FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý večer, manželé, kteří se rozvádějí, mají ve společném jmění manželů (SJM) byt včetně podílu na společných částech budovy. V dohodě o vypořádání vzájemných majetkových vztahů na dobu po rozvodu se dohodli na tom, že SJM se změní na podílové vlastnictví v poměru 50 na 50. Budou povinni zaplatit daň z převodu nemovitosti, případně jinou daň? Děkuji.
Dobrý den, potřeboval bych vědět, zda při prodeji zboží do zahraničí prostřednictvím elektronického obchodu jsem povinen se zaregistrovat k platbě DPH, pokud by můj obrat nepřekročil 1 mil. v ČR a ani určenou výši v členských státech EU?
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem: Naše firma koupila v minulých letech starší osobní automobil od tuzemského neplátce DPH. Nyní ho prodává prostřednictvím autobazaru, se kterým uzavřela smlouvu o zprostředkování prodeje. Po prodeji naše firma obdržela částku za prodané vozidlo sníženou o provizi autobazaru. Jsme povinni z tohoto prodeje odvést částku DPH a pokud ne, uvádí se tato částka na některém z řádků současného tiskopisu přiznání k dani z přidané hodnoty? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, rýda bych Vás požádala o radu týkající se dědického řízení. Čeká nás dědické řízení po otci, kdy se já a matka budeme muset vyrovnat s mojí sestrou. Předmětem dědictví je RD s pozemkem a pole. Zajímalo by mě, zda sestra může odmítnout finanční vyrovnání a žádat např. zápis svého podílu do katastru. Dále by mě zajímalo, jelikož předpokládám že dohoda s ní nebude možná, jestli existuje zákonem stanovená lhůta do kdy mám povinost vyplatit jí její dědický podíl. ( Jsem vázaná prodejem svého bytu a nevím jak rychle jej budu schopna prodat). Na tyto dvě otázky jsem bohužel nedostala odpověď u notáře a tak nevím kam jinam se obrátit. Předem Vám moc děkuji za odpověď.
Dobry den, mohli byste mi prosim poradit s nasledujicim? Je pravda, ze jestlize pracuji cast roku na Slovensku (konkr. od 1.8.2005 do 31.12.2005, u slovenske spolecnosti, ktera nema pobocky v CR) budu muset dodanovat svuj prijem, ktery jsem na Slovensku jiz jednou zdanil (i kdyz nizsi sazbou nez v Cechach)? Od 1.1.2005 do 31.7.2005 jsem pracoval ve standardnim prac. pomeru v CR. Jde tedy o to, zda budu muset odvest v CR rozdil dane, ktery vznikl tim, ze v SR je v soucasne dobe nizsi zdaneni. Dekuji a preji hezky den.
Sháním vlastní bydlení, volba padla na družstevní byt, otec se nabídl, že mi s koupí družstevního podílu pomůže. Podléhá darování družstevního podílu (práv k užívání bytu) darovací dani a případnému osvobození? Jak družstevní podíl pro potřeby daně ocenit?
Dobry den. Zivnostnik z Rakouska, neplatce DPH si chce nakoupit zbozi ve velkosklade v Ceske republice. Faktura je vsak vystavena i s DPH a ceska firma trva na zaplaceni DPH. Neplati mezi staty EU osvobozeni od DPH? Dekuji za odpoved. Irena
Dobrý den, byla bych velmi ráda kdyby jste mi mohli pomoci vysvětlit rozdíl mezi účetními a daňovými odpisy, zákon moc nepochopen děkuji
hruba mzda 20000kc nemoc 8 dni Kolik dostanu cistu vyplatu?
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, neboť finanční úřady si neví rady. Německá společnost se sídlem v Německu zaměstnává zamestnance Američana s trvalým pobytem v ČR. Činnost je provozována po celou dobu na území ČR. Německá firma nemá žádnou pobočku ani organizační složku na území ČR. Zaměstnanec je placen z Německa. Domnívám se, že firma by se měla zaregistrovat jako plátce daně ze mzdy v ČR a daň zde platit. Finanční úřad mi ale registraci odmítl s tím, že firma zde musí mít zřízenu pobočku. Se sociálním ani zdravotním pojištěním problém není, tam je registrace možná. Je tedy registrace k dani ze mzdy možná a jakým způsobem? Mnohokrát děkuji za odpověď.
Vlastním Živnostenský list na Maloobchod provozovaný mimo řádné provozovny. Mám povinnost vést účetnictví, ale nevím jestli jednoduché nebo podvojné. Předem děkuji za odpověď.
Dobry den, sme talianska agentura, ktora pracuje v turistickom ruchu v celej Europe. Na buducu letnu sezonu by sme potrebovali zamestnat zhruba 200 ceskych obcanov. Potrebovali by sme sa informovat, kde by sme mali uzavriet nasim buducim zamestnancom zmluvu. Taliansko alebo Ceska republika? Prvych zamestnancov potrebujeme uz vo februari 2006, cize pred 1.5.2006. Je nutne vytvorit v Ceskej republike partnersku pobocku? Budeme Vam vdacny za objasnenie nasich otazok, pripadne aj za kantakty na konkretnych poradcov. S pozdravom
Dobrý den, prosím o radu. Český plátce DPH zajišťuje pro svého obchodního partnera -plátce z Velké Británie-odborný seminář, který se bude konat v Polsku.Organizaci semináře pro českého plátce zajišťuje polský subdodavatel-plátce DPH v Polsku.Ten vystaví za poskytnuté služby fakturu včetně DPH, protože místo plnění je podle §10 odst.4 v Polsku. Český plátce vyfakturuje do Velké Británie náklady vzniklé v Polsku. Mám pravdu, pokud se domnívám, že se v tomto případě nejedná o zdanitelné plnění z hlediska DPH a že tato faktura bude vystavena bez daně s odůvodněním, že místo plnění zůstává v Polsku?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je možné převézt byt z mámy na mě v hodnotě cca 1,4mil, aby nebyly velké daně. Zda darovací smlouvou, či zda je možné mi byt prodat za symbolickou 1Kč. Na byt by bylo věcné břemeno, které by nebylo zapsáno v LV, pouze ve smlouvě. Děkuji za pomoc.
Dobry den, mel bych na Vas jeden kraticky dotaz : nemovitost vlastni vice vlastniku a ja se ptam, zda-li musi dan z nemovitosti platit kazdy zvlast, nebo je mozno, aby majoritni vlastnik platil tuto dan za vsechny ostatni spolumajitele (kvuli zjednoduseni administrativy)?
Dobrý den, může jednatelka nebo společník ve spol. s r.o. být zaměstnán na základě dohody o provedení činnosti? (Společnost není schopna vyplácet minimální mzdu, takže klasický pracovní poměr nemůže vzniknout.) Děkuji
Dobrý den. Potřebovala bych poradit. Vlastním pozemek v ochranném pásmu jednoho výrobního závodu. Na tomto pozemku bych si ráda postavila objekt k podnikání, konkterétně k projekční kancelář. Dále vlastním jž 5 let družstevní byt, který bych chěla prodat a následně peníze použít na výstavbu objektu k podnikání. Tento objekt bych ráda po zrušení ochranného pásma rekolaudovala na objekt k bydlení. Zajímalo by mě, zda peníze z prodeje bytu mohu použít na výstavbu objektu k podnikání a zároveň mohu uplatnit osvobození od daně z příjmu z prodeje bytu. Děkuji moc.
Dobry den, do cervna jsem byl jeste student a ted od 1.10.2005 si chci udelat zivnost na OBCHOD-SLUZBY. V prosinci mam ale také v planu nárazový tydenni prodej jmeli ve stanku na ulici. Muj dotaz zni jestli ta tuto cinnost musim mit dalsi zivnostensky list nebo staci jeden a uvest to jako ostatni prijmy? Predpokladam ze to bude vydelek do 20.000 tisic. Jak mám tuto další činnost nejsnáze vyřešit? Děkuji za odpověď
Dobrý den, otec chce nechat převést svoji polovinu nemovitosti, kde na výpisu z katastru nemovitosí je vlastníkem této poloviny a spoluvlastníkem se svojí manželkou druhé poloviny nemovitosti na mou osobu(syn). Jaké budou náklady s tímto spojené a co všechno k tomu to úkonu potřebuji(odhad nemovitosti, výpis z katastru nemovitosí starší než., atd.). Děkuji.
Dobrý den, jsem student VŠ a přes RM-S obchoduji s akciemi (částky cca 10 - 20 tis. Kč). Týká se mě povinnost platit daň ze zisku z prodeje akcií dle Z. o dani z příjmu fyz. osob v případě, že akcie držím dobu kratší než 6 měsíců? Můžete mi popř. doporučit, kde získám návod k výpočtu této daně (s ohl. na to, aby tato byla co nejnižší - zohl. ztrátových obchodů apod.)? Děkuji, Michal