FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Daňové přiznání daně z příjmu FO umožňuje snížit základ o zaplacené úroky z hypotéčního úvěru. Jestliže majitelka nemovitosti (rodinný dům) je na mateřské dovolené a nemůže si uplatnit tento odpočet, může si jej uplatnit její partner, který nemovitost užívá (trvalé bydliště), přestože nejsou manželé? Děkuji
Dobrý den, jakou částku (%) mohu započítat z hodnoty nemovitodti do nákladů u stanovení daně z pronámu bytů?
Dobry den, chci zacit pronajimat byt, ktery financuji hypotekou. Mam jiz potencialni zajemce, kteri ale vyzaduji zridit si v pronajimanem byte trvale bydliste. Zjistil jsem, ze jim to nemuzu zakazat a de facto ani nechci. Mel jsem ovsem v planu pronajimat byt "na cerno" a pokud bych byl vlastnikem ja a trvale bydliste v dotcenem byte by mel nekdo uplne jiny, tak by to asi prislo divne financnimu uradu a zacali by patrat. Napadla me varianta, ze bych do najemni smlouvy zahrnul, ze: NAJEMNE CINI 0 KC, NAJEMCE JE POVINNEM HRADIT MESICNI ZALOHU ZA ENERGIE 10000 KC. Byl bych timto chranen pred financnim uradem? Pripadne druha moznost je, ze bych prijem z najmu chtel priznat, ale samozrejme nemam zajem platit horentni sumy statu. Co bych pro to mohl udelat? Predem dekuji za odpoved
Dobrý den, chci se zeptat na výdaje v daňovém přiznání, Jsem zaměnstnán na HPP a dále mám dva příjmy jako OSVČ, zajímá mě, jestli u jednoho z příjmů mohu uplatnit výdaje paušálem (poskytování služeb na základě smlouvy) a jaká je výše paušálu v % a u druhého příjmu jako OSVČ mohu uplatnit skutečné výdaje (pojišťovací zprostředkovatel). Pokud to nelze účtovat oběma způsoby, tak jakým procentem mohu výdaje uplatnit. Děkuji za odpověď
Dobrý den, letos jsem zdědil dům po otci v Havl. bradě, Termesivy 64. Až teď jsem si uvědomil, že musím do zítřka podat daňové přiznání. Vzhledem k tomu, že mám trvalé bydliště v Praze, takže to k vám mám trochu z ruky, chci se zeptat, jak nejlépe postupovat. Mohu přiznání poslat poštou? Když ano, tak jakým způsobem? Za rychlou odpověď předem děkuji. S pozdravem, Jiří Vorba
Dobrý den. Prosím, mám na Vás dotaz ohledně daně z příjmu FO. Mám 2 příjmy ze závislé činnosti - z ČR a Slovenska. Mám uzavřený formulář A1 v ČR. V tomto případě předpokládám povinnost si sám podat daňové přiznání jak v ČR tak Slovensku zvlášť. U obou použiji metodu zápočtu daně. Prosím, zda je tento postup správný s tím, že použiji při vyplňování jen data z potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti od jednotlivých zaměstnavatelů a nepotřebuji výpis odvedených financí z SK do ČR na základě formuláře A1. Prosím Vás o dopověď na výše uvedené a prosím, kolik činí daň na Slovensku - mám ve výpočtech uvažovat Slovensko 20% a v ČR také 20% (nevím jak je to aktuální resp. za rok 2012) + jaký kurz Eur/CZ a naopak je stanovený pro daňové přiznání za rok 2012 nebo mám použít u obou daňových přiznání jednotného kurzu a to průměrného kurzu např. z údajů České národní banky? Předem Vám děkuji za odpověď, s pozdravem Krmela ps. trvalý pobyt mám v ČR, formulář A1 je v ČR
Dobrý den, rád bych na sebe převedl sro, které je v současné době přerušené. Majitelka před několika zemřela. V současné době bych s pozůstalým uzavřel smlouvu o převodu obchodního podílu. Dotaz spočívá především v bankovních účtech. Předpokládám, že si musím zřídit vlastní účet, je potřeba vložit vstupní kapitál 200.000,-Kč nebo při převodu již potřeba není?
Dobrý den, potřebovala bych poradit v tomto případě: V prosinci 2011 jsem pořídila auto na úvěr, auto je vloženo do účetnictví, byl zde proveden odpočet DPH. V roce 2011 jsem vedla daňovou evidenci. Za rok 2012 bych chtěla použít paušální výdaje. Při tomto přechodu je podmínka dodanit pohledávky a zároveň vyrovnat závazky za rok 2011. Co je mým závazkem v případě úvěru na auto? Jsou to úroky, pojištění? Nebo jak se s tímto vypořádat? Předem Vám děkuji za odpověď. M.S.
Jsme s bývalým manželem povinni do daně z příjmu zahrnout částku z prodeje domu, který jsme po rozvodu v rámci vypořádání SJM prodali? Platí se daň z převodu nemovitosti, když je nemovitost prodána v rámci vypořádání SJM? Ve vypořádání SJM sepsaným advokátem rok po rozvodu je uvedeno, že dům patřil do SJM a před sepsáním vypořádání se prodal a fin. prostředky v úschově se rozdělí násl. způsobem... Pozemek koupen 24.8.2006 Rozvod 15.2.2011 Dům prodán 22.2.2012 Dohoda o vypořádání SJM 8.3.2012
Dobrý den, prosím o radu, zda jsem osvobozena od daně z příjmu,když jsem zdědila v dubnu r.2012 spolu se sestrou nemovitost(každá polovinu)po otci, který byl spoluvlastník s matkou a po její smrti 4roky a 11 měsíců výlučný vlastník. Nemovitost jsme prodaly v srpnu 2012.Pokud jsem osvobozena od této daně, musím přesto podat formulář "Přiznání k dani z příjmu FO"? Jsem pak poplatník dle §4,odst.1b Zákona 586/1992? Jsem starobní důchodkyně. děkuji za informaci. Věra B.
Dobrý den, Akcionář akciové společnosti je zároveň zaměstnancem a používá služební auto i pro dopravu do zaměstnání a zpět.Jde tedy o soukromé jízdy.Trvalé bydliště má jinde, než bydlí.Do zaměstnání tedy jezdí z jiného bydliště, které má evidované na ŽÚ jako provozovnu. Jedná se i v tomto případě ( o soukromou jízdu (do zaměstnání a zpět)? Děkuji.
Dobrý den, v roce 1959 mi zemřel otec a při dědickém řízení maminka nechala napsat dům z 1/2 na sebe, z 1/4 na sestru a z 1/4 na mne. Já jsem v tomto domě bydlela do roku 1992. Během této doby jsme s manželem postavili garáž, kde jsem byla majitelkou já. 7.12.2011 mě a sestře maminka darovala svoji 1/2 domku. 28.12.2011 zemřela a my jsme se sestrou tento dům prodaly v září 2012. Já jsem obdržela částku 628.250,- Kč. Za rok 2012 tedy musím podat daňové přiznání. Chtěla jsem se zeptat, jestli výsledná daň bude cena za prodej mínus darovací cena a které dokumenty musím doložit jako přílohu. Děkuji moc Kurečková.
Od 1.9.2012 jsem v předčasném důchodu, trvale i OSVČ, nebyl to hlavní zdroj příjmu, jsem povinen nadále platit silniční daň??? A to i za r. 2012 ?
Dobrý den, Jsem zaměstnancem a zároveň OSVČ-vedlejší s nulovým výdělkem. Jsem povinen podávat daňové přiznání sám jako OSVĆ, pokud nemám žádný obrat nebo jej může či má za mě podat zaměstnavatel? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den do 3O.4. 2012 jsem byla zaměstnancem u s.p.a chci se zeptat, zda-li bych měla obdržet od tohoto zaměstnavatele -jak se to každým rokem dělávalo-danové prohlášení k vyplnění za tyto odpracované 4 měsíce? Děkuji za odpověd
Dobrý den, měla jsem přerušený ŽL do 31.12.2011, další přerušení jsem vyřídala až v lednu 2012, přesně od 1.1.2012 do 11.1.2012 byl ŽL zase platný. Od 12.1.2012 je přerušen na 10 let. Musím podávat daňové přiznání za r. 2012 i když jsem těch 11 dnů neměla žádný příjem a podnikatelsky jsem nebyla aktivní? Při prvním přerušení jsem byla vedena jako žena v domácnosti a platila jsem minimální zdravotní pojištění, sociální pojištění jsem pozastavila. Musím těch 11 dní na sociálním a zdravotním pojištění doplatit? Děkuji za odpověď.
Dobry den. Jsem duchodkyne mam prijmy z pronajmu 950 tisic a vydaje 600 tisic. Duchod mam 140 tisic.Musim duchod zdanit? A mohu na sebe něco odečíst ? Děkuji za odpověd.
Dobrý den, mám pár dotazů ohledně daně z nemovitostí, jedná se o byt v bytovém domě, musí se na přiznání k dani z nemovitosti připsat i podíl na společných částech domu a pozemku? Pokud ano, tak se to pak sečte dohromady s výměrou toho bytu a z toho se počítá daň? Musí se tam také uvádět rok dokončení stavby, když ho nevím? A jedná se o SJM, stačí tam vypsat jednoho z manželů nebo jak se v tomto případě postupuje? Předem děkuji za rady.
Dobrý den, pronajímáme s manželem garsonku a letos chceme rekonstruovat jádro. Uplatňujeme náklady ve skutečné výši (ne paušál), chci se zeptat, jak naložit s náklady na rekci? Byt mám zařazen v majetku a odepisuji. navýším poř.cenu a přepočítám odpisy nebo se rekce odepisuje zvlášť? Moc děkuji za nápovědu a pomoc. Maslaňaková
Dobrý den, zrušila jsem smlouvu o ŽP a bylo mi vyplaceno odbytné. Vím, že ho musím podle §10 zákona o daních z příjmů dodanit. Na který řádek v daňovém přiznání tuto částku dám? Děkuji