetní je vyloučen ze zastupování..Předem vám děkuji za odpověď.
Zdravím Vás pane Dytrich a prosím o radu. Jedná se o DHM gravírovací stroj, který byl zakoupen v 16.3.2000 za pořizovací cenu 199000,-Kč bez DPH (plátci DPH)a dán do 2. odpisové skupiny a zrychlené daňové odpisy, které jsem uplatňila takto: rok 2000 odpis 33167,- Kč rok 2001 odpis 55278,- Kč rok 2002 odpis 44222,- Kč rok 2003 odpis 33167,- Kč rok 2004 odpis 22111,- Kč rok 2005 zůst.cena 11055,- Kč dána jako odpis pro 1-3/2005 a z evidence byl vyřazen 30.5.2005. Byl totiž odprodán za 9500,- Kč s DPH. Postupovala jsem správně? Vím, že se odpisy měnily v r.2004, ale jelikož mně zůstala již zůstatková cena 11055,-Kč, tak jsem gravírovací stroj již nepřeváděla na nové odpisování. Je to možné? Děkuji za odpověď a přeji hezký víkend Vaše čitatelka JM
Dobrý den, chci se zeptat, jestli můžeme přefakturovavat spolu s pronájmem vozidla také i silniční daň a povinné ručení? My jsme tak učinili a příjemce této služby s tím nesouhlasí, /podotýkám že se jednalo o službu zahraničnímu dodavateli se zákl.sazbou DPH/.
Dobry den pane doktore!Pokud ma firma sidlo v zahranici mimo EU- v miste kde se neplati DPH,muze prodavat vyrobek pres internet i do zemi EU-tj.konkretne Ceska republika tento vyrobek bez DPH?obchod se vlastne uskutecnuje v miste sidla firmy.Zabyvaji se timto problemem nejake wwwstranky? Predem dekuji za Vas cas,s pozdravem
Nakoupil jsem akcie 24. 02. 2005. Jsou tyto akcie v případě prodeje osvobozené od daně počínaje dnem 25. 08. 2005?
Dobry den, chtela bych se zeptat, jak je to s priznanim dane z prijmu ze Svycarska, kdyz mam stale trvale bydliste v Cechach, ale pracuji na HPP ve Svycarsku. Platim dan z prijmu Svycarsku nebo Ceske republice? Z tim take souvisi zdravotni a socialni pojisteni, komu??? Dekuji za odpoved,
Dobry den, mam dotaz: Dne 1.1.2004 jsem koupil garaz do os.vlastnictví na pozemku mesta za 100000kc. Dnes(9/2005) ji chci prodat za 120000kc. Musim platit dan z prijmu? Jaky je casovy horizont pro osvobozeni od teto dane? Je to jako u bytu 2 resp. 5 let? V garazi ale trvale trvale bydliste 2 roky mit nebudu nikdy:-). V pripade ze musim platit tuto dan, bude to jen z rozdilu cen, tedy z 20000kc? Dekuji za odpoved
Dobry den, Chci Vás požádat o radu. Mám dvě otázky. A. Maminka mi chce darovat dům. Jedná se o činžovní dům v hodnotě cca 9 mio CZK. Je třeba uhradit darovací daň. Můžete, prosím, potvrdit můj výpočet CZK 102.000 + 40.000= 142.000,-- celkem ? Domnívám se, že jako dcera spadám do I. Skupiny a do hranice 7 000 000 -10 000 000, 102 000 Kč a 2,0 % ze základu přesahujícího 7 000 000 Kč. Je třeba hradit jakékoliv další daně (zejm. pak z převodu nemovitostí) či poplatky? Maminka je vlastníkem domu od roku 1992, jediný majitel. Žádná břemena nebudeme pro naše vztahy určovat. Lze darovací daň uplatnit jako daňově uznatelný náklad (dům je částečně pronajímán)? Děkuji za odpovědˇ.
Dobrý den, mám tento problém: Dne 29.12.1997 jsem jako dar dostal od své matky jednu čtvrtinu rodinného domu. Tuto čtvrtinu jsem 4.9.2002 prodal. Z tohoto prodeje jsem zaplatil daň z převodu namovitosti. Nyní mi od FÚ přišel dopis, že jsem v roce 2002 nepodal daňové přiznání k dani z příjmu. Chtěl bych vědět jaký formulář mám použít a co vše mohu použít na snížení základu daně. Předem děkuji za odpověď.
Převedl jsem bezplatně byt z družstevního vlastnictví do osobního. Chystám se jej pronajímat. Mohu uplatnit do odpisu základu daně z příjmu za pronájem poměrnou roční část odhadované hodnoty nemovitosti? A v jaké výši. Děkuji. PM
Hezký den, chtěla bych poradit ohledně darování pozemku - lesu. Jsem vlastníkem ideálni poloviny a dle mých dostupných informací druhý spoluvlastník je mrtev, ale v katastru je stále evidován. Darovat les bych chtěla obci pod jejíž katastr pozemek patří. Jak bych v tomto případě měla postupovat a co za správní poplatky bych musela uhradit. Děkují
Dobrý den, narazila jsem v účetnictví firmy na zaúčtování na účet 394/394. Co to je? V účtové osnově pro podnikatele jsem tenhle účet nenašla. A ještě jeden dotaz: na které účty půjde doplatek mzdy zaměstnacům. 331/379 a 221/331? Předem velmi děkuji za Vaše odpovědi.
Prosím o odpověď na následující dotaz: naše firma se stěhuje do nových kanceláří, které majitel zrekonstruoval před uzavřením nájemní smlouvy. V souvislosti s naším nájmem byly provedeny některé další úpravy, které nám budou přefakturovány - další zásuvky, samostatné WC, kobercové lišty a probourání a zazdění dveří. Jedná se cca o částku 50.000 Kč bez DPH. Jak máme tyto výdaje zaúčtovat - jedná se o odepisované technické zhodnocení (kdo odepisuje) nebo je nějaká možnost dát takový výdaj přímo do daňově uznatelných nákladů ? Děkuji.
Dobrý den, chtěla bych se informovat. s manželem plánujeme rodinu a v práci ve které pracuji je to trochu nahnuté. co by pro mě znamenalo že bych dostala výpověd a s výpovědní lhůtou do 30.11. a během září bych zjistila ze jsem těhotná??
Dobrý den, chtěla bych si jen ověřit, jestli výkladu zákona rozumím dobře. Zemřel strýc mého otce - manželka mu zemřela před lety, a děti nikdy neměl. Bude 50% dědit sestra po zemřelém ( moje babička ) a 50% děti po druhém bratru - synovci zemřelého . Mate mě totiž, že patří do stejné skupiny jako sourozenci. Děkuji za odpověď
Budu spolupracovat ze slovenskou firmou, které budu fakturovat za provedenou práci bez DPH. Práci pro slovenskou firmu mi však zprostředkuje česká firma, která mi bude fakturovat za provedenou práci s DPH. Dostanu DPH, které zaplatím české firmě zpět? Mohu si o něj zažádat u čekého finančního úřadu? Děkuji za odvověď.
Při darování nemovitosti /I. a II. skupina/ se neplatí daň z převodu nemovitosti a zaplatí se jen daň darovací?