FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Firma má na pronajatém pozemku postavený vzorový rod.dům jako exponát a není zapsán v katastru nemovitosti. Tento rodinný dům tj. výstavný exponát prodává jinému zajemci. Jde o prodej rod. domů- jako nemovitosti,a je ho nutné zapsat do katastru a odepisovat jako nemovitost dlouhodobě, nebo jako prodej exponátů . Současně jsou oba platci DPH, jaká bude sazba za DPH? Jsem v té firmě, která ho kupuje. Děkují
Váženy pane JUDr.P.Dytrich obracím se pro informaci a předem Vám děkují Jedna se o dosti závažnou záležitost týkající se Finančního úřadu. 1. Jaká je lhůta k vyřízeni Finančního úřadu pokud záležitost podstoupila k odvolacímu orgánu. 2. Byl proveden protokol o převzetí kopii účetních podkladu,z určitým obsahem znění vydaných dokladu.Po létech námahy byly doklady o účetnictví předány bez jakéhokoli odůvodnění,jenže se zněním jak bylo učiněno jak shora píši,byla vznesena námitka na kterou nebylo odpovězeno,naopak bylo jen odepsáno takto :V uvedeném protokolu došlo ze strany správce k omylu,a to ve smyslu popisu předaných dokladu,kdy bylo mylně vycházeno z obsahu protokolu,v skutečnosti byly vraceny doklady dle výše citovaných protokolů. Je tak možné postupovat a jak se patřičně bránit. 3. Jak je možné postupovat pro dani Konečného rozhodnutí spět i když ze zákona prošla lhůta k odvoláni a to výslovně prokazatelně ze strany Finančního úřadu.kde a jak by bylo nejučenější se odvolat. Ještě jednou předem děkují za pochopení a přeji pěkného dne Karel Bláha
Prosím o odpověď ,stále k DPH. Jaká sazba DPH je při montáži zabudovaných žaluzií do oken,opravy a rekonstukce balkonů ,vše v obytných domech (rodinné domy,panelové,..).Dále pak stejná otázka pro stavební opravy,úpravy,rekonstrukce v garážích(např. i výměna garáž.vrat),které jsou v půdorysu obytných domů.Moc děkuji za odpověď.
Prosím o radu jak postupovat při převodu nemovitosti / domu /.Rodiče /rozvedení/ na syna.Sourozenci souhlasí bez vyrovnání.Pokud možno co nejlaciněji.Děkuji
Dobrý den. Hodlám obchodovat na mezinárodním měnovém trhu FOREX jako soukromá fyzická osoba (ne podnikatel!). Můj obchodní účet bude veden přímo brokerskou firmou v USA a peníze budou složeny v US bance. Pokud se dostanu do zisku, budu platit daně až částky převedené zpět do ČR nebo i z částky která zůstane v USA? A podle jakých pravidel budu daně počítat? Děkuji
Dobrý den, pronajímám byt a rozhodla jsem se uplatnit skutečné výdaje s tím, že využiju možnosti uplatnění odpisů. K tomuto pravděpodobně potřebuji odhad? Musí být tento odhad každoročně obnovován? Děkuji
Byla jsem osoba spolupracující s manželem v jeho firmě. Každý rok na mne rozděloval část příjmů a výdajů a podával za mne daňové přiznání DPFO. Já sama nemám živn. list ani jiné oprávnění k podnikání. Finanční úřad mne při kontrole DPFO označil podle par. 1, odst. 1 zákona 563/1991 Sb., o účetnictví za účetní jednotku, která musí vést účetnictví a zároveň do zprávy o kontrole napsal, že jsem podnikala na základě ŽL svého manžela. Účetnictví vedl manžel za celou firmu. Postupoval FÚ správně? Jsem podnikatel jako osoba spolupracující? Kontrolu DPFO za manželovo firmu uzavřel FÚ bez jeho účasti pouze se mnou (manžel byl v pracovní neschopnosti). Měl na to FÚ právo? Na základě dod. pl. výměru z kontroly DPFO (doměrek 570.000,-Kč pro mne) jsem zažádala o obnovu řízení. Bylo zamítnuto. Má FÚ právo oddělovat daňové řízení od řízení dalších orgánů jako je Policie ČR, která v mém případě rozhodla tak, že mé trestní stíhání za podezření z úmyslného krácení daně atd. (trestní oznámení na mne po kontrole podal FÚ) odložila a zdůvodnila v usnesení?
Dobrý den, mám dotaz ohledně DPH při nákupu os. automobilu z EU a třetí země fyzickou osobou. DPH zaplatím dodavateli. Jak je to potom s DPH v ČR?
Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala na placení daní ze mzdy vyděané v zahraničí. Konkrétně jedu na post-doktorandskou stáž na rok do Kanady. Peníze, které si vyděam mám zdanit pouze v Kanadě. Nebo naopak v České republice, nebo se postupuje uplne jinak? děkuji za odpověď
Dobrý den, mohu uplatnit cestovní výdaje ( náklady) v případě pronájmu nemovitosti. Nemovitost je vzdálena 100 km od mého trvalého bydliště. Jezdím tam 6x do roka. Děkuji za odpověď.
Prosím Vás o radu, Při prodeji zařízení bytu (elektronika, nábytek...)je nutné částku 500 000 Kč přiznat finančnímu úřadu a zaplatit nějakou daň z příjmu?.Na tuto částku budu mít od kupujícího výdajový doklad a já podepíšu příjmový doklad. Kupující si ho asi dá do nákladů. Jsem na MD a nemám žádné jiné příjmy mimo mateřského příspěvku. Děkuji Vám za radu Dana
Dobrý den. V září 2004 jsem přerušil živnost a byl na rodičovské dovolené do 6/2005. Nyní jsem zaměstnancem a žena se se mnou vystřídala na rodičovské dovolené(předtím studentka). Zajímalo by mne, zda pro uplatnění společného zdanění manželů budu muset obnovit živnost, nebo jej lze uplatnit nějakým způsobem i jako zaměstnanec? Byl by ve výsledku nějaký finanční rozdíl? (můj hrubý příjem je 17,5 tis, žena bez příjmů) Děkuji, Pavel
Po celý rok 2005 pracuji jako zaměstnanec ve slovenské firmě v SR, trvalé bydliště mám však v ČR. Příjem v SR je po celý rok 2005 mým jediným příjmem. Rád bych se zeptal za jakých podmínek nemusím podávat daňové přiznání v ČR a doplácet rozdíl v dani? (Změní se něco pokud např. svůj zam. poměr ukončím v listopadu 2005 ale do konce roku 2005 nenastoupím do zam. v ČR?).
Dobrý den, Vyhrála jsem osobní automobil.Je tento můj nově nabytý movitý majetek předměten daně z příjmů (konkrétně Ostatní příjmy dle §10)?Vyčetla jsem v§4,odst.1,písm.f ZDP,že výhry jsou od daně osvobozeny.Mám nabývací doklady.Musí být na nich něco speciálně uvedeno, že se jedná o výhru a tím pádem o osvobozený příjem? 2děkuji
Dobrý den, převzala jsem účetnictví od OSVČ plátce DPH. Začal podnikat v 12/2004, od r. 2005 plátce DPH. Do dnešního dne nepodal DPFO ani DPH.Poraďte- musím zpětně vyhotovit za měsíc prosinec 2004 DPFO? Nebo toto lze zhrnout do DPFO za r.2005?Děkuji.
Prosím o posouzení : V daňové evidenci je vystavena faktura české firmě za dopravu v Eurech. Dle ZDPH, § 4 je datumem pro přepočet na Kč datum uskutečnění DPH. Dle zákona o účetnictví a potažmo vyhl. 500/2002 a účetního standardu č 006 je dnem pro přepočet datum uskutečnění účetního případu, tedy datum vydání fyktury.Jaké datum pro přepočet cizí měny použít ?
Dobrý den,potřebovala bych poradit ohledně zboží v maloobchodě. Vlastním obchod s potravinami,stává se,že občas zůstane neprodaný chléb nebo ostatní pečivo,které už další den nelze prodat. Jak postupovat s tímto zbožím,které se vyhodí stejně jako třeba seschlá nebo shnilá zelenina v daňové evidenci?Jsou nákupy tohoto zboží daňově uznatelné?
Dobrý den, maminka bydlela od r. 1982 v družstevním bytě. V r. 1997 převedla členská práva a povinnosti na mě s manželem. Dle nové nájemní smlouvy mezi byt. družstvem a mnou měla maminka právo bydlet v bytě s námi. Ve skutečnosti tam bydlela sama, my jsme na ni vzhledem k jejímu vysokému věku pouze obden osobně dohlíželi a v případě jejích dosti častých hospitalizací se o byt starali. Účty za úhradu bytu vždy chodily a stále chodí na maminku. V lednu 2004 jsme já a manžel uzavřeli s byt. družstvem Smlouvu o převodu družstevního bytu a pozemku do vlastnictví člena družstva podle zák. č. 72/1994 Sb., ve znění zák. č. 103/2001 Sb., zák. č. 229/2001 Sb. a zák. č. 451/2001 Sb. Protože maminka šla během roku 2004 ze zdravotních důvodů do Domova důchodců, kde v témže roce zemřela, byt jsme pronajali. Nyní bychom chtěli byt prodat. Otázka zní, jestli bude prodej osvobozen od daně z příjmu dle § 4, odst.1b) a odst. 2b). Matou mě totiž 2 protichůdné odpovědi, které jste dali na dotazy ze dne 16.4.2003 (16:02)a 10.3.2005 (15:18). Oba případy mi připadají podobné jako ten náš. Děkuji za objasnění.
Dobrý den, manžel podniká ja OSVČ a provozovnu má v místnosti RD, který máme ve společném vlastnictví. Pro potřeby provozování živnosti bylo třeba místnost upravit (vyměnit obklad stěn, dlažbu, vchodové (interní) dveře, vodovodní baterii apod.), celková cena úprav nepřesáhla 40000,- Kč. Jakým způsobem a lze vůbec tyto náklady uplatnit v DE i když RD není v obchodním majetku podnikatele?
Do jaké daňové skupiny patří vnuci /ve vtahu k dani dědické/. Pokud jsou povinni podat daňové přiznání, musí být zdaněna i finanční částka, která je u družstva jako fin.podíl, který družstvo nemůže vyplatit, protože nemá dostatek financí? Děkuji